29-30/5/2023 : Ενώ διαλύθηκε η θνησιγενής νέα βουλή και οδεύουμε, επισήμως, προς τις βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023, χρήσιμο είναι να κάνουμε λόγο, για την παταγώδη αποτυχία όλων των δημοσκοπικών εταιρειών, που δεν είδαν την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι, μόνον, αυτήν)…







Οτι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας και ότι ο ίδιος, εκ των πραγμάτων, είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023, των οποίων η νέα θνησιγενής βουλή διαλύθηκε, χθες 29/5/2023, με το, παραπάνω, εικονιζόμενο διάταγμα της προέδρου του κράτους Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου, που συνυπογράφει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, εγκαινιάζοντας την νέα προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών της 25/6/2023, αποτελούν, πλέον, ενσωματωμένα, αν και άκρως, δύσπεπτα, για τον, κοινωνικά και εκλογικά καταρρεύσαντα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα, για την ελληνική αριστερά, (ακόμη και για το ΚΚΕ, η θέση του οποίου, βέβαια, φαίνεται να είναι ενισχυμένη και ανθεκτικότερη, στο νέο πολιτικό σκηνικό, που διαμόρφωσαν οι τελευταίες μεγασεισμικές βουλευτικές εκλογές) δεδομένα της “μετασεισμικής” πολιτικής και κομματικής πραγματικότητας και της μετακοινοβουλευτικής αριθμητικής την οποία επιβάλλουν, αδυσώπητα, οι νέοι, ριζικά, διαφοροποιημένοι πολιτικοί και κομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων και ο ιδιότυπος εκλογικός νόμος της εξασθενισμένης ενισχυμένης αναλογικής, που πέρασε, στην προπαρελθούσα βουλή, η απελθούσα - προς το παρόν, τουλάχιστον - κυβέρνηση του, τότε πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όμως, για να σταθεί δυνατό να μπορέσουμε να προσανατολιστούμε, μέσα, στην νέα προεκλογική περίοδο, που άνοιξε την αυλαία της, χθες, με την διάλυση της νέας βουλής, είναι απαραίτητο να ανιχνεύσουμε, όχι τις αιτίες της εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους λόγους αυτής της κατάρρευσης, αφιέρωσα, ήδη, δυο δημοσιεύματα, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, δηλαδή το : 21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια) και το : ΣΥΡΙΖΑ : Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος επιθανάτιου ρόγχου (που άργησε να έλθει, αλλά, τελικά, ήλθε), με την μετάβαση από τις τεράστιες ελπίδες και προσδοκίες του θριαμβευτικού δημοψηφίσματος της 5/7/2015, στην προδοτική συνθηκολόγηση, με την σύγχρονη “Συμφωνία της Βάρκιζας”, έως την επαίσχυντη πανωλεθρία των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023, ενώ έπεται συνέχεια, στις επερχόμενες νέες βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023., όπως επίσης και το : Από τις 6/5/2012, στις 25/6/2023 : Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει την εκδίκησή του, από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο. Αλλά, όχι αδύνατο. (Αν και έως, το 2027, είναι περισσότερο πιθανό να οριστικοποιηθεί, ή μη, κάτι τέτοιο).  Χρήσιμο και απαραίτητο είναι οι αναγνώστες - όσοι δεν τα έχουν διαβάσει - να τα αναγνώσουν.

Τώρα, θα εξετάσω τους λόγους, για τους οποίους, μαζί με την κατάρρευση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, κατάρρευσε και αξιοπιστία όλων, απαξάπαντων των δημοσκοπικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να ανεβεί, σε τεράστια και χαωδώς, αμέτρητα ύψη, η αναξιοπιστία, ο εξευτελισμός και δημόσια διαπόμπευση των δημοσκοπήσεων, οι οποίες όλες έπεσαν, τραγικά και απίστευτα, έξω, γενικώς, αποδεικνύοντας ότι, πέραν από όλα τα άλλα προβλήματα, έχουν τεράστια προβλήματα, σε καθαρά, τεχνικό/επιστημονικό επίπεδο. 

Δηλαδή το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι δημοσκοπικές εταιρείες και οι πολιτικές τους μετρήσεις, δεν είναι συγκυριακό. Είναι μεθοδολογικό και ως εκ τούτου, δομικό.Και αυτό είναι το χείριστο όλων.






