Αναμενόμενη η μετεκλογική αναταραχή, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης, που, βάσιμα, θεωρεί - όπως και εγώ - ότι το κόμμα του, σε 3 χρόνια, θα υπερσκελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα καταλάβει την δεύτερη (τουλάχιστον) θέση, δεν πρόκειται να αφήσει το κόμμα, στους “γιωργακικούς”, ενώ ο στριμωγμένος, στο πολιτικό “καναβάτσο”, Κυριάκος Μητσοτάκης πάει, για βουλευτικές εκλογές, το 2027.



Από τους δυο, παραπάνω, εικονιζόμενους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αυτήν την στιγμή, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε σχέση, με τον Στέφανο Κασσελάκη, διότι το ΠΑΣΟΚ, υπό την αρχηγία του, δεν κατάφερε να υπερσκελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να καταλάβει την θέση του δεύτερου κόμματος, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αν και η αλήθεια είναι ότι πλησίασε, πλέον, πολύ κοντά, στο ρημαγμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και  αθροίζει 508.399 ψήφους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 593.133 ψήφους.

Αυτό το γεγονός, που σημαίνει ότι, όσο παραμένει ο Στέφανος Κασσελάκης, στην θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, κατά πάσα βεβαιότητα, εντός της προσεχούς τριετίας, οδηγείται, στο να ξεπεράσει το κόμμα της τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους πενιχρούς 1.125.602 ψήφους, που έλαβε, βρίσκεται, στο “καναβάτσο” και αναγκαστικά, δεν μπορεί να πάει, σε νέες βουλευτικές εκλογές, διότι, απλούστατα, αν τις προκηρύξει, δεν πρόκειται να σχηματίσει νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση, διότι, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ωμότατα και ευθαρσώς, «σήμερα, δεν υπάρχει το 41%» και ως εκ τούτου, θα υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, με άλλα κόμματα, αν υπάρξουν κόμματα, που θα δεχθούν να συγκυβερνήσουν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργό.

Έτσι, λοιπόν, ο μεγαλύτερος ηττημένος, στις περασμένες ευρωεκλογές υπήρξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διότι, απλούστατα, το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει, στην κατάταξή των κομμάτων, τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, στον οποίο μπορούμε να καταλογίσουμε τα μύρια όσα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέσα σε ένα καθαρά αρνητικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργήθηκε, από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο του 2023, με την αποχώρηση των στελεχών, που συγκρότησαν το αποτυχημένο σχήμα της Νέας Αριστεράς, μπόρεσε να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην δεύτερη θέση της κατάταξης των κομμάτων, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή, στους προηγούμενους μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, η εσωκομματική κρίση είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγραφεί ότι είχε βρεθεί, πίσω από το ΠΑΣΟΚ και με ποσοστά, τα οποία βρίσκονταν, στο επίπεδο του 10%. 

Αυτό αποφεύχθηκε. Και αυτό είναι, που χρεώνεται, από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Νίκου Ανδρουλάκη, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο περίμεναν, στην γωνία, οι αντίπαλοι του, μέσα στο κόμμα, προκειμένου να να θέσουν θέμα ηγεσίας, την οποία, προφανώς και θέλουν να του την αποσπάσουν οι “γιωργακικοί”, ήτοι άνθρωποι, που βρίσκονται, στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου.

Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την πλειοψηφία, τόσο, στην Κεντρική Επιτροπή, όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα, ωστόσο η σύγκρουση θα είναι σκληρή και ένα πρώτο κρίσιμο crash test, για το ΠΑΣΟΚ, θα είναι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, μάλλον, την ερχόμενη Τετάρτη, με την ηγετική ομάδα του κόμματος να επιχειρεί να παγώσει την κατάσταση, με το παρασκήνιο να είναι έντονο, στην Χαριλάου Τρικούπη και σε σχέση, με την τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη, ως επικεφαλής της τριμελούς κοινοβουλευτικής ομάδας, στο ευρωκοινοβούλιο και όχι του Νίκου Παπανδρέου, που ήλθε πρώτος, σε ψήφους.

