5/3/2024 Άρχισε ο “πόλεμος”. Έφαγαν «πόρτα», ωσεί απόβλητοι, η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και οι πολιτικοί, από τον εορτασμό της λεγόμενης “Κυριακής της Ορθοδοξίας”, λόγω του Ν. 5089/17-2-2024, για τον γάμο των ζευγαριών του ιδίου φύλου. (Όταν το Σύνταγμα, αρχίζει έχοντας, ως προοίμιο, την κρατική ομολογία θρησκευτικής πίστεως, τότε, προκύπτουν και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις)….

 



Η, παραπάνω, εικονιζόμενη πρόεδρος του κράτους Κατερίνα Σακελλαρόπουλου έφαγε «άκυρο», από την επίσημη ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, η οποία, χθες Τρίτη 5/3/2024, απέρριψε την καθιερωμένη πρόσκληση, που απευθύνει ο, εκάστοτε, πρόεδρος του κράτους, στην ηγεσία αυτής της εκκλησίας, η οποία, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που είναι, αποτελεί τμήμα του κράτους, για την εορτή της λεγόμενης “Κυριακής της ορθοδοξίας”.

Προφανώς, η ψήφιση του Ν. 5089/17-2-2024, με τον οποίο καθιερώθηκε, νομικά, ο γάμος προσώπων του ιδίου φύλου (των ομοφυλοφίλων), αποτέλεσε casus belli, για την επίσημη χριστιανική εκκλησία, η οποία προχώρησε, στην “κήρυξη του πόλεμου”, οποίος οδηγεί, στην σιωπηρή ή ηχηρή αποβολή της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των μελών της κυβέρνησης και όσων πολιτικών στήριξαν και ψήφισαν τον νόμο αυτόν. 

Δεν φαίνεται να υπάρχει δογματική γραμμή της εκκλησίας, στον τρόπο αντίδρασης της εκκλησίας και κάθε μητροπολίτης θα αντιδράσει, στους χώρους της αρμοδιότητάς του, με τον τρόπο, που, κάθε φορά, ο ίδιος θα επιλέγει, όταν θα κάνει, από του εκκλησιαστικού άμβωνος, κήρυγμα, η ομιλία, σε επίσημες τελετές και εορτές, ενώ προβληματική θα είναι η παρέμβαση της εκκλησίας, σε εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχει η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος, κάτι, που πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει θεσμικά ζητήματα, ή, ακόμη και αδιέξοδα.

Δεν τίθεται θέμα, αν η εκκλησία έχει δίκιο, ή όχι. Φυσικά, δεν θα έπρεπε η εκκλησία να μπορεί να επιβάλει το, με ποιόν κάποιος, ή κάποια θα τελέσει γάμο, αλλά, θεσμικά, έχει αυτό το δικαίωμα, διότι το ελληνικό κράτος έχει θεσμοθετήσει ένα Σύνταγμα, το οποίο ξεκινά, στο προοίμιό του, με ομολογία θρησκευτικής πίστης, στην χριστιανική εκκλησία («Στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και αδιαίρετης Τριάδας») και όχι στο όνομα του ελληνικού λαού, όπως θα ήταν το ορθό, καθιστάμενο, έτσι (κάκιστα) ένα ομολογιακό Σύνταγμα. 

Φυσικά, αυτή η συνταγματική διάταξη, εξ ορισμού, δημιουργεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους, το οποίο θα πρέπει να φροντίζει να συμπεριφέρεται, ούτως ώστε οι νόμοι του να μην έρχονται, σε σοβαρή αντίθεση, με τους εκκλησιαστικούς κανόνες και τα δόγματα της όποιας χριστιανικής εκκλησίας και στα πλαίσια αυτά, η θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων είναι, γενικώς, αλλά και ειδικότερα, αντισυνταγματική, αφού έρχεται, σε ευθεία σύγκρουση, με το άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι :

Άρθρο 21: (Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες)

1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους. Το Κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως νόμος ορίζει.

Δεν θα κουράσω, εδώ, τους αναγνώστες, με την ανάλυση αυτού του άρθρου. Δεν είναι, τώρα, αυτός ο σκοπός μου. Αυτό, που κάνω είναι το να προτρέψω όποιον θέλει να διαβάσει το δημοσίευμά μου, της 24/1/2024, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλο : Γάμος ομοφυλοφίλων : Ο Βαγγέλης Βενιζέλος - όπως και οι χριστιανοί παπάδες - μπουρδολογεί, γράφοντας (στην «Αυγή» της 21-1-2024!) ότι πρόκειται για “δικαίωμα σύναψης γάμου, ανεξαρτήτως φύλου”, γνωρίζοντας και κρύβοντας ότι, από συνταγματική άποψη, ένας τέτοιος γάμος είναι ανυπόστατος. Η δική μου θέση είναι γνωστή. OXI, σε κάθε γάμο, χωρίς απαγόρευσή του. Η ουσία, όμως, είναι ότι το παρόν Σύνταγμα και η νομολογία των δικαστηρίων δεν αναγνωρίζουν γάμο, αλλά, μόνον, συμβίωση ομοφυλοφίλων, με όμοιες έννομες συνέπειες, ως οι νόμοι 4356/24-12-2015 και 4538/16-5-2018. (Η πολιτική ολιγαρχία, ως συνήθως, γράφει, στα παλιά της τα παπούτσια, το αστικό Σύνταγμα και αυτό είναι χρήσιμο να επισημαίνεται)., στο οποίο παρουσιάζεται, αναλυτικά, η επικρατούσα συνταγματική κατάσταση, στο ζήτημα της τέλεσης γάμων ατόμων του ιδίου φύλου.

