Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) “ψάχνει” το Ισραήλ, για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, κατά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και μελών της ηγεσίας της Χαμάς, ενώ ο “Genocide Jo” Biden, παραμένει στο πλευρό των, υπό ποινική έρευνα, ηγετών του Ισραήλ.
Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (International Criminal Court, ICC), Καρίμ Χαν, ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, με κατηγορίες, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα, κατά της ανθρωπότητας, για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, στο Ισραήλ και τον πόλεμο στην Γάζα, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος ανέφερε ότι ζητούνται, επίσης, εντάλματα σύλληψης, για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο ακόμη ηγέτες της Χαμάς, τον Ισμαήλ Χανίγια και τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι.
20/5/2024 Ο γενικός εισαγγελέας του ICC Καρίμ Χαν ανακοινώνει την απόφαση του.
Σύμφωνα, με τον γενικό εισαγγελέα, οι κατηγορίες, εναντίον των Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν την «μαζική εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση, κατά την κράτηση».
Οι κατηγορίες, εναντίον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Γιοάβ Γκάλαντ, περιλαμβάνουν «πρόκληση μαζικής εξόντωσης, πρόκληση πείνας, ως μεθόδου πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης προμήθειας ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων, σε σύγκρουση».
Επιτροπή δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα εξετάσει το αίτημα του γενικού εισαγγελέα, για τα εντάλματα σύλληψης.
Για όλα υπάρχει μια αρχή. Και η αρχή αυτή γίνεται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφού είναι η πρώτη φορά, που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει, στο στόχαστρό του, τους ηγέτες ενός στενού συμμάχου των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε, χθες, εξωφρενικό το αίτημα του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), για έκδοση εντάλματος σύλληψης, εις βάρος του. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη αυτό το γεγονός. Ουδείς ανέμενε μια διαφορετική στάση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Αλλά, ας δούμε το τί δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου :
«Απορρίπτω, μετά βδελυγμίας, την σύγκριση, από πλευράς του εισαγγελέα, στην Χάγη, μεταξύ του δημοκρατικού Ισραήλ και των μακελλάρηδων της Χαμάς. Με ποιό θράσος συγκρίνετε την Χαμάς, που δολοφόνησε, έκαψε, έσφαξε, αποκεφάλισε, βίασε και απήγαγε αδερφούς και αδερφές μας, με τους στρατιώτες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που μάχονται, σε έναν δίκαιο πόλεμο».
Φυσικά, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ήταν δυνατόν να πει κάτι το διαφορετικό. Οδεύει, προς υποδικία, για εγκλήματα πολέμου και δεν υπεισέρχεται, καν, στο ζήτημα των κατηγοριών, που αντιμετωπίζει και στην απόκρουση αυτών των κατηγοριών. Όσον αφορά αυτήν την δήλωση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είναι μόνος του. Έχει δυνατούς συμπαραστάτες και προστάτες, με πρώτον χειρότερο όλων τον αποκαλούμενο και ως “Genocide Jo” Biden, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που έσπευσε να καλύψει και να υπερασπισθεί την ισραηλινή ηγεσία, λέγοντας ότι «η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και άλλους ηγέτες του Ισραήλ είναι εξοργιστική. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «απορρίπτει, ριζικά, την σημερινή ανακοίνωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ότι ζητά εντάλματα σύλληψης, για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, μαζί με εντάλματα, για τρομοκράτες της Χαμάς. Απορρίπτουμε την εξίσωση του Ισραήλ, με την Χαμάς, από τον Εισαγγελέα. Είναι ντροπιαστικό. Η Χαμάς είναι μια κτηνώδης τρομοκρατική οργάνωση, που πραγματοποίησε την χειρότερη σφαγή Εβραίων, μετά το Ολοκαύτωμα και εξακολουθεί να κρατά δεκάδες αθώους ανθρώπους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές, από πολύ πριν, από την τρέχουσα σύγκρουση, ότι το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία για το θέμα αυτό. Το ΔΠΔ ιδρύθηκε, από τα κράτη μέλη του, ως δικαστήριο περιορισμένης δικαιοδοσίας. Τα όρια αυτά έχουν τις ρίζες τους, στις αρχές της συμπληρωματικότητας, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν εφαρμοστεί, εδώ εν μέσω της βιασύνης του Εισαγγελέα να ζητήσει αυτά τα εντάλματα σύλληψης, αντί να επιτρέψει, στο ισραηλινό νομικό σύστημα, μια πλήρη και έγκαιρη ευκαιρία να προχωρήσει. Σε άλλες περιπτώσεις, ο Εισαγγελέας παρέπεμψε, στις εθνικές έρευνες και συνεργάστηκε, με τα κράτη, για να τους δώσει χρόνο να ερευνήσουν. Ο Εισαγγελέας δεν παρείχε την ίδια ευκαιρία, στο Ισραήλ, το οποίο έχει, εν εξελίξει, έρευνες σχετικά, με ισχυρισμούς, κατά του προσωπικού του».
Όλα αυτά είναι επιτηδευμένες μπούρδες.
Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικούς του αστυνομικούς μηχανισμούς, για να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης, αλλά η έκδοση αυτών των ενταλμάτων θα περιορίσει, σοβαρά, τα ταξίδια, στο εξωτερικό, των κατηγορουμένων. Τα 124 κράτη, που είναι μέλη του ΔΠΔ θα είναι υποχρεωμένα να τους συλλάβουν, ενώ, ακόμη και τα μη μέλη θα δεχθούν πιέσεις, για να προβούν σε σύλληψη.
Το ΔΠΔ έχει μέχρι στιγμής εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά 42 ατόμων (μεταξύ των οποίων και κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν), 21, από τα οποία έχουν συλληφθεί, με την βοήθεια των κρατών μελών.
Πάντως, ο γενικός εισαγγελέας πρόσθεσε ότι, εάν το Ισραήλ διαφωνεί, με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις του, για τη δικαιοδοσία, να εγείρει ζήτημα αμφισβήτησης, ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν, επίσημα, το 2015, να δεσμευτούν, στην βάση των ιδρυτικών αρχών του δικαστηρίου.
Εν πάση περιπτώσει, ο εισαγγελέας και η εισαγγελία δεν αποτελείται, από χαζούς και ανόητους. Δεν θα έπρατταν όσα έπραξαν, σε αυτό το στάδιο, σε μια τόσο σημαντική υπόθεση. Άλλωστε, το αίτημα του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν, για την έκδοση των συγκεκριμένων ενταλμάτων σύλληψης θα κριθεί, από την τριμελή επιτροπή του ICC και το λογικό είναι ότι οι δικαστές θα συμφωνήσουν, για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης· αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει, διότι οι πιέσεις, που θα ασκηθούν, θα είναι αφόρητες.
Και όπως, πάντοτε, γράφω, τα δικαστικά σώματα έχουν, πάντοτε, την ιδιομορφία τους.
Η υπόθεση, ως εκ τούτου, έχει αποκτήσει ένα συναρπαστικό ενδιαφέρον.
Θα δούμε…
Σχόλια