Δημοσκοπήσεις 8/2024 (MRB και Opinion Poll). Η ΝΔ ψοφολογεί, στο 21,6%-27,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται, σε προχωρημένη σήψη, στο 8,5%-10,9%, το ΠΑΣΟΚ έχει μπατάρει, στο 10,5%-13,4%, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι αυτή η τεράστια ρευστότητα της ψήφου του εκλογικού σώματος πρόκειται να συμμαζευτεί, έως το 2027. Μπορεί ναι και μπορεί όχι…

 

2024. Αυτοί πάνε, για φούντο… (Σκίτσο του Ηλία Μάκρη).


Καθώς έχουμε εισέλθει, στον Σεπτέμβριο, ήλθαν τα πρώτα αποτελέσματα, ως προς την τάση, προς την οποία κινείται η ελληνική κοινωνία, τα οποία συλλέχθηκαν, στο τέλος Αυγούστου 2024 και μπορούν, ακόμη, να χαρακτηρισθούν, ως πρόωρα, πλην όμως, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Interview, με την οποία ασχολήθηκα, στις 30/8/2024 και οι αναγνώστες είναι χρήσιμο να διαβάσουν την σχετική ανάρτηση, σε αυτό εδώ το μπλογκ, με τίτλο : 8/2024 Τεράστια ρευστοποίηση της εκλογικής συμπεριφοράς της ελληνικής κοινωνίας, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καταγράφει η δημοσκόπηση της Interview. Καταβυθίζεται η Νέα Δημοκρατία (22,2%), ενώ διαλυτική κατάσταση επικρατεί, ως σαπουνόπερα, στον ΣΥΡΙΖΑ, που καταρρέει, στην 5η θέση και γύρω, στο 8,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εδραιώνεται, στην δεύτερη θέση. Τα υπόλοιπα κόμματα επιβιώνουν, πλην της Νέας Αριστεράς, ενώ εμφανίζεται και ένα ποσοστό 11,4%, που επιλέγει «άλλο κόμμα».

Βέβαια, οι δημοσκόποι - και ο Γιώργος Μαύρος της MRB και αυτοί της Opinion Poll - παραμένουν να είναι, σταθερά, αναξιόπιστοι (ιδιαίτερα, αυτοί της Opinion Poll, πάντοτε, προσπαθούν να είναι ευνοϊκοί, προς την Νέα Δημοκρατία), αλλά η αλήθεια είναι ότι, έστω και έτσι, καταγράφουν την κακή πραγματικότητα και το, βαρύτατα, αρνητικό κλίμα, που επικρατεί, το οποίο και καταβυθίζει τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, που, μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, συρρικνώνονται, επίμονα οδηγώντας το κυβερνητικό κόμμα να ατενίζει την πολύ πιθανή κατάρρευση τους, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της εποχής του Αντώνη Σαμαρά, τον Μάιο του 2012 (18,85%).

Έτσι, στην Opinion Poll, η πρόθεση ψήφου (και σε παρένθεση, η πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων) διαμορφώνεται, ως ακολούθως :

Ν.Δ 25,1% ( 27,1%) 

ΠΑΣΟΚ 12,1% (13,1% )

ΣΥΡΙΖΑ 9,7% ( 10,5%)

 Κ.Κ.Ε 8,1% ( 8,8%)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 6,8% ( 7,4%)

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,3% ( 3,6%)

ΝΙΚΗ 3,1% (3,4%)

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 2,8% (3%)

ΜΕΡΑ 25 2,5% (2,7%)

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,9% (2,1%)

ΑΛΛΟ 5,1% ( 5,5%)

ΛΕΥΚΟ/ ΑΚΥΡΟ 2,3% (-)

ΑΠΟΧΗ 5,2% (-)

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 12% (13%)


Η αντίστοιχη δημοσκοπική εικόνα της MRB καταγράφει, τα, παρακάτω, ποσοστά των κομμάτων :


ΝΔ  26,1%  (27,7%)
ΣΥΡΙΖΑ  8,5% (10,9%)
ΠΑΣΟΚ  10,5% (13,4%)
ΚΚΕ  7,3%  (9,3%)  
Ελληνική Λύση  8%  (10,2%)
Νίκη  3,2%  (4,1%)
Πλεύση Ελευθερίας 5,3%  (6,8%)
Φωνή Λογικής  3,4% (4,4%)
ΜέΡΑ 25  2,2%  (2,9%) 
Νέα Αριστερά  2,2%  (2,8%)
Άλλο Κόμμα 7,5% (7,5)

Κοινώς, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ψοφολογεί, βυθιζόμενη, στην πρόθεση ψήφου, στο 21,6% (κατά την MEB), ή, στο 25,1% (κατά την Opinion Poll), ενώ και στις δυο δημοσκοπήσεις, η παρουσιαζόμενη, ως εκτίμηση ψήφου (ή η αναγωγή των ποσοστών, επί των έγκυρων ψήφων του δείγματος των ψηφοφόρων), δεν φθάνει, στο 28% (στο 27,7%, κατά την MRB και στο 27,1%, κατά την Opinion Poll).