Οι παραπάνω πίνακες της τελευταίας δημοσιευμένης δημοσκόπησης της Metron Analysis του Στράτου Φαναρά, που παρουσιάστηκε, στο MEGA, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, ήτοι δυο ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 21/5/2023, στην οποία αφιέρωσα και το τελευταίο προεκλογικό άρθρο μου, στις 20/5/2023, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλο : 5/2023 Metron Analysis (Ο Στράτος Φαναράς είναι αδιόρθωτος, με μια, ακόμη, αντιφατική και αντιεπιστημονική δημοσκόπηση). Διακυμάνσεις ποσοστών ψήφων : Για ΝΔ 34%-39%, για ΣΥΡΙΖΑ 26,5%-30,5%, για ΠΑΣΟΚ 9%-12%, για ΚΚΕ 6%-8%, για Ελληνική Λύση 3,5%-5,5%, για ΜΕΡΑ25 3%-5%, Πλεύση Ελευθερίας 1%-2,5%, ΝΙΚΗ 1%-2%. Άλλα κόμματα 4,5%-7%, αποτελούν χαρακτηριστικά δεδομένα τεκμήρια της τραγικής και παταγώδους αποτυχίας της συγκεκριμένης δημοσκοπικής εταιρείας και του, επί δεκαετίες, πεπειραμένου δημοσκόπου να διαπιστώσει αυτό, που ηταν μπροστά, στα ματιά του και το οποίο ήθελε και επιδίωκε να περιγράψει, αλλά καθίσταται σαφές ότι δεν στάθηκε ικανός και δεν μπόρεσε να διαπιστώσει.




5/2023 Prorata


5/2023 Kapa Research

1/2020 - 5/2023 Kapa Research (διαχρονικά).




5/2023 Marc (το γνωστό παλαιό “σταλινικό γεράκι”).


Αλλά η Metron Analysis και ο Στράτος Φαναράς δεν υπήρξε μια μεμονωμένη περίπτωση. Όπως προκύπτει, από τα, παραπάνω στοιχεία των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023, όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (εδώ, ενδεικτικά, παρουσιάζω τα δημοσκοπικά στοιχεία της Prorata, της Καπαresearch και της Marc, που παρουσίασα, στο άρθρο μου της 14/5/2023, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλο : Πάνε καλά οι δημοσκόποι; Νομίζω πως όχι. Βαδίζοντας προς τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, όλες οι δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις δημιουργούν προβληματισμούς και πρέπει να αντιμετωπίζονται, με τον δέοντα σκεπτικισμό…) και όλες οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν , παταγωδώς, να περιγράψουν την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, που συγκρότησαν το ενεργό εκλογικό σώμα της διεξαχθείσας ψηφοφορίας, ακόμη και ως προς τα τεράστια και ως εκ τούτου, αντιεπιστημονικά εύρη, τα οποία εφηύραν και παρουσίασαν, προκειμένου να μπορέσουν, εκ των υστέρων, να ισχυρισθούν ότι οι δημοσκοπικές τους μετρήσεις υπήρξαν επιτυχείς.

Όπως εχω ξαναγράψει, οι δημοσκοπήσεις, κάθε χρονικής στιγμής και πολύ περισσότερο, ιδιαίτερα, στις, εκάστοτε, προεκλογικές περιόδους, είναι χειριστικές και προπαγανδιστικές, εξυπηρετώντας τα δεδομένα συμφέροντα όσων πληρώνουν, για την διεξαγωγή τους, ανεξαρτήτως της όποιας επιστημοσύνης και της όποιας συμβατότητάς τους, με την πραγματική κατάσταση, που έρχονται να περιγράψουν και φυσικά, αυτό είναι το απαραίτητο δεδομένο, που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτές και τα αποτελέσματα, που παρουσιάζουν. Έτσι, οι παρουσιαζόμενες δημοσκοπήσεις, σε κάθε προεκλογική περίοδο καθίστανται αναπόσπαστο τμήμα των εκλογικών παιχνιδιών των κομμάτων και του διεξαγόμενου εκλογικού ανταγωνισμού, εντασσόμενες, στην εκλογική στρατηγική, που διαμορφώνουν τα πολιτικά κόμματα, κυρίως, όσα, εξ αυτών, διεκδικούν την εξουσία και έτσι, οι δημοσκοπήσεις, όποιες και αν είναι αυτές και από όποιον και αν διεξάγονται, χάνουν, εκ των πραγμάτων, την αξιοπιστία τους, διότι δεν έχουν τα απαραίτητα εχέγγυα αντικειμενικότητας, που πρέπει να έχουν, αφού παραγγέλονται και πληρώνονται, από τον, σε κάθε περίπτωση, πελάτη τους.




Αλλά, στην συγκεκριμένη περίπτωση των δημοσκοπήσεων, που πραγματοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν, στην προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023, που προηγήθηκε, δεν έχουμε να κάνουμε, απλώς, με μια - πάντοτε δεδομένη - εξαπάτηση και τον προφανή επηρεασμό του εκλογικού σώματος, προς χάρη κάποιου κόμματος, ή προς την μια, ή την άλλη κατεύθυνση.

