Επειδή οι δημοσκοπήσεις, των σημερινών ευρωεκλογών είναι χειραγωγημένες, οι αριθμοί των ψήφων του κάθε κόμματος έχουν πολύ σημαντικότερη σημασία από τα όποια ποσοστά τους, λόγω της μεγάλης αποχής, άνω του 50%, που αναμένεται. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, λογικά, η άνοδος των ποσοστών των μικρών κομμάτων πρόκειται είναι (και επί μέρους και ως αθροιστικό σύνολο) εκρηκτική. Ως εκ τούτου, σήμερα το βράδυ, αναμένονται πολλαπλές εκπλήξεις, όταν κλείσουν οι κάλπες.




Σε δυο ενδεικτικές δημοσιεύσεις, σε αυτό εδώ το μπλογκ, εξέτασα, κυρίως, το κλίμα των σημερινών ευρωεκλογών, κατά την προεκλογική περίοδο, που κύλισε, εντελώς, αδιάφορα [οι αναγνώστες χρήσιμο είναι να δουν το δημοσίευμα της 15/5/2024, με τίτλο :Το πρόβλημα, με την πορεία, προς τις ευρωεκλογές της 9/6/2024, δεν είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας δεν έχει, απλώς, κανένα επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται, κάτω και από το δάπεδο, με στοχευμένη επιλογή, κυρίως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. (Προς τεράστια αποχή και όποιος αντέξει) και το δημοσίευμα της 7/6/2024, με τίτλο : Η Νέα Δημοκρατία “τρέμει” την αποχή και την αρνητική ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδιαφορεί. Η αποχή, όμως, θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αν η αποχή υπερβεί το 50% και πλησιάσει το 60%.].

Σήμερα, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 πριν, ακόμη, ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, αποπειρώμαι να περάσω και στην εξέταση των αριθμητικών μεγεθών, για κάθε μεγάλο και μεσαίο κόμμα και κυρίως, σε επίπεδο παρατάξεων των πολλών μικρών κομμάτων, που εμφανίζονται - έστω και με το ζόρι, από τα συστημικά ΜΜΕ και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων -, με αξιόλογα πιθανά εκλογικά ποσοστά, αναλαμβάνοντας, βέβαια, το ρίσκο του σφάλματος, την ύπαρξη του οποίου, εννοείται ότι πρόκειται να αποδεχθώ. 

Άλλωστε, δεν θα είναι και η πρώτη φορά, που έχω σφάλλει. Είναι γεγονός ότι έχω σφάλλει, ουκ ολίγες φορές.

Αλλά, ας περάσω, στο “δια ταύτα”.

Η παραπάνω δημοσκόπηση (;) της εταιρείας “PULSE”, που έκλεισε την περασμένη Πέμπτη 6/6/2024, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας χειραγωγούμενης διαδικασίας, που θέλει να δίνει την εικόνα ότι είναι και να γίνεται αντιληπτή, από το ευρύ κοινό, ως δημοσκόπηση, ενώ, καταφανώς, δεν είναι κάτι τέτοιο.

Ουσιαστικά, το αναφέρει, άλλωστε, ότι είναι “σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, με διαστήματα δειγματοληπτικού σφάλματος”, στην “υπόθεση Ευρωεκλογών. Εκτίμηση. Δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος”.

Φυσικά, αυτό, που η δημοσκοπική εταιρεία πράττει, είναι το να παρουσιάζει μια (υποτιθέμενη) μελέτη των δημοσκοπικών δεδομένων, που πρέπει να συνέλεξε, κατά την τριήμερη περίοδο της έρευνας, που διεξήγαγε (4 έως 6 Ιουνίου 2024), την οποία, προφανώς, θεωρεί, ως επικρατούσα, των άλλων μελετών και αναγνώσεων, που θα πρέπει, επίσης, να έχει πραγματοποιήσει. 

Και εδώ είναι, που γεννώνται πλείστα ερωτήματα.

Αφού, λοιπόν, μιλάμε, για σενάριο κατανομής αναποφάσιστων στο δειγματοληπτικό δείγμα, όσων συμμετείχαν, στην μέτρηση, το ζήτημα, που προκύπτει είναι το, πώς και με ποιά κριτήρια έγινε η κατανομή τους;

Αυτό δεν αναφέρεται.

Προφανώς, λοιπόν, οι μελετητές/εκλογικοί αναλυτές της “PULSE” προέβησαν, σε μια υποτιθέμενη αναλογική κατανομή των παρουσιαζόμενων, ως αναποφάσιστων, η οποία, όντας αυθαίρετη, ευνοεί την Νέα Δημοκρατία, της οποίας τα ποσοστά κινούνται (άλλη περίεργη ιστορία αυτή, που θέλει, στο τέλος της ημέρας των ευρωεκλογών και μετά την καταμέτρηση των ψήφων, η δημοσκοπική εταιρεία να μπορεί να ισχυρισθεί ότι «έπεσε μέσα», στις μετρήσεις της, έστω και αν, τώρα, αναφέρει ότι αυτό, που έπραξε, δεν είναι πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος), ανάμεσα, στο 28,1% και στο 33,9%, εμφανίζοντας μια, εξαιρετικά, αφύσικη απόσταση 5,8 ποσοστιαίων μονάδων, μεταξύ, του κατώτατου και του ανώτατου ορίου των ποσοστών του κυβερνητικού κόμματος, που αφήνει ένα ευρύ πεδίο, ούτως ώστε η δημοσκοπική εταιρεία να μπορεί να εμφανίζεται, ως αξιόπιστη, ως προς τις μετρήσεις της.

