Μερική εκτίμηση των αδικοπραξιών, ανά πολιτικό και υπηρεσιακό παράγοντα του τέως ΕΤΕΑΕΠ, για την μη αναθεώρηση των παράνομων επικουρικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων των βενζινοπωλών και την μη διακοπή των χαρακτηρισθεισών, ως παράνομων επικουρικών συντάξεων του τέως ΤΕΑΠΥΚ (Μέρος 3ο).

 



Στο σημερινό δημοσίευμα, ασχολούμαι, με την μερική εκτίμησή μου, ως προς τον χαρακτηρισμό των αδικοπραξιών, στις οποίες προέβησαν ορισμένοι ανώτεροι και ανώτατοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες του τέως ΕΤΕΑΕΠ, όπως αυτές προκύπτουν, από την υπ’ αριθμ. 682/10-11-2017 Έκθεση Ελέγχου του ορισθέντος τριμελούς κλιμακίου Ελέγχου του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου του τέως ΕΤΕΑΕΠ. Ας δούμε τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τους νομικούς χαρακτηρισμούς των πράξεων και παραλείψεων αυτών των αδικοπραξιών.

Αλλά ας αφήσω τα πολλά λόγια και ας περάσω, στο προκείμενο θέμα.

Από όσα γίνονται αντιληπτά, μέχρι τώρα, η Αφροδίτη Νιφόρου έχει διαπράξει τις, κάτωθι, αδικοπραξίες :


Α) Παραβάσεις καθήκοντος (259 ΠΚ) επειδή ως Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου  2017 - Φεβρουάριος 2020) δεν προχώρησε, στην παρακολούθηση της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των διορθωτικών μέτρων, που προβλέπει η υπ’ αριθμ. 682/10-11-2017 Έκθεση Ελέγχου του κλιμακίου ελέγχου, στο οποίο η ίδια ηγείτο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΤΕΑΕΠ, ήτοι την Υπουργική Απόφαση Φ80000/55949/14809/30-12-2016 (ΦΕΚ 4288Β’), άρθρο 5ιδ. Επίσης, ως Προισταμένη της ΣΤ’ Διεύθυνσης, που υπάγονται οι επικουρικώς, συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων (από τον Φεβρουάριο 2020, έως τον Απρίλιο 2020), ενώ γνώριζε ότι έπρεπε να προχωρήσει, στην αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, που δεν είχαν συμπληρώσει, κατά την έναρξη της συνταξιοδότησής τους, την ηλικία των 65 ετών, έως την 31/12/2012 και την ηλικία των 67 ετών, από 1/1/2013 και εφεξής και στην διακοπή των συντάξεων, που πληρώνονταν, από τον ασφαλιστικό οργανισμό, ουδέν έπραξε, έστω και εκκινώντας την διαδικασία, που προβλέπει ο νόμος, για την αναθεώρηση των παράνομων συνταξιοδοτικών αποφάσεων και την διακοπή των, παρανόμως, καταβαλλομένων συντάξεων, που περιγράφονται, στην 682/10-11-2017 Έκθεση Ελέγχου, οι οποίες, δεν αφορούν, μόνον, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και ένα πλήθος άλλων περιπτώσεων, που αναφέρονται, σε αυτήν την Έκθεση Ελέγχου.

Ειδικά, πρέπει, εδώ να αναφέρω ότι η Διευθύντρια της ΣΤ’ Διεύθυνσης του επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ, Αργυρώ Πίκουλα, ζήτησε, το 2023, από τον υπάλληλο Νικόλαο Μητρόπουλο να βρει και να αναφέρει πόσες είναι αυτές οι επικουρικες συντάξεις των βενζινοπωλών, που συνταξιοδοτούνται, χωρίς όριο ηλικίας και ο υπάλληλος της ανέφερε ότι είναι, περί τις 300. Στην συνέχεια, με την σύμφωνη γνώμη του Αθανάσιου Αθανασίου, οποίος, τότε, τον Μάρτιο του 2023, πίεζε την Ολγα Καραθάνου να διακόψει αυτές, τις συντάξεις, η Διευθύντρια Αργυρώ Πίκουλα και η Τμηματάρχης Όλγα Καραθάνου εξέδωσαν, γύρω, στις 70 ανακλητικές αποφάσεις συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτήθηκαν, άνευ ορίου ηλικίας και τις έστειλαν, στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων, για να εκτελεσθούν (δηλαδή να διακοπούν). Τότε (Μάρτιος-Απρίλιος του 2023), η Αργυρώ Πίκουλα, επελέγη ως Γενική Διευθύντρια και μετατέθηκε, από την Διεύθυνση. Με την απομάκρυνση της Αργυρώς Πίκουλα, οι 70 ανακλητικές αποφάσεις παραμένουν ανεκτέλεστες· άγνωστο, γιατί. Προφανώς, κάποια “αόρατος χειρ”επενέβη.


Β) Κακουργηματική απιστία περί την δημόσια Υπηρεσία 256 ΠΚ), λόγω υπαίτιας βαριάς και μη εκτιμημένης, έως τώρα, βλάβης της χρηματικής περιουσίας του ΕΤΕΑΕΠ/e-ΕΦΚΑ, επειδή, με τις, ως άνω, υπαίτιες παραλείψεις της, δεν διέκοψε τις παράνομες καταβολές των επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, που δεν πληρούν, κατά την έναρξη της συνταξιοδότησης τους, τα όρια ηλικίας των 65 ετών, έως, 31/12/2012 και των 67 ετών, από 1/1/2013 και εντεύθεν και δεν αναζήτησε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, επιτρέποντας την συνέχιση της μείωσης της χρηματικής περιουσίας του ασφαλιστικού οργανισμού. Ειδικά, ως προς αυτό υπάρχει και ειδική διάταξη νόμου, που αφορά το ΕΤΕΑΕΠ, η οποία είναι η απόφαση του Υπουργού Εργασίας Φ.21250/2748/41/10-10-2018 (ΦΕΚ Β' 4524/16-10-2018), μετά το άρθρο 7 του Κανονισμού Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (τ. ΕΤΕΑ) προστέθηκε άρθρο 7Α, ως εξής : 

«Άρθρο 7Α Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών 

1. Κάθε παροχή που έχει καταβληθεί αχρεώστητα, επιστρέφεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ ανεξαρτήτως υπαιτιότητας του λαβόντος. Σε περίπτωση υπαιτιότητας του αναζητείται εντόκως, με επιτόκιο 3%. Παράλληλα με την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, επιτρέπεται συμψηφισμός οποιασδήποτε οφειλής προς το ταμείο με το σύνολο των χορηγούμενων παροχών, που τυχόν δικαιούται ο οφειλέτης. 

2. Εάν ο οφειλέτης αποβιώσει, οι οφειλές του συμψηφίζονται με τυχόν οφειλόμενες σε αυτόν και στους νόμιμους κληρονόμους του αναδρομικές παροχές, προς απομείωση του χρέους, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναζητείται από αυτούς κατά την κληρονομική τους μερίδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Σε περίπτωση που μεταξύ των κληρονόμων υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έλκουν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα από τον οφειλέτη, το ανεξόφλητο ποσό της οφειλής, παρακρατείται από το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών που τους μεταβιβάζονται ή τους καταβάλλονται. 

3. Σε περίπτωση είσπραξης παροχών μετά το θάνατο του δικαιούχου υπόχρεος επιστροφής είναι κατά πρώτον ο εισπράξας και αν τούτο καταστεί ανέφικτο οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος σύμφωνα με την παράγραφο 2. 

4. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και για ήδη βεβαιωμένες οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές».

Η παραπάνω διάταξη νόμου - που είναι ειδική διάταξη και όχι γενική - ξεκλειδώνει, πλήρως, τα ζητούμενα, όσον αφορά τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών (έτσι όπως τις χαρακτήρισαν τα αρμόδια όργανα αυτού του ασφαλιστικού οργανισμού), παρά τους αστείους ισχυρισμούς που προσπαθεί να προβάλλει ο, νυν, Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών του e-ΕΦΚΑ Θανάσης Αθανασίου, περί “κρίσιμου χρόνου” και την λεγόμενη “διάσταση άποψης”, που “φυσικά”, δεν προσδιορίζονται, ως προς το περιεχόμενό τους, ως προς την έκτασή τους, στο παρελθόν, ως προς τον χρόνο έκφρασης και διατύπωσης αυτών των εννοιών και ως προς το ποιοί είναι αυτοί, που εκφράζουν αυτά τα “επιχειρήματα”.

