5/2023 Από την RASS, στην Euroactiv : “Fake News”, εν όψει! Οι σημαντικές αποκλίσεις δυο διαφορετικών δημοσκοπήσεων : ΝΔ 30,8% (πρόθεση ψήφου), 33%-34%(εκτίμηση ψήφου) και ΣΥΡΙΖΑ 24,2% (πρόθεση ψήφου), 32,5%-33,5% (εκτίμηση ψήφου). Στο 2,1% (πρόθεση ψήφου) η Πλεύση Ελευθερίας. Όμως, στις 21/5/2023 θα διαπιστώσουμε το τί ισχύει και το τί, όχι.


 







Καθώς οι ημέρες περνούν και ήδη, σε τρεις ημέρες διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου 2023, όλα τα διατιθέμενα όπλα των εκλογικών επιτελείων, κυρίως, των δυο μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και των μικρότερων, πέφτουν, στο τραπέζι και προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και να πείσουν όσα μεγαλύτερα τμήματα του εκλογικού σώματος μπορούν, υπέρ του καθενός, από τα κόμματα αυτά.

Οι δημοσκοπήσεις, φυσικά, είναι βασικό όπλο της κομματικής προπαγάνδας και πέραν των προηγούμενων, που έχουμε δει, τώρα προστίθενται άλλες δυο (εκ των οποίων η ύπαρξη της μιας είναι αμφιλεγόμενη), ενώ μέχρι και την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, προφανώς, πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες.

Μια, εξ αυτών, είναι η δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, η οποία, αν και φαίνεται να έχει μια φιλοκυβερνητική προδιάθεση, παρουσιάζει, μόνο, την μέτρηση της πρόθεσης ψήφου (στον πρώτο πίνακα του παρόντος δημοσιεύματος) και δεν παρουσιάζει την δική της εκτίμηση ψήφου, όχι επειδή δεν έχει προβεί, σε μια εκτίμηση της ψήφου του δημοσκοπικού δείγματος, αλλά, μάλλον, επειδή δεν θέλει να ρισκάρει μια ουσιαστική πρόβλεψη ψήφου, όταν το εμφανιζόμενο ποσοστό των ταξινομούμενων, ως αναποφάσιστων, ψηφοφόρων φθάνει το 9,9%.

Έτσι, η RASS υπολογίζει ότι η απόσταση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη φθάνει, στις έξι ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνητικό κόμμα να φθάνει, στο 30,8%, κάτι, που με οδηγεί, στο προσωπικό συμπέρασμα ότι η ΝΔ έχει την δυνατότητα να φθάσει, σε ένα εκλογικό αποτέλεμα, το οποίο μπορεί να αγγίξει μέχρι το 34%. Φυσικά, αυτό το ποσοστό υπολείπεται, κατά πολύ, από το 39,85%, που έλαβε η Νέα Δημοκρατία, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019 και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού η, σχεδόν, τετραετής της κυβερνητική θητεία υπήρξε μια αποτυχία, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν είχε, απέναντί της κάποιον αξιόλογο αντίπαλο.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εμφανίζεται καχεκτικός, στην πρόθεση ψήφου, αφού κατά μετράται, στο 24,2%, κάτι που είναι δυνατόν να τον οδηγήσει, σε μια μη διαχειρίσιμη ήττα, εάν έως την Κυριακή δεν ανεβάσει την συσπείρωση, τουλάχιστον όσων τον ψήφισαν, πριν 4 χρόνια, στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, οπότε και έλαβε το 31,53% των ψηφισάντων, το οποίο ποσοστό είναι και το δικό του μέτρο σύγκρισης, προκειμένου να κριθεί η ύπαρξη και το μέγεθος της εκλογικής του επιτυχίας, ή αποτυχίας. 

Και φυσικά, το 24,2%, ελάχιστες ημέρες, πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023, είναι μια πολύ ισχνή βάση, για την κατάληξη του τελικού εκλογικού ποσοστού του, το οποίο, όμως, πρέπει να τονισθεί ότι, συνήθως, όπως συνέβη και στις 7/7/2019, υποεκτιμάται, στις διεξαγόμενες μετρήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών. Το αν και το πόσο υποεκτιμάται το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί, σε τρεις ημέρες.

Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται, στην πρόθεση ψήφου της εταιρείας, στο 9,8%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα ξεπεράσει, άνετα, το τελικό ποσοστό του 10%, κάτι που σημαίνει ότι και το 12%, ως τελικό εκλογικό ποσοστό του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν είναι ανέφικτο, αλλά, ούτως, ή άλλως, το αναμενόμενο ποσοστό του κόμματος αυτού εμφανίζεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, από το 8,1%, που είχε λάβει τον Ιούλιο του 2019, υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά. 