Έτσι η εκκλησία, αν και κρατικός θεσμός, χρησιμοποιεί τον θεσμικό της ρόλο, που, κάκιστα, της έχει αποδοθεί, από όλες τις κυβερνήσεις της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς και μοιράζει “κόκκινες κάρτες”, στους κυβερνητικούς παράγοντες και στους πολιτικούς, που έφαγαν, ήδη και θα συνεχίσουν να τρώνε «πόρτα», από την επίσημη ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, στις διάφορες και ποικίλες εκκλησιαστικές εορτές, τελετές, εκδηλώσεις και λειτουργίες. Και φυσικά, πρόκειται να γίνουμε θεατές, ακόμη και σε οξείες αντιπαραθέσεις, ή και σε αγριότητες.

Αυτό το κλίμα πρόκειται να επιβαρύνει τις δυσχέρειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, εξ αιτίας των βλακωδών εμμονών του Κρητικού πολιτικού, ο οποίος, ανοήτως, πράττων, δημιούργησε έναν υπολογίσιμο και κρίσιμο αντίπαλο, στον χώρο της δεξιάς - και όχι, μόνον, εκεί - την στιγμή, που η πολιτική του κυριαρχία είναι εμπεδωμένη, παίζοντας, έως τώρα, εν ου παικτοίς.

Τώρα, πια, έχει αντίπαλο την χριστιανική εκκλησία (όλων των δογμάτων, αλλά και την ελληνική μουσουλμανική, όπως και την εβραϊκή κοινότητα), που, αν και εξασθενισμένη, σε σχέση, με το παρελθόν, παραμένει, πάντα, υπολογίσιμη δύναμη, η οποία θα επιδοθεί, σε έναν φθοροποιό “ανταρτοπόλεμο”, στην κυβέρνηση, που πρόκειται να μετρήσει ζημιές, αρχίζοντας, από τις ερχόμενες ευρωεκλογές της 9/6/2024, όπου θα έχουμε μια πρώτη καταγραφή.

Ας δούμε, τώρα, τα σχετικά κείμενα της αντιπαράθεσης των αντιμαχόμενων πλευρών.

Έτσι, τα μέλη της εκκλησιαστικής ιεραρχίας δεν θα παραστούν, στο καθιερωμένο γεύμα, που πραγματοποιείται από την πρόεδρο του κράτους Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, απορρίπτοντας την πρόσκληση, που τους εστάλη, προχθές, Δευτέρα 4/3/2024, στην οποία η πρόεδρος του κράτους απάντησε, χθες, Τρίτη 5/3/2024, ως εξής :

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».





Προφανώς, το «άκυρο», που έφαγε η Σακελλαρόπουλου, από τους παπάδες είναι βαρύ, είχε, όμως και συνέχεια, με αποδέκτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την κυβερνητική του παρέα και τους πολιτικούς, αφού, επίσης, χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ και η εκκλησιαστική ιεραρχία, εξέδωσαν την, παρακάτω, ανακοίνωση :

«Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός».

Πάντοτε, έως και πέρυσι, ο εορτασμός της “Κυριακής της Ορθοδοξίας” (που, παρεμπιπτόντως, είναι μια ντροπιαστική, για τον αρχαίο Ελληνισμό, εορτή των χριστιανών), που παραδοσιακά πραγματοποιείται, με επίσημη δοξολογία, στην ορθόδοξη χριστιανική μητρόπολη των Αθηνών, με την παρουσία των προέδρων του κράτους και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, εφέτος αλλάζει τόπο διεξαγωγής, προκειμένου να μην παραστούν οι εκπρόσωποι του κράτους, ανάμεσα στους οποίους και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όποιος πάει, αν πάει, δεν θα του κρατηθεί επίσημη θέση, αλλά θα στριμωχθεί, μέσα στο πλήθος των «κοινών» πιστών (όπου, πιθανώς, δεν θα αισθάνεται καλά και ίσως να μην είναι και ευπρόσδεκτος).

Με αυτή την υπόθεση, που θα τραβήξει, σε μάκρος χρόνου, θα γελάσουμε πολύ, διότι θα έχει, ξεκαρδιστικά επεισόδια…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).