Με δεδομένο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο Κανονισμός Λειτουργίας του τέως ΕΤΕΑΕΠ ίσχυε, τουλάχιστον, έως την ένταξη αυτού του ασφαλιστικού οργανισμού, την 1/3/2020, στον e-ΕΦΚΑ , ουδείς μπορούσε να χαρίσει, με οποιοδήποτε τρόπο, τα χρήματα του ασφαλιστικού οργανισμού στους, παρανόμως, συνταξιοδοτηθέντες βενζινοπώλες. 

Αυτά μπορούν να προκύψουν - και αν προκύψουν, κάτι, που δεν είναι βέβαιο -, μόνον και πάντοτε, κατά περίπτωση, από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, που θα κληθούν να κρίνουν, τον νόμο.

Μια αντίρρηση, που θα μπορούσε να τεθεί, αφορά το γεγονός ότι η παραπάνω διάταξη νόμου ετέθη, το 2018, ήτοι, μετά τα ζημιογόνα γεγονότα της χορήγησης των παράνομων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών και ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να συμπεριλάβει και αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν, μέχρι το 2016. 

Αυτό δεν είναι σωστό, για τον απλούστατο λόγο ότι η παράγραφος 4 της, παραπάνω, διάταξης της υπουργικής απόφασης ορίζει ότι τα, ανωτέρω, ισχύουν και στις περιπτώσεις εκείνες, που υπάρχουν, ήδη, βεβαιωμένες οφειλές, από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές. 

Εδώ, εξ αιτίας της Αφροδίτης Νιφόρου και της Γεωργίας Τσερπέλη, ως και των επόμενων από αυτές, δεν έχουμε, καν, βεβαιωμένες οφειλές, για το προ της ισχύος του ειδικού αυτού νόμου, αλλά έχουμε οφειλές, από τις, αχρεωστήτως,  καταβολές των παράνομων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, από της ισχύος της Υπουργικής Απόφασης. Ως εκ τούτου, αυτές οι οφειλές, από τις χαρακτηριζόμενες, ως παράνομες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, αφού εντοπισθούν, έπρεπε να βεβαιωθούν, με καταλογιστικές πράξεις, σύμφωνα με την παρούσα νομοθεσία και να υπολογισθεί το κόστος αυτών, γεγονός, που δεν έγινε, υπαιτίως και επιβαρύνει τις αδικοπραξίες της Αφροδίτης Νιφόρου και των συμμέτοχων. Αυτά τα έχω γνωρίσει, με αναφορές, στον e-ΕΦΚΑ (Διοικητής, Γεώργιος Γεράκης κλπ).

Γ) Υπόθαλψη εγκληματιών (231 ΠΚ).

 Η υπόθαλψη εγκληματιών προκύπτει, από την 682/10-11-2017 Έκθεση Ελέγχου, όπου, στην σελίδα 25 καταλογίζονται ευθύνες, σε υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίες, εξ αιτίας της Αφροδίτης Νιφόρου, δεν διερευνήθηκαν, προκειμένου αυτές οι ευθύνες να συγκεκριμενοποιηθούν, δεδομένης της βαρύτατης βλάβης της χρηματικής περιουσίας του ασφαλιστικού οργανισμού. Έτσι η, ως άνω, Έκθεση Ελέγχου αναφέρει : 

«2. Ως προς το πλήθος των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων.

Υπάρχει παρέλκυση της διεκπεραίωσης των εκκρεμών υποθέσεων των οποίων οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι 31-12-2014.

Υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση, ως προς τις ενέργειες της Προϊσταμένης της ΣΤ' Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης και του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την επίλυσή των προβλημάτων του τ. ΤΕΑΠΥΚ».

Αυτή η σοβαρή καθυστέρηση των, ως άνω, ανώτερων και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, με δεδομένη την αναφερόμενη παρέλκυση της διεκπεραίωσης των εκκρεμών υποθέσεων, εμπεριέχει δόλο των αναφερόμενων υπηρεσιακών παραγόντων (Γεωργία Τσερπέλη, Νικόλαος Καλάκος) και παραπέμπει, σε κακουργηματικές αδικοπραξίες - παράβαση καθήκοντος, απιστία, περί την δημόσια Υπηρεσία --, που δεν διερευνήθηκαν, διότι η Αφροδίτη Νιφόρου «κουκούλωσε» την υπόθεση, με αποτέλεσμα να μην διερευνηθεί η έκταση των ευθυνών των υπηρεσιακών παραγόντων και φυσικά, να μην διωχθούν, ποινικώς.

Δ) Έκδοση ψευδών βεβαιώσεων. (242 ΠΚ).
Η έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, αφορά τις 11 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με μειωμένες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, που εξέδωσαν, υπαιτίως, η Αφροδίτη Νιφόρου και η Γεωργία Τσερπέλη, ως Διευθύντριες της ΣΤ’ Διεύθυνσης του επικουρικού κλάδου του ΕΤΕΑΕΠ/e-ΕΦΚΑ, οι οποίες κρίθηκαν ως παράνομες, από την υπ’ αριθμ. 54/418814/6-9-2021 Έκθεση Ελέγχου της υπαλλήλου του e-ΕΦΚΑ, Μαριασ κ Κομματά, έπειτα από τις δικές μου καταγγελίες, εις βάρος της Νιφόρου, της Τσερπέλη και των λοιπών, που οδήγησαν στην διεξαγωγή ΕΔΕ και στην διακοπή, τον Μάιο του 2022, αυτών των χορηγούμενων μειωμένων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, από την Διευθύντρια Αργυρώ Πίκουλα, που διεδέχθη την παραιτηθείσα Γεωργία Τσερπέλη. (Όπως αναφέρει η, ως άνω, Έκθεση Ελέγχου της 6/9/2021, η Γεωργία Τσερπέλη ζήτησε, με e-mail, από την Προϊσταμένη του αρμόδιου Τμήματος Όλγα Καραθάνου - που και αυτή έχει συνυπογράψει, τις αποφάσεις άνευ αντιρρήσεων, επί των κειμένων των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αυτών -, λίγο πριν παραιτηθεί την ανάκλησή τους, επειδή “έγιναν λάθη”). 
Ε) Υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων (222 ΠΚ).

Όπως προκύπτει, από την μήνυση, που έχει καταθέσει, εις βάρος μου, η Αφροδίτη Νιφόρου, στα συνημμένα αυτής της μηνύσεως, υπάρχουν οι υπηρεσιακές αναφορές, που υπέβαλα, στην Υπηρεσία, όταν, ακόμη, ήμουν ενεργός υπάλληλος, στον e-ΕΦΚΑ. 




Το ερώτημα είναι απλό : Πώς βρέθηκαν, στα χέρια της Αφροδίτης Νιφόρου, οι αναφορές αυτές, που υπέβαλα, από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021; 

Οι αναφορές αυτές, αντί να περιέλθουν, στα χέρια της Αφροδίτης Νιφόρου, έπρεπε προηγουμένως, να χρησιμοποιηθούν, από την Υπηρεσία, για την έρευνα των όσων κατήγγειλα και κατόπιν, βέβαια, μπορούσαν να δοθούν και στην καταγγελλόμενη.

Έχω υποβάλει επανειλημμένως, αναφορές, στην Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, για να πληροφορηθώ το πώς και ποιος χορήγησε τις υπηρεσιακές αναφορές μου, στην Αφροδίτη Νικηφόρου. Απάντηση δεν πήρα ποτέ. Ενδεικτικά, εδώ, αναφέρω την, από 6/2/2024 - υπήρξαν και άλλες πριν από αυτήν - αναφορά μου, με τίτλο :  Καταγγελία εις βάρος της υπαλλήλου Αφροδίτης Νιφόρου και κάθε υπηρεσιακού συνενόχου της, για παραβίαση των κανόνων υπηρεσιακής εχεμύθειας”.  

«Τα ερωτήματα, που έχω θέσει, είναι σαφή και συγκεκριμένα. 

Η Αφροδίτη Νιφόρου παρέλαβε, με κάποιο τρόπο (πιθανότατα, μη προβλεπόμενο, αντιδεοντολογικό, παράτυπο και παράνομο) τις υπηρεσιακές καταγγελίες, που περιέχονται, στα σχετικά, που σας έχω αποστείλει, με τα προηγηθέντα του παρόντος ηλεκτρονικά μηνύματα, τις οποίες καταγγελίες είχα υποβάλλει εγώ, κατά την περίοδο 2020-2021, για υπηρεσιακές πράξεις και παραλείψεις της, εν λόγω, όπως και άλλων υπαλλήλων, όσον αφορά το θέμα της χορήγησης παράνομων συντάξεων, στο τέως επικουρικό ταμείο των βενζινοπωλών, που ενσωματώθηκε, αρχικά, στο ΕΤΕΑΕΠ και από 1/3/2020, στον e-ΕΦΚΑ.

