Η Νέα Δημοκρατία “τρέμει” την αποχή και την αρνητική ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδιαφορεί. Η αποχή, όμως, θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αν η αποχή υπερβεί το 50% και πλησιάσει το 60%.









Τώρα, που πλησιάζουμε, στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν μεθαύριο, Κυριακή 9, Ιουνίου 2024, καθίσταται, κατά την γνώμη μου, όλο και περισσότερο εμφανές ότι οι δημοσκοπήσεις, που παρουσιάζονται, είναι χειραγωγούμενες. Οι, παραπάνω, δυο δημοσκοπήσεις της εταιρείας “Opinion Poll”, που υποτίθεται ότι παρουσιάζει τις διακυμάνσεις του δείγματος των ψηφοφόρων, σε μια ολιγόμηνη χρονική περίοδο (19/2/2024 - 1/6/2024) και η εμφανιζόμενη, ως εκτίμηση ψήφου του δείγματος των ψηφοφόρων, την 5/6/2024, από την εταιρεία “Marc” του παλαιού σταλινικού γερακιού, που έχει προσχωρήσει, κοινωνικά και πολιτικά, στον κλασικό αστικό συντηρητισμό - περί του Θωμά Γεράκη, ο λόγος -, είναι χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της διαπίστωσης, στην οποία προβαίνω.

Και οι δυο αυτές δημοσκοπικές εταιρείες, ενώ αναγνωρίζουν ότι η αποχή, από τις ευρωεκλογές της 9/6/2023, πρόκειται να είναι, ασυνήθιστα, μεγάλη, αποφεύγοντας να την ποσοτικοποιήσουν, παρά ταύτα, εμφανίζουν τα ποσοστά, που παρουσιάζουν, χωρίς να λαμβάνουν, υπόψη τους, αυτή την πολύ σημαντική διαπίστωση, που κάνουν και το κυριότερο, αρνούνται να πουν και να φανεί, στις μετρήσεις, που υποτίθεται ότι κάνουν, το απλούστατο γεγονός ότι η υπερμεγέθυνση της αποχής, που θα ξεπεράσει το 50% - και θα δούμε, που θα φθάσει - βαραίνει, προς συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, δηλαδή αφορά, κυρίως, τον κοινωνικό χώρο της συντηρητικής δεξιάς, που ψήφισε Νέα Δημοκρατία, ενώ, επίσης, οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν παρουσιάζουν τον αντικυβερνητικό τιμωρητικό χαρακτήρα, που αποτελεί αφορμή της αυξημένης αυτής αποχής, από τις κάλπες, αλλά, ακόμη περισσότερο, δεν παρουσιάζουν το προκύπτον, ως δεδομένο ότι η τιμωρητική διάθεση, κατά του κυβερνητικού κόμματος, πρόκειται να εκφρασθεί και σε όσους προσέλθουν, στις κάλπες, με αρνητική ψήφο, στην ΝΔ και με την επιλογή άλλων κομμάτων της, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιάς και ακροδεξιάς, που, συνολικά, μπορεί να οδηγήσει αυτόν τον χώρο, σε επίπεδα, γύρω, από το 20%· και - γιατί όχι; - μπορεί και περισσότερο. 



Αυτοί, εδώ, λένε βλακείες…



Έτσι, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία “τρέμει” την έκταση της αποχής και της ευθείας αντικυβερνητικής ψήφου, που είναι σαφές ότι θα εκφρασθεί και φυσικά, το εκλογικό της επιτελείο τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, στον χώρο της λεγόμενης επικοινωνίας (δηλαδή της προπαγάνδας), σημαίνον στοιχείο της οποίας αποτελούν οι δημοσκοπήσεις, που πρέπει να παρουσιάζουν, ως βέβαιο, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα πέσει, κάτω, από το 30%.

Φυσικά, δεν αποκλείεται το κυβερνητικό κόμμα να φθάσει το 30% και μπορεί να το ξεπεράσει, αφού εξακολουθεί να στερείται, σοβαρών αντιπάλων, αλλά είναι σαφής η καθοδική τάση των εμφανιζόμενων δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον πίνακα της περιόδου 19/2/2024 - 1/6/2024, παρά το ότι θα έπρεπε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Νέα  Δημοκρατία να εμφανίζει μια σημαντική άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών της, την οποία δεν εμφανίζει και αυτό το γεγονός δείχνει ότι το κυβερνητικό κόμμα δεν θα είναι, καθόλου, απίθανο να πέσει και κάτω, από το 30%.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη, που δεν φαίνεται να ανακόπτεται, ανησυχεί το εκλογικό επιτελείο του κυβερνητικού κόμματος, το οποίο έχει ένα μέτρο σύγκρισης, που πρέπει να καλύψει, το οποίο είναι το 33,12% και κυρίως, οι 1.873.137 ψήφοι που έλαβε, στις ευρωεκλογές της 26/5/2019. 