Στις 12/6/2024, οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν, με τον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να προχωρεί, ζητώντας, με επιστολή, την επίσπευση των εσωκομματικών εκλογών, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο συμφώνησαν και ο Νίκος Παπανδρέου και η Νάντια Γιαννακόπουλου, αλλά και ο Χάρης Καστανίδης, που την έχει στημένη, στον Νίκο Ανδρουλάκη, επειδή πέρυσι του έφαγε την βουλευτική του έδρα.

Ο βουλευτής Αρκαδίας αφού ζήτησε την άμεση σύγκληση των οργάνων, ανέφερε στην επιστολή του ότι οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, πρέπει να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωΤην ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου με άρθρο του στο Πρώτο Θέμα επισήμανε ότι «την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», προσθέτοντας ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ».Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος σχολιάζοντας την επιστολή Κωνσταντινόπουλου ανέφερε ότι «κάθε συνταγμένη πρόταση η οποία θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση του κόμματος, είναι καλοδεχούμενη».

Με σαφείς αιχμές, απάντησε, στο αίτημα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και στην κριτική, η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία παρέπεμψε, στο καταστατικό του κόμματος.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη, από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις, από εκείνους, που, δήθεν, ομνύουν, στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη, στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε, με κόπους και θυσίες, τα τελευταία χρόνια, να χαθεί, σε λίγες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός, στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας» ανέφερε, μέσω “πηγών του κόμματος”, ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ιδιαίτερα, ο Χάρης Καστανίδης υπήρξε καταιγιστικός, λέγοντας : «Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας, στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει, γρήγορα, να εκκαθαριστεί, γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου. Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του. Εάν δεν το κάνει, τότε, είναι προφανές ότι θα τεθεί, από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται. Έχουμε μια δραματική αύξηση της αποχής. Αυτό συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ και οδηγεί, σε μείον 100 χιλιάδες ψηφοφόρους, 350 χιλιάδες, στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 εκατομμύριο στην Νέα Δημοκρατία, άρα μιλάμε, για ένα πολιτικό σύστημα, που έχει απονομιμοποιηθεί και στα μάτια του κόσμου, έχει καταπέσει, άρα είναι καθήκον να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Και την ίδια ώρα, που χάνεις ψηφοφόρους, ψελλίζεις μερικά ρητά άρρητα, για το ότι, σε μερικές περιοχές πήγαμε καλά, όταν ο στόχος, τον οποίος έθεσες, είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεκδικήσω την διακυβέρνηση της χώρας. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και βρίσκεται, στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις “δεν τα κατάφερα, σε αυτά, που εστόχευσα, ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος”».

Πάντως, λέγεται ότι, ήδη, συλλέγονται υπογραφές, προκειμένου να κατατεθεί αίτημα, για προσφυγή, στις εσωκομματικές κάλπες, έως το τέλος του 2024, με επικρατέστερους, για την διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, τον Παύλο Γερουλάνο, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Παύλο Χρηστίδη και την Νάντια Γιαννακοπούλου.

