6-8-2024 Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όταν ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού βρίσκεται, στην Τεχεράνη, η ηγεσία του Ισραήλ, στα bunkers και συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, προφανώς, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, είναι πολύ επικίνδυνη. (Ενώπιον του κινδύνου του “Sudden Death” το Ισραήλ; Όχι· όχι, τώρα).

 


Χιροσίμα. Ώρα 8:18, προ μεσημβρίας της 6 Αυγούστου 1945. Ο “ Little Boy” έχει εκραγεί και έχει αφανίσει την πόλη και τους κατοίκους της. Θα φθάσουμε, άραγε, σε αυτό το απεχθέστατο, ιστορικά, σημείο; Όχι· και για είμαι ακριβής : Ελπίζω πως όχι…·


Αλήθεια, πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, σήμερα και αύριο, στην Μέση Ανατολή; 

Φυσικά, δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε, καθόλου και δεν πρέπει να είμαστε, παράλληλα, αφελείς. Όταν ο Σεργκέι Σοϊγκού βρίσκεται, στην Τεχεράνη, ενώ η ισραηλινή ηγεσία έχει κρυφτεί, στα υπόγεια και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ συνεδριάζει, υπό την προεδρία του Joe Biden, αλλά και της Kamala Harris, είναι προφανές ότι η κατάσταση, στην Μέση Ανατολή εξελίσσεται, ραγδαία, σε, μη υπολογίσιμα επίπεδα επικινδυνότητας. 

Το πόσο επικίνδυνη είναι, αυτή την στιγμή, η κατάσταση δεν μπορεί, λοιπόν, να το εκτιμήσει κάποιος. 

Έχω την γνώμη ότι έχουμε φτάσει, σε ένα σημείο, όπου οι βασικοί πρωταγωνιστές - και δεν θεωρώ την ισραηλινή ηγεσία, ως βασική πρωταγωνίστρια· παίζει σοβαρό ρόλο, αλλά άλλοι είναι οι πρωταγωνιστές - έχουν χάσει τον λογαριασμό και πραγματικά, δεν γνωρίζουν το τί θα επακολουθήσει, επειδή δεν δύνανται να εκτιμήσουν το πώς θα δράσει και το πώς θα αντιδράσει το αντίπαλο στρατόπεδο. 

Σε αυτήν την δύσκολη θέση, αυτήν την στιγμή, βρίσκεται η αμερικανική ηγεσία και η Δύση, γενικότερα. Η Ουάσινγκτων, αφήνοντας, ανεξέλεγκτο το Ισραήλ, πιθανόν είναι να έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας· και ίσως, όχι αθέλητα, αν σκεφθούμε, μακιαβελλιστί. 

Έτσι, εάν θεωρήσουμε, ως δεδομένο, ότι το αντίπαλο στρατόπεδο, απέναντι, στην αμερικανοδυτική “προστασία” του Ισραήλ (οι Αμερικανοί και οι κολαούζοι τους, οι Βρετανοί, μαζεύουν ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις, στην περιοχή), αποτελείται, από το Ιράν, αρκετές αραβικές χώρες και κυρίως, την Ρωσία, η οποία δείχνει -  αλλά ουδείς ξέρει, αν αυτό, που δείχνει, τώρα, αποτελεί και μια πραγματική, σε βάθος και μέγεθος, επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν - ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει και με στρατιωτική δράση, μη προβλεπόμενου τύπου και με μη διευκρινίσιμη μορφή και έκταση, το Ιράν, τότε, η κατάσταση, όχι μόνο, στην Μέση Ανατολή, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι οριακή. 

Εδώ, όμως, πρέπει να προβώ, σε ορισμένες εκτιμήσεις και διευκρινίσεις, που απαραίτητο είναι να ληφθούν υπόψη.

1) Δεν είναι το Ιράν ο επισπεύδων, σε αυτήν την διαδικασία της πολεμικής αναμέτρησης, που φαίνεται ότι θα προκύψει (και γράφω φαίνεται, επειδή μπορεί η έκταση και η αποτελεσματικότητα των περσικών αντιδράσεων να εξακολουθήσει να είναι αναντίστοιχη, με όσα πράττει το Ισραήλ). Η Τεχεράνη φαίνεται ότι δεν θέλει πόλεμο, με το Ισραήλ και αυτό την εκθέτει, διότι εμφανίζεται, έτσι, μια πραγματικότητα, η οποία δεν είναι εικονική. Και αυτή η πραγματικότητα είναι ότι η Περσία (το Ιράν) δεν μπορεί να τα βάλει, με το Ισραήλ και τους συμμάχους του και να αναμένει επιτυχή έκβαση των όποιων πολεμικών προσπαθειών επιχειρήσει να διεξαγάγει. Ψυχρά μιλώντας, η Τεχεράνη δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί, με το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτων. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

2) Καθόλου περίεργα, η αλήθεια είναι ότι ο επισπεύδων, στις χειρουργικές πολεμικές επιχειρήσεις, στην Μέση Ανατολή, με πολλαπλά χτυπήματα, στην Τεχεράνη, στην Βυρηττό και στην Γάζα, είναι ο αμερικανοϊσραηλινός συνασπισμός, όπου η Περσία, όντας αδύναμη, δέχεται τα ραπίσματα, υποαντιδρώντας και το Ισραήλ εμφανίζεται να είναι εκείνος ο παράγοντας, που έχει έναν πρώτο λόγο, στο τί θα γίνει, στην περιοχή. Προφανώς, το Ισραήλ, επειδή, εδώ και δεκατίες, βρίσκεται, ενώπιον του κινδύνου ενός “Sudden Death”, έχει έναν σοβαρό λόγο, για να πράττει, όσα πράττει. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το Τελ Αβίβ δεν μπορεί να πράττει, όσα πράττει, χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτων.