Κατ' αρχήν, καταγγέλλω, για μια, ακόμη φορά, όποιον υπάλληλο έδωσε, ή όποιους υπαλλήλους έδωσαν, στην καταγγελόμενη Αφροδίτη Νιφόρου τις καταγγελίες αυτές, πριν γίνει οποιαδήποτε, εις βάρος της, επίσημη υπηρεσιακή/διοικητική έρευνα, για τις καταγγελίες, διότι, με αυτόν τον τρόπο, παραβίασαν την επιβαλλόμενη υπηρεσιακή εχεμύθεια, που πρέπει να τηρείται, πριν από την διοικητική εξέταση κάθε καταγγελίας, που αφορά υπηρεσιακό θέμα, παραβιάζοντας κάθε εμπιστευτικότητα, την οποία έπρεπε, βάσει του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, ως υπάλληλοι, να τηρήσουν. 

Αυτά, που ρωτώ, είναι πολύ απλά :

  1. Πώς η Αφροδίτη Νιφόρου απέκτησε πρόσβαση, στα υπηρεσιακά αυτά έγγραφα (τις αναφορές μου); Υπέβαλε αίτηση; 
  2. Ποιός ή ποιοί έδωσε/έδωσαν, στην Αφροδίτη Νιφόρου τα υπηρεσιακά αυτά έγγραφα.
  3. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δόθηκαν αυτά τα έγγραφα, στην Νιφόρου;
  4. Γνωρίζει η Υπηρεσία ότι η  Νιφόρου χρησιμοποίησε, τον Απρίλιο του 2021, για εξωυπηρεσιακούς λόγους, την υπ´ αριθμ. 682/10-11-2017 Έκθεση Ελέγχου του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου του τέως ΕΤΕΑΕΠ και επέτρεψε η Υπηρεσία, κατόπιν αιτήματος της Νιφόρου, την εξωυπηρεσιακή χρήση αυτής της Έκθεσης Ελέγχου;» 
Επαναλαμβάνω ότι  απάντηση ουδέποτε έλαβα, ούτε έχω λάβει, μέχρι τώρα. Και φυσικά, δεν περιμένω να απαντήσουν, σε αυτό το ερώτημα, στο οποίο έχω απάντηση.

Επειδή η πταισματοδίκης, στο υπ’ αριθμ. 15/16-6-2021 έγγραφό της, προς τον e-ΕΦΚΑ, εμφανίζει, ως σχετικό αυτού του εγγράφου  «Το από 15-2-2021 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Γενικής Δ/νσης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών του e-ΕΦΚΑ με τίτλο “ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΑΠΥΚ”» είναι σαφές ότι η διαρροή των υπηρεσιακών αναφορών μου, με αποδέκτη την Αφροδίτη Νιφόρου, έγινε, από την συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση, στην οποία, τότε, προΐστατο η Ελευθερία Ζαχαράκη.

Το γεγονός ότι δεν απαντούν, σε αυτά τα, επανειλημμένως, από εμέ, τεθέντα απλά ερωτήματα, σημαίνει ότι η αδικοπραξία έχει τελεσθεί και από την Αφροδίτη Νιφόρου, κατά συναυτουργία, ή ως ηθική αυτουργός.
Στ) Συμμετοχή - κατ’ ηθικήν αυτουργίαν -, σε εγκληματική οργάνωση (187 ΠΚ, κατ’ άρθρον 242 ΠΚ). 

1. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 207 (παραχάραξη), 208 (κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων), 216 (πλαστογραφία), 218 (πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων), 242 (ψευδής βεβαίωση, νόθευση) κλπ.

Καταρχήν, η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, μέσα στα πλαίσια της υπηρεσιακής δομής και της δραστηριότητας του ΕΤΕΑΕΠ προκύπτει, από την Υπόθεση των παράνομων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, λόγω της μη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Πώς συμβαίνει αυτό; 

Αυτό συμβαίνει διότι η Αφροδίτη Νιφόρου δεν ήταν μόνη της, που αποφάσισε να μην εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, από την 682/10-11-2017  Έκθεση Ελέγχου, που ίδια συνέταξε. Μαζί της, συνέπραξε και η Γεωργία Τσερπέλη η, τότε, Διευθύντρια των επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών και η Προϊσταμένη του Τμήματος των Συνταξιούχων βενζινοπωλών Όλγα Καραθάνου. Αυτές συμφώνησαν να μην εφαρμοστεί, η Έκθεση Ελέγχου και αυτό έπραξαν. Και οι τρεις επικαλούνται - η Αφροδίτη Νιφόρου, γραπτώς, με την μήνυση, που υπέβαλε και η Γεωργία Τσερπέλη, όπως και η Όλγα Καραθάνου, προφορικώς - ότι δεν είχε δοθεί εντολή από τον Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Αθανάσιο Καποτά ή, από τον αρμόδιο, για τις επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, τότε, Υποδιοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Δημήτριο Κυριακόπουλο, να αναθεωρηθούν οι σχετικές  συνταξιοδοτικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις και να κοπούν οι σχετικές συντάξεις, είτε αναδρομικώς, από την ισχύ του νόμου, είτε μεταγενέστερα. 

Ανοησίες. Όπως κατέδειξα, δεν υπήρχε καμμία υποχρέωση να περιμένουν να τους πει ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής τί θα κάνουν. Η Αφροδίτη Νιφόρου έπρεπε να προχωρήσει, στην παρακολούθηση της εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων, που έχουν προταθεί, στην 682/10-11-2017 Έκθεση Ελέγχου και οι άλλες δυο κυρίες να εφαρμόσουν τα προτεινόμενα μέτρα. Αυτές, όμως, συμφώνησαν να μην πράξουν τίποτε, προς βλάβη της χρηματικής περιουσίας του ασφαλιστικού οργανισμού, χρησιμοποιώντας και εκμεταλλευόμενες την θέση, που κατείχαν, στην δομή του, προκειμένου να μην κουρασθούν και για να μην έλθουν, σε προστριβές, με τους θιγόμενους συνταξιούχους. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ορισμός της εγκληματικής οργάνωσης.
Η ολοκλήρωση της στήριξης αυτής της κατηγορίας θα επιχειρηθεί, αργότερα.

Όσον αφορά την Γεωργία Τσερπέλη Διευθύντρια της αρμόδιας Διεύθυνσης από τις 25/4/2016, έως τον Φεβρουάριο του 2019 και από τον Απρίλιο του 2020, έως τον Μάρτιο του 2021, που παραιτήθηκε, οι κατηγορίες, που της προσάπτω, είναι οι ίδιες, σχεδόν, με της Νιφόρου.

Α) Παραβάσεις καθήκοντος (259 ΠΚ).

Ως Προϊσταμένη της ΣΤ’ Διεύθυνσης, που υπάγονται οι, επικουρικώς, συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, ενώ γνώριζε ότι έπρεπε να προχωρήσει, στην αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, που δεν είχαν συμπληρώσει, κατά την έναρξη της συνταξιοδότησής τους, την ηλικία των 65 ετών, έως την 31/12/2012 και την ηλικία των 67 ετών, από 1/1/2013 και εφεξής και στην διακοπή των συντάξεων, που πληρώνονταν, από τον ασφαλιστικό οργανισμό, όπως προβλέπει ο νόμος, ουδέν έπραξε, εν γνώσει και υπαιτίως, για την αναθεώρηση των παράνομων συνταξιοδοτικών αποφάσεων και την διακοπή των, παρανόμως, καταβαλλομένων συντάξεων, που περιγράφονται, στην 682/10-11-2017, οι οποίες, δεν αφορούν, μόνον, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και ένα πλήθος άλλων περιπτώσεων, που αναφέρονται, σε αυτήν την Έκθεση Ελέγχου.

Β) Κακουργηματική απιστία, περί την δημόσια Υπηρεσία 256 ΠΚ), λόγω υπαίτιας βαριάς και μη εκτιμημένης, έως τώρα, βλάβης της χρηματικής περιουσίας του ΕΤΕΑΕΠ/e-ΕΦΚΑ, επειδή, με τις, ως άνω, υπαίτιες παραλείψεις της, δεν διέκοψε τις παράνομες καταβολές των επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, που δεν πληρούν, κατά την έναρξη της συνταξιοδότησης τους, τα όρια ηλικίας των 65 ετών, έως, 31/12/2012 και των 67 ετών, από 1/1/2013 και εντεύθεν και δεν αναζήτησε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, επιτρέποντας την συνέχιση της μείωσης της χρηματικής περιουσίας του ασφαλιστικού οργανισμού.

Γ) Έκδοση ψευδών βεβαιώσεων. (242 ΠΚ).