Αλλά, όπως και να το κάνουμε, άλλο είναι το 28,1% - δεν θα εκπλαγώ, εάν το κυβερνητικό κόμμα φθάσει, σήμερα, σε αυτό το ποσοστό, ή και σε μικρότερο -, ως πιθανό εκτιμώμενο κατώτατο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας (αφού θα πρόκειται, για παταγώδη αποτυχία) και άλλο είναι το 33,9%, ως πιθανότερο ανώτατο ποσοστό του κυβερνητικού κόμματος, αφού θα πρόκειται, για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ΝΔ. 

Έτσι, είναι αναγκαίο να συγκρίνουμε τα ποσοστά αυτά, με το 33,12% και κυρίως, τις 1.873.137 ψήφους, που έλαβε η Νέα Δημοκρατία, στις ευρωεκλογές της 26/5/2019 και φυσικά, αυτά είναι τα μεγέθη, με τα οποία το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμετράται, σήμερα· και όπως προανέφερα, κυρίως, με τον αριθμό των ψήφων, που πρόκειται να συγκεντρώσει, λόγω της αναμενόμενης μεγάλης αποχής, που πρόκειται, όπως υπολογίζεται, να υπερβεί το 50%, αλλά και εάν δεχθούμε τον υπολογιζόμενο, από την εταιρεία, μέσον όρο των ποσοστών της ΝΔ, το ποσοστό της φθάνει το 32% και βρίσκεται κάτω, από το 33,12%, που έλαβε, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ευρωεκλογές του 2019. 

(Γνώμη μου είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποσοστό 32%, ή 31%, για την Νέα Δημοκρατία).

Βέβαια, αυτό είναι ένα σημαντικό πλήγμα, για το κυβερνητικό κόμμα, αλλά επαναλαμβάνω και στο παρόν κείμενο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδιαφορεί, για όλα αυτά, διότι τα έχει συνυπολογίσει, ως ένα διαχειρίσιμο πολιτικό και εκλογικό κόστος, η έκταση του οποίου δεν θεωρεί ότι πρόκειται να διαταράξει την άνετη πρωτοκαθεδρία του, στην πολιτική σκηνή, αφού στερείται αντιπάλων και όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει, οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν, στην ώρα τους, δηλαδή, μετά από τρία γεμάτα χρόνια, το 2027.

Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορος, εάν καταρρεύσει το εκλογικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά, απλούστατα, δεν έχει μια τέτοια εικόνα, για την εκλογική επίδοση του κόμματος, στο οποίο ηγείται. Μπορεί να βλέπει και μια εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και κάτω από το 30%, αλλά δεν βλέπει κατάρρευση. Και νομίζω (αν και δεν το επιθυμώ) ότι έχει δίκιο. 

Η ΝΔ μπορεί, εύκολα, να πέσει, κάτω από το 30%, αλλά δεν πρόκειται να καταρρεύσει. Δεν υπάρχει το αντίπαλον δέος, για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ακόμη και χθες, η ροπή των διαχρονικών μετρήσεων, για την ΝΔ, παραμένει καθοδική, κάτι, που είναι πρωτόγνωρο.


Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη - που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η πρώτη εκλογική καταγραφή του κόμματος αυτού, με ηγέτη τον Στέφανο Κασσελάκη -, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει μεσολαβήσει και μια σοβαρή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την δημιουργία της Νέας Αριστεράς, τον Νοέμβριο του 2023 (η οποία και αυτή περνάει, σήμερα, την πρώτη της εκλογική καταγραφή, που, ούτως, ή άλλως, αποτελεί δοκιμασία και βάσανο, για το κόμμα αυτό, που μπορεί να έχει την τύχη της Λαϊκής Ενότητας, τον Σεπτέμβριο του 2015)

Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, ως προς την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, διότι το διάστημα, ανάμεσα, στο 14,2% και στο 18,8%, που του υπολογίζει το εμφανιζόμενο σενάριο της “PULSE”, είναι αρκετά μεγάλο (4,6 ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες, ως μέσον όρο, δίνουν ένα εκλογικό ποσοστό, στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, της τάξεως του 16,5%) και αβέβαιο. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι και οι τρεις υπολογιζόμενες εκλογικές εκδοχές - το 14,2%, το 16,5% και το 18,8% - θα αποτελέσουν μια σημαντική επίδοση, για τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστους μήνες, πριν, πάλευε, με το 9% και το 10%.