Οτιδήποτε, κάτω από αυτά τα επίπεδα, αποτελεί αποτυχία. Και αυτή η αποτυχία είναι βέβαιη και ανησυχητική, για την Νέα Δημοκρατία. 

Αλλά, αν, για την Νέα Δημοκρατία, η κατάσταση είναι ανησυχητική, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αδιαφορεί, για όλα αυτά, διότι συνεχίζει να στερείται αντιπάλων, αφού η συστημική “αντιπολίτευση” του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (όπως και του “αντισυστημικού” ΚΚΕ, που δεν θέτει ζήτημα προοπτικής, για την κατάληψη της εξουσίας) είναι, παντελώς, αδύναμη.

 





Όπως, σωστά, λέει ο πρωθυπουργός ό,τι και να συμβεί, οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν, στην ώρα τους, το 2027 και μέχρι τότε, θα συνεχίσει να ασκεί την εξουσία και φυσικά, θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, ως πρωθυπουργού, για τρίτη συνεχή φορά, στις βουλευτικές εκλογές του 2027, για την ανάδειξη της νέας βουλής.





Από την άλλη πλευρά, τα δύο μεσαία κόμματα της συστημικής “αντιπολίτευσης”, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θα δώσουν την μάχη, για την δ4εύτερη θέση, στην καταταξη των κομμάτων. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασελάκης θα καταφέρει να αποσπάσει την δεύτερη θέση, στην κατάταξη των κομμάτων, αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται,  ως ανέφικτο, αν και η αλήθεια είναι ότι η ιστορία, που, επιτυχώς, άνοιξε, το τελευταίο δεκαήμερο, η Νέα Δημοκρατία, με το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, υπήρξε επιτυχής, κατά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να δώσει, στην δημοσιότητα, κάτι σαν την φορολογική του δήλωση, προκειμένου, όπως λέει, να φανεί ότι είναι καθαρές οι πηγές του εισοδήματος του, προβαίνοντας, σε μία πράξη, η οποία ήταν αχρείαστη και βλαπτική, διότι αυτή η δημοσιοποίηση, έτσι όπως έγινε, φαίνεται ότι έβλαψε τις τελευταίες ημέρες τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας κάποιες ελπίδες, στους αντιπάλους και ανταγωνιστές του και κυρίως, στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. 

Το πόσο έχει συμβεί αυτό, Θα το δούμε, στους καναπέδες της Κυριακής, μετά τις κάλπες και αποτελεί την εσχάτη ελπίδα του Νίκου Ανδρουλάκη, ώστε το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να φτάσει και να ξεπεράσει, στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκόποι, επίσης, δεν παρουσιάζουν, στην έκταση, που φαίνεται ότι πρόκειται να υπάρξει, την άνοδο των άλλων κομμάτων της κοινοβουλευτικής και της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, διότι, έτσι, θα έπρεπε να καταγράψουν την στροφή του εκλογικού σώματος, που θα προσέλθει, στις κάλπες, μεθαύριο, προς τα μικρά κόμματα. 

Βέβαια, παρουσιάζουν, ως προς τα μικρά κόμματα, ότι πρόκειται να έχουν μία άνοδο, στα εκλογικά ποσοστά τους, αλλά αυτή η άνοδος περιορίζεται, δραστικά, από τις εταιρείες, προκειμένου να μην φανεί η έκταση της πτώσης των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και της ανόδου των, πέραν της κυβερνητικής παράταξης, δεξιάς και ακροδεξιάς, η οποία θα είναι μεγάλη. 

