5/2023 Metron Analysis (Ο Στράτος Φαναράς είναι αδιόρθωτος, με μια, ακόμη, αντιφατική και αντιεπιστημονική δημοσκόπηση). Διακυμάνσεις ποσοστών ψήφων : Για ΝΔ 34%-39%, για ΣΥΡΙΖΑ 26,5%-30,5%, για ΠΑΣΟΚ 9%-12%, για ΚΚΕ 6%-8%, για Ελληνική Λύση 3,5%-5,5%, για ΜΕΡΑ25 3%-5%, Πλεύση Ελευθερίας 1%-2,5%, ΝΙΚΗ 1%-2%. Άλλα κόμματα 4,5%-7%.














Αυτές τις τελευταίες ώρες, πριν τις αυριανές βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023, ο γνωστός παλαιοπασόκος δημοσκόπος Στράτος Φαναράς της Metron Analysis δημοσιοποίησε, χθες 19/5/2023, μια, ακόμη, δημοσκόπηση, η οποία, όπως προκύπτει, από την προσεκτική ανάλυση των στοιχείων, που παρουσιάζει και τα οποία παραθέτω, παραπάνω, είναι, για τα μπάζα, έστω και αν τα αυριανά τελικά εκλογικά αποτελέσματα βρίσκονται, εντός των προβλέψεων αυτής της δημοσκόπησης. 

Και φυσικά, την τωρινή δημοσκόπηση αυτής της εταιρείας, πρέπει να την συγκρίνουμε, με τις δυο προηγούμενες έρευνες της Metron Analysis, που παρουσίασα, σε δυο δημοσιεύματά μου, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλους : 1/2023 “Metron Analysis” Μια πολύ προβληματική πολιτική δημοσκόπηση : Συνεχίζεται, στην πρόθεση ψήφου, η δημοσκοπική πτώση της Νέας Δημοκρατίας (με ποσοστό 28,7%), αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (με ποσοστό 21,7%). Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περιμένει άβουλη το επερχόμενο τέλος της, ενώ το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο είναι θολό και φέρνει κυβερνητική αβεβαιότητα και πιθανή αστάθεια και μια επτακομματική βουλή. και Αλήθεια, πώς τα κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποτύχει, τόσο πολύ και τόσο γρήγορα, ενώ δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει αντίπαλο; Μια επιχειρούμενη απάντηση, στο ερώτημα, μέσα, από μια λεπτομερή κριτική παρουσίαση της δημοσκόπησης Απριλίου 2023 της “Metron Analysis”. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω, με το παρόν δημοσίευμα.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να διευκρινήσω ότι η εμφανιζόμενη σειρά κατάταξης των κομμάτων είναι, κατά την γνώμη μου ορθή. Η Νέα Δημοκρατία, εύκολα, ή δύσκολα, πρόκειται να είναι πρώτο κόμμα (άλλωστε, η υπέροχη της, στο κρίσιμο και σπουδαιότερο όλων δημοσκοπικό μέγεθος της “παράστασης νίκης”, είναι συντριπτική, κάπου, στο 70%), με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, στην συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα, με ικανή απόσταση από το δεύτερο και ακολουθούν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ25, που είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα τη προηγούμενης βουλής, ενώ ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας της πρώην προέδρου της βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και η νεοφανής ΝΙΚΗ, που είναι δυο, από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ τα υπόλοιπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Συμμαχία Ανατροπής κλπ) δεν εμφανίζονται πουθενά και απλώς, αθροίζονται, σε ένα κυμαινόμενο εύρος ποσοστών, από 4,5%, έως 7%, μεγέθη, τα οποία είναι αξιόλογα και θα έπρεπε ο Φαναράς να αναφέρει, ξεχωριστά, το κάθε ένα, από τα πιο σημαντικά, εξ αυτών των μη προσδιοριζόμενων μικρών κομμάτων, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη προτίμηση των ψηφισάντων, οι οποίοι αποτελούν το υποτιθέμενο, ως αντιπροσωπευτικό, δείγμα αυτής της δημοσκόπησης. 

Και αυτή η σημαντική παράλειψη της ανάλυσης των δημοσκοπικών και των εκτιμώμενων ποσοστών των λοιπών μικρών κομμάτων καθιστά την εξεταζόμενη δημοσκόπηση, άκρως, προβληματική και μεροληπτική και ως εκ τούτου, αναξιόπιστη, διότι υποτιμά, στην συνείδηση των αναγνωστών της παρούσας δημοσκόπησης, αυτά τα κόμματα, τα οποία, αν και αθροίζουν όλα μαζύ τόσο μεγάλα ποσοστά, αντιμετωπίζονται, από τον δημοσκόπο, σαν να είναι ανύπαρκτα. Και αυτό δεν είναι, καθόλου fair play. Δεν είναι έντιμο και φυσικά, δεν αποτελεί αντικειμενική επιστημονική συμπεριφορά.


7/2019 - 5/2023 : Γράφημα με τα ποσοστά των ψήφων των ελληνικών κομμάτων, σύμφωνα με την Wikipedia.




Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν εντοπίζεται κανένα πρόβλημα, στην παρουσιαζόμενη εκλογική κατάταξη των κομμάτων, η οποία με βρίσκει, σε γενικές γραμμές, σύμφωνο, τουλάχιστον, στην κατάταξη των τεσσάρων πρώτων κομμάτων. (Κάτω, από τα τέσσερα πρώτα κόμματα, υπάρχει μια ασάφεια και μια αμφισβήτηση, ως προς την σειρά κατάταξης των υπολοίπων κομμάτων, τουλάχιστον, του πέμπτου και του έκτου, όπως και του έβδομου και του όγδοου). 