Αξιοσημείωτη και καθόλου ασήμαντη, αντιθέτως, πολύ σημαντική εμφανίζεται και η άνοδος του δημοσκοπικού ποσοστού του ΚΚΕ του Δημήτρη Κουτσούμπα, που φθάνει στο 7,7%, με αποτέλεσμα το τελικό εκλογικό ποσοστό του, που, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε φθάσει, στο 5,3%, να μπορεί να πλησιάσει το 9%, ή και να το ξεπεράσει. 

Στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα ποσοστά τους εμφανίζονται να πιέζονται, αφού το ΜέΡΑ25 φθάνει, μόλις, στο 3,2%, γεγονός, βέβαια, που του επιτρέπει να ελπίζει, βάσιμα, ότι μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει το εκλογικό ποσοστό του 4%, ενώ η Ελληνική Λύση εμφανίζεται με το ισχνό ποσοστό 2,7%, στην πρόθεση ψήφου, που, όμως, μπορεί να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3% και να παραμείνει και στην επόμενη βουλή. 

Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης της RASS είναι η καταγραφή, στο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου, της εξωκοινοβουλευτικής Πλεύσης Ελευθερίας της πρώην προέδρου της βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στο 2,1%, κάτι, που, αν συμβαίνει, της επιτρέπει, βάσιμα, να ελπίζει, να ξεπεράσει το εκλογικό φράγμα του 3% των απαιτούμενων ψήφων και στην είσοδό της, στην επόμενη βουλή, γεγονός, που αν προκύψει, το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, θα ανατρέψει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων, αφού, έτσι, η βουλή θα είναι επτακομματική.

Όμως, πέραν του ποσοστού του 9,9% των εμφανιζόμενων, ως αναποφάσιστων ψηφοφόρων (οι οποίοι, κατά την γνώμη μου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν αποφασίσει το ποιό κόμμα θα επιλέξουν, αλλά, απλώς, προτιμούν να μην αποκαλύπτουν την τελική ψήφο τους), στην δημοσκόπηση της RASS καταγράφεται, στην πρόθεση ψήφου και ένα συνολικό ποσοστό της τάξεως του 4,1%, το οποίο αθροίζει τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων, τα οποία δεν παρουσιάζονται αναλυτικά, αφήνοντας ένα όχι ασήμαντο κενό, όσον αφορά την όποια υπάρχουσα, πιθανώς, δυναμική κάποιου εξ αυτών των κομμάτων να πλησιάσει, ή και να σπάσει το φράγμα του 3% των απαιτούμενων ψήφων, για την είσοδό του, στην νέα βουλή. Και εδώ αναφέρομαι, στο νεοφανές κόμμα των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, με το όνομα Νίκη, το οποίο, άλλες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν, στην πρόθεση ψήφου, στο 1% και κάτι παραπάνω.

Αλλά, πέραν από την δημοσκόπηση της RASS, η zougla.gr του γνωστού Μάκη Τριανταφυλλόπουλου εμφανίζει και μια αμφιλεγόμενη, ως προς την ύπαρξή της, δημοσκόπηση, στην οποία αναφέρεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Euroactiv, ως μιας δημοσκόπησης, η οποία λέγεται ότι είναι μια από τις δημοσκοπήσεις, που διεξάγονται, με εντολές, από τις πολυεθνικές εταιρειών, που δραστηριοποιούνται, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις, με την παραδοσιακή μεθοδολογία της χρήσης ψηφοδελτίων, με την αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ερωτηματολογίου και την χρήση ειδικών αλγορίθμων, για την ανάλυση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφάνισαν σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους, εισαγάγοντας και τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας. 

Αναφέρεται λοιπόν ότι ο ρεπόρτερ, προφανώς, ο Έλληνας Σαράντης Μιχαλόπουλος του Euractiv είδε μια από αυτές τις δημοσκοπήσεις, η οποία παραδόθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, σε υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, που δεν κατονομάζεται και υποτίθεται ότι ζήτησε τη διεξαγωγή της και αυτή η δημοσκόπηση δόθηκε, επίσης, σε σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες, που, επίσης, δεν κατονομάζονται. 

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, εμφανίζει την Νέα Δημοκρατία να φθάνει, σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, στο 33,45%, και στην εκτίμηση ψήφου, στο 33%, με 34% και στο 1.890.000 ψήφους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, φθάνει, στο 32,92% και στην εκτίμηση ψήφου, στο 32,5%, έως το 33,5%, ενώ υπολογίζεται ότι θα λάβει 1.860.000 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου, φθάνει, στο 9,02% και στην εκτίμηση ψήφου, κινείται μεταξύ 8,7% και του 9,3%, λαμβάνοντας 510.000 ψήφους, ενώ το ποσοστό της αποχής λέγεται ότι αντιστοιχεί στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι μια μείωση της αποχής θα ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι οι περισσότεροι που απέχουν, από τις εκλογές, προέρχονται, από τις νεότερες ηλικίες. 

