Από τις 6/5/2012, στις 25/6/2023 : Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει την εκδίκησή του, από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο. Αλλά, όχι αδύνατο. (Αν και έως, το 2027, είναι περισσότερο πιθανό να οριστικοποιηθεί, ή μη, κάτι τέτοιο).

 




Βουλευτικές Εκλογές 21/5/2023 : Τελικά αποτελέσματα.

Ποσοστό
Ψήφοι
Έδρες
40,79 
2.407.860
146
20,07 
1.184.500
71
7,23 
426.741
26
2,92 
172.208
2,63 
155.085
0,59 
34.920
0,26 
15.177
0,24 
14.059
0,22 
12.773
0,20 
11.522
0,07 
3.926
0,03 
1.950
0,02 
1.016
0,02 
1.011

Τα στοιχεία δεν έχουν διασταυρωθεί με τα επίσημα στοιχεία των Πρωτοδικείων


Όπως δείχνουν και τα, παραπάνω, τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023, μέσα σε ένα, σαρωτικά, διαφοροποιημένο νεοσυντηρητικό πολιτικό τοπίο, ως προς το οποίο όλοι έπεσαν έξω, στις προβλέψεις, στις προσδοκίες, στις πεποιθήσεις και τις αναμονές τους, ο τεράστιος πολιτικός σεισμός, που κατακρήμνισε τον ΣΥΡΙΖΑ και συρρίκνωσε, δραματικά, τα επίπεδα των αριθμών των ψήφων, του εκλογικού ποσοστού και των εδρών του, στην νέα θνησιγενή βουλή, των εκλογών της 21/5/2023, δεν έχει, ακόμη, κοπάσει. Και θα αργήσει πολύ να κοπάσει.

Όμως, εν όψει των νέων βουλευτικών εκλογών της 25/6/2023, τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων έχουν ανεβάσει στροφές, δεδομένου ότι η εκλογική πίτα θα αναδιανεμηθεί, καθ’ ολοκληρίαν, αλλά, με βάση τα νέα και ανατρεπτικά των πολιτικών ισορροπιών της τελευταίας δεκαετίας, δεδομένα, που αναδιαμόρφωσαν οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, τα οποία νέα δεδομένα, πρόκειται να διαφοροποιηθούν, ακόμη περισσότερο και μάλιστα, προς άγνωστες, προς το παρόν κατευθύνσεις και καταλήξεις, που, εντέλει, θα κατασταλάξουν, θα εκκαθαρισθούν και θα διευκρινισθούν, σε λιγότερο από ένα μήνα, το βράδυ της Κυριακής, στις 25 Ιουνίου 2023, με την βεβαιότητα ότι πολλά, επί μέρους, αλλά και σημαντικά δεδομένα της παρούσας στιγμής θα αλλάξουν, εκ νέου, αφού, για παράδειγμα, το ποσοστό των εκτός βουλής, κομμάτων πρόκειται να υποστεί δραστική μείωση, είτε επειδή κάποια από τα κόμματα αυτά δεν πρόκειται να συμμετάσχουν, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είτε επειδή οι ψήφοι αυτών των κομμάτων θα στραφούν προς άλλα μεγαλύτερα κόμματα, είτε λόγω της αποχής των ψηφοφόρων αυτών των κομμάτων, είτε επειδή είναι πιθανόν να σχηματισθούν νέα κόμματα και νέες εκλογικές συμμαχίες, είτε επειδή κάποιο, ή κάποια, από τα κόμματα αυτά, θα καταφέρει, ή θα καταφέρουν να φθάσει/φθάσουν και να υπερβεί/υπερβούν το εκλογικό κατώφλι του 3% και την είσοδό του/τους, στην επόμενη βουλή, είτε επειδή η κάθοδος του Ηλία Κασιδιάρη, με το τέχνασμα του “συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων”, σε όλη την επικράτεια, μπορεί να σπάσει την απαγόρευση, που επέβαλε το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αν και αυτό είναι, εξαιρετικά, αμφίβολο, αφού η ίδια σύνθεση του, εν λόγω, Τμήματος πρόκειται να εξετάσει και να κρίνει και την υποψηφιότητα αυτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια εκλογική συντριβή, μια πανωλεθρία. Το ποσοστό του περιορίστηκε στο 20,07%, χάνοντας 11,46 ποσοστιαίες μονάδες, από το ποσοστό του 31,53%, που έλαβε, στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019. Σε εκείνες τις εκλογές, είχε λάβει 1.781.057 ψήφους ενώ, τώρα έλαβε 1.184.500 ψήφους, χάνοντας 556.557 ψήφους, μέσα σε μια, σχεδόν τετραετία διακυβέρνησης της χώρας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία.

