5/2024 “Metron Analysis” Εκτίμηση ψήφου ευρωεκλογών : 31%, με καθοδική δυναμική, η ΝΔ, 15,7% ο ΣΥΡΙΖΑ και 12,9% το ΠΑΣΟΚ, με ανοδική δυναμική και των δυο, έκπληξη, με 3,3%, για το ΜΕΡΑ25, στο όριο του 3% η Νέα Αριστερά, αλλά ασαφής καταγραφή της, πέραν της ΝΔ, δεξιάς, που αθροίζει ποσοστά στο 12,5%, χωρίς, όμως, να καταμετράται το ποσοστό του κόμματος “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”, που στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης. (Κατά την γνώμη μου και αυτή η δημοσκόπηση είναι πολύ προβληματική, έως αναξιόπιστη).

 







Όλον αυτόν το καιρό, που μας πέρασε, συνειδητά, δεν σχολίασα καμμία, από τις δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν, από τις 18 Απριλίου 2024 και μετά, επειδή είμαι, έντονα, δύσπιστος, σε όσες δημοσκοπήσεις παρουσιάστηκαν, έχοντας την γνώμη ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες, φούσκωναν τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και πιθανώς, σε έναν βαθμό και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, παράλληλα, υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός απροσδιοριστίας του εκλογικού κοινού, που πρόσκειται, στον υπερακροδεξιό (φιλοναζιστή) πολιτικό κρατούμενο Ηλία Κασιδιάρη και το οποίο κοινό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μάχεται, κυριολεκτικά και προσπαθεί, με κάθε τρόπο και μεταχειριζόμενη κάθε αθέμιτο μέσον, να αποτρέψει την εκλογική του καταγραφή, ή, έστω, να την περιορίσει, σε ποσοστά, πολύ κάτω του 3% και παράλληλα, να περιορίσει και την αποχή, από την ψηφοφορία των ευρωεκλογών της 9/6/2024, η οποία, όπως έχω γράψει, πρόκειται να είναι θηριώδης, φθάνοντας, στο 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ή και περισσότερο.

Κάπου εκεί, κινούνταν, σταθερά, όλες οι δημοσκοπήσεις, που παρουσιάστηκαν, κατά το, άμεσα, προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά δεν φαίνονται πειστικές, ως προς την αντικειμενικότητα, ή την ικανότητα των εταιρειών, που τις διεξήγαγαν, να πιάσουν τον σφυγμό μιας κοινωνίας, η οποία, αφενός, αδιαφορεί και αφετέρου, όσοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι δεν αδιαφορούν, θέλουν να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους, στην κυβέρνηση, σε ένα μέγεθος της τάξης, γύρω από το 60% αυτών, που υποτίθεται - αν και ουδείς ξέρει - ότι θα συμμετάσχουν, στην ψηφοφορία της 9/6/2024. (Στην παρουσιαζόμενη, εδώ, δημοσκόπηση, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται, στο 58%).

Έτσι, περίμενα, μέχρι χθες, την διεξαγωγή δημοσκόπησης, από την Metron Analysis του Στράτου Φαναρά, τον οποίο θεωρώ, ως τον ικανότερο όλων δημοσκόπο, στην χώρα μας, με και παρά τις αποτυχίες του, η τελευταία των οποίων ήταν πολύ μεγάλη, στις βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023.

Παρατηρώντας τα μεγέθη της παρουσιαζόμενης δημοσκόπησης, έχω σχηματίσει την άποψη ότι ο Στρατός Φαναράς δεν μας τα λέει, καλά. Κρύβει δεδομένα και προσπαθεί να “σουλουπώσει” τα μεγέθη, σύμφωνα, με όσα επιθυμεί το πολιτικό κατεστημένο και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τα συστημικά κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης. 

Ως εκ τούτου, φυσικά, αποπειρώμαι, με το παρόν δημοσίευμα, να επιχειρήσω να συγκεκριμενοποιήσω την άποψη, που έχω και τις ενστάσεις μου (και) για την εξεταζόμενη δημοσκόπηση.

Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει ένας, έστω, στοιχειώδης υπολογισμός της εκτιμώμενης αποχής, από την ψηφοφορία της 9/6/2024. Ο Στρατός Φαναράς θεωρεί ότι η αποχή θα είναι μεγάλη, αλλά δεν καταγράφει το υπολογιζόμενο μέγεθός της, το οποίο πρέπει να έχει καταμετρηθεί, από τους ερευνητές της εταιρείας του και έτσι, τα καταγραφόμενα ποσοστά, στην εκτίμηση ψήφου του δημοσκοπικού δείγματος, καθίστανται προβληματικά, έως το σημείο να είναι, άνευ σημασίας, εάν η αποχή φθάσει, ή ξεπεράσει το 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Βέβαια, η Metron Analysis υποβάλλει ένα, φαινομενικά, παραπλήσιο ερώτημα, που αφορά το ενδιαφέρον των ερωτώμενων, για τις ευρωεκλογές, αλλά αυτό το ερώτημα, είναι, στην πραγματικότητα, κάτι το, πολιτικά, πολύ διαφορετικά, από το απλό ερώτημα του πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν και πόσοι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος, στην ψηφοφορία της 9/6/2024. Αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν παρουσιάζεται, ή δεν έχει καταμετρηθεί, από την εταιρεία του Στράτου Φαναρά.




Περνώντας, στην καταμέτρηση των πολιτικών δυνάμεων, που πραγματοποίησε η Metron Analysis, παρατηρώ το, άκρως, σημαντικό γεγονός ότι, στον χώρο της, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιάς (που, στην δημοσκόπηση, αθροίζεται, στο 12,5%), υπάρχει μια σημαντική ανισορροπία, επειδή δεν καταμετράται, ή - ακόμη χειρότερα - αποκρύβεται το ποσοστό του κόμματος “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”, το οποίο έχει την υποστήριξη του φυλακισμένου φιλοναζιστή Ηλία Κασιδιάρη, παλαιού βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος, όμως, έχει το δικό του σταθερό εκλογικό κοινό, που ανέδειξε το περιθωριακό κόμμα του, ανωτέρω, εικονιζόμενου Βασίλη Στίγκα “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”, σε κοινοβουλευτικό κόμμα, στις δυο περυσινές βουλευτικές εκλογές, με ένα τελικό ποσοστό της τάξεως του 4,68% και 243.922 ψήφους. 




Τώρα, το κόμμα των «Σπαρτιατών» είναι, υπό διάλυση, δεν κατεβαίνει, στις ευρωεκλογές και ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστηρίζει τους “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”, του, ανωτέρω, εικονιζόμενου γνωστού σκληρού δεξιού μεγαλοεπιχειρηματία Προδρόμου Εμφιετζόγλου, με βασικό υποψήφιο ευρωβουλευτή τον Χαράλαμπο Γιώτη και ενώ είναι προφανές ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει το δικό του εκλογικό κοινό, ο Στράτος Φαναράς επιλέγει να μην παρουσιάσει το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματος “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”, το οποίο, προφανώς, περιλαμβάνεται, στο, αρκούντως, μεγάλο για την εποχή των, περίπου, 10 ημερών, πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας της 9/6/2024, αδιευκρίνιστο ποσοστό του 4,1%, που προσδιορίζεται, από την Metron Analysis, ως “ΛΟΙΠΑ” ενώ, από την άλλη πλευρά, η Metron Analysis  καταγράφει κόμματα, που, σαφώς, έχουν μικρότερη εκλογική/δημοσκοπική καταγραφή και δεν πρόκειται να έχουν καμμία τύχη, στις ερχόμενες ευρωεκλογές (ήτοι το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου «Φωνή της Λογικής», με φουσκωμένη εκτίμηση ψήφου, στο 2,4%, τους “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” του Ανδρέα Λοβέρδου, με 2,3% την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με 1,1%, το κόμμα “ΚΟΣΜΟΣ” του Πέτρου Κόκκαλη, με 1%), την ίδια στιγμή, που οι “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ” φαίνεται ότι μπορούν να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% και να εκπροσωπηθούν, στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

Αυτά τα δύο σημεία, που είναι πάρα πολύ σημαντικά, αποτελούν τεράστιες σκιές, για την δημοσκόπηση του Στράτου Φαναρά, καθιστώντας την προβληματική και στα όρια της αναξιόπιστης.