Η έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, αφορά τις 11 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με μειωμένες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, που εξέδωσε, υπαιτίως, η Γεωργία Τσερπέλη, ως Διευθύντρια της ΣΤ’ Διεύθυνσης του επικουρικού κλάδου του ΕΤΕΑΕΠ/e-ΕΦΚΑ, οι οποίες κρίθηκαν, ως παράνομες, από την υπ’ αριθμ. 54/418814/6-9-2021 Έκθεση Ελέγχου της υπαλλήλου του e-ΕΦΚΑ Μαρίας Κομματά, έπειτα από τις δικές μου καταγγελίες, εις βάρος της Νιφόρου, της Τσερπέλη και των λοιπών, που οδήγησαν στην διεξαγωγή ΕΔΕ και στην διακοπή, τον Μάιο του 2022, αυτών των χορηγούμενων μειωμένων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, από την Διευθύντρια Αργυρώ Πίκουλα, που διεδέχθη την παραιτηθείσα Γεωργία Τσερπέλη. (Όπως αναφέρει η, ως άνω Έκθεση Ελέγχου της 6/9/2021 η Γεωργία Τσερπέλη ζήτησε, με e-mail, από την Προϊσταμένη του αρμόδιου Τμήματος Όλγα Καραθάνου - που και αυτή έχει συνυπογράψει, άνευ αντιρρήσεων, επί των κειμένων των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αυτών -, λίγο πριν παραιτηθεί την ανάκλησή τους, επειδή “έγιναν λάθη”).

Δ) Συμμετοχή, σε εγκληματική οργάνωση (187 ΠΚ, κατ’ άρθρον 242 ΠΚ). 

Η Αφροδίτη Νιφόρου δεν ήταν μόνη της, που αποφάσισε να μην εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, από την 682 /10-11- 2017 Έκθεση Ελέγχου που ίδια συνέταξε. Μαζί της συνέπραξε και η Γεωργία Τσερπέλη η, τότε, Διευθύντρια των επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών και η Προϊσταμένη του Τμήματος των Συνταξιούχων βενζινοπωλών Όλγα Καραθάνου. Αυτές συμφώνησαν να μην εφαρμοστεί, η Έκθεση Ελέγχου και αυτό έπραξαν. Και οι τρεις επικαλούνται - η Αφροδίτη Νιφόρου, γραπτώς, με την μήνυση, που υπέβαλε και η Γεωργία Τσερπέλη, όπως και η Όλγα Καραθάνου, προφορικώς - ότι δεν είχε δοθεί εντολή από τον Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Αθανάσιο Καποτά ή, από τον αρμόδιο, για τις επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, τότε, Υποδιοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Δημήτριο Κυριακόπουλο, να αναθεωρηθούν οι σχετικές  επικουρικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις και να κοπούν οι σχετικές συντάξεις, είτε αναδρομικώς, από την ισχύ του νόμου, είτε μεταγενέστερα.  Ανοησίες.

Στην Ολγα Καραθάνου Προϊσταμένη του Τμήματος των επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών από 1/1/2017, έως Νοέμβριο/Δεκέμβριο 2023 αποδίδω τις κατηγορίες :

Α) Παραβάσεις καθήκοντος (259 ΠΚ).

Ως Προϊσταμένη του Τμήματος των επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών της ΣΤ’ Διεύθυνσης, που υπάγονται οι επικουρικώς, συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, ενώ γνώριζε ότι έπρεπε να προχωρήσει, στην αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, που δεν είχαν συμπληρώσει, κατά την έναρξη της συνταξιοδότησής τους, την ηλικία των 65 ετών, έως την 31/12/2012 και την ηλικία των 67 ετών, από 1/1/2013 και εφεξής και στην διακοπή των συντάξεων, που πληρώνονταν, από τον ασφαλιστικό οργανισμό, όπως προβλέπει ο νόμος, ουδέν έπραξε, για την αναθεώρηση των παράνομων συνταξιοδοτικών αποφάσεων και την διακοπή των, παρανόμως, καταβαλλομένων συντάξεων, που περιγράφονται, στην 682/10-11-2017, οι οποίες, δεν αφορούν, μόνον, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και ένα πλήθος άλλων περιπτώσεων, που αναφέρονται, σε αυτήν την Έκθεση Ελέγχου.

Β) Κακουργηματική απιστία περί την δημόσια Υπηρεσία 256 ΠΚ), λόγω υπαίτιας βαριάς και μη εκτιμημένης, έως τώρα, βλάβης της χρηματικής περιουσίας του ΕΤΕΑΕΠ/e-ΕΦΚΑ, επειδή, με τις, ως άνω, παραλείψεις της, δεν διέκοψε τις παράνομες καταβολές των επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, που δεν πληρούν, κατά την έναρξη της συνταξιοδότησης τους, τα όρια ηλικίας των 65 ετών, έως, 31/12/2012 και των 67 ετών, από 1/1/2013 και εντεύθεν και δεν αναζήτησε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, επιτρέποντας την συνέχιση της μείωσης της χρηματικής περιουσίας του ασφαλιστικού οργανισμού.

Γ) Έκδοση ψευδών βεβαιώσεων. (242 ΠΚ).

Η έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, αφορά τις 11 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με μειωμένες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, που συνυπέγραψε, άνευ γραπτών αντιρρήσεων, η Ολγα Καραθάνου μαζί με την η Γεωργία Τσερπέλη, ως Προϊσταμένη του Τμήματος των συντάξεων των βενζινοπωλών της ΣΤ’ Διεύθυνσης του επικουρικού κλάδου του ΕΤΕΑΕΠ/e-ΕΦΚΑ, οι οποίες κρίθηκαν ως παράνομες, από την υπ’ αριθμ. 54/418814/6-9-2021 Έκθεση Ελέγχου της υπαλλήλου του e-ΕΦΚΑ Μαρίας Κομματά, έπειτα από τις δικές μου καταγγελίες, εις βάρος της Νιφόρου, της Τσερπέλη και των λοιπών, που οδήγησαν στην διεξαγωγή ΕΔΕ και στην διακοπή, τον Μάιο του 2022, αυτών των χορηγούμενων μειωμένων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών, από την Διευθύντρια Αργυρώ Πίκουλα, που διεδέχθη την παραιτηθείσα Γεωργία Τσερπέλη. Το γεγονός ότι, τον Μάιο του 2022, συνυπέγραψε, μαζί με την Διευθύντρια Αργυρώ Πίκουλα, την ανάκληση αυτών των συντάξεων δεν την απαλλάσσει, από την αρχική ευθύνη.

Δ) Συμμετοχή, σε εγκληματική οργάνωση (187 ΠΚ, κατ’ άρθρον 242 ΠΚ). 

Η Αφροδίτη Νιφόρου και η Γεωργία Τσερπέλη δεν ήσαν μόνες τους, όταν αποφάσισαν να μην διακόψουν τις λεγόμενες παράνομες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών. Μαζί τους ήταν και η Όλγα Καραθάνου, για τους ίδιους λόγους. Και οι τρεις επικαλούνται - η Αφροδίτη Νιφόρου, γραπτώς, με την μήνυση, που υπέβαλε και η Γεωργία Τσερπέλη, όπως και η Όλγα Καραθάνου, προφορικώς - ότι δεν είχε δοθεί εντολή από τον Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Αθανάσιο Καποτά ή, από τον αρμόδιο, για τις επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, τότε, Υποδιοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Δημήτριο Κυριακόπουλο, να αναθεωρηθούν οι σχετικές  συνταξιοδοτικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις και να κοπούν οι σχετικές συντάξεις, είτε αναδρομικώς, από την ισχύ του νόμου, είτε μεταγενέστερα.  Ανοησίες.

Για τον, τότε, Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Αθανάσιο Καποτά και τον, τότε, αρμόδιο Υποδιοικητή Δημήτριο Κυριακόπουλο :


Α) Παραβάσεις καθήκοντος (259 ΠΚ).

Β) Κακουργηματική απιστία, περί την δημόσια Υπηρεσία 256 ΠΚ).

Διότι, αν και όφειλαν έχοντας την υπ’ αριθμ. 682/10-11-2017 Έκθεση Ελέγχου, με δεδομένο, κυρίως, το γεγονός ότι προέκυπτε βαρύτατη χρηματική βλάβη του ΕΤΕΑΕΠ, δεν έλεγξαν τους υφιστάμενους τους (το Τμήμα Αυτοτελούς Ελέγχου υπαγόταν, απ’ ευθείας, στον Διοικητή και η ΣΤ’ Διεθυνση Επικουρικών Συντάξεων, στον Υποδιοικητή),  για το τί έπραξαν, ως προς την πιστή εφαρμογή του νόμου και της 682/10-11-2017 Έκθεσης Ελέγχου. 