Αυτή είναι η σκληρή, ωμή και αδυσώπητη πραγματικότητα, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά, αφού ο αριθμός των ψήφων, που, τώρα, έλαβαν, δεν είναι και πολύ μεγαλύτερος, αντίθετα, μάλιστα, είναι πλησίον του 1.061.928 ψήφων, που έλαβε, στις ιστορικές βουλευτικές εκλογές της 6/5/2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε, στην δεύτερη θέση της σειράς κατάταξης των κομμάτων, με ένα ποσοστό 16,78%, ενώ, μέχρι τότε, ήταν ένα μικρό κόμμα της κομμουνιστογενούς αριστεράς, που πάντοτε, πάλευε, για πιάσει το εκλογικό όριο του 3% των ψήφων, προκειμένου να μπορεί να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, κατάφερε  και άφησε πίσω του, στην τρίτη θέση, το παλαιό κραταιό ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο, πλέον, αποκαλύφθηκε, πλήρως, ότι η ελληνική κρατική χρεωκοπία και τα δυο Μνημόνια, που πέρασε, στην βουλή των βουλευτικών εκλογών της 4/10/2009 (το δεύτερο, μάλιστα, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, μαζί με την Νέα Δημοκρατία του μεταστραφέντος πρώην αντιμνημονιακού Αντώνη Σαμάρα, που και αυτή κατέρρευσε, εκλογικά, στο 18,85% και στις 1.192.103 ψήφους), το είχαν μετατρέψει, κοινωνικά, πολιτικά και εκλογικά, σε ένα άδειο κουφάρι, αφού έλαβε 833.452 ψήφους και 13,18%, ενώ στις 4/10/2009 είχε λάβει 3.012.373 ψήφους, 43,92% και 160 βουλευτικές έδρες (ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει, σε εκείνες τις εκλογές, μόλις, 315.627 ψήφους, 4,60% και 13 βουλευτικές έδρες).

Τώρα, μετά το δυσμενέστατο εκλογικό αποτέλεσμα της 21/5/2023 και εν όψει των νέων βουλευτικών εκλογών της 25/6/2023, που έπονται, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται να είναι πλησίον της θέσης και της κατάστασης, που βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, πριν, από 11 χρόνια. Οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής 21/5/2023, απέδειξαν και αυτές ότι, τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, πλέον, αυτός ένα κοινωνικό, πολιτικό και εκλογικό κουφάρι.

Αυτή την δεδομένη πραγματικότητα έχει συνειδητοποιήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει σαστίσει, διότι ανέμενε, μεν, μια εκλογική - έστω και μεγάλη -, αλλά, πάντως, σε κάθε περίπτωση, είχε την βεβαιότητα ότι αυτή η ήττα θα ήταν διαχειρίσιμη. Έπεσε, τελείως και εντελώς, έξω. Η ήττα είναι συντριπτική, αποτελεί τραγωδία και καθίσταται μια πανωλεθρία, η οποία δεν είναι, σε καμμία περίπτωση, διαχειρίσιμη.
 
Αλλά το ουσιώδες πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι αντίπαλοί του όλοι, με πρώτο και καλύτερο το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο θέλει να πάρει την εκδίκησή του, για τον εκλογικό όλεθρο, που υπέστη, το 2012 και να λάβει το μερίδιο του λέοντος, από την, περαιτέρω, πτώση του αριθμού των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και να επαναπατρίσει τις ψήφους, του παλαιού ΠΑΣΟΚ, που στράφηκαν, στην Νέα Δημοκρατία, επειδή απεχθάνονται μια επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση.

Αυτό, τώρα, πλέον, έχει ξεκαθαριστεί, άλλωστε, όπως έχω γράψει όλα αυτά τα χρόνια, από το καλοκαίρι του 2019, μέχρι και τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε αποτελούσαν κανέναν σοβαρό και άξιο λόγου κίνδυνο, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, στην διάρκεια όλης αυτής της μακράς χρονικής περιόδου έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Τα πράγματα, πλέον, μετά και από την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι περισσότερο από σαφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται, να επανέλθουν, στην κυβέρνηση, σε καμμία περίπτωση.