3) Αυτή η οποία βρίσκεται, σε μεγαλύτερη δυσχέρια, στον χώρο της Μέσης Ανατολής, είναι η Ρωσία η οποία εμφανίζεται, ως παίκτης, στην περιοχή, ενώ έχει ένα ανοιχτό μέτωπο, στην Ουκρανία και φαίνεται δύσκολο ότι μπορεί να στηρίξει, στρατιωτικά, το Ιράν, στην παρούσα φάση. Αλλά όσο δύσκολη και να φαίνεται, η ενεργή ανάμειξη της Μόσχας, σε, άμεσα, προσεχείς πολεμικές επιχειρήσεις, πλάι, στην Τεχεράνη, εναντίον του Τελ Αβίβ και της Ουάσινγκτων, ουδόλως, δύναται να αποκλειστεί, διότι η ρωσική πολεμική μηχανή μπορεί να κάνει και δυο και τρεις πολέμους, παράλληλα και η επίσκεψη του Σεργκέι Σοϊγκού, χθες, Δευτέρα 5/8/2024 και ίσως και σήμερα, στην Τεχεράνη, δείχνει ότι, στο παρασκήνιο, η Ρωσία έχει επιλέξει αντίπαλο και προτίθεται - το πόσο προτίθεται θα το δούμε, στην πράξη, βέβαια  - να συμμετάσχει και να στηρίξει, στρατιωτικά (το μέχρι πιο σημείο είναι διατεθειμένη να φθάσει, είναι κάτι που μένει να το δούμε), το Ιράν, στην σχεδιαζόμενη επιθετική του ενέργεια, κατά του Ισραήλ, όποια μορφή και αν έχει αυτή.

4) Σε δυσχερή θέση βρίσκεται και η Ουάσινγκτων, όχι επειδή η Περσία, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς αποτελούν σοβαρούς αντιπάλους, για τις ΗΠΑ, αλλά επειδή η Ρωσία είναι, πραγματικά, ένας επικίνδυνος αντίπαλος, για τις ΗΠΑ, του οποίου αντιπάλου οι ενέργειες δεν μπορούν να προσδιορισθούν και να προεκτιμηθούν, με ακρίβεια, από την αμερικανική ηγεσία. Ως εκ τούτου, μια σοβαρή ενεργή στρατιωτική δράση της Ρωσίας (της οποίας, επαναλαμβάνω, η μορφή και η έκτασή της παραμένει άγνωστη) δεν μπορεί να αγνοηθεί και για, καθαρά, πρακτικούς λόγους, από την Ουάσινγκτων. Και εάν, στην πράξη, συμβεί αυτό, που και οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι, μέχρι τώρα, έχουν αποφύγει· δηλαδή το να συγκρουσθούν στρατιωτικά, άμεσα, σε ένα πεδίο μάχης, τότε, τα πράγματα μπορούν να λάβουν μια ανεξέλεγκτη έκταση, από την αντίδραση της μιας, ή της άλλης πλευράς, δηλαδή των Ρώσων, ή των Αμερικανών, στο πεδίο της μάχης και μετά, από την διεξαγωγή της.

Προφανώς, λοιπόν, χωρίς να διασπείρουμε τον πανικό, είναι απαραίτητο να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας, στο τί έχει γίνει, στο τί γίνεται και στο τί πρόκειται να συμβεί (τώρα, αυτή την στιγμή, χθες και προχθές και αύριο), στην Μέση Ανατολή. 

Τα πράγματα είναι ρευστά, είναι, σε εξέλιξη, η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί, διότι, ανάμεσα στα άλλα, δεν έχουμε εμφανή τα πλήρη πραγματικά δεδομένα, στο παρασκήνιο και επί του εδάφους, ανάμεσα, στις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις, διότι άλλο είναι το να βρίσκεται η Περσία μόνη της, απέναντι, στον αμερικανοϊσραηλινό άξονα και άλλο είναι  να έχει μαζί της, παρασκηνιακά και στο πεδίο της μάχης, την Ρωσία γεγονός, που σημαίνει ότι, στο βάθος, έχει μαζί της και την Κίνα. 

Ως εκ τούτου, αφού, στην πράξη, καταστεί δυνατό να προσδιορίσουμε, επακριβώς, τις αντίπαλες δυνάμεις, στην Μέση Ανατολή και την έκταση της συμμετοχής της καθεμιάς, από αυτές, στις όποιες, άμεσα, μέλλουσες επιθετικές ενέργειες της Τεχεράνης, τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε, σε τελικά συμπεράσματα, για το τί έχει συμβεί και το τί συμβαίνει. 

Όμως, τότε, δεν αποκλείεται να είναι και αργά. 

Ελπίζω ότι δεν θα είναι, αργά. 

Αλλά η ελπίδα, ουδόλως, αρκεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Η σκοτεινή πλευρά της Οκτωβριανής εξέγερσης του 1917, στην Ρωσία : Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς “Λένιν”, ο “Alexander Parvus”, ο Kaiser Wilhelm II’ και οι επωφελείς συμβιβασμοί, καθώς και οι, αμείλικτα, ωμές συνεργασίες, που απέδωσαν, μονόπλευρα, καρπούς, υπέρ του ψυχρού και ψύχραιμου ρεαλιστή ηγέτη των Μπολσεβίκων. (Και τους τα πήρε - των Γερμανών - και έκανε την δουλειά του και την πάτησαν)…