Έχουμε να κάνουμε, με την, εις τον σκληρό της πυρήνα, δεδομένη και πραγματοποιημένη παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας, από τις δημοσκοπικές εταιρείες και τις δημοσκοπήσεις τους, όπως φαίνεται και από την, παραπάνω, άκρως χαρακτηριστική φωτογραφία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της Κυριακής των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, ο οποίος έπιανε έκπληκτος το κεφάλι του, μπροστά στα πολύ ευχάριστα, για τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά απίστευτα, απρόσμενα, αναπάντεχα και φαινομενικώς, εξωπραγματικά, αλλά, εκ του αποτελέσματος, πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία υπήρξαν θριαμβευτικά, για τον ίδιο τον, τότε, πρωθυπουργό, για την κυβέρνησή του και το κόμμα του.

Ως εκ τούτου, οι δημοσκοπικές εταιρείες, στο σύνολό τους, απέτυχαν, καθ’ ολοκληρίαν, ουσιωδώς και στην πράξη, να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, τους οποίους, κυριολεκτικά, αποπροσανατόλισαν, πλήρως και ολοκληρωτικά, οδηγώντας τους, στο να μην έχουν γνώση των υπαρχόντων δεδομένων και των πραγματικών καταστάσεων, τις οποίες εγκαλούντο να αντιμετωπίσουν.




Αλλά και στο κοινό exit poll, που συμφώνησαν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που έδειχνε, το βράδυ της Κυριακής, στις 21/5/2023, έπεσαν τραγικά και καταστροφικά, πολύ έξω, αφού ανέφεραν ότι το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούσε να φτάσει, το ανώτερο, στις 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυτό το προβάδισμα, τελικά έφθασε, στις 21 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με το κοινό exit poll, η Νέα Δημοκρατία αναμενόταν να λάβει από 36% έως 40% και στην πραγματικότητα, έλαβε 40,79%, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο, από το ανώτατο όριο των ποσοστών, που υπολόγιζε το exit poll. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθετο ότι θα βρισκόταν, ανάμεσα στα επίπεδα, από 25% μέχρι 29%, ενώ, οπως γνωρίζουμε, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατέρρευσε, στο 20,07%. Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής εμφανιζόταν, με, εντελώς, αντιεπιστημονικό τρόπο, με ένα πολύ μεγάλο και απαράδεκτο, για ένα μικρομεσαίο κόμμα, εύρος ποσοστών, από το 9,5% μέχρι το 12,5% και στην πραγματικότητα, έφθασε, στο 11,46% . Το ΚΚΕ παρουσιαζόταν, με ποσοστά, από 6% μέχρι 8% και τελικά, βρέθηκε, στο 7,23%. Η Ελληνική Λύση καταγράφηκε, με ποσοστά 3,5% έως 5,5%, για να φθάσει, τελικά, στο 4,45%. Το ΜεΡΑ25 εμφανιζόταν, ανάμεσα, στο 2,5% έως 4,5% του εκλογικού σώματος και αναμενόταν να εισέλθει, έστω και οριακά, στην βουλή, έλαβε 2,63% και έμεινε, εκτός βουλής. Η Πλεύση Ελευθερίας φαινόταν να συγκεντρώνει ποσοστό, από 2,2% έως 4,2% και μέση τιμή το 3,2% που της επέτρεπε να εισέλθει, στην βουλή, αλλά έλαβε 2,89% και δεν εισήλθε, στην βουλή. Επίσης, το κόμμα ΝΙΚΗ, που έλαβε 2,92%, δεν εμφανίστηκε, στο exit poll, που διεξήχθη, από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO για λογαριασμό των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και αθροίστηκε, στο σύνολο “άλλο κόμμα”, μέγεθος, το οποίο υποτίθεται ότι περιλάμβανε όλα τα αλλά κόμματα, που συμμετείχαν, στις βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023 και το κάθε ένα από αυτά, υπολογιζόταν ότι έλαβε ποσοστό μικρότερο του 1%. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι το εύρος των ποσοστών των δυο μονάδων, για τα μικρά κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜΕΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας) είναι πολύ μεγάλο, για τα μεγέθη αυτών των κομμάτων και ως εκ τούτου, θεωρείται και είναι αντιεπιστημονικό το να χρησιμοποιείται και να παρουσιάζεται, αφού η, επιστημονικά, επιτρεπτή διακυμανση πρέπει να κινείται, μεταξύ κάποιων δεκαετών της ποσοστιαίας μονάδας, έως - το περισσότερο - την μια ποσοστιαία μονάδα, διαφορετικά, στις περιπτώσεις των πολύ μικρών κομμάτων, δεν πρέπει να γίνεται χρήση του εύρους των ποσοστών, ή του ποσοστού αυτών των κομμάτων.

