Στα τάρταρα η ελληνική οικονομία! Με ανάπτυξη-φούσκα 6,9%, το 2022, η Ελλάδα, στην προτελευταία θέση, ως προς το, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ και την ατομική κατανάλωση, στην “Ευρωπαϊκή Ενωση”. (Μιλούν για παραοικονομία-φοροδιαφυγή, στο 23,6% του ΑΕΠ, ενώ είναι πάνω από 45% και διευρύνουν την φορολογική βάση, που είναι «μνημονιακή υποχρέωση»).




Ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα δημοσιογραφικά της όργανα, τα οποία έχουν κατακλύσει τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης βομβαρδίζουν, ακατάπαυστα και σαρωτικά προπαγανδιστικά, την ελληνική κοινωνία με μια ακατάσχετη παραμυθολογία, που αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει, από τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα μας, όχι, απλά, υποβαθμίζεται, οικονομικά αλλά, έχει πέσει στα Τάρταρα, όπως προκύπτει, από τους δύο, παραπάνω, απογοητευτικούς πίνακες, που αποδεικνύουν το πασίγνωστο και το οποίο η εντόπια ολιγαρχία επιθυμεί να αποκρύψει. 

Και αυτό που επιθυμεί να αποκρύπτει το κατεστημένο πολιτικό προσωπικό της χώρας, είναι αυτή η κατάσταση, η οποία κατατάσσει την χώρα μας σε επίπεδα δραματικής οικονομικής υστέρησης, ευρισκόμενη, κυριολεκτικά, σχεδόν, στον πάτο του βαρελιού της “Ευρωπαϊκής Ένωσης”. 

Τα παραπάνω στοιχεία είναι, άκρως, αποκαλυπτικά και δείχνουν την κατάντια στην οποία έχει οδηγηθεί και έχει περιπέσει η χώρα, από την εποχή της ελληνικής κρατικής χρεοκοπίας του Απριλίου του 2010, μέχρι τις ημέρες μας, ενώ το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάσταση πρόκειται να συνεχιστεί.

 Η χώρα οδηγείται, σε μια τριτοκοσμική κατεύθυνση, οι επενδύσεις καταρρέουν και το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνο, παρά τις προπαγανδιστικές ενέσεις αισιοδοξίας που προσπαθούν η κυβέρνηση και ο κωμικοτραγικός, πρώην κνίτης  - που, στην πραγματικότητα, παραμένει να είναι ένας αντεστραμμένος κνίτης - Διοικητής της “Τράπεζας της Ελλάδας“ Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος πλάθει όνειρα ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο παρόν και στο προσεχές έτος, αν και το 2023 προβλέπεται ότι η άνοδος της απασχόλησης, αλλά και του ΑΕΠ θα επιβραδυνθούν, σημαντικά, ενώ αναμένεται στασιμότητα της παραγωγικότητας και σημαντική άνοδος του κόστους εργασίας, ανά μονάδα προϊόντος. 

Έτσι ο Γιάννης Στουρνάρας, με μια ανάπτυξη φούσκα, για το 2022, της τάξεως του 6,9% προβλέπει ότι «Για το 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του Ευρώ και της πιο ήπιας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Για το 2024, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3%». 



Αυτό, που, στην πράξη, αναδεικνύουν οι αμείλικτοι αριθμοί των παραπάνω σχημάτων είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει, από τα κατώτερα, σε μέγεθος, κατά κεφαλήν ΑΕΠ και από τους κατώτερους δείκτες πραγματικής ατομικής κατανάλωσης, το 2022, με βάση τα στοιχεία που έδωσε, στην δημοσιότητα, η Eurostat, τα οποία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι 3η, από το τέλος, στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών της, μετρώντας το, κατά κεφαλήν, ΑΕΠ, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (GDP per capita in PPS). 

Ετσι, η κατάταξη έχει ως εξής :    

  • Βουλγαρία: 59
  • Σλοβακία: 67
  • Ελλάδα: 68 
  • Κροατία: 73 
  • Λετονία: 74 
  • Ουγγαρία: 77
  • Πορτογαλία: 77
  • Ρουμανία: 77
  • Πολωνία: 79
  • Ισπανία: 85 
  • Εσθονία: 87
  • Λιθουανία: 90 
  • Τσεχία: 91
  • Κύπρος: 92 
  • Σλοβενία: 92 
  • Ιταλία: 96
  • ΕΕ 27: 100
  • Γαλλία: 101
  • Μάλτα: 102
  • Ευρωζώνη: 104
  • Στην, κατά κεφαλήν, κατανάλωση, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) και αποτελείται, από αγαθά και υπηρεσίες, που πραγματικά, καταναλώνονται, από νοικοκυριά, ανεξαρτήτως, αν έχουν αγοραστεί και πληρωθεί, από νοικοκυριά, απευθείας, ή από την κυβέρνηση, ή από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και είναι δείκτης της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, ηΕλλάδα κατατάσσεται, στην τελευταία κατηγορία της “Ευρωπαϊκής Ένωσης”, με δείκτη πραγματικής ατομικής κατανάλωσης 78%, σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως βλέπουμε, είναι 32% χαμηλότερο, από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, και 3η χειρότερη επίδοση, στο σύνολο της “Ε.Ε”. 
  • Όσον αφορά το κόστος ζωής, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πολύ μακριά, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1079 ευρώ), με μέσο κόστος ζωής τα 855 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ, φυσικά, δεν καλύπτει τον μέσο όρο κόστους ζωής, στην Ελλάδα.
  • Στον τομέα της φορολογικής επιβάρυνσης, τα πράγματα χειροτερεύουν και θα χειροτερεύσουν, αφού η χώρα έχει την “μεταμνημονιακή υποχρέωση”, έναντι των ευρωθεσμικών δανειστών, στα πλαίσια του “ντροπαλού” άτυπου, αλλά, πλήρως, ισχύοντος 4ου Μνημονίου, που συνομολόγησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το καλοκαίρι του 2018, με τους ευρωθεσμούς, να αυξήσει το τελικό φορολογικό αποτέλεσμα (δηλαδή, πρακτικά, τις κρατικές εισπράξεις, από φόρους, εισφορές κλπ) και την φορολογική βάση (τον αριθμό των φορολογουμένων), κάτι, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει.
  • Ας δούμε τί έχουν διαπράξει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, στον χώρο των μισθωτών και των συνταξιούχων, έως τώρα :
  • Συμμετοχή μισθωτών στα φορολογικά έσοδα (%): Το 2009 ήταν 37%, το 2014 ανέβηκε, στο 38,6%, το 2018 έφθασε, στο 43,5% και το 2022 ήταν 42,9% 
  • Συμμετοχή Συνταξιούχων στα φορολογικά έσοδα (%): Το 2009 ήταν 20,4%, το 2014 έφθασε, στο 20,9%, το 2018 ανέβηκε στο 21,6% και το 2022 ανέβηκε, στο 22,7%. 