Έτσι, αυτομάτως και εκ των πραγμάτων, από την εκλογική τραγωδία, που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεννάται το ερώτημα, αν μπορεί το τωρινό ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να αντιστρέψει την φορά των πραγμάτων και αν είναι δυνατόν, μέχρι την ημέρα των βουλευτικών εκλογών της 25/6/2023, να επιτύχει να καταλάβει την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπαραθυρώνοντας τον παραπαίοντα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και στέλνοντάς τον, στην τρίτη θέση της κατάταξης των κομμάτων.

Παρά την δύσκολη, την τραγική θέση, στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα τέτοιο κατόρθωμα δεν είναι δεδομένο και καθόλου εύκολο, για το σημερινό ΠΑΣΟΚ

Βέβαια, μέχρι την 25η Ιουνίου 2023, παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα είναι μικρό, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού οι πιθανότητες μιας μεγαλύτερης κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένες και θεωρώ βέβαιο ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πρόκειται να εμφανίσει μια περαιτέρω πτώση του εκλογικού ποσοστού του, το βράδυ των βουλευτικών εκλογών της 25/6/2023.
 
Προφανώς και το ΠΑΣΟΚ θα επωφεληθεί, από την πτώση αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτύχει τον σαφή και έχοντα στοιχεία ρεαλισμού, αλλά και πολύ φιλόδοξο εκλογικό του στόχο να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η απόσταση των δυο κομμάτων, παρά την θετική στιγμή, που ευνοεί το ΠΑΣΟΚ να αφαιμάξει και να αποσπάσει ένα, ακόμη, τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σημαντική και αρκετά μεγάλη, φθάνοντας, στους 508.334 ψήφους, ώστε το τωρινό άνευρο ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να ξεπεράσει, σε ψήφους και σε ποσοστά το σημερινο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ότι το ΠΑΣΟΚ θα μειώσει την εκλογική του απόσταση, από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι, που θεωρώ σίγουρο, αλλά αμφιβάλλω, αν θα επιτύχει να του αποσπάσει την δεύτερη θέση, στη σειρά κατάταξης των κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

Αν η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, λογικά, θα εμφανίσει και νέα πτώση, στο εκλογικό ποσοστό του, στις βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023, λάβει μεγάλες διαστάσεις, τότε, ουδέν αποκλείεται και φυσικά, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτύχει το κατόρθωμα να καταλάβει αυτό την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι εκλογές είναι ανοικτές και το εκλογικό παιχνίδι πρόκειται να παιχθεί, μέχρι την τελευταία ημέρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η αντικατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, από το ΠΑΣΟΚ, στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα δυσχερές εγχείρημα.

Οι πιθανότητες του ΠΑΣΟΚ να επιτύχει κάτι τέτοιο είναι περισσότερες, μέσα στην ερχόμενη θητεία της επόμενης βουλής, η οποια, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τετραετής και θα λήξει το 2027, οπότε θα υπάρχει η άνεση του χρόνου για το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει τον στόχο του να ξεπεράσει, εκλογικά, τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να έχει την δυνατότητα να οργανώσει την δική του άμυνα, απέναντι, στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν παρουσιάζει - και δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει να παρουσιάσει τα ριζοσπαστικά στοιχεία, που είχε, στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και τα οποία απωλεσε, οριστικά, από την εποχή του Κώστα Σημίτη και μετά.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη μας, θα δούμε, που θα κατασταλάξουν οι νέοι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, η ριζική διαφοροποίηση των οποίων, ως δεδομένη που, ήδη, είναι, πρόκειται να ειναι, άκρως, ενδιαφέρουσα, μέχρι το βράδυ της 25ης Ιουνίου 2023.

Εδώ θα είμαστε, για να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις αυτές.

Σχόλια

Ο χρήστης Γιώργος είπε…
Ενδιαφέρουσα ανάλυση με μία μικρή ένσταση.
Όποιο και αν είναι το εύρος νίκης της ΝΔ έχω την πεπίθηση ότι το 2025 αυτό θα κλονιστεί και θα έχουμε νέες εκλογές.
Ως αναλυτής ίσως ανακαλύψετε και εξηγήσετε τους λόγους.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Μακάρι να έχεις δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κατάσταση του πληθυσμού της χώρας μας πρόκειται να χειροτερεύσει πολύ και πιθανώς, απότομα.

Θα δούμε…



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…