5ος αιώνας πΧ. Από την ζώσα Ελλάδα της κλασικής αρχαιότητας, στην Αθήνα της περιόδου 1889 - 1963, και στην “D day” του 1943, στην Διεθνή των Eugene Pottier και Pierre Chretien De Geyter, στην Κομμούνα του Παρισιού, το 1871, στο σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη και στον Μάνο Κατράκη, το 1930, στους λαϊκατζήδες του Ιλίου, στην περιοχή Μιχελή και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα. (38).

 


5ος αιώνας πΧ. Η ζώσα Ελλάδα της κλασικής αρχαιότητας.




6ος πΧ αιώνας, Ο Λέοντας της Κέας. Γλυπτό, που σμιλεύτηκε, σε άργιλο.




1889. Από την Ακρόπολη, οι περιοχές της δυτικής Αθήνας.

Μπροστά, βλέπουμε τα προπύλαια, και στο βάθος, το Αστεροσκοπείο, και τις περιοχές της δυτικής Αθήνας, Χαϊδάρι, Ιερά Οδός, Ελαιώνας, Κηφισός, Όρος Αιγάλεω, Πειραιώς, Γκάζι.




1920 (δεκαετία). Η είσοδος του Παναθηναϊκού Σταδίου, με τα γύψινα προπύλαια, και το Πανόραμα Θων.

Η γέφυρα και ο Ιλισός ποταμός (μετέπειτα λεωφόρος  Βασιλέως Κωνσταντίνου), μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Τα γύψινα προπύλαια κατασκευάστηκαν, για την Μεσολυμπιάδα του 1906 και καθαιρέθηκαν, το 1952.
Το κυκλικό κτίριο λεγόταν Πανόραμα Θων, όπου μέσα, με διάφορους παραμορφωτικούς καθρέφτες, δημιουργούνταν υπερφυσικές εικόνες.
Ανεγέρθηκε, το 1895 και κατεδαφίστηκε, το 1921.
Στο βάθος, ο Λυκαβηττός.




1930 (δεκαετία). Το σπίτι του ναυάρχου του πολέμου, για την ελληνική ανεξαρτησία, του μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνου Κανάρη, πριν, δυστυχώς, γκρεμιστεί.



Λεβ Τολστόι (9/9/1828 - 20/11/1910).






Ο στιχουργός του ύμνου της Διεθνούς Eugene Pottier (4/10/1816 - 6/11/1887) και ο συνθέτης του, Pierre Chretien De Geyter (8/10/1848 - 26/9/1932), στην Κομμούνα του Παρισιού, το 1871.




1926. Βερολίνο. Το μνημείο, για την Rosa Luxemburg και τον Karl Liebknecht, σχεδιασμένο, από τον Ludwig Mies van der Rohe, το οποίο κατέστρεψαν οι ναζιστές.




1929. Μια τεράστια ουρά ανέργων, αναζητεί εργασία, στην Νέα Υόρκη.





6/6/1944. The “D” day. Η απόβαση των Συμμάχων, στην Νορμανδία.

Η Γερμανία θα αντέξει, για 11 μήνες, ακόμη, αλλά το τέλος της, πλέον, ήταν δεδομένο.



2/5/1943 Ο Άρης Βελουχιώτης και ο Στέφανος Σαράφης, σε συγκέντρωση καπεταναίων του ΕΛΑΣ. Πίσω, από τον Βελουχιώτη, διακρίνεται, ασκεπής ο Ιάκωβος Αποστολιδης, ο οποίος ήταν πολιτικός επίτροπος.




1920. Ρευματιά Χαλανδρίου.

Εξοχαί Αττικής, Χαλάνδριον, ‘‘Η θαυμασία Ρευματιά Χαλανδρίου’’,
γράφει η κάρτα, από φωτογραφία, που απεικονίζει υπαίθριο καφενείο, στην ρεματιά.




1929. Νέα Σμύρνη.

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί, από το οικόπεδο του Ζαφειρέλη (οδός Ομήρου κοντά στον κινηματογράφο "ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ").
Στο βάθος δεξιά, διακρίνεται η Ακρόπολη.




1938. Ο Μάνος Κατράκης (Κίσσαμος Χανίων 14/8/1908 - Αθήνα 2/9/1984), σε ηλικία 30 ετών.