Το πόσο μεγάλη δεν μπορώ να το πω, αλλά, σίγουρα, θα είναι πολύ μεγαλύτερη, από αυτήν, που περιγράφεται, από τους δημοσκόπους και πρόκειται να περιπλέξει τα πράγματα, διότι θα διαταράξει, σημαντικά, και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και των μεσαίων κομμάτων που την ακολουθούν, αλλά, κυρίως, αυτό, που πρόκειται να καταγραφεί, φαίνεται να είναι ότι τα λεγόμενα μικρά κόμματα της, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιάς και ακροδεξιάς πρόκειται να αθροίσουν ένα πολύ μεγάλο συγκεντρωτικό ποσοστό, ενώ, παράλληλα, οι δημοσκοπικές εταιρείες, προφανώς, κατόπιν υποδείξεων, δεν παρουσιάζουν το πιθανό εκλογικό ποσοστό του κόμματος “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ” του Προδρόμου Εμφιετζόγλου το οποίο υποστηρίζει ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης, που έχει το δικό του εκλογικό κοινό και θα προσδιορίσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό εκλογικό ποσοστό, στο κόμμα αυτό, το οποίο δεν εμφανίζεται, τις πλείστες φορές, στις μετρήσεις, που προβαίνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες και συμπεριλαμβάνεται, έτσι, γενικώς, σε μια στήλη, όπου αθροίζονται τα λεγόμενα «λοιπά κόμματα» χωρίς να προσδιορίζεται ποιά είναι αυτά, προκειμένου να μην καταγραφεί και έτσι, να μην ειπωθεί, η ακριβής πολιτική κατεύθυνση του καθενός, από αυτά τα λεγόμενα «λοιπά κόμματα» και κυρίως, του κόμματος “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”, το οποίο, ουδόλως, αποκλείεται να φθάσει και να ξεπεράσει το 3% του εκλογικού σώματος, που θα προσέλθει, στις κάλπες της 9ης Ιουνίου 2024. 

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των δημοσκοπήσεων η οποία Θα φανερωθεί, μετά το κλείσιμο των καλπών, το απόγευμα, προς το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Εκεί, είναι που θα καταμετρηθούν όλοι, ως προς το μερίδιο των εκλογικών ποσοστών και των ψήφων, που τους αναλογούν.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ποιός είναι ο πήχης, με τον οποίο αναμετρώνται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. 





Και ο μεν, ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν πολύ υψηλό πήχη να υπερβεί και ο οποίος είναι το 23,75% των ψήφων και οι 1.343.575 ψήφοι των ευρωεκλογών του 2019, κάτι, που φυσικά, δεν πρόκειται να επιτευχθεί, με αποτέλεσμα η σύγκριση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται, με τις βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023, που ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 930.013 ψήφους και 17,83%, αλλά και πάλι, αυτός ο πήχης είναι «ένα όνειρο γλυκό, όνειρο απατηλό», που λέει και το παλαιό καλό τραγούδι. Και εδώ, πρέπει να σημειωθεί η χθεσινή αποκαρδιωτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Συντάγματος, παρά την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, που έλαβε μέρος, σε αυτήν.

Από την δική του την πλευρά, το ΠΑΣΟΚ αναμετράται, με το 7,72% και τις 436.726 ψήφους, που έλαβε το ΚΙΝΑΛ, στις ευρωεκλογές του 2019 και εύκολα, θα το ξεπεράσει, ενώ στις βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023, το ΠΑΣΟΚ είχε φθάσει, στο 11,84% και στις 617.487 ψήφους, μια εκλογική επίδοση που, τώρα, έχει ελπίδες να την φθάσει και να την ξεπεράσει.

Το ΚΚΕ, με την σειρά του, αναμετράται, με το 5,35% και τις 302.603 ψήφους των ευρωεκλογών του 2019 και το 7,69% και τις 401.224 ψήφους, που πήρε, στις βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023, επιδόσεις, τις οποίες, προφανώς και θα υπερβεί.

Από εκεί και πέρα, όλη η πανσπερμία των πολλών κοινοβουλευτικών και μη, κομμάτων πρόκειται να παρουσιάσει μια σοβαρή και πολύ υπολογίσιμη άνοδο, την έκταση της οποίας δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά αυτή η άνοδος φαίνεται ότι θα είναι εκρηκτική.

Ως εκ τούτου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Θα δούμε…



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Η σκοτεινή πλευρά της Οκτωβριανής εξέγερσης του 1917, στην Ρωσία : Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς “Λένιν”, ο “Alexander Parvus”, ο Kaiser Wilhelm II’ και οι επωφελείς συμβιβασμοί, καθώς και οι, αμείλικτα, ωμές συνεργασίες, που απέδωσαν, μονόπλευρα, καρπούς, υπέρ του ψυχρού και ψύχραιμου ρεαλιστή ηγέτη των Μπολσεβίκων. (Και τους τα πήρε - των Γερμανών - και έκανε την δουλειά του και την πάτησαν)…