Το πρόβλημα, με την πορεία, προς τις ευρωεκλογές της 9/6/2024, δεν είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας δεν έχει, απλώς, κανένα επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται, κάτω και από το δάπεδο, με στοχευμένη επιλογή, κυρίως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. (Προς τεράστια αποχή και όποιος αντέξει).

 




Καθώς απομένει λιγότερο, από ένας μήνας, για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9/6/2024, αυτό, που έχει ενδιαφέρον, ως προς προεκλογική περίοδο, δεν είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων (κυρίως, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ), στερείται οποιουδήποτε - έστω και στοιχειώδους - επιπέδου. 

Αυτό είναι δεδομένο και γνωστό, αλλά το χειρότερο είναι ότι, με επιλογή των επικοινωνιακών επιτελείων των δυο κομμάτων, το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα βρίσκεται, πιο κάτω και από το δάπεδο.

Αυτό, που συμβαίνει, είναι ότι η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, στηριζόμενη, στην persona του Στέφανου Κασσελάκη, συνίσταται, στην επιλογή του επικοινωνιακού επιτελείου του κόμματος αυτού, στο «να πουλάει τρέλα», μια τακτική, η οποία στοχεύει, σε ευρέα μη αριστερά και μη πολιτικοποιημένα στρώματα των ψηφοφόρων, με έντονη εστίαση, στο νεανικό κοινό, προκειμένου να καταφέρει αυτή η επικοινωνιακή ομάδα να αλλάξει την σύνθεση του εκλογικού ακροατηρίου του κόμματος και να συγκρατήσει το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, στο κατώτερο επίπεδο του 15% και από εκεί και πέρα, ό,τι μπορέσει να καταφέρει περισσότερο, με το μέγιστο αναμενόμενο εκλογικό ποσοστό, κοντά, στο 19%, το οποίο φιλοδοξεί να φθάσει.

Το ερώτημα, που τίθεται, είναι, εάν αυτή η παράδοξη προεκλογική εκστρατεία του «πουλάω τρέλα» και την εισβολή του προέδρου του κόμματος, στα καθημερινά τηλεοπτικά πρωινάδικα, έχει ελπίδες να είναι επιτυχής, δηλαδή, εάν είναι αποτελεσματική και εάν βοηθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ, να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδεικνύει τα προσόντα του, ως κομφερανσιέ και ως διαδικτυακός influencer και η αλήθεια είναι ότι, στα πρώτα δείγματα, είναι ενδεικτική μια τάση, η οποία δικαιώνει αυτή την προεκλογική τακτική του ιδίου και του προεκλογικού του επιτελείου, αποδίδοντας καρπούς, αφού οι πρώτες μετρήσεις παρουσιάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνει τον στόχο του ποσοστού, 15%>. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί, αλλά είναι οι εξελίξεις εκείνες που θα το επιβεβαιώσουν, ή όχι.

Το εκλογικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επιβολή των προσωπικων εμμονών του, που είναι βλαπτικές, για την Νέα Δημοκρατία, υπακούει και αυτός, στις υποδείξεις του εκλογικού του επιτελείου, το οποίο, έχοντας, ως σκοπό και στόχο να αποφύγει οποιαδήποτε προεκλογική συζήτηση, για οποιοδήποτε σοβαρό, ή και μη σοβαρό πολιτικό θέμα και αντιλαμβανόμενο και αυτό ότι «η τρέλα πουλάει», ακολουθεί μια τακτική, η οποία προσεγγίζει την κασσελάκειο γραμμή, μόνο, που επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση, εδώ και 5 χρόνια και προκειμένου να αποφύγει την αρνητική ψήφο των ψηφοφόρων της δεξιάς και την αποχή του εκλογικού σώματος, που πρόσκειται, στο κυβερνητικό κόμμα, προσφεύγει, όχι στο επιχείρημα της ακυβερνησίας, αλλά, στο επιχείρημα της νομιμοποίησης της κυβέρνησης να συνεχίσει, απρόσκοπτα, να κυβερνά, θέτοντας ζήτημα κυβερνησιμότητας.

Ανοησίες. Η κυβέρνηση πρόκειται να συνεχίσει να κυβερνά, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για τρία χρόνια, απερίσπαστη, εξ αιτίας του γεγονότος ότι θα συνεχίσει να στερείται αντιπάλου, όπως συμβαίνει, από τότε, που ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούλιο του 2019, με μόνο ερώτημα, το, εάν θα καταφέρει η εκλογική της επίδοση να φθάσει και να ξεπεράσει το 30%, κάτι, που θεωρείται εύκολο, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.

Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρείται χαμένο, επειδή φαίνεται ότι δεν μπορεί να καταλάβει την δεύτερη θέση, στην σειρά των κομμάτων και να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα κόμματα της, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιάς, που αναμένουν να δουν αυξημένα τα εκλογικά ποσοστά τους, πρέπει να διεκδικήσουν αυτό να φανεί, στην πράξη, όσο περισσότερο είναι δυνατό μια τέτοια εξέλιξη να καταμετρηθεί. 

Τα υπόλοιπα κόμματα, μένει να φανεί το, εάν και κατά πόσον θα κρατήσουν συσπειρωμένη τα κομμάτια του εκλογικού σώματος, που τα ψηφίζουν, ενώ τεράστια φαίνεται να είναι η έκταση της αποχής, αφού, προσωπικά, έχω την γνώμη ότι το ενεργό εκλογικό σώμα των ερχόμενων ευρωεκλογών θα καταμετρηθεί, σε ένα σύνολο ψηφοφόρων, που θα συμμετάσχουν, στην εκλογική διαδικασία, το οποίο θα υπολείπεται, κατά πολύ, των 5.000.000.

Τεράστια, λοιπόν, αποχή και όποιος αντέξει.

Αυτές μπορώ να πω ότι είναι οι προκαταρκτικές μου εκτιμήσεις, για την προεκλογική περίοδο και την ψηφοφορία των ευρωεκλογών της 9/6/2024. Και δεν νομίζω ότι θα πέσω έξω.

Θα φανεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης εξακολουθεί πάντα να ταλανίζει την κομμουνιστική αριστερά 50 χρόνια μετά το θάνατο του. Μια ματιά, στις προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και στις εγγενείς τεράστιες κοινωνικές/ταξικές ανεπάρκειες του πορίσματος της Επιτροπής των Τάσου Βουρνά και Βασίλη Νεφελούδη, της 17/5/1988, για την αποκατάσταση της μνήμης των αγωνιστών της κομμουνιστικής αριστεράς, που συκοφαντήθηκαν και εξοντώθηκαν, από την ζαχαριαδική ηγεσία του ΚΚΕ.