Το ερώτημα είναι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να τα πάει καλύτερα, ή χειρότερα. Μπορεί και τα δυο, με αμφίβολο το, εάν θα ωφεληθεί, ή θα ζημιωθεί, από την μεγάλη έκταση της αναμενόμενης αποχής, διότι το εκλογικό κοινό, στο οποίο έχει στρέψει το ενδιαφέρον του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, κυρίως, το νεανικό κοινό, είναι επιρρεπές, στην αποχή και με δεδομένο τον καύσωνα, που περνάμε, οι παραλίες φαντάζουν, ως καλύτερη επιλογή, από την προσέλευση, στις κάλπες.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, στην πραγματικότητα, αναμετράται, με τα ποσοστά των ψήφων και κυρίως, το σύνολο των ψήφων, που έλαβε, στις δυο περυσινές βουλευτικές εκλογές. Θυμίζω ότι, την 21/5/2023 είχε λάβει 11,46% και 676.166 ψήφους και την 25/6/2023 είχε λάβει 11,84% και 617.487 ψήφους. Δηλαδή ανέβασε το ποσοστό του, λόγω της αύξησης της αποχής, στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ έχασε, σχεδόν, 75.000 ψήφους.

Τί θα γίνει, τώρα, ουδείς μπορεί να το πει, αν και δεν αποκλείεται το φαινόμενο αυτό να επαναληφθεί. Και βέβαια, το εύρος των 4,2 ποσοστιαίων μονάδων, που δίνει για τα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ (10,9% έως  15,1%, με μέσον όρο το 13%), επιτρέπει, στην δημοσκοπική εταιρεία, να ισχυρισθεί ό,τι επιθυμεί, εκτός, εάν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη (που έχει πρόβλημα, με το κόμμα “Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου, που, όσο  και να είναι, όλο και κάτι ροκανίζει, από το ΠΑΣΟΚ) τα πάει καλύτερα, στην βραδυνή καταμέτρηση των ψήφων. Και μπορεί να τα πάει καλύτερα.

Το ΚΚΕ, ως “κόμμα-μάντρα” θεωρώ ότι αδικείται, από αυτό το 6,3%, έως 9,7% (ήτοι μέσον όρο 8%), που του υπολογίζει το εκλογικό σενάριο της “PULSE”. Το ΚΚΕ μπορεί να κρατήσει τους ψηφοφόρους του, αλλά και να τους αυξήσει, όπως, επίσης και να διευρύνει την τελική εκλογική του επίδοση, σήμερα το βράδυ.

Δεν θα γράψω πολλά, για την, πέραν της ΝΔ, δεξιά και ακροδεξιά, που, προφανώς, αδικείται, από το εκλογικό σενάριο της “PULSE”, η οποία αθροίζει όλα τα κόμματα του χώρου αυτού, με συνολικό ανώτατο ποσοστό, το 21% (10,2%, για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, 4,7%, για την ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού, 4%, για την Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου - πού βρέθηκε αυτό το ποσοστό! - και 3%, για το κόμμα “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”, του Προδρόμου Εμφιετζόγλου, 
που έχει την υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει ένα πιστό εκλογικό κοινό, το οποίο το αστικό και το κομμουνιστικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας προσπαθεί, παντί τρόπω, να εξαφανίσει, αλλά θεωρώ ότι και σήμερα, όπως και πέρυσι, δεν θα τα καταφέρει.

Παρά το γεγονός ότι αυτό το αθροιστικό 21%, που υπολογίζει το σενάριο της δημοσκοπικής εταιρείας, στην, πέραν της ΝΔ, δεξιά και ακροδεξιά, υποτίθεται ότι είναι το ανώτατο αθροιστικό ποσοστό του χώρου αυτού, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, έχω την άποψη ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό ποσοστό, για τον χώρο αυτόν, που, με ορισμένες διαφοροποιήσεις, είναι, σημαντικά, πιθανό, σήμερα το βράδυ, να αυξηθεί.

Όσον αφορά τον χώρο της, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αριστεράς, τον οποίο η “PULSE” αθροίζει, ως ανώτατο όριο, με ένα συνολικό ποσοστό, ίσο, με 13%, επίσης, έχω την άποψη ότι, με ορισμένες, επί μέρους, διαφοροποιήσεις, τα ποσοστά αυτών των κομμάτων, πρόκειται, σήμερα το βράδυ, να μεγαλώσουν, βοηθούσης και της αναμενόμενης τεράστιας αποχής.

Δεν πρόκειται να υπεισέλθω, σε συγκεκριμένες προβλέψεις, για κάθε κόμμα, από τα λεγόμενα μικρά κόμματα, είτε της δεξιάς, είτε της αριστεράς, διότι οποιαδήποτε πρόβλεψη, περί αυτών, καταντάει … μαντεία.

Ας περιμένουμε, σήμερα το βράδυ, για να μάθουμε το κυριότερο όλων :

Η Νέα Δημοκρατία, που, φυσικά, πρόκειται να είναι πρώτο κόμμα και με ικανή απόσταση, από το δεύτερο, πόση φθορά θα καταγράψει.

Έχω την άποψη ότι πρόκειται να είναι ευμεγέθης.

Το πόσο ευμεγέθης - και αν είναι ευμεγέθης - είναι κάτι, για το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε το βράδυ. 

Αναγκαστικά…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.