Αυτό, που δεν είναι γνωστό, για τον, πραγματικά, μεγάλο Έλληνα ηθοποιό, είναι ότι, στα νεανικά του χρόνια, παράλληλα, με το θέατρο, υπήρξε και ποδοσφαιριστής, κατά την περίοδο 1923 - 1926, στην θέση του σέντερ μπακ, στην ομάδα του Κεραυνού Πολυγώνου και από το 1925, στον Αθηναϊκό.



1953. Οδός Πανεπιστημίου.

Ζωηρή κίνηση, από τραμ, αυτοκίνητα και κόσμο, στο ύψος του Πανεπιστήμιου Αθηνών. 
Απέναντι, στο μέσον, βλέπουμε το, πρώην, Αρσάκειο Παρθεναγωγείο, (σημερινό Συμβούλιο της Επικρατείας), στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου (τότε, Μενάνδρου), οικοδομήθηκε, μεταξύ των ετών 1846-1852, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (1811-1885).




1963. Ο ποταμός Ιλισός, όταν κυλούσε, στην μέση της λεωφόρου Καλλιρρόης.

Στην διασταύρωση, είναι η οδός Βούρβαχη, στο βάθος, η εκκλησία του Άγιου Παντελεήμονα Ιλισού, και πάνω δεξιά, το εργοστάσιο ΦΙΞ.





1974 Πλάκα. Στην οδό Θεωρίας, τότε, που τραγουδούσαν, στην μπουάτ “Θεμέλιο”, στην οδό Κυδαθηναίων 37, οι Αντώνης Βαρδής, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Άννα Βίσση, Στην φωτογραφία και ο Λάκης Παππάς.






1984. Ευρωεκλογές.








6/6/2024 Κωνσταντίνος Πλεύρης - Τζώρτζια Σιακαβάρα. Βόλτα, στην Αθήνα.

Καλοπερνάει ο γέρος (γεννημένος, στην Αθήνα, στις 5/12/1939). Ζει μια δεύτερη νεότητα. Ο γνωστός εθνικοσοσιαλιστής, φυλετιστής, αρνητής του Ολοκαυτώματος, δικηγόρος, συγγραφέας και παλαιός συνεργάτης της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, πριν λίγο καιρό, είχε μια δημόσια σύγκρουση, με τον γιο του, τον Θάνο Πλεύρη, που είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, στον οποίο απάντησε, με το “χολερικό” : «Βλακείες τέκνων παιδεύουσι πατέρες. Ο γιος μου ασχολήθηκε, με κάτι, που δεν συνέβη». Αυτή ήταν η απάντηση του Κωνσταντίνου Πλεύρη στην ανάρτηση του γιου του, στα social media : “Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα”, επειδή αναφέρθηκε, στον υποτιθέμενο γάμο του πατέρα του. Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης ανέφερε ότι δεν νυμφεύθηκε την Τζώρτζια Σιακαβάρα, αλλά δήλωσε ότι θα την νυμφευθεί και στον γάμο του, δεν θα προσκαλέσει τους δημοσιογράφους και τους βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του γιου του. Ο γέρος είναι ερωτευμένος και έκανε την “επανάστασή” του, στα προχωρημένα γεράματα. Άργησε πολύ, αλλά την έκανε!. Και η αλήθεια είναι ότι ο γεροντικός αυτός έρωτας, τον εξανθρώπισε και τον ανανέωσε.

Ήταν να το δω και αυτό…



Το τείχος του … Βερολίνου!!! (Του Ιλίου θέλω να πω)…






8/6/2024. Στην λαϊκή αγορά του Ιλίου, στην περιοχή Μιχελή (στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ηροδότου), στην παρακείμενη οδό Μεσολογγίου, οι λαϊκατζήδες κάνουν ό,τι θέλουν και είναι ασύδοτοι, κλείνοντας τον δρόμο, ούτως, ώστε να μην μπορεί να περάσει οποιοδήποτε αυτοκίνητο, ή να ξεπαρκάρει.