Για τον, τότε, Γενικό Διευθυντή Νικόλαο Καλάκο,  ισχύουν οι σοβαρές ευθύνες, που του αποδίδονται, από την 682/10-11-2017 Έκθεση Ελέγχου και οι οποίες πρέπει να ερευνηθούν, για να χαρακτηρισθούν.


Περνώ, τώρα, σε όσα αποκόμισα, μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά από μια σειρά αναφορών προς τον e-ΕΦΚΑ, που έμειναν αναπάντητες.

Το πρώτο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, προς τον ΕΦΚΑ είναι το υπ’ αριθμ. 330329/4871/30-1-2023, όπου ο Συνήγορος αναφέρει τα εξής :

ΘΕΜΑ: « Αναφορά του κυρίου Αναστασίου Αναστασόπουλου του Παναγιώτη » 

Αξιότιμες κυρίες Αξιότιμοι κύριοι, 

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατά το άρθρο 103 παρ.9 του Συντάγματος και το ν. 3094/2003 εξετάζει αναφορά του κ. Αναστασίου Αναστασόπουλου σχετικά με τις Υπηρεσίες σας. 

Ο αναφερόμενος στην Αρχή, διαμαρτύρεται και ζητά τη διαμεσολάβησή μας καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του και όσα έχει θέσει υπόψη μας, δεν έχετε απαντήσει εντός των προβλεπομένων προθεσμιών σε αιτήματα πρόσβασης σε έγγραφα, τα οποία έχουν υποβληθεί στις Υπηρεσίες σας. 

Ειδικότερα, όπως μας αναφέρει, στις 11/11/2022 υπέβαλε στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και τον Γενικό Διευθυντή Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων αίτημα, προκειμένου να του χορηγηθεί αντίγραφο της Έκθεσης Ελέγχου του Εσωτερικού Ελέγχου του e- ΕΦΚΑ, σχετικά με τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων. 

ΟΜας αναφέρεται ως έτος έκδοσής της το 2021 ή το 2022, καθώς και ότι διεξήχθη εσωτερικός έλεγχος για το θέμα αυτό κατόπιν καταγγελιών του. Περαιτέρω, έχει θέσει υπόψη σας μέσω της αίτησής του ότι, το αντίγραφο της Έκθεσης προορίζεται για δικαστική χρήση. 

Όπως δε υποστηρίζει, η Έκθεση έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διάθεση του Διοικητή, του Γενικού Διευθυντή Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων και της Διευθύντριας της Ε ́ Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης. 

Επίσης μας αναφέρει ότι έχει πληροφορηθεί άτυπα ότι η εν λόγω Έκθεση έχει πρωτοκολληθεί με αριθμό 338814/6-9-2021. Ακόμη, στις 16/10/2022 και 20/10/2022, ο ενδιαφερόμενος κύριος Αναστασόπουλος, απευθύνθηκε στον Διοικητή και στον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων του Ε-ΕΦΚΑ και ζήτησε με σχετικά αιτήματά του, να του χορηγηθεί αντίγραφο της γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας του Ε-ΕΦΚΑ, με την οποία αναγνωρίζεται ότι, η υπ αριθμ 194506/23/11/2017 εντολή του τότε Διοικητή του τ. ΕΤΕΑΕΠ ισχύει αναδρομικά από την ισχύ του νόμου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφοράς, στα εν λόγω αιτήματα δεν έχει υπάρξει ανταπόκρισή σας ούτε περαιτέρω ενημέρωση του αιτούντος για τους λόγους καθυστέρησης ή την πιθανή άρνηση χορήγησης της αιτουμένης γνωμοδότησης. 

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το εν λόγω αντίγραφο ζωτικής σημασίας για την υπεράσπισή του σε σχετική δικαστική διένεξη. Επιπλέον, από τα στοιχεία της αναφοράς συνάγεται ότι, κατόπιν της από 22/5/2022 εντολής του Διοικητή, διενεργήθηκε ΕΔΕ, με θέμα, πάντα κατά τους ισχυρισμούς του πολίτη, τις καταγγελίες του για τις παράνομες συντάξεις που χορηγήθηκαν και χορηγούνται σε επικουρικώς, πρώην ασφαλισμένους στο τ. ΤΕΑΠΥΚ. Ο κύριος Αναστασόπουλος στις 6/7/2022 και 25/10/2022 υπέβαλε αίτημα προς την διενεργούσα την ΕΔΕ Διευθύντρια, για χορήγηση της σχετικής εντολής, των μαρτυρικών καταθέσεων, αντιγράφων των εγγράφων που υπάρχουν στον σχετικό φάκελο, καθώς και της προαναφερθείσης Έκθεσης Ελέγχου που διεξήγαγε η Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων και ολοκληρώθηκε κατά τις πληροφορίες του ενδιαφερομένου τον Οκτώβριο του 2021. 

Τέλος έχει ζητήσει και αντίγραφο του σχετικού πορίσματος όταν εκδοθεί, με το πέρας της προβλεπομένης διαδικασίας. Το εν λόγω αίτημα έχει απευθυνθεί επίσης προς τον Διοικητή και προ τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Κατά την προσέλευση του για μαρτυρική κατάθεση στη διενεργούμενη ΕΔΕ στις 7/7/2022 και στις 5/9/2022, ενημερώθηκε ότι τα αιτήματά του έχουν προωθηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. 

Με δεδομένο ότι τα ανωτέρω αιτήματα δεν έχουν απαντηθεί, έχει επανέλθει με νεότερο, στο οποίο επίσης επισημαίνει ότι «...η όλη υπόθεση άπτεται των προσωπικών του συμφερόντων, διότι εκκρεμεί ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, η οποία πρόκειται να διερευνήσει τις ευθύνες όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή και πρόκειται ελεγχθούν, για όσα έχουν πράξει και για όσα έχουν παραλείψει να πράξουν». 

Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο της διερεύνησης της αναφοράς, θα παρακαλούσαμε τις Υπηρεσίες στις οποίες απευθύνεται το έγγραφό μας – κάθε μία κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς της - να φροντίσουν για τη σύμφωνα με το νόμο εξέταση των εκκρεμών αιτημάτων, ενημερώνοντας σχετικά, με όποιο τρόπο κριθεί πρόσφορος και τον Συνήγορο του Πολίτη. 

Τελειώνοντας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη από τη συνεργασία του με τις Υπηρεσίες σας, γνωρίζει την ιδιαίτερη επιβάρυνσή σας το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά και των διαδικασιών αναδιοργάνωσης του Φορέα. 

Παρόλα αυτά, και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει εύλογος χρόνος, εντός του οποίου εκκρεμούν αναπάντητα τα προαναφερθέντα αιτήματα, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για τη συντομότερη δυνατή εξέτασή τους. 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση θα είμαστε στη διάθεσή σας. 

Αυτό το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη παρέμεινε αναπάντητο.

Έτσι, ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από δικές μου αναφορές, επανήλθε, με το υπ' αριθμ. 330329/3460/13-7-2023, υπενθυμιστικό του έγγραφο, προς τον e-ΕΦΚΑ , αναφέροντας ότι :

ΘΕΜΑ: «Υπενθύμιση του με αριθμ. Πρωτοκόλλου 330329/4871/30-01-2023 αναπάντητου εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη,(αφορά τον κύριο Αναστάσιο Αναστασόπουλο του Παναγιώτη)»

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,

Σχετικά με ζήτημα το οποίο διερευνάται από την Αρχή, οι Υπηρεσίες σας, φαίνεται να μην έχουν έως και σήμερα ανταποκριθεί στα αιτήματα του αναφερομένου στον Συνήγορο του Πολίτη.

Περαιτέρω, μολονότι, έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος, από την αποστολή του εγγράφου της Αρχής, (αντίγραφό του επισυνάπτεται) δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση εκ μέρους σας.
 
Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα καθυστέρησης για την ανταπόκριση της Υπηρεσίας σας, το οποίο και ενδεχομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί εύλογο, προκειμένου να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις εκ του νόμου αρμοδιότητες μας, η έρευνα για τη συγκεκριμένη αναφορά, σας παρακαλούμε, να επιληφθείτε άμεσα της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, η οποία αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης της Αρχής και να απαντηθεί το σχετικό έγγραφό μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση θα είμαστε στη διάθεσή σας.

