Από τον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού, το 5620 πΧ, στην χάλκινη πανοπλία του 15ου αιώνα πΧ, στο χρυσό σκουλαρίκι του 350 πΧ-325 πΧ, στα γεφύρια του Ιλισού, το 1865-1870, στην προκυμαία της Σμύρνης τον 8ο-9ο του 1922, σε έναν διάλογο της Marylin Monroe, με τον Albert Einstein και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα. (33).




5260 πΧ. Η Πινακίδα του Δισπηλιού η οποία χρονολογήθηκε, με την μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο», στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου.


Στην πρώτη στήλη, αριστερά, μερικά σύμβολα, από την ξύλινη πινακίδα, που υποτίθεται ότι, πιθανότατα, αποτελούν προϊστορική γραφή, στην δεύτερη σύμβολα της Γραμμικής Α’ και στις τελευταίες δυο σειρές, σύμβολα της αποκαλούμενης “Βίντσα”,  υποτιθεμένης ως προϊστορικής γράφης άλλων βαλκάνιων και παραδουνάβιων νεολιθικών οικισμών.










5.620 πΧ, έως 4500 πΧ (διάστημα ύπαρξης, περίπου) : Ο νεολιθικός οικισμός, στο Δισπηλιό της Καστοριάς.

Ο οικισμός στο Δισπηλιό εντοπίστηκε εντελώς τυχαία, το 1932, στη νότια όχθη της λίμνης της Καστοριάς, σε μια θέση που στους ντόπιους είναι γνωστή ως «Νησί». Ο λόγος είναι ότι εκείνη την περίοδο έπεσε η στάθμη των υδάτων, οπότε οι περαστικοί άρχισαν να παρατηρούν ότι ξεπρόβαλλαν υπολείμματα ξύλινων πασσάλων, τα οποία τους φαίνονταν ανεξήγηταΩστόσο θα περνούσαν πολλά χρόνια μέχρι να αρχίσουν οι συστηματικές έρευνες στην περιοχή (1992, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Πλέον, θεωρούνται σταθμός για την αρχαιολογία στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως υπόδειγμα για το πώς αντιμετωπίζεις ανασκαφικά έναν λιμναίο οικισμό. Οι συστηματικές ανασκαφές, από το 1992 και εφεξής, αποκαλύπτουν τα λείψανα ενός εκτεταμένου λιμναίου οικισμού της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής Εποχής, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του είδους, στον ευρωπαϊκό χώρο. Από τους ειδικούς, έγινε κατανοητό ότι ο οικισμός, στο Δισπηλιό, απεικονίζει έναν προϊστορικό κόσμο, ο οποίος εκτείνεται, πέραν από την γνωστή αρχαιότητα, με την απώτατη χρονολόγηση των σχετικών ευρημάτων να πιστοποιεί ότι οι όχθες της λίμνης της Καστοριάς, αρχικά, κατοικήθηκαν, γύρω στο 7000 πΧ, από ανθρώπους που ανήκουν στην Νεολιθική ΕποχήΟ συγκεκριμένος λιμναίος οικισμός, βέβαια, είναι μεταγενέστερος. Φαίνεται ότι δημιουργήθηκε, γύρω στο 5620 π.Χ. και ότι διατηρήθηκε, μέχρι το 3500 πΧ, από έναν μεγάλο ανθρώπινο πληθυσμό. Οι ανασκαφές κατέδειξαν έναν τρόπο ζωής βασισμένο, στην μόνιμη εγκατάσταση, στην κτηνοτροφία και στο ψάρεμα, με τα σπίτια να είναι καλύβες και να έχουν φτιαχτεί, από φθαρτά υλικά. Μαζί, βρέθηκαν και διάφορα αντικείμενα (πήλινα κύπελλα, εργαλεία από πυριτόλιθο, υπολείμματα, από πιρόγες κ.ά.), τα οποία επέτρεψαν να γίνει γνωστή η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. 



15ος αιώνας πΧ. Η χάλκινη πανοπλία της Μυκηναϊκής εποχής, που βρέθηκε, το 1960, στα Δένδρά Αργολίδας.

