12/2024 Δημοσκοπήσεις “Μetron Analysis”, MRB, Opinion Poll : Σταθεροποίηση της Nέας Δημοκρατίας, σε χαμηλά ποσοστά, που μόλις αγγίζουν το 30%, όπως επίσης και σταθεροποίηση των ανεβασμένων ποσοστών του ΠΑΣΟΚ (17%-18%) και του ΚΚΕ (8%-10%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ασταθή πτωτική πορεία του (6,5%-10%), με ευάριθμη πολυκοσμία, στον χώρο των μικρότερων κομμάτων.
Με τις τρεις, παραπάνω, δημοσκοπήσεις, που διεξήχθησαν, μέσα στον Δεκέμβριο του 2024, ασχολούμαι, στο παρόν δημοσίευμα, προσπαθώντας να ανιχνεύσω την κατάσταση, που επικρατεί στις ρευστές, ακόμη, ισορροπίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όσον αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων, ανάμεσα, στα καθεστωτικά πολιτικά κόμματα της χώρας.
Η γενική εικόνα, που παρουσιάζω και αναλυτικά, στο παραπάνω βίντεο, που κινηματογράφησα, χθες 19/12/2024, είναι ότι η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται, σε μια διαδικασία εξέλιξης, ως προς το σημείο σταθεροποίησης της σειράς κατάταξης των κομμάτων, με δεδομένο το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται σε χαμηλές πτήσεις, μόλις ελάχιστα, εκεί γύρω στο 30%
Στην εκτίμηση ψήφου, που προβαίνουν οι τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που έδωσαν τις δικές τους μετρήσεις, δηλαδή την MRB του Γιώργου Μαύρου, την Οpinion Poll του Ζαχαρία Ζούπη και μόλις αργά χθες το βράδυ, την Metron Analysis του Στράτου Φαναρά (η MRB δεν προβαίνει, σε εκτίμηση ψήφου, αλλά σε “αναγωγή στο σύνολο”, προφανώς, θα πρέπει να εννοεί την αναγωγή, στο σύνολο όσων ψήφισαν έγκυρα και αυτό καθιστά την μέτρηση προβληματική), η αναντιστοιχία των εκτιμώμενων ποσοστών των κομμάτων δείχνει την ρευστότητα της κατάστασης, που συνεχίζει να επικρατεί.
Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κινείται, σε χαμηλές πτήσεις, όπως προανέφερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι εμφανίζει, στην παρούσα φάση, σημεία σταθεροποίησης της διαδικασίας της δημοσκοπικής της καθίζησης, που έχει υποστεί, ήδη, πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 και η οποία καθίζηση καταγράφηκε, σε αυτές τις εκλογές και συνεχίστηκε, σε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, με μια εμφανιζόμενη σταθεροποίηση, στην παρούσα φάση, η οποία όμως σταθεροποίηση δεν έχει χαρακτηριστικά σταθεροποίησης, αν και πρέπει να δούμε και τις επόμενες δημοσκοπήσεις, για να προβούμε, σε οριστική εκτίμηση. Πάντως, αυτό, που προκύπτει, είναι ότι η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αυτά τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, μπορεί να φαίνεται και κυρίως, να παρουσιάζεται, από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, ότι είναι ευνοϊκό, για το κυβερνητικό κόμμα, αλλά αυτό είναι περισσότερο προπαγάνδα, παρά αληθινό αφήγημα.
Ο κερδισμένος από την όλη υπόθεση των όσων ακολούθησαν τις πολλές διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023, ύστερα από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, από την προεδρία του κόμματος και τον τραγέλαφο, που ακολούθησε, με την ανάδειξη, ως αντικαταστάτη του, του Στέφανου Κασελάκη, είδε το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο, βέβαια, έκανε ένα μεγάλο δημοσκοπικό άλμα, το οποίο διαπιστώνεται, διαχρονικά, τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι, τώρα, εμφανίζει μια συγκράτηση της ανόδου του, γεγονός, που δεν είναι μη αναμενόμενο, αν και η αλήθεια είναι ότι τα νέα ποσοστά, στα οποία φαίνεται, στην παρούσα φάση, να σταθεροποιείται, είναι πολύ μεγαλύτερα, από εκείνα, που έλαβε, ακόμη και στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, βέβαια, αποτελεί ένα βαρίδι, ως αρχηγός κόμματος, αλλά το τί πρόκειται να γίνει, στο μέλλον, είναι κάτι, που θα φανεί, στο μέλλον, αν και πρέπει να πούμε ότι η προβληματική προσωπικότητα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν εμπόδισε την ανοδική πορεία του κόμματος, αυτούς τους μήνες, που πέρασαν και ιδιαίτερα, στο τελευταίο εξάμηνο.