Μετά το δεύτερο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, υπήρξε ένα e-mail, προς την Αρχή, που μου το κοινοποίησε η υπάλληλος της Αρχής Άννα Βαβουγυιού, την 1/8/2023, ως εξής :

ΜFrom: Τμ. Διαχ/σης Αναφορών σε Θέματα ΑμεΑ <tm.anaf.amea@efka.gov.gr
Sent: Wednesday, July 19, 2023 12:05 PM
To: GRAM KOINONIKHS PROSTASIAS <kp@synigoros.gr>
Subject: ΑΝΑΦΟΡΑ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

 Λλλγί

Καλημέρα κα Βαβουγυιού,

Σε απάντηση του υπ' αριθμ. πρωτ. 330329/4871/30-01-2023 και του νεότερου υπ' αριθμ. πρωτ. 330329/34060/13-07-2023 εγγράφου σας, αναφορικά με την υπόθεση του κ. Αναστασόπουλου Αναστάσιου σας ενημερώνουμε ότι η Γενική Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών με το υπ' αριθμ. πρωτ. 76035/15-02-2023 έγγραφό της,  κοινοποίησε στον ανωτέρω αντίγραφο της από 23/08/2022 γνωμοδότησης του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Παπαγεωργίου Αντώνη, κατά τα λοιπά η υπόθεσή του βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Με εκτίμηση, 

 


 

 

e-ΕΦΚΑ

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ-ΧΟΡΒΑΤΧ

Προϊσταμένη

Τμήμα Διαχείρισης Αναφορών σε θέματα ΑμεΑ

Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών

Email: tm.anaf.amea@efka.gov.gr

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 24, ΤΚ: 105 64, Αθήνα

Τηλ. Επικ.: 210-33.57.820



Στο έγγραφο αυτό, λοιπόν, για πρώτη φορά ο e- ΕΦΚΑ απαντά, προχείρως, στον Συνήγορο του Πολίτη και αναφέρει, αορίστως, για μια "υπόθεσή μου" - εννοούν, προφανώς, τις καταγγελίες μου, για τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών και τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις της Αφροδίτης Νιφόρου και των υπολοίπων, αλλά αυτή είναι υπόθεση του e-ΕΦΚΑ και όχι δική μου -, η οποία δεν προσδιορίζεται, ως προς το περιεχόμενό της και η οποία, μάλιστα, είναι σε εξέλιξη, καθώς και ότι ο ΕΦΚΑ μου χορήγησε το υπ' αριθμ. 76035/15-2-2023 έγγραφο και την, από 23/8/2022, Γνωμοδότηση του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αντώνη Παπαγεωργίου, - που, όντως έλαβα, απροόπτως, στις 28/2/2023, χωρίς να αναφέρεται το έγγραφο, στο οποίο απαντά το 76035/15-2-2023 έγγραφο του Αθανάσιου Αθανασίου. 

Η Γνωμοδότηση προσδιορίζει ότι η ισχύς του νόμου είναι αναδρομική, όσον αφορά τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών, που δεν έχουν συμπληρώσει το υποτιθέμενο, ως ισχύον όριο ηλικίας επικουρικής συνταξιοδότησης των βενζινοπωλών των 65 ετών, έως 31/12/2012 και των 67 ετών, από 1/1/2013 (όπερ σημαίνει ότι οι χαρακτηριζόμενες, ως παράνομες επικουρικές συντάξει εις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, έπρεπε να διακοπούν αναδρομικώς και να αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, από ενάρξεως της συνταξιοδοτήσεως εκάστου, εξ αυτών) επιπλήττοντας τον Αθανάσιο Αθανασίου, για την διαδικασία υποβολής του ερωτήματος, που υπέβαλε, αλλά και για τον τρόπο υποβολής του.

Φυσικά, ζητώ, επανειλλημένως, να μου χορηγηθεί αντίγραφο του υπ' αριθμ. 263339/2022 ερωτήματος, που υπεβλήθη, από τον Αθανάσιο Αθανασίου, αλλά, ως προς αυτό το αίτημα δεν υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση. Η υπηρεσία αρνείται, σιωπηρώς, να μου το χορηγήσει.

Οι παράγοντες αυτοί είναι σαφές ότι κάτι κρύβουν, το οποίο, τότε, δεν γνώριζα. Τώρα, το ξέρω. Και αυτό, που υποχρεώθηκαν να αναφέρουν, εκ των υστέρων, είναι ότι η Γενική Διευθύντρια Ελευθερία Ζαχαράκη και ο διάδοχος αυτής Αθανάσιος Αθανασίου εξέδωσαν ψευδείς βεβαιώσεις, για να απαλλάξουν την Αφροδίτη Νιφόρου, την Γεωργία Τσερπέλη και τους εαυτούς τους, από τις ευθύνες τους, για την μη διακοπή των παράνομων επικουρικών συντάξεων των βενζινοπωλών και την μη αναθεώρηση των παράνομων αποφάσεων επικουρικής συνταξιοδότησης των βενζινοπωλών. 
Αλλά αυτό θα το δούμε, παρακάτω. Μέχρι τώρα, όμως, δεν ομολογείται.

Μετά από αυτήν την πρώτη απάντηση, στον Συνήγορο του Πολίτη, συνέχισα τις έγγραφες αναφορές προς τον ΕΦΚΑ και στον Συνήγορο του Πολίτη. Ο ΕΦΚΑ δεν απάντησε. Ο Συνήγορος του Πολίτη έστειλε, στον ΕΦΚΑ, νέο έγγραφο, ήτοι το υπ' αριθμ. 330329/55923/15-11-2023, προς τον e-ΕΦΚΑ, όπου η Αρχή αναφέρει τα εξής :


ΘΕΜΑ: «Αναφορά του κυρίου Αναστασίου Αναστασόπουλου του Παναγιώτη προς τον Συνήγορο του Πολίτη »

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,

Σχετικά με ζήτημα το οποίο διερευνάται από την Αρχή, οι Υπηρεσίες σας, έως και σήμερα φαίνεται ότι δεν έχουν ανταποκριθεί πλήρως προς την Αρχή. Ειδικότερα σας υπενθυμίζουμε τα εξής:

Σας έχει αποσταλεί το υπ’ αριθμ. πρωτ. 330329 /4871/30-1-2023 έγγραφό μας, καθώς και το υπ’ αριθμ. πρωτ. 330329/34060/13/7/2023 υπενθυμιστικό του (επισυνάπτονται).

  Στα ανωτέρω, η ανταπόκριση η οποία έχει υπάρξει από τις Υπηρεσίες σας, είναι η από 19/7/2023, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, απάντηση της Διεύθυνσης Διευθέτησης Αναφορών, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο, η από 23/8/2022 γνωμοδότηση του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κυρίου Παπαγεωργίου Αντώνη. Επίσης, με την απάντηση αυτή πληροφορηθήκαμε ότι «...κατά τα λοιπά η υπόθεσή του βρίσκεται σε εξέλιξη...» Ωστόσο, μολονότι έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος, δεν υπάρχει νεότερη ανταπόκρισή σας σχετικά με την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα καθυστέρησης για την ανταπόκριση της Υπηρεσίας σας, το οποίο και ενδεχομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί εύλογο, προκειμένου να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις εκ του νόμου αρμοδιότητες μας, η έρευνα για τη συγκεκριμένη αναφορά, σας παρακαλούμε, να επιληφθείτε άμεσα της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, η οποία αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης της Αρχής και να μας απαντήσετε εντός μηνός, γνωρίζοντας στην Αρχή και τον πολίτη, το στάδιο διεκπεραίωσης της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς επίσης και τον κατά την εκτίμησή σας απαιτούμενο χρόνο προκειμένου η Αρχή να λάβει ολοκληρωμένη απάντηση στο αρχικό επισυναπτόμενο έγγραφό μας.
     
  Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Στο έγγραφο αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη, απάντησε ο e-ΕΦΚΑ, με το υπ' αριθμ. 645547/21-11-2023 έγγραφό τους και αναφέρει τα εξής : 

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με αναφορά του κ. Αναστασίου Αναστασόπουλου.

Σχετ. : 1) Τα υπ’ αρ. πρωτ. 330329/4871/30-01-2023, 330329/34060/13-07-2023 & 330329/55923/15-11-2023 έγγραφα της Υπηρεσίας σας.

2) Το υπ’ αρ. πρωτ. 640378/21-11-2023 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών.

Σε απάντηση των ως άνω σχετικών (1) εγγράφων σας και κατ’ εφαρμογή της Α.Π. 304418/29-06- 2022 οδηγίας της Διοίκησης, σας ενημερώνουμε ότι, με το υπ’ αρ. πρωτ. 640378/21-11-2023 έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών γνωστοποίησε στην Υπηρεσία μας τα κάτωθι:

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, θέτουμε υπόψη τα κάτωθι:

Η Γενική Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών επιλήφθηκε άμεσα, δια της αρμόδιας Ε ́ Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης και Συντάξεων, του ζητήματος μετά τη γνωμοδότηση του μέλους του ΝΣΚ.

