3/2024 Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραπατάει, απομονώνεται και στρέφεται στον εξουθενωτικό έλεγχο του κράτους, ως διοικητικού μηχανισμού και δικαστικής εξουσίας, ενώ η οικονομία βυθίζεται και οι ευρωεκλογές προοιωνίζουν να πέσει η σφαλιάρα σύννεφο, χωρίς αντίπαλο, τον οποίο, όμως, η ασκούμενη αλαζονική εξουσία πρόκειται να κατασκευάσει.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “GRANT MARSHALL”! Ηταν να το δούμε κι αυτό…

  



Είναι γεγονός ότι, μετά την θριαμβευτική επικράτησή του, στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις της 21/5/2023 και της 25/6/2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του «έχουν χάσει την μπάλα» και αυτό συμβαίνει, εξακολουθητικά, εδώ και οκτώ μήνες και δεν φαίνεται, στον ορίζοντα, ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει.

Έτσι, η κυβέρνηση ενεργοποιεί το κράτος, το οποίο είναι υποτελές, σε αυτήν, με αιχμή το δικαστικό σύστημα, σε όλα του τα επίπεδα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, που είναι η δικαιολόγηση όλων των πεπραγμένων της και η ενίσχυση της εξουσίας της, πάση θυσία.

Αυτό, που δεν συζητείται, δημόσια, είναι και το κυριότερο, στην παρούσα φάση και αφορά την επίμονη παρασκηνιακή της προσπάθεια να θέσει, μέσω του εκλογοδικείου, να καθαιρέσει τους βουλευτές των «Σπαρτιατών» και να μοιραστεί τις έδρες τους, εκ των οποίων, αναμένει να αποσπάσει 7 έδρες, στην μοιρασιά, ή να διεξαχθούν νέες εκλογές, όσον αφορά, μόνον, τις έδρες των βουλευτών, που πρόκειται να καθαιρεθούν. Φυσικά, προτιμά την πρώτη λύση, διότι οι τοπικές εκλογές προκαλούν αντισυσπειρώσεις, οι οποίες θα βλάψουν την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία είναι πιθανό να μην κερδίσει ούτε μια έδρα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση υφίσταται και μία ραγδαία δημοσκοπική φθορά, η οποία, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, μέσα σε ένα μήνα από τον Φεβρουάριο, στον Μάρτιο, έχει φτάσει να υπερβαίνει τις πέντε μονάδες.

Οι κυβερνητικοί ψάχνουν να βρουν τις αιτίες αυτής της καταβαράθρωσης, οι οποίες είναι απλές. 

Από τη μία πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαιτίας των προσωπικών του ιδεοληψιών και της αδιαλλαξίας του, η οποία οφείλεται, στην προσωπική αλαζονεία του πρωθυπουργού, έθιξε τον σκληρό πυρήνα των πεποιθήσεων της παραδοσιακής Δεξιάς, ψηφίζοντας τον νόμο, για τον γάμο τον ομοφυλοφίλων ζευγαριών, γεγονός το οποίο έβλαψε, καίρια, την κυβερνητική εικόνα και πρόκειται να συνεχίσει να την βλάψει, μέσα στην πορεία του χρόνου.

Αυτό το γεγονός θα εκφραστεί και στις ευρωεκλογές, στις οποίες οι σφαλιάρες θα πέσουν σύννεφο, χωρίς μάλιστα, η κυβέρνηση, που φαίνεται ότι έχει καταφέρει να διαλύσει την αντιπολίτευση - η οποία, όμως, μάλλον, αυτοδιαλύθηκε -, να έχει αντίπαλο, τον οποίο, όμως, πιθανότατα, στο μέλλον, πρόκειται να κατασκευάσει..

Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος της κυβερνητικής φθοράς. 

Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι η κατάσταση, παρά τις ωραιοποιήσεις, που προσπαθεί να επιβάλει, ως εικόνα, η κυβέρνηση, είναι πολύ κακή και εκφράζεται, από το γεγονός της στασιμότητας της κατανάλωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όπως επίσης και από το γεγονός ότι για ένατο συνεχή μήνα παρουσιάζεται το επίμονο φαινόμενο της μείωσης των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κάτι που παραπέμπει, στο γεγονός ότι τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν, κυριολεκτικά, από τα έτοιμα, ή καταφεύγουν, στον δανεισμό, για να διατηρήσουν το παρόν επίπεδο της ζωής τους, το οποίο, όμως, δεν αντιστοιχεί στα τρέχοντα εισοδήματα τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, τα οποία έδειξαν ότι, σε κάθε 100 ευρώ εισοδήματος, ο μέσος Ευρωπαίος ξόδεψε 87,30 ευρώ, ο Γερμανός 81,09 ευρώ, ο Ολλανδός 81,56 ευρώ και ο κάτοικος του Λουξεμβούργου 81,86 ευρώ. Αντίθετα, ο μέσος Πολωνός ξόδεψε 100,08 ευρώ (αλλά η Πολωνία δεν είναι, στην ευρωζώνη και αυτό μπορεί να το διαχειρισθεί, άνετα) και ο μέσος Έλληνας 104 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι, για κάθε μήνα, που περνά είτε ξοδεύουν από τα έτοιμα είτε δανείζονται, ενώ ο μέσος Γερμανός  κατάφερε να αποταμιεύσει 19,91 ευρω, ενώ ο μέσο Έλληνα, που όχι μόνο δεν αποταμίευσε, αλλά ξόδεψε και 4 ευρώ, πέραν του εισοδήματός του.

Ακόμη, η επίμονη πιστωτική στασιμότητα δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία ζει, μέσα στην δεδομένη, ως συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, μια κατάσταση οικονομικής φούσκας, αφού, τον Δεκέμβριο του 2021, τα συνολικά υπόλοιπα δανείων, στην Ελλάδα, στον ιδιωτικό τομέα, ήσαν 110 δισεκατομμύρια ευρώ και τον Νοέμβριο του 2023, τα συνολικά υπόλοιπα δανείων, στην Ελλάδα, στον ιδιωτικό τομέα, έφθασαν, στα 112 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός, που δηλώνει μια ακραία πιστωτική στασιμότητα, ενώ υποτιθεται ότι η οικονομία αναπτύσσεται και επίσης, υποτίθεται ότι έχει καλύτερες προοπτικές και υποτίθεται, επίσης, ότι βρισκόμαστε, εν μέσω καλύτερων συνθηκών για τα δάνεια.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατασκεύασε ένα ψευδές αφήγημα ότι η οικονομία αναπτύσσεται, το ΑΕΠ αυξάνεται, ο λόγος χρέους, προς το ΑΕΠ μειώνεται, οι τράπεζες επιτυγχάνουν υπερκέρδη αλλά όλα αυτά είναι παραμυθολογικές κατασκευές, αφού η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε πρόσκαιρους μηχανισμούς, που δεν θα έχουν συνέχεια, αφού το ευρωταμείο Ανάκαμψης τελειώνει.

Ενώ, λοιπόν, όλοι μιλάνε, για τα δάνεια, που χορηγούν οι τράπεζες, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται και αυτό, που συμβαίνει, όμως, είναι ότι έχουν περάσει 9 τρίμηνα και στην Ελλάδα υφίσταται ένα ιδιότυπο φαινόμενο πιστωτικής στασιμότητας, γεγονός το οποίο παραπέμπει, στο ότι η οικονομική φούσκα ξεφουσκώνει και πρόκειται να σκάσει, με θόρυβο.

Και σε αυτό το σπάσιμο της οικονομικής φούσκας, που, μέσα στην υφιστάμενη οικονομική κρίση, πρόκειται να προκαλέσει μια νέα οικονομική κρίση, θα είμαστε παρόντες.

Σχόλια

Ο χρήστης dimitrt είπε…
Μεταξύ άλλων κλείνει η υαλουργία ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω απο τις μελυτερες της Ευρώπης. Ο πορτογαλικός όμιλος που την αγόρασε προ ολίγων ετών ετσι αποφάσισε. Ο παρλαπιπας στον Καναδά φλόμωσε στο παραμύθι τους Καναδούς πως η Ελλάδα ειναι παράδεισος των επενδυτών απανταχου της υφηλίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).