    Συνολική Συμμετοχή Μισθωτών και Συνταξιούχων στα φορολογικά έσοδα (%): Το 2009 ήταν 57,4%, το 2014 αυξήθηκε στο 59,5%, το 2018 φθάνει, στο 65,1%, και το 2022, φθάνει, στο 65,6%. 



Το «αστείο», στην όλη υπόθεση εκφράζεται, παραστατικά, από τον παραπάνω πίνακα, όπου η Ελλάδα, στον τομέα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής εμφανίζεται να παρουσιάζει ένα ποσοστό 23,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς και της κυβέρνησης αλλά και του Διοικητή της δήθεν Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει η σπέκουλα ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει τους μεγαλύτερους αριθμούς, σε ποσοστά, όσον αφορά αυτά τα μεγέθη της μαύρης οικονομίας μέσα στην “Ευρωπαϊκή Ένωση”, κάτι το οποίο - αν δεχτούμε τα στοιχεία του, παραπάνω, πίνακα - καταρρίπτεται, πρέπει  να σημειώσω,, εδώ, ότι ο αριθμός που εμφανίζουν η κυβέρνηση και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν προκύπτουν να είναι πραγματικοί, για τον απλούστατο λόγο οτι δεν έχουν την δυνατότητα να καταγράψουν, πραγματικά, ως έστω και, ατελώς, πλήρη μεγέθη, την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία (δηλαδή την μαύρη οικονομία), στην Ελλάδα, επειδή, απλούστατα, δεν έχουν τα απαραίτητα εργαλεία, προκειμένου να προβούν, στην σχετική καταμέτρηση. 

Έτσι, καταφεύγουν, στα στοιχεία της πραγματικής κατανάλωσης, προκειμένου να συμπεράνουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, στην Ελλάδα, ένα στοιχείο το οποίο έχει μια κάποια αξία, αλλά δεν είναι κομβικό, τον λόγο ότι - πέρα από το ότι η κατανάλωση υποδεικνύει ότι υπάρχει μια οικονομική φούσκα, στην ελληνικη οικονομία, διότι υπερβαίνει το υπολογιζόμενο ΑΕΠ και φυσικά, αυτή η φούσκα, κάποια στιγμή, θα σκάσει - πρέπει να υπολογίσουμε και το μέγεθος της λεγόμενης ανενεργού ζητήσεως, δηλαδή των χρημάτων, τα οποία, στην πραγματικότητα, αποταμιεύονται, είτε στο κανονικό τραπεζικό σύστημα (τραπεζικές θυρίδες), είτε στο μαύρο τραπεζικό σύστημα, στην Ελλάδα και κυρίως, στο εξωτερικό, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος του πραγματοποιηθέντος ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο του επίσημου, που παρουσιάζεται, ως μακροοικονομικό μέγεθος, κατευθύνεται, στο εξωτερικό, μέσα από την κίνηση των κεφαλαίων, οι οποίες, ναι, μεν, μπορούν, σε έναν βαθμό, να καταγραφούν, αλλά, σε έναν ακόμη, μεγαλύτερο βαθμό, δεν καταγράφονται, διοτ τα χρήματα αυτά μεταφέρονται, στο εξωτερικό, με άλλους τρόπους, έξω από τον επίσημο τραπεζικό τομέα, γεγονός το οποίο, εάν το συσσωματώσουμε, θα διαπιστώσουμε ότι η μαύρη οικονομία (φοροδιαφυγή παραοικονομία και τα λοιπά), στην Ελλάδα, αγγίζει και ξεπερνάει το όριο του 45% του ΑΕΠ· κάτι, που, παλαιότερα, υπολόγιζε ο Γιάννης Στουρνάρας και για έναν κάποιον λόγο, που παραμένει άγνωστος, τώρα, έχει πάψει να το κάνει, μιλώντας, όσον αφορά την φοροδιαφυγή, για ένα ποσοστό, γύρω στο 20% του επίσημου ελληνικού ΑΕΠ. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα, στην χώρα. 

Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να είναι άσχημα, για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη, όσο η ελληνική οικονομία παραμένω, στο ευρώ και την ζώνη του..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…