Χθες το βράδυ, πάρκαρα, εκεί και σήμερα το πρωί, στις 9:15, δεν μπορούσα να ξεπαρκάρω, επειδή αυτοί είχαν κλείσει τον συγκεκριμένο παρακείμενο δρόμο, με στο ημιφορτηγά. Τελικά, ήλθαν δυο, από αυτούς και με βοήθησαν - ως είχαν υποχρέωση, επειδή τα ημιφορτηγά ήταν ιδιοκτησία τους - να ξεπαρκάρω, με δύσκολα, ωραία και καλά. Όμως, στις 12:31, με πήρε μια κυρία και μου είπε ότι τράκαρα το αυτοκίνητο του παιδιού της. Φυσικά, το αρνήθηκα και στις 14:30 πήγα, στο συγκεκριμένο σημείο της οδού Μεσολογγίου και έγινε φασαρία, επειδή αυτοί έλεγαν ότι εγώ κτύπησα το αυτοκίνητο, κάτι που δεν συνέβη. Εννοείται ότι τους κατήγγειλα σήμερα, κιόλας, στο ΑΤ Ιλίου, με e-mail, ως εξής :

 «ΘΕΜΑ Άμεση ανάγκη, για να συμμαζευτούν οι ασύδοτοι έμποροι της λαϊκής αγοράς, στην περιοχή Μιχελή (Μ. Αλεξάνδρου και Ηροδότου), στο Ίλιον.

Κυρίες και κύριοι.

Το θέμα, από μόνο του, περιγράφει το οξύτατο πρόβλημα, που απαιτεί επίλυση και την λήψη αυστηρών μέτρων.

Αλλά, για να μην μακρηγορώ, περνώ στην περιγραφή των καταγγελόμενων, δια της παρούσης, περιστατικών.

Χθες (Παρασκευή 7/6/2024 και ώρα 22:30) πάρκαρα το ΙΧ αυτοκίνητο, που έχω, ως ιδιοκτησία μου, σε σχετικό βάθος (στο ύψος του πρώτου κάδου απορριμμάτων) της οδού Μεσολογγίου, στην περιοχή Μιχελή, στο Ίλιον, μετά την διασταύρωση της με την οδό Ηροδότου. Το γεγονός ότι αναφέρω, ως σημείο στάθμευσης, τον κάδο απορριμμάτων έχει την σημασία του.

Σήμερα, Σάββατο 8/6/2024, το πρωΐ, ήτοι περί την 9:15, πήγα να πάρω το αυτοκίνητο, για να μεταβώ, στην Πετρούπολη και τί να δω. Οι επιτόπιοι λαϊκατζήδες είχαν, σχεδόν, κλείσει την οδό Μεσολογγίου, μετά τον κάδο απορριμμάτων - τον οποίον είχαν αφαιρέσει, από την θέση του - και την σήμανση, που υπάρχει και δηλώνει ότι το Σάββατο, διενεργείται, στην Ηροδότου και την Μεγάλου Αλεξάνδρου, υποδηλώντας, επίσης ότι, εκεί, τερματίζεται ο χώρος, που γίνεται η λαϊκή αγορά, στην οδό Μεσολογγίου, με ένα ημιφορτηγό και άλλο ένα ανάλογο όχημα δικό τους, μη επιτρέποντας, σε εμένα, να ξεπαρκάρω και να φύγω. 

Επειδή άρχισα να φωνάζω και να ψάχνω αυτούς, που είχαν κλείσει τον δρόμο, εμφανίστηκε ένας (που έχει την θέση εμπορίας, στην διασταύρωση της Ηροδότου και της Μεσολογγίου και φυσικά, είναι, εύκολα, εντοπίσιμος), που μου είπε ότι θα βρει αυτόν, που έψαχνα. Πράγματι, φώναξε έναν, με άσπρα μαλλιά, που τράβηξε, προς τα πίσω, το αυτοκίνητο, που έπιανε την αριστερή μεριά της οδού Μεσολογγίου (πηγαίνοντας, προς την οδό Πετρουπόλεως, άλλωστε, ο δρόμος αυτός είναι μονοδρομημένος, προς αυτήν την κατεύθυνση) και αυτός, που μου είπε ότι θα βρει αυτόν που έχει αυτά τα αυτοκίνητα, τράβηξε το ημιφορτηγό, που ήταν μπροστά μου, αλλά και πάλι, υπήρχε πρόβλημα, στο να ξεπαρκάρω, επειδή μπροστά υπήρχε άλλο ΙΧ αυτοκίνητο και το όχημα του ασπρομάλλη δεν επέτρεπε άνετη έξοδο, από την θέση, που είχα. Ο νεαρός, με καθοδήγησε, στο πώς να βγω, τελικά, τα κατάφερα και έφυγα, χωρίς άλλο πρόβλημα.