Όλοι αυτοί, στην παρούσα φάση, το αρνούνται και μάλιστα, ο Παύλος Γερουλάνος είπε τα εξής : «Στόχος μας ήταν να γίνουμε δεύτερο κόμμα. Αυτό το είχε θέσει ο πρόεδρος, που είχε πει ότι, αν είμαστε τρίτο κόμμα, θα είναι πολιτική ήττα. Εκεί, που θέλαμε να είμαστε, δεν είμαστε. Αυτό χαίρει μία διαδικασία αποτύπωσης του αποτελέσματος, που πρέπει να γίνει, σε κλειστά όργανα και συντεταγμένα. Δεν μπορούσα να συνεχίσω να ακούω, τρεις μέρες, να λένε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η Αττική, ανέκαθεν είναι η Αττική και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, με τα ποσοστά … δεν είναι ώρα για υποψηφιότητες. Είναι το τελευταίο πράγμα, που με απασχολεί. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε κυνήγι μαγισσών. Είναι η ώρα να γίνει συντεταγμένος απολογισμός, για να δούμε τί πήγε λάθος και πρέπει να συζητηθούν τα θέματα, στα όργανα του κόμματος. Η μεγάλη αποχή, ήταν η μεγάλη είδηση των ευρωεκλογών. Αυτό κόστισε, αρκετά, στην Νέα Δημοκρατία, ενώ το life style politics του κ. Κασσελάκη έχει κάποια όρια. Όλα αυτά δίνουν, στο ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη ευκαιρία. Έχουμε τρία χρόνια να ανασκουμπωθούμε και να πάμε μπροστά».

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι περισσεύει η υποκρισία όλων τους. Έτσι, στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την οδό της εσπευσμένης εκκαθάρισης του ζητήματος των εσωκομματικών εκλογών, που θέτουν οι αντίπαλοι, που έχει, μέσα, στο ΠΑΣΟΚ και πρόκειται να παγώσει την διαδικασία, μέχρι το 2025, που προβλέπεται, καταστατικά, η εκλογή ηγεσίας του κόμματος, το οποίο δεν πρόκειται να το παραδώσει, στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιλαμβάνεται, όπως και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του ίδιου, ότι, το 2027, το ΠΑΣΟΚ θα έχει, με το μέρος του, σφοδρότατες πιθανότητες να έχει ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναδειχθεί αυτό, ως δεύτερο κόμμα, στις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν, έχοντας και το πλεονέκτημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στριμωγμένος, όπως είναι από τις εξελίξεις, δεν θα μπορεί να αιφνιδιάσει, μέσα στην ερχόμενη τριετία, με πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Ως εκ τούτου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένοντας την περαιτέρω συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το ΠΑΣΟΚ, στα χέρια των αντιπάλων του. 

Άλλωστε, το πώς θα είναι η κατάσταση, στην χώρα, το 2027, ουδείς το γνωρίζει και αυτό δίνει την δυνατότητα στον τωρινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, για μεγαλύτερες - υπερφίαλες, ίσως - φιλοδοξίες, από την κατάληψη της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Προφανώς, θα υπάρξει ένα μαλλιοτράβηγμα, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά όπως έχω γράψει και παλαιότερα, αυτός, που ηγείται, σε έναν κομματικό χώρο, είναι και εκείνος, που έχει τον πρώτο λόγο, στις εξελίξεις και είναι ο ισχυρότερος όλων των άλλων. 

Δεν υπάρχει κανένας λόγος, για να συμβεί, στο ΠΑΣΟΚ, το αντίθετο. 

Άλλωστε, ένα κάποιο εκλογικό σώμα θα κληθεί να ψηφίσει, για νέο αρχηγό, ή την διατήρηση του ίδιου, στις εσωκομματικές εκλογές, που θα γίνουν, μέσα στο 2025

Τότε, είναι, που θα κριθούν οι εξελίξεις, μέσα, στο κόμμα αυτό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Η σκοτεινή πλευρά της Οκτωβριανής εξέγερσης του 1917, στην Ρωσία : Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς “Λένιν”, ο “Alexander Parvus”, ο Kaiser Wilhelm II’ και οι επωφελείς συμβιβασμοί, καθώς και οι, αμείλικτα, ωμές συνεργασίες, που απέδωσαν, μονόπλευρα, καρπούς, υπέρ του ψυχρού και ψύχραιμου ρεαλιστή ηγέτη των Μπολσεβίκων. (Και τους τα πήρε - των Γερμανών - και έκανε την δουλειά του και την πάτησαν)…