Αυτό, που έχει γίνει σαφές, από όλη εξέλιξη των πραγμάτων, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξασφαλίσει την δεύτερη θέση, στην δημοσκοπική κατάταξη των κομμάτων και έχει κερδίσει και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο κοινοβούλιο, λόγω της αποψίλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποχωρήσεις των βουλευτών του ήδη από πέρυσι τον Νοέμβριο, με την διάσπαση της Νέας Αριστεράς της του Αλέξη Χαρίτση της Έφης Αχτσιόγλου και των υπολοίπων και κυρίως, με την διάσπαση, που η κομματική γραφειοκρατία επιδίωξε και κατάφερε, με την εκδίωξη του Στέφανου Κασελάκη, από την αρχηγία του κόμματος και τον αποκλεισμό του, από την δυνατότητα, να ξαναθέσει υποψηφιότητα, στην νέα εκλογική διαδικασία, για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το παιχνίδι και το ερωτηματικό είναι, το εάν θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί, σε ένα ποσοστό, το οποίο θα μπορεί να είναι, ελάχιστα, αξιοπρεπές. Αυτό δεν είναι, ούτε δεδομένο, ούτε εύκολο, παρά το γεγονός ότι ο Σωκράτης Φάμελλος, που εκλέχθηκε, ως νέος πρόεδρος του κόμματος, παρουσιάζει μία σοβαρότητα, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι ανεπαρκής, για να μπορέσει να δώσει οποιονδήποτε δυναμισμό, στον καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ.
Σταθεροποιημένο σε αξιοπρεπή ποσοστά εμφανίζεται και το ΚΚΕ, το οποίο οι δημοσκοπήσεις αυτές, με τις οποίες ξεκινώ το παρόν δημοσίευμα, το εμφανίζουν να πλησιάζει το 10%. Σε αυτά τα επίπεδα, που κατάφερε να φθάσει, πρέπει να είναι ικανοποιημένο, αφού, στον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς και της κομμουνιστικογενούς αριστεράς, εμφανίζεται, πλέον, να έχει τον πρώτο λόγο, μετά από 12 χρόνια, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το τεράστιο άλμα και κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Το ΚΚΕ, πολύ δύσκολα, θα χάσει αυτά τα ποσοστά, τα οποία έχει καταφέρει να κερδίσει και δεν αποκλείεται η συνεχιζόμενη μη ομαλή κατάσταση, που επικρατεί, στον χώρο της κομμουνιστικογενούς αριστεράς, να του δώσει μία, ακόμη, ώθηση, για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Όχι, σε πολύ μεγάλα επίπεδα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, σε καλύτερα, από τα σημερινά.
Από εκεί και κάτω, αυτό, που επικρατεί, είναι ο κατακερματισμός των κομματικών δυνάμεων, που βρίσκονται, πίσω από το ΚΚΕ και οι οποίες είναι πολλές και ετερόκλητες και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί - που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί - είναι πολύ πιθανόν να ισχύσει το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η επόμενη βουλή, οποτεδήποτε και αν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, να είναι, ακόμη, περισσότερο πολυκομματική, από όσο είναι, σήμερα. Δεν θα μπω εδώ, στην ανάλυση αυτού του χώρου, ο οποίος είναι, βέβαια, εντελώς, διαφορετικός, ως προς την σύστασή του, πολιτικά και ιδεολογικά, αφού εκτείνεται, από την, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, δεξιά, η οποία εμφανίζει μία ανοδική πορεία, αλλά και της, πέραν του ΚΚΕ, αριστεράς. Το τί θα γίνει, μένει να το δούμε και πιστεύω ότι θα έχουμε καιρό μπροστά μας, για να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και στον χώρο αυτόν.
Κάπου εδώ, κλείνω το σημερινό δημοσίευμα. Δεν χρειάζεται να κουράζω τους αναγνώστες, οι οποίοι χρήσιμο είναι να παρακολουθήσουν το αρχικό βίντεο, που παρουσιάζω, σε αυτήν, εδώ, την ανάρτηση. Θεωρώ ότι μια τέτοια ενέργεια είναι πολύ χρήσιμη.
Και επαναλαμβάνω ότι η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε τον καιρό για να δούμε τις εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν, όσον αφορά τους συσχετισμούς στην δημοσκοπική κατάταξη των κομμάτων.
Σχόλια