Ο αναγνωρίσιμος ελλαδικός χώρος και η όχι ασήμαντη διαφορετικότητά του, πριν 400.000 χρόνια, οι Κυκλάδες, πριν 20.000 χρόνια, η Αθήνα, στις 31-5-1862, η περιοχή του Μετς, το 1869-1882, το Νέο Φάληρο του 1906, η Έλλη Λαμπέτη και ο Νίκος Κούρκουλος, στο θεατρικό σανίδι, το 1962 και μετέπειτα. : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα. (44).


 

400.000 χρόνια πριν : Ο ελλαδικός χώρος και η πανίδα του, εκείνη την εποχή.

Ο ελλαδικός χώρος, που είναι, σαφώς, αναγνωρίσιμος, κάπως έτσι, πρέπει να ήταν. Και να μην ξεχνάμε ότι, μέσα, από την παρέλευση των αιώνων, τα 400.000 χρόνια είναι πάρα πολλά. Όμως, αν δούμε το πέρασμα του χρόνου, σε ευρύτατη κλίμακα, μέσα από την παρέλευση των χιλιετιών, η χρονική απόσταση φαίνεται πολύ μικρότερη…



20.000 χρόνια πριν : Οι Κυκλάδες, με ενσωματωμένα, τα αναγραφόμενα νησιά, σε ένα μεγάλο νησί και όσα κυκλαδονήσια, που έμειναν ξεχωριστά.





31/5/1862 Αθήνα.






1869. Μετς. Ο μύλος Αργυρίου.

Η θέα, από τον μύλο του Αργυρίου, στον λόφο του Μετς.
Στο βάθος, αριστερά, ο λόφος του Φιλοπάππου.
Δίπλα, το κτίριο Βάιλερ (στρατιωτικό νοσοκομείο, έως το 1918). Υπάρχει και σήμερα, το ιστορικό αυτό κτίριο, και στεγάζει το Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως, με εκθέματα αντιγράφων έργων γλυπτικής.
Δεξιά, βλέπουμε την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Δεξιά, η Ακρόπολη, με τον Φράγκικο πύργο όρθιο, ακόμη (έως το 1874), και δίπλα, το Ολυμπιείο, (με την καλύβα του Ασκητή, ακόμη, επάνω, έως το 1870).
Ο μύλος Αργυρίου, στον λόφο Πετρίτη, στο Μετς, περιοχή, που ορίζεται, από τον λόφο του Αρδηττού και το κομμάτι της κοίτης του Ιλισού, που έχει διασωθεί, μέχρι σήμερα, εκεί όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας, η περιοχή ήταν ακατοίκητη και στα ψηλά σημεία της, στον Αρδηττό, επάνω, υπήρχαν οι ανεμόμυλοι του Γεωργάκη, που τροφοδοτούσαν, με αλεύρι, την περιοχή της Αθήνας. Στην διάρκεια της Επανάστασης και της πολιορκίας της Ακρόπολης, οι Τούρκοι αξιοποίησαν τους μύλους αυτούς, αναγκασμένοι, όμως, να τους φρουρούν, με 80-100 στρατιώτες, τον καθένα. Ο τελευταίος, από τους μύλους, που είχε σωθεί, σε αρκετά καλή κατάσταση, μέχρι τις ημέρες μας, ήταν ο μύλος του Αργυρίου και κατεδαφίστηκε, το 1986, από τον ιδιοκτήτη του.


1882. Αριστερά ο μύλος του Αργυρίου.

Στην Ακρόπολη ο Φράγκικος πύργος
έχει κατεδαφιστεί.
Δεξιά ο Ναός του Ολυμπίου Διός
χωρίς το Ασκηταριό.



1986. Λίγο πριν την κατεδάφιση του μύλου του Αργυρίου.


 

1906. Καστέλλα και Νέο Φάληρο.



11/11/1926. Στο χωριό Πελεκάνος Βοιου Κοζάνης, το πρώτο αυτοκίνητο Ford έκανε την διαδρομή Σελίτσας (Εράτυρας) - Πελεκάνου, με σταυροκοπήματα των χωρικών και την ρίψη καπέλων.



1930 (αρχές δεκαετίας). Στην Τρίπολη.



1937. Νάουσα : Μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης Δημοτικού.

Η γέννηση των παιδιών ήταν, το 1928.


1937 Αίγινα. Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, με πλούσιο ζωγραφικό, ποιητικό και συγγραφικό έργο, με τα παιδιά του Ινώ, Ίωνα, Τάσο και Πέτρο.




1950 (τέλη δεκαετίας). Σύνταγμα. Τα Μέγαρα Ανδρέα Κορομηλά, και Κωνσταντίνου Νικολούδη.

Το Μέγαρο Ανδρέα Κορομηλά, βρισκόταν, επί της πλατείας και Ερμού 1 και στο ισόγειό του, στέγαζε το ζαχαροπλαστείο του Ζαβορίτη. Το κτίριο, σύντομα, θα κατεδαφιστεί (το 1963). Στην θέση αυτού του κτιρίου, σήμερα, είναι η δεξιά πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Αριστερά, είναι το Μέγαρο Κωνσταντίνου Νικολούδη, κατασκευής του 1925. Η κατεδάφιση του Μεγάρου θα αρχίσει, σταδιακά, τον Αύγουστο του 1963 και θα ολοκληρωθεί, τον Μάρτιο του 1964. Στην θέση αυτού του κτιρίου, σήμερα, είναι η αριστερή πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.



1950 (δεκαετία). Πανεπιστημίου. Οικία Κάρλ Βερτχάιμ. 

Το κτίριο βρισκόταν, στην οδό Πανεπιστημίου, στην συμβολή της, με την οδό Χαριλάου Τρικούπη. Κατασκευής του 1843, σε σχέδια του Σταμάτη Κλεάνθη (1802 - 1862). Στην θέση του, σήμερα, είναι το επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών.



1960 (αρχές). Πανεπιστημίου. Οικία Κάρλ Βερτχάιμ. Η κατεδάφιση.




1962. Η Έλλη Λαμπέτη και ο Νίκος Κούρκουλος, στο θεατρικό έργο “Οντίν”, στο θέατρο Λαμπέτη, το σημερινό “Γκλόρια”.


´


1980 (αρχές δεκαετίας). Ο καλός ηθοποιός Νίκος Βασταρδής και κόρη του Αννα Αδριανού, επίσης, ηθοποιός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Η σκοτεινή πλευρά της Οκτωβριανής εξέγερσης του 1917, στην Ρωσία : Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς “Λένιν”, ο “Alexander Parvus”, ο Kaiser Wilhelm II’ και οι επωφελείς συμβιβασμοί, καθώς και οι, αμείλικτα, ωμές συνεργασίες, που απέδωσαν, μονόπλευρα, καρπούς, υπέρ του ψυχρού και ψύχραιμου ρεαλιστή ηγέτη των Μπολσεβίκων. (Και τους τα πήρε - των Γερμανών - και έκανε την δουλειά του και την πάτησαν)…