Πεζοναύτες του ελληνικού στρατού, χρησιμοποίησαν αντίγραφο αυτής της πανοπλίας, ακολούθησαν αυστηρό Ομηρικό διαιτολόγιο και υπέστησαν έντονες σωματικές δοκιμασίες, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν, μεταξύ 30, έως 36 βαθμών Κελσίου. Οι μετρήσεις, που έγιναν, περιλάμβαναν καρδιακούς σφυγμούς, ενεργειακή κατανάλωση, θερμοκρασία πυρήνα σώματος, και άλλους βιολογικούς δείκτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πανοπλία ήταν, πλήρως, λειτουργική και δεν περιόριζε τις κινήσεις των μαχητών, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της, ως πολεμικός εξοπλισμός, σε αντίθεση με την προϋπάρχουσα αντίληψη, που θεωρούσε την πανοπλία, ως τελετουργική, λόγω της φαινομενικής δυσκινησίας της. Πιθανότατα, η τεχνική της κατασκευής χάλκινων πανοπλιών υπήρχε, πριν τον τρωικό πόλεμο.





325 πΧ - 350 πΧ. Ελληνικό χρυσό σκουλαρίκι με την θέα της Νίκης, με χρυσά φτερά και καπέλο, να οδηγεί άρμα, με 2 άλογα.

Οι τροχοί του άρματος γυρίζουν, ακόμη και σήμερα, ενώ, για να κατασκευαστεί αυτό το μικροκαμωμενο σύμπλεγμα, στο οποίο διακρίνονται, ακόμη και τα λεπτά χρυσά χαλινάρια, στα άλογα, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα, από 100 μεμονωμένα κομμάτια χρυσού.


1865.



1869. 

Η καλύβα του Ασκητή υπάρχει, ακόμη, έως τα τέλη της δεκαετίας, διακρίνεται, επίσης, ο Φράγκικος πύργος, ο οποίος θα κατεδαφιστεί, το 1874.
Το κτίριο δεξιά, είναι μια ξύλινη κατασκευή, για να στεγάσει τα Ολύμπια του 1870.


1870.

Τα γεφύρια για τα εξοχικά κέντρα του Ιλισού ποταμού. Τα εξοχικά κέντρα «Παντρεμενάδικα» με τα γεφύρια στις όχθες του Ιλισού ποταμού, δίπλα από τον λόφο του Αρδηττού.







1/9/1022. Προκυμαία Σμύρνης.



1937. Γλυφάδα.

Παραλία.



1930. Στην βρετανική αποικία του “κράτους” της Παλαιστίνης.



1938. Στην Παλαιστίνη, όταν, επίσημα, ήταν “κράτος”, αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η Παλαιστίνια, η καμήλα και το βόδι, σε περίοδο γεωργικών εργασιών.



Norma Jeane Mortenson. (“Marilyn Monroe”).

Η Marylin Monroe, που δεν ήταν, καθόλου, τυχαία, αφού υπήρξε σιωπηλή διανοούμενη και υπήρξε φανατική βιβλιοφάγος, αφού η βιβλιοθήκη της περιείχε, πάνω από 1.000 βιβλία, τα οποία, πάντα έβρισκε τις ώρες, για να διαβάζει λογοτεχνία, θεατρικά έργα και φιλοσοφία,  είχε τον εξής εκπληκτικό διάλογο με τον Albert Einstein : “Εσείς και εγώ θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα παιδί θαύμα, το οποίο θα συνδύαζε την ομορφιά μου, με την ευφυΐα σας”.  


Albert Einstein.

Ο Albert Einstein, πάντοτε, ετοιμόλογος, τότε, της απάντησε : “Και αν γίνει λάθος και το παιδί βγει, με την ομορφιά μου και την ευφυΐα σας”; 
Υπήρχε, όμως, κάτι, που ο πατέρας της φυσικής θεωρίας της σχετικότητας δεν γνώριζε. Το δικό του IQ έφθανε, στις 168 μονάδες μέτρησης, ενώ το IQ της Marilyn Monroe έφθανε, στις 173…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης εξακολουθεί πάντα να ταλανίζει την κομμουνιστική αριστερά 50 χρόνια μετά το θάνατο του. Μια ματιά, στις προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και στις εγγενείς τεράστιες κοινωνικές/ταξικές ανεπάρκειες του πορίσματος της Επιτροπής των Τάσου Βουρνά και Βασίλη Νεφελούδη, της 17/5/1988, για την αποκατάσταση της μνήμης των αγωνιστών της κομμουνιστικής αριστεράς, που συκοφαντήθηκαν και εξοντώθηκαν, από την ζαχαριαδική ηγεσία του ΚΚΕ.