Όμως, στις 12:31, έλαβα, στο κινητό μου τηλέφωνο (6948746076) μια τηλεφωνική κλήση, από μια κυρία (6947304664), η οποία μου είπε ότι οι λαϊκατζήδες της είπαν ότι εγώ κτύπησε το αυτοκίνητο του υιού της, κάτι, που βέβαια δεν συνέβη και εξήγησα, στην κυρία ότι εγώ όταν έφυγα, με το αυτοκίνητο, δεν αντελήφθην τίποτε τέτοιο, ούτε αυτός, ή αυτοί, που της είπαν ό,τι της είπαν, μου γνώρισαν κάτι τέτοιο, δεν με φώναξαν να σταματήσω και το κυριότερο, δεν κράτησαν, ούτε τον αριθμό του αυτοκινήτου μου, διότι η κυρία δεν γνώριζε τον αριθμό του και η μόνη περιγραφή που είχε ήταν ότι "το αυτοκίνητο ήταν Opel μαύρο και το οδηγούσε ένας ψηλός".

Μόνο, που εγώ δεν είμαι ψηλός 1,72μ. είμαι και αυτό, με το ζόρι και το αυτοκίνητο μου είναι μεν Οpel, αλλά βαθύ μπλε. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι δεν ήξεραν τί τους γίνεται.

Εν πάση περιπτώσει, όταν έφυγα, από την Πετρούπολη, πήγα, στις 14:30, στο σημείο του επεισοδίου και τσακώθηκα, με αυτόν που είχε κλείσει, μπροστά την οδό Μεσολογγίου, με το ημιφορτηγό (τον γερό με τα άσπρα μαλλιά δεν τον βρήκα) και αυτός μαζί με άλλον έναν έμπορο της λαϊκής αγοράς έλεγαν ότι εγώ τράκαρα το αυτοκίνητο και φυσικά, εγώ έλεγα ότι αυτοί το τράκαραν.

Το ότι κάποιος από αυτούς, το τράκαρε, είναι βέβαιο, διότι μετακινούν, συνεχώς τα αυτοκίνητα τους και δημιουργούν προβλήματα, στην περιοχή διότι δρουν, ανενόχλητα και ασύδοτα.

Δείτε το μαύρο χάλι, που βρήκα, στις 14:30, όταν επέστρεψα. Έβαλαν ένα αυτοκίνητο και έναν κάδο απορριμμάτων, στην οδό Μεσολογγίου, γεγονός αυθαίρετο και βλακώδες, διότι, όπως προανέφερα, ο δρόμος αυτός είναι μονόδρομος, με κατεύθυνση, προς την οδό Πετρουπόλεως και όχι με κατεύθυνση, από την Πετρουπόλεως, προς την Ηροδότου.
Αλλά τόσο τους κόβει και τόσο καταλαβαίνουν. Αντιλήφθηκαν ότι δημιούργησαν πρόβλημα και πήγαν να το κουκουλώσουν, με αυτόν τον τρόπο. Και όλα αυτά τα έπραξαν, μετά το οδικό σήμα που δείχνει τον τερματισμό της λαϊκής αγοράς!

Δείτε και το βίντεοhttps://youtu.be/IBc1ICQw0t0?si=mmxrC52_EmWytRbk ), που τράβηξα, το απόγευμα σήμερα, με το οποίο χωροθετείται το συμβάν, με κέντρο τον κάδο απορριμμάτων, απέναντι, στο οποίο πάρκαρα το αυτοκίνητο μου, μετά το οδικό σήμα της λαϊκής αγοράς

Επειδή αυτή η υπόθεση, με αυτούς τους περίεργους τύπους, που αντιλαμβάνονται και θεωρούν ότι είναι ασύδοτοι, έχει παρατραβήξει, σας ζητώ να λάβετε τα δέοντα μέτρα, για να συνετισθούν.

Συμμαζέψτε τους.


Αναστάσιος Παναγιώτη Αναστασόπουλος.»






Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Για το χθεσινό (8/6/2024) περιστατικό, στην οδό Μεσολογγίου, με τους λαϊκατζήδες, στην περιοχή Μιχελή του Ιλίου Αττικής (οδοί Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ηροδότου), ενημέρωσα, σήμερα, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, στις 8:32 πμ, με e-mail, την ασφαλιστική εταιρεία του αυτοκινήτου μου, επισυνάπτοντας και την χθεσινή καταγγελία, που υπέβαλα, με e-mail, στο ΑΤ Ιλίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.