Επί της ουσίας του θέματος, προφανώς υπάρχει διάσταση άποψης περί του “σημαντικού χρόνου” που απαιτείται για την αναζήτηση, τον έλεγχο, την εκ νέου απονομή – θεμελιωτικά και υπολογιστικά – άγνωστου αριθμού αποφάσεων συνταξιοδότησης που η έκδοσή τους ανάγεται ακόμα και πριν το 2010 και από άλλα νομικά πρόσωπα, τα οποία έκριναν αιτήματα απονομής με την ερμηνεία που θεώρησαν σωστή τότε.

Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνουμε ότι η υπηρεσία ενεργεί επί του θέματος, τα δε αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν άμεσα σε εσάς και σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Όσον αφορά στην Έκθεση Ελέγχου, ο αιτών θα πρέπει να απευθυνθεί στον εκδότη της».

Το παρόν κοινοποιείται στη Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών και στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, καθότι έχουν επιληφθεί της υπόθεσης.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.


Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

                     ΕΥΑΝΘΙΑ ΔΑΒΑΚΗ


Για πρώτη φορά, λοιπόν, ο Γενικός Διευθυντής Αθανάσιος Αθανασίου, σε απόσπασμα εγγράφου του οποίου εμφανίζει η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναφορών Ευανθία Δαβάκη, υπεισέρχεται, στην ουσία της υπόθεσης, αναφερόμενος, σε “διάσταση άποψης”, χωρίς να διευκρινίζει ποιοί και πότε εξέφρασαν αυτή την διάσταση άποψης και διαβεβαιώνει τον Συνήγορο του Πολίτη ότι η υπηρεσία ενεργεί επί του θέματος, χωρίς να προσδιορίζει, με ποιον τρόπο και τί πράττει, αναφέροντας, επίσης, ότι θα ενημερώσουν τον Συνήγορο του Πολίτη και όποιον έχει έννομο συμφέρον, για τα αποτελέσματα αυτού, που δεν προσδιορίζει ότι πράττουν. 

Ακόμη ο Αθανάσιος Αθανασίου, ενώ κατέχει την Έκθεση Ελέγχου, που εξέδωσε, στις 6/9/2021, η Μαρία Κομματά, αρνείται να την δώσει, αναφέροντας, τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι "ο αιτών πρέπει να απευθυνθεί, στον εκδότη της".

Η Ευανθία Δαβάκη, όμως, στην συνέχεια, μετά το απόσπασμα του εγγράφου του Αθανάσιου Αθανασίου αναφέρει ότι το έγγραφό της κοινοποιείται, στην Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών, καθότι έχουν επιληφθεί της υποθέσεως. Έτσι πληροφορήθηκα, επισήμως, ποιές είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες, που ενεργούν επί της υποθέσεως των καταγγελιών μου, για τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των βενζινοπωλών του πρώην ΤΕΑΠΥΚ.

Και πάλι, δηλαδή, στο έγγραφο αυτό, κρύβουν κρίσιμα γεγονότα, ήτοι δεν γίνεται λόγος, για όσα έχουν συμβεί, από τον Απρίλιο 2021, έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και τις ψευδείς βεβαιώσεις που εξέδωσαν, αναρμοδίως, οι Ελευθερία Ζαχαράκη και Αθανάσιος Αθανασίου ισχυριζόμενοι εγώ αδικώ την ΣΤ' Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους υπάγονταν οι συνταξιούχοι βενζινοπώλες, η οποία τα έπραξε όλα σωστά και ότι δεν υπάρχουν παρανομίες, επειδή ο, τότε, Διοικητής Αθανάσιος Καποτάς δεν έδωσε εντολή, για να αναθεωρηθούν οι, εκτός νόμου, συνταξιοδοτικές αποφάσεις και να διακοπούν οι συντάξεις.

Στο έγγραφο του ΕΦΚΑ γίνεται αναφορά, σε μια Οδηγία του Διοικητή του ασφαλιστικού οργανισμού, την 304418/29-6-2022, που, όπως κατάλαβα, πρέπει να διέπει τον χειρισμό που πρέπει να τηρούν οι Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, απέναντι, στον Συνήγορο του Πολίτη. Ζήτησα, λοιπόν, από τον e-ΕΦΚΑ, ένα αντίγραφο αυτής της οδηγίας την οποία, αρχικώς, δεν μου την χορήγησαν. Μάλιστα, με το έγγραφο του e-ΕΦΚΑ, υπ’ αριθμ. 135535/19-1-2024, ανέφεραν τα κάτωθι :

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στο από 19/01/2024 μήνυμά σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σχετ. : Τα από 19/01/2024 μηνύματά σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4670/2020 (ΦΕΚ 43 Α/28-02-2020), το οποίο προστέθηκε ως άρθρο 7Α στο Π.Δ. 8/2019 (ΦΕΚ 8 Α/23-01-2019), καθώς και από τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 8 του Ν. 4892/2022, και σε απάντηση του από 19/01/2024 μηνύματός σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και ως προς το σκέλος που αφορά στη Διεύθυνσή μας, σας ενημερώνουμε ότι η με Α.Π. 304418/29-06-2022 έγγραφη οδηγία του Διοικητή που αναφέρεται στο υπ' αρ. πρωτ. 645547/21-11-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Διευθέτησης Αναφορών προς τον Συνήγορο του Πολίτη, αφορά σε εσωτερική διαδικασία του Φορέα μας, ήτοι σε παροχή οδηγιών ως προς τη διαχείριση της επικοινωνίας του e-ΕΦΚΑ με τις Αρχές διερεύνησης αναφορών.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

ΕΥΑΝΘΙΑ ΔΑΒΑΚΗ


Φυσικά, δεν πτοήθηκα και επανήλθα, απαιτώντας να μου χορηγήσουν αντίγραφο της Οδηγίας του Διοικητή, για να ελέγξω, εάν όλον αυτόν τον καιρό, έχουν συμμορφωθεί, με την Οδηγία αυτή.

Τελικά μου έδωσαν την Οδηγία του Διοικητή, η οποία έχει, ως εξής :

ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών ως προς τη διαχείριση της επικοινωνίας του e-ΕΦΚΑ με τις Αρχές διερεύνησης αναφορών»

Σύμφωνα με το άρθρο 7Α του ΠΔ 8/2019 (Α’8), στους επιχειρησιακούς στόχους της Διεύθυνσης Διευθέτησης Αναφορών περιλαμβάνεται η παραλαβή και διαχείριση των εκθέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Ειδικότερα, τα Τμήματα Διαχείρισης Αναφορών σε Θέματα Ασφάλισης, Εισφορών και Ελέγχων, Διαχείρισης Αναφορών σε Θέματα Συντάξεων, Διαχείρισης Αναφορών σε Θέματα Παροχών σε Χρήμα και ΚΕΠΑ και Διαχείρισης Αναφορών σε Θέματα ΑμεΑ που απαρτίζουν την Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών, έχουν την αρμοδιότητα της παραλαβής και διαχείρισης των σχετικών εκθέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, για τα αντικείμενα εργασιών που καθορίζονται από το παραπάνω σχετικό άρθρο του ΠΔ 8/2019 (Α’8).

Εφεξής, λόγω σπουδαιότητας του θέματος και κατά αναλογία με τις ανωτέρω διατάξεις, οποιοδήποτε ερώτημα/έγγραφο από τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, θα απαντάται από την Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών. Για το σκοπό αυτό, οι Υπηρεσίες (Κεντρικές και Περιφερειακές) του Φορέα καλούνται εφεξής να ακολουθούν την κατωτέρω διαδικασία:

Οι καθ ́ ύλην ή/και κατά τόπο αρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες (λχ για θέματα απονομής η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων ή/και η Τοπική Διεύθυνση που είναι αρμόδια για την υπό εξέταση υπόθεση) μετά την σύνταξη απάντησης για οποιοδήποτε ερώτημα, θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά, σε επεξεργάσιμο αρχείο την απάντηση τους καθώς και το έγγραφο της Αρχής που αναζητά στοιχεία (σε περίπτωση που έχει αποσταλεί απευθείας σε αυτούς), στα Τμήματα της Διεύθυνσης Διευθέτησης Αναφορών, προκειμένου αυτά να αναλάβουν την περαιτέρω επεξεργασία και αποστολή της απάντησης στην αρμόδια Υπηρεσία.

Για λόγους χρηστής διοίκησης οι υπηρεσίες θα πρέπει να μεριμνούν για τη σύνταξη απάντησης το ταχύτερο δυνατό.

Του παρόντος να λάβουν γνώση όλοι οι υπηρετούντες υπάλληλοι.

Ο Διοικητής e-ΕΦΚΑ 

Παναγιώτης Δουφεξής"


Όπως ήμουν σίγουρος, καταπάτησαν τις οδηγίες του Διοικητή. Αυτό συνέβη, όσον αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη, κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2023 - Ιουλίου 2023, που το πρώτο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη έμεινε αναπάντητο και χρειάστηκε δεύτερο υπενθυμιστικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη για να απαντήσουν, όπως απάντησαν.