Τώρα όσον αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με δεδομένη την μεγάλη αύξηση της καταγεγραμμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας, ανάμεσα, στον Απρίλιο του 2024 και τον Μάιο του 2024, από την ακρίβεια, που επικρατεί, στην αγορά, αυτά καταγράφονται, επίσης, ως προβληματικά, αν και η αλήθεια είναι ότι η δημοσκοπική εταιρεία παρουσιάζει την συνεχιζόμενη καθοδική πορεία του κυβερνητικού κόμματος ακόμη και τώρα, 10 ημέρες, περίπου, πριν τις ευρωεκλογές, αφού τον Απρίλιο (που δεν είδα δημοσιευμένη εκείνη την δημοσκόπηση), είχε καταγράψει την ΝΔ, στην εκτίμηση ψήφου, στο 32,3% και τώρα, την καταγράφει, στο 31%, γεγονός, που είναι πολύ σημαντικό, διότι αυτή η πτώση, κατά 1,3 μονάδα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα, τόσο κοντά, στην ημέρα της διεξαγωγής των ευρωεκλογών της 9/6/2024, είναι πολύ μεγάλη, ενώ, υπό “φυσιολογικές” εκλογικές συνθήκες, το κυβερνητικό κόμμα θα έπρεπε να εμφανίζει μια κάποια δημοσκοπική άνοδο. Έτσι, με τα κριτήρια της συγκεκριμένης δημοσκοπικής εταιρείας, είναι πιθανόν η Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει την καθοδική της πορεία, η οποία, εάν υπάρξει, θα καταγραφεί, στην κάλπη της 9/6/2024. Την προσωπική μου γνώμη την έχω καταγράψει και αυτή δεν έχει αλλάξει. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ευτυχής, εάν φθάσει, στο εκλογικό ποσοστό του 30%, κάτι, που είναι πιθανό, αλλά δεν το θεωρώ, ως δεδομένο. Αυτό, που καθίσταται, σοβαρά, επικίνδυνο, για την τελική κατάληξη του εκλογικού ποσοστού του κυβερνητικού κόμματος είναι το μέγεθος της αποχής, η οποία θα προέρχεται, κυρίως, από τις τάξεις των δικών της ψηφοφόρων. Αυτό είναι κάτι, που θα το δούμε, στην κάλπη της 9/6/2024, με μόνο ερώτημα το μέγεθος αυτού του φαινομένου, σε σχέση, με τις περυσινές βουλευτικές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές της 25/6/2019.

Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται, με ένα δημοσκοπικό ποσοστό, στην εκτίμηση ψήφου, της τάξεως του 15,7%, που μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, ή και μικρότερο, γεγονός, που δείχνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, που «πουλάει τρέλα», σε αυτές τις εκλογές, έχει μια ικανοποιητική επιτυχία και ανταποκρίνεται, στις απαιτήσεις ενός τμήματος του εκλογικού σώματος, μια επιτυχία, όμως, που έχει σαφή και περιορισμένα όρια, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης, πέραν από τους περιορισμούς της προσωπικής του ιδιαιτερότητας, κουβαλάει και το βεβαρυμένο ιστορικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε, άγρια, από το ελληνικό εκλογικό σώμα, στις δυο περυσινές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες, όντας, στην αντιπολίτευση, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συνετρίβη ευρισκόμενο, τελικώς, στα εκλογικά επίπεδα του 17,83%. Αυτό το ποσοστό του 15,7%, με μέγιστο όριο το 17,7%, είναι, δεδομένης και της προκύψασας περυσινής διάσπασης, με την δημιουργία της Νέας Αριστεράς, το ανώτατο όριο, στο οποίο μπορεί να φθάσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος θα πρέπει να είναι ευτυχής, εάν κάτι τέτοιο καταγραφεί, στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά από μια μακρά περίοδο καθίζησης, που του στέρησε την δυνατότητα της κατάκτησης της δεύτερης θέσης, στην εκλογική κατάταξη των κομμάτων, εμφανίζει μια όχι ασήμαντη - αντίθετα, πολύ σημαντική - άνοδο, από τον περασμένο Απρίλιο, της τάξεως της 0,9 μονάδας και από το 12%, ανέβηκε, στο 12,9%, με ανώτατο όριο το 14,7%, γεγονός, που του δίνει κάποιες ελπίδες, όσον αφορά το αποτέλεσμα της κάλπης της 9/6/2024.