Κατόπιν εορτής και μετά τον δημόσιο διασυρμό τους, αφού, ούτε, στο λεγόμενο exit poll, μπόρεσαν και κυριολεκτικά, απέτυχαν, ολοκληρωτικά, να μετρήσουν, μετά την έξοδό τους, από τις κάλπες, το τί ψήφισαν οι εκλογείς της 21/5/2023, οι δημοσκόποι άρχισαν να ψελλίζουν ότι είχαν τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών, αλλά λόγω του bullying, που δέχονταν, εδώ και χρόνια, από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πίστευαν στα δεδομένα, που υποτίθεται ότι είχαν, αλλά δεν τα πίστευαν, ούτε οι ίδιοι και προέβησαν, σε εσφαλμένες σταθμίσεις και διορθωσεις των παρουσιαζόμενων δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη τους, το ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ικανό, ως προς το μέγεθος τους, τμήμα δεν εξέφραζαν την γνώμη τους, με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται το πραγματικό μέγεθος του πραγματικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη, στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019. 

Προφανώς, πρόκειται, για ανοησίες, διότι, απλούστατα, όταν σαν επιστημονική ομάδα οι δημοσκοπικές εταιρείες, είτε μόνες τους, είτε από κοινού, στα exit polls, μετρούν αυτό, που μετρούν, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστημονικότητας, τους οποίους γνωρίζουν, πολύ καλά και έχοντας εμπιστοσύνη σε αυτό, που μετρούν και στις μεθόδους, που χρησιμοποιούν, οπότε και παρουσιάζουν, χωρίς να ακούν κανέναν και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, τις όποιες αβάσιμες αντιρρήσεις και φωνασκίες. Εκτός, εάν δεν έχουν εμπιστοσύνη, σε αυτό, που μετρούν, οπότε και δεν το παρουσιάζουν.

Το ουσιώδες, πρωταρχικό και θεμελιώδες πρόβλημα, στην συγκεκριμένη περίπτωση της περιόδου, που προηγήθηκε των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023 (και πολύ φοβάμαι, πολύ πριν από αυτές, ίσως και χρόνια, πριν από αυτές) οι δημοσκοπικές εταιρείες έπεσαν, τραγικά, έξω και δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν την πραγματικότητα, διότι, πέραν των όποιων δεσμεύσεων, που είχαν, δεν έχουν τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία και δεν εφαρμόζουν, σωστά, τις επιστημονικές μεθόδους, που απαιτούνται, για να κάνουν την δουλειά τους, έτσι όπως πρέπει να την κάνουν.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ξεγέλασαν και αποπροσανατόλισαν την ολιγαρχία του τόπου, ολόκληρη πολιτική ηγεσία, το εκλογικό σώμα και την ελληνική κοινωνία (ανάμεσα, σε όλους και εμένα, οποίος ήμουν και είμαι, εγγενώς δύσπιστος, ως προς τος δημοσκοπήσεις, κάτι που προκύπτει, από την απλή ανάγνωση της σχετικής αρθρογραφίας μου, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με αποτέλεσμα να έχω σχηματίσει την γνώμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα έφθανε, στο 34% και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν δυνατόν να φθάσει, υπό αυστηρές και φυσικές προϋποθέσεις, κοντά, στο 29%), ως προς την υπάρχουσα πολιτική πραγματικότητα και κατάσταση, στην χώρα.

Με λίγα λόγια, όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες και οι μετρήσεις τους ήσαν και παραμένουν, για τα σκουπίδια, αφού μιλάμε, για πλήρη ανικανότητα των δημοσκόπων, οι οποίοι αποδεικνύονται, ως κομπογιαννίτες, σε επίπεδο καφετζούδες και χαρτοριχτρών.

Ως εκ τούτου, εν όψει του γεγονότος ότι, από χθες 29 Μαΐου 2023, έχουμε και επίσημα, εισέλθει, στην νέα προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2024, χρήσιμο και απαραίτητο είναι να λάβουμε, σοβαρά, υπόψη μας, όλα τα όσα παραπάνω περιέγραψα, για να αποφύγουμε τον αποπροσανατολισμό μας.

Βέβαια, τώρα, εχω την γνώμη ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες θα είναι πολύ προσεκτικές, μετά τον δημόσιο εξευτελισμό και τον (όχι πρωτοφανή) διασυρμό, που υπέστησαν.

Και όντως, φαίνεται να έχουν αρχίσει να προσέχουν, αλλά…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…