Αυτήν την αναφερόμενη δημοσκόπηση έψαξα να την βρω, στο Euroactiv, το οποίο είναι υπαρκτό και την βρήκα, με ημερομηνία 16 Μαΐου 2023 (αλλά επαναλαμβάνω, όμως, ότι η πηγή της παραμένει αόριστη), στην ηλεκτρονική διεύθυνση  :

Στα παραπάνω τρία εκπινακισμένα σχήματα των στηλών και “πίτες”, κάτω από τις στήλες της δημοσκόπησης της RASS, το Euroactiv παρουσιάζει δυο εκδοχές. 

Στις παρουσιαζόμενες στήλες, παρουσιάζονται οι μέσοι όροι των εκτιμήσεων ψήφου των κομματικών ποσοστών, που υπολογίζουν οι μετρήσεις των ελληνικών δημοσκοπικών εταιρειών. Έτσι, η εκτίμηση ψήφου, για την Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται, ως μέσος όρος, στο 36,6%, για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο 29,5%, για το ΠΑΣΟΚ, στο 10,3%, για το ΚΚΕ στο 6,9%, το
 ΜΕΡΑ25, στο 4% και την Ελληνική Λύση, στο 3,6%. Δίπλα, εμφανίζονται οι αντίστοιχες στήλες, με τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019.

Κάτω από τις παραπάνω προαναφερόμενες στήλες, παρουσιάζεται η “πίτα”, με τις βουλευτικές έδρες, που αντιστοιχούν, στα κόμματα, στην νέα βουλή, βάσει αυτού του μέσου όρου των εκτιμώμενων, για κάθε κόμμα, από τις ελληνικές εταιρείες δημοσκοπήσεων. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται, στις 121 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ, στις 97 έδρες, το ΠΑΣΟΚ, στις 34 έδρες, το ΚΚΕ, στις 23 έδρες, το ΜΕΡΑ25, στις 13 έδρες και η Ελληνική Λύση, στις 12 έδρες.

Η τελευταία “πίτα” του Euroactiv αφορά την λεγόμενη δημοσκόπηση της πολυεθνικής εταιρείας, η οποία, προφανώς, πρέπει να επιδείχτηκε, στον Σαράντη Μιχαλόπουλο, που είναι ρεπόρτερ της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας

Έτσι, εάν η δημοσκόπηση του Euroactiv δεν αποτελεί fake news, η εκλογική αναμέτρηση, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καθίσταται, εξαιρετικά, αμφίρροπη. και ως εκ τούτου, οι 430.000 νέοι ψηφοφόροι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές της 21/5/2023.

Για να είμαι ειλικρινής, διατηρώ ισχυρότατες αμφιβολίες, για όλα αυτά, διότι αποτελούν μέρος του προεκλογικού αγώνα των εκλογικών επιτελείων των δυο μεγαλύτερων κομμάτων.

Το μόνο, που κρατώ, είναι δυο πράγματα :

1) Η εικόνα της “παράσταση νίκης” - δηλαδή η εκφρασμένη πεποίθηση των εμφανιζόμενων, ως ψηφοφόρων, για το ποιό κόμμα θα είναι πρώτο, στις βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023, ανεξαρτήτως, του τί ο κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει - είναι συντριπτικά πλειοψηφική, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Και τελικά, μέχρι τώρα, η ισχύς αυτού του κρίσιμου δημοσκοπικού κριτηρίου, ουδέποτε έχει διαψευστεί, από τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα, που βγάζουν οι κάλπες. (Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις 14/5/2023, στις τουρκικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες, παρά την πρωτοπορεία του Kemal Kılıçdaroğlu, στις δημοσκοπήσεις, έναντι του Recep Tayyip Erdoğan, τελικά, ο Recep Tayyip Erdoğan, που ήταν, διαρκώς, μπροστά, στην δημοσκοπική εικόνα της “παράστασης ψήφου”, τερμάτισε πρώτος, άνετα, με εκλογικό ποσοστό 49,24%).

2) Τελικά, ακόμη και σε αυτήν την αναφερόμενη, από τον ρεπόρτερ του Euroactiv Σαράντη Μιχαλόπουλο, δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία παραμένει να εμφανίζεται, στην πρώτη θέση, παρά την σοβαρή αμφισβήτησή της, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τί πρόκειται να συμβεί θα το διαπιστώσουμε το βράδυ των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023. Δηλαδή σε ελάχιστες ημέρες…

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Φυσικά, αυτή η μη υπαρκτή “δημοσκόπηση” ήταν προεκλογικό fake news του ΣΥΡΙΖΑ, κυριολεκτικά, της τελευταίας στιγμής. Αλλά και όλες οι άλλες πραγματικές δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου - και χρόνια πριν από αυτήν - λειτούργησαν και αυτές, περίπου, ως “fake news, αφού ήσαν, εκτός τόπου και χρόνου…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…