Στην συνέχεια, αφού βομβάρδισα τον e-ΕΦΚΑ, με συνεχείς αναφορές, ζήτησα από τον Συνήγορο του Πολίτη να επανέλθει, στον ΕΦΚΑ, για το γεγονός ότι δεν μου έχουν στείλει τα έγγραφα που ζητώ, εν όψει και του άθλιου ισχυρισμού του Γενικού Διευθυντή Αθανάσιου Αθανασίου, που δεν τον προβάλλει, ούτε πρωτοεισακτος υπάλληλος, σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.

Πράγματι, ο Συνήγορος του Πολίτη, επανήλθε, στον e-ΕΦΚΑ, με ένα καταιγιστικό έγγραφο, το υπ’ αριθμ. 330329/7926/15-2-2024 και κονιορτοποιεί τις “απαντήσεις” του e-ΕΦΚΑ, ευτελίζοντας, ευγενικά, τον Αθανάσιο Αθανασίου και τους λοιπούς. Το έγγραφο αυτό κχει, ως εξής : 

ΘΕΜΑ: «Απαντήσεις του e- ΕΦΚΑ στα υπ’ αριθμ. 330329/4871/30-1-2023, 330329/34060/13-07-2023 και 330329/55923/15-11-2023 έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη»

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επανερχόμαστε σχετικά με αναφορά του κυρίου Αναστασίου Αναστασόπουλου, η οποία έχει υποβληθεί και διερευνάται από την Αρχή θέλοντας να επισημάνουμε τα εξής:

Έχουμε αποστείλει στον e-ΕΦΚΑ το υπ’ αριθμ πρωτ. 330329 /4871/30-1-2023 έγγραφό μας, καθώς και τα υπ αριθμ πρωτ. 330329/34060/13/7/2023, 330329/55923/15/11/2023 υπενθυμιστικά αυτού.

Στα ανωτέρω, λάβαμε αρχικώς την από 19/7/2023, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, απάντηση της Διεύθυνσης Διευθέτησης Αναφορών, σύμφωνα με την οποία είχε ήδη κοινοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο, η από 23/8/2022 γνωμοδότηση του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η εν λόγω κοινοποίηση μας είχε ήδη γνωστοποιηθεί από τον αναφερόμενο. Επίσης, με την απάντηση αυτή είχαμε πληροφορηθεί ότι «...κατά τα λοιπά η υπόθεσή του βρίσκεται σε εξέλιξη...»

Ωστόσο, επειδή δεν υπήρξε νεότερη ανταπόκριση του φορέα, επανήλθαμε στις 15-11-23 με νεότερο έγγραφο, στο οποίο λάβαμε το υπ’ αριθμ 645547/21-11-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Αναφορών με το οποίο μας διαβιβάστηκε η απάντηση της Γενικής Δ/νσης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Σύμφωνα με αυτήν: «...προφανώς υπάρχει διάσταση άποψης περί του «σημαντικού χρόνου» που απαιτείται για την αναζήτηση, τον έλεγχο, την εκ νέου απονομή – θεμελιωτικά και υπολογιστικά – άγνωστου αριθμού αποφάσεων συνταξιοδότησης που η έκδοσή τους ανάγεται ακόμα και πριν το 2010 και από άλλα νομικά πρόσωπα, τα οποία έκριναν αιτήματα απονομής με την ερμηνεία που θεώρησαν σωστή τότε...».

Εντούτοις, επισημαίνουμε ότι, η διαμεσολάβηση της Αρχής δεν αφορούσε τα ανωτέρω, αλλά την εξέταση του αιτήματος πρόσβασης σε έγγραφα που έχει υποβάλει ο αναφερόμενος. Επί του αιτήματος αυτού παραμένουν αναπάντητα επί μακρόν τα ακόλουθα:

(α) Από τον αναφερόμενο πολίτη, κ. Αναστασόπουλο έχει ζητηθεί από 11/11/2022, να του χορηγηθεί αντίγραφο της Έκθεσης Ελέγχου του Εσωτερικού Ελέγχου του e- ΕΦΚΑ, σχετικά με παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων. Το ανωτέρω αίτημα είχε κατατεθεί στον Διοικητή του e- ΕΦΚΑ, καθώς και στον Γενικό Διευθυντή Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, θέτοντας υπόψη των Υπηρεσιών σας με την αίτηση ότι το αντίγραφο της Έκθεσης προορίζεται για δικαστική χρήση.

Εκ μέρους του e-ΕΦΚΑ δεν έχουν αμφισβητηθεί τα ανωτέρω, δηλαδή η ολοκλήρωση της Έκθεσης Ελέγχου ή το δικαίωμα του αναφερομένου πολίτη να λάβει γνώση των εγγράφων, ενώ το αίτημά του δεν προκύπτει να έχει εξεταστεί και απαντηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999 όπως ισχύει, άρθρο 5 «Πρόσβαση σε έγγραφα») ή τυχόν ειδικότερες διατάξεις για την πρόσβαση στα έγγραφα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την τελευταίαπό 21.11.2023 απάντηση του e- ΕΦΚΑ, ο αιτών την πρόσβαση, παραπέμπεται στον εκδότη της Έκθεσης Ελέγχου («Όσον αφορά στην Έκθεση Ελέγχου, ο αιτών θα πρέπει να απευθυνθεί στον εκδότη της »).

Μολονότι δεν δίνονται διευκρινήσεις στην απάντηση ως προς τον εκδότη της έκθεσης, εκτιμάμε ότι ορθώς απευθύνθηκε στις Υπηρεσίες που ήδη έχουμε αναφέρει. Σε κάθε δε περίπτωση, εφόσον η Έκθεση Ελέγχου έχει συνταχθεί από όργανα του e- ΕΦΚΑ, έχει ολοκληρωθεί και πρωτοκολληθεί και είναι στη διάθεση του φορέα, το αίτημα χορήγησης/ πρόσβασης στα έγγραφα του ενδιαφερόμενου πρέπει να εξεταστεί και να απαντηθεί αρμοδίως.

Περαιτέρω, στο άρθρο 4 ν.2690/1999 Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «... Αν η αίτηση υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή οφείλει, μέσα σε τρεις (3) ημέρες, να τη διαβιβάσει στην αρμόδια και να γνωστοποιήσει τούτο στον ενδιαφερόμενο».

(β) Ωσαύτως στην αρχική μας επιστολή αναφέραμε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«...Επιπλέον, από τα στοιχεία της αναφοράς συνάγεται ότι, κατόπιν της από 22/5/2022 εντολής του Διοικητή, διενεργήθηκε ΕΔΕ, με θέμα, πάντα κατά τους ισχυρισμούς του πολίτη, τις καταγγελίες του για τις παράνομες συντάξεις που χορηγήθηκαν και χορηγούνται επικουρικώς, σε πρώην ασφαλισμένους στο τ. ΤΕΑΠΥΚ. Ο κύριος Αναστασόπουλος στις 6/7/2022 και 25/10/2022 υπέβαλε αίτημα προς την διενεργούσα την ΕΔΕ Διευθύντρια, για χορήγηση της σχετικής εντολής, των μαρτυρικών καταθέσεων, αντιγράφων των εγγράφων που υπάρχουν στον σχετικό φάκελο...Τέλος έχει ζητήσει και αντίγραφο του σχετικού πορίσματος όταν εκδοθεί, με το πέρας της προβλεπομένης διαδικασίας. Το εν λόγω αίτημα έχει απευθυνθεί επίσης προς τον Διοικητή και προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων...».

Σχετικά με το ζήτημα της διενεργηθείσης ΕΔΕ, δεν έχει υπάρξει ενημέρωση προς την Αρχή και δεν προκύπτει εάν έχουν απαντηθεί τα από 6.7.2022 και 25.10.2022 αιτήματα του αναφερόμενου πολίτη.

Ενόψει των ανωτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη την προηγηθείσα αλληλογραφία, παρακαλούμε για τη σύννομη εξέταση των αιτημάτων του αναφερόμενου και την κοινοποίηση των απαντήσεών σας στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας»


Αλλά, καθώς βρισκόμαστε, κοντά, στα αποκαλυπτήρια του βρώμικου παρασκηνίου, που έχει υπάρξει πρόκειται ντε συνεχίσω, στο επόμενο δημοσίευμα, σταματώ, εδώ, διότι καθίσταται σαφέστατα ότι, το μακροσκελές περιεχόμενο του παρόντος κειμένου έχει κουράσει το αναγνωστικό κοινό.

Ες αύριον τα σπουδαία· αν και τα αναφερόμενα, στο παρόν  δημοσίευμα, σπουδαία είναι και αυτά…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.