Ο παρατιθέμενος πίνακας, με την εξέλιξη του δείκτη αισιοδοξίας, στο εκλογικό σώμα, από τον Οκτώβριο του 2023, έως τον Αύγουστο του 2024, όπου η απαισιοδοξία έχει σκαρφαλώσει, στο 63,3%, ενώ η αισιοδοξία έχει βυθιστεί, στο 10,8%, εξηγεί, πολύ καλά, την αιτία της αντίστοιχης καταβύθισης των εκλογικών ποσοστών του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και φυσικά, στην δημιουργία αυτής της αποκαρδιωτικής κατάστασης, για την κομματική ναυαρχίδα του ευρύτερου συντηρητικού χώρου, οι ακραίοι προσωποπαγείς δογματισμοί του ίδιου του πρωθυπουργού και της παρέας του, με την οποία διοικεί την χώρα, έχουν παίξει τον ρόλο τους.




Με την σειρά του, το πτώμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σαπίσει, εδώ και καιρό· ουσιαστικά, από τις περυσινές διπλές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2024. Αυτό που συμβαίνει, είναι η προχωρημένη αποσύνθεση αυτού του πτώματος, το οποίο περιμένει και την επίσημη ταφή του, από τον νεκροθάφτη του, η οποία, χωρίς κανείς να γίνεται μάντης, βρίσκεται, εν εξελίξει.

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και αυτό έχει μπατάρει, είναι, ελαφρώς, καλύτερη, όχι επειδή συγκεντρώνει αξιόλογα ποσοστά, αλλά επειδή η αποσύνθεση, στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάπτωση των δημοσκοπικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας δίνουν, στο κόμμα αυτό, μαζί με την αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, στην διαδικασία της εκλογής του νέου (ή της επανεκλογής του ίδιου) προέδρου του κόμματος, με την σχετική προεκλογική περίοδο να βρίσκεται, εν εξελίξει, μια κάποια ελπιδα ουσιαστικής ανόδου των δημοσκοπικών του ποσοστών, εν όψει του γεγονότος ότι έχει, πλέον, καταφέρει να έχει αποσπάσει, από τον ΣΙΡΙΖΑ, την δεύτερη θέση, στην δημοσκοπική κατάταξη της επιρροής των κομμάτων, με μια μικρή, μεν, αλλά διακριτή, δε, διαφορά και απόσταση.

Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν μια σαφή ανοδική τάση, αλλά αυτή η άνοδος δεν είναι ικανή να κάνει την διαφορά, διότι αυτό, που συμβαίνει, στην πράξη, είναι ότι, χωρίς να ξεχωρίζει κανένα, από τα υπόλοιπα κόμματα, εκφράζεται και βαθαίνει η ρευστότητα, που επικρατεί, στο εκλογικό σώμα.

Πιθανώς, αυτή η κατάσταση κάποια στιγμή, στο μέλλον, έως τις βουλευτικές εκλογές του 2027, που, ούτως, ή άλλως, είναι, χρονικά, μακριά, να συμμαζευτεί, αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι καθόλου δεδομένη. Κάλλιστα, η παρούσα χρονίζουσα εκλογική ρευστότητα μπορεί να μείνει, ως έχει, ή και να αυξηθεί, μάλιστα και αυτή η κατάσταση να καταγραφεί και στις βουλευτικές εκλογές του 2027.

Αλλά μέχρι, τότε, έχουμε πολύ καιρό να διανύσουμε.

Ως εκ τούτου, ψυχραιμία και υπομονή.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Οκτώβριος/Νοέμβριος 1917 : Η Οκτωβριανή εξέγερση, στην Ρωσία 106 χρόνια μετά. Έπρεπε να γίνει η αποφασισμένη, από τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους, εξέγερση των συμβουλίων εργατών και στρατιωτών, στην επαναστατημένη χώρα; Ανεπιφύλακτα, ναι. Το μειοψηφικό, κοινωνικά, κίνημα της πλειοψηφίας της αριθμητικά, ισχνής, αλλά ισχυρής ρωσικής εργατικής τάξης, έστω και υπό γραφειοκρατική καθοδήγηση, είναι, ιστορικά, ένα γεγονός πολύτιμο και προωθητικό, που άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας.

Η σκοτεινή πλευρά της Οκτωβριανής εξέγερσης του 1917, στην Ρωσία : Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς “Λένιν”, ο “Alexander Parvus”, ο Kaiser Wilhelm II’ και οι επωφελείς συμβιβασμοί, καθώς και οι, αμείλικτα, ωμές συνεργασίες, που απέδωσαν, μονόπλευρα, καρπούς, υπέρ του ψυχρού και ψύχραιμου ρεαλιστή ηγέτη των Μπολσεβίκων. (Και τους τα πήρε - των Γερμανών - και έκανε την δουλειά του και την πάτησαν)…