Πολύ σημαντική είναι η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΚΚΕ, που από το 9,8% του περασμένου μήνα, πέφτει, απότομα, στο 7,9%, κάτι που έχει μια λογική, αλλά το φαινόμενο αυτό πρέπει να περιμένουμε να δούμε, πώς και εάν θα καταγραφεί, στην κάλπη.

Πτώση παρουσιάζει, στα δημοσκοπικά ποσοστά της και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, από το 8,3%, τον Απρίλιο, στο 7,3%, τώρα. Και εδώ, πέραν των σκοπιμοτήτων, που, πιθανώς, εξυπηρετούνται, υπάρχει μια λογική, με δεδομένο το γεγονός ότι μεσολάβησε η στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, στους “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”, κάτι, που, προφανώς, πρέπει να επηρέασε και το εκλογικό ποσοστό της Ελληνικής Λύσης. Όμως, μόνον, η κάλπη μπορεί να δείξει το μέγεθος των μετατοπίσεων, στον χώρο της ελληνικής ακροδεξιάς.

Μικρή άνοδο, από το 3,6% του Απριλίου, στο 3,8%, εμφανίζει το κόμμα των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού, γεγονός, που δείχνει την ανθεκτικότητά της και την διακριτή πορεία της, στον χώρο της ευρύτερης δεξιάς. Οι υπόγειοι δεσμοί του κόμματος, με τις χριστιανικές οργανώσεις, τους παπάδες και κάποιους μητροπολίτες, του εξασφαλίζουν ένα σταθερό εκλογικό κοινό.

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου εμφανίζει μια σταθερή δημοσκοπική βάση, στο 4,2% και έχει ελπίδες, για περισσότερο.

Όμως, η πολύ ευχάριστη έκπληξη είναι το γεγονός ότι, δημοσκοπικά, το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη ΜΕΡΑ25, σκαρφάλωσε, από το 1,6% του Απριλίου του 2024, στο 3,3%, τώρα, τον τρέχοντα Μάιο και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο άλμα, αφού του επιτρέπει να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, αλλά, για την επιβεβαίωση του οποίου πρέπει να περιμένουμε τις κάλπες της 9/6/2024.

Ελαφρά πτώση παρουσιάζει η Νέα Αριστερά των διασπαστών του ΣΥΡΙΖΑ και από το 3,1%, τον περασμένο μήνα, υποχωρεί, στο οριακό 3%, τώρα, αφού, με αυτό το ποσοστό καταφέρνει να, εκλεγεί ένας ευρωβουλευτής της, ενώ, με το 2,99%, μένει εκτός ευρωβουλής. Ουδείς μπορεί να προβλέψει το τί θα συμβεί, στην κάλπη, αν και η δική μου γνώμη, στρέφεται, προς το δεύτερο ενδεχόμενο.

Αυτή υποτίθεται πως είναι η καταγραφή που κάνει η Metron analysis του Στράτου Φαναρά, η οποία, όπως προανέφερα, είναι προβληματική, στα όρια της αναξιοπιστίας. 

Έχουμε κάποιες ημέρες, ακόμη, μέχρι να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, στις 9/6/2024. Και τότε, θα δούμε το πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος του καθενός.

Αυτά επί του παρόντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης εξακολουθεί πάντα να ταλανίζει την κομμουνιστική αριστερά 50 χρόνια μετά το θάνατο του. Μια ματιά, στις προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και στις εγγενείς τεράστιες κοινωνικές/ταξικές ανεπάρκειες του πορίσματος της Επιτροπής των Τάσου Βουρνά και Βασίλη Νεφελούδη, της 17/5/1988, για την αποκατάσταση της μνήμης των αγωνιστών της κομμουνιστικής αριστεράς, που συκοφαντήθηκαν και εξοντώθηκαν, από την ζαχαριαδική ηγεσία του ΚΚΕ.