Το μεγάλο και ουσιώδες πρόβλημα αυτής της δημοσκόπησης, η οποία καθίσταται προβληματική και στον σκληρό της πυρήνα, αναξιόπιστη, στα όρια της προπαγανδιστικής προώθησης της ανόδου των εκλογικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Ας δούμε το γιατί προβάλλω αυτόν τον, άκρως, επιφυλακτικό ισχυρισμό δυσπιστίας.

Αν παρατηρήσουμε και συνδυάσουμε, προσεκτικά τις, παραπάνω, κάρτες και τα αριθμητικά στοιχεία και μεγέθη, που παρουσιάζει η Metron Analysis, θα διαπιστώσουμε ότι όλα αυτά είναι αντιφατικά και αποπροσανατολιστικά.

Το τεράστιο πρόβλημα της δημοσκόπησης αυτής, κατ’ αρχήν, εντοπίζεται, στα μεγάλα, στα τεράστια εύρη, ανάμεσα στα υπολογιζόμενα ανώτερα και κατώτερα όρια των εκλογικών ποσοστών, κυρίως, στα τρία πρώτα κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αλλά και στα υπόλοιπα, στην αναφερόμενη, από την Metron Analysis, ως εκτίμηση ψήφου. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτού του μεγέθους οι αποκλίσεις καθιστούν την παρουσιαζόμενη δημοσκόπηση, ως αναξιόπιστη.

Κάπως έτσι, ο Στράτος Φαναράς (και όχι, μόνον, αυτός) θέλει να τα έχει όλα, μονά-ζυγά, δικά του, αφού αυτά τα απαράδεκτα, ως αντιδεοντολογικά, μεγάλα εύρη των εμφανιζόμενων διαστημάτων, ανάμεσα, στα κάτω και στα άνω, όρια των εκτιμώμενων, ως τελικών εκλογικών ποσοστών των κομμάτων, είναι μια αντιεπιστημονική κατασκευή, η οποία χρησιμοποιείται, ως μια αληθοφανής, αλλά, συνάμα, σαθρή επιχείρηση του δημοσκόπου να εμφανισθεί η δημοσκοπική μέτρηση, στην οποία προέβη, ως επιτυχημένη και ορθή (εκτός εάν, βέβαια, κάποια τελικά εκλογικά ποσοστά βρεθούν να είναι, εκτός των ορίων των αντίστοιχων διακυμάνσεων, που προβλέπει η Metron Analysis και ο ιδιοκτήτης της. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουν διαπράξει γκάφα τεράστιων διαστάσεων).

Έτσι, λοιπόν, όσον αφορά την Νέα Δημοκρατία, η οποία εκκινεί, στην εμφανιζόμενη, ως πρόθεση ψήφου, από το 31,2%, κάτι που δείχνει ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εξασφαλίσει ότι το τελικό εκλογικό ποσοστό του θα υπερβεί, σίγουρα, το 30% (αυτό, μέχρι, όχι πολύ μακριά, από σήμερα, δεν ήταν αυτονόητο), ξαφνικά, εκτινάσσεται, σε ένα εύρος διακύμανσης του τελικού εκλογικού ποσοστού της, ανάμεσα, στο κατώτερο δυνατό όριο του 34% και στο ανώτερο δυνατό όριο του 39%! Ήτοι εμφανίζεται, ως φυσιολογική - ενώ, βέβαια, ουδόλως είναι φυσιολογική - μια πολύ μεγάλη απόσταση 5 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων. 

(Συγγνώμη, αλλά αυτό το κατασκεύασμα δεν μπορεί λίγες ώρες, πριν την τελική ψηφοφορία των εκλογών της 21/5/2023, να ονομασθεί επιστημονική έρευνα και μέτρηση).

Και αν το κατώτερο δυνατό όριο του 34%, για την ΝΔ, μπορεί να φαίνεται λογικό, αν και με δεδομένο το γεγονός ότι το ποσοστό της λεγόμενης “αδιευκρίνιστης ψήφου”, όπως εμφανίζεται, στην πρόθεση ψήφου, φθάνει, στο 7,8%, δεν αποτελεί δεδομένο ότι αυτό το 34% είναι βέβαιο ότι θα κατακτηθεί. Είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να φθάσει, σε αυτό το εκλογικό ποσοστό. Αλλά δεν είναι, απολύτως, βέβαιο. 

Πάντως, αυτό, που αποτελεί απόλυτη βεβαιότητα, κατά την γνώμη μου, είναι ότι το κυβερνητικό κόμμα δεν πρόκειται, σε καμμία περίπτωση, να φθάσει, στο ανώτερο όριο του 39%, που του υπολογίζει ο Στράτος Φαναράς και το οποίο είναι εικονικό και εξωπραγματικό. Άλλωστε, με δεδομένη την εκλογική φθορά, που, προφανέστατα, έχει υποστεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το κόμμα του, που πριν, σχεδόν 4 χρόνια, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, είχε λάβει το 39,85% των έγκυρων ψήφων, καθίσταται σαφές ότι ο Στράτος Φαναράς ανοηταίνει, ασύστολα, όταν υπολογίζει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί - έστω και στην ακραία περίπτωση - να φθάσει, στο εκλογικό ποσοστό του 39%. Η κυβερνητική φθορά, που έχει υποστεί είναι, πλήρως, ορατή και ειναι μεγάλη.

Η εκλογική φθορά της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει και από την απλή, αλλά και προσεκτική παρατήρηση των στοιχείων της ίδιας της έρευνας της Metron Analysis, αφού, το 38% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η χώρα βαδίζει, προς την σωστή κατεύθυνση (56% απάντησε ότι η χώρα βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση), ενώ θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτήν την, περίπου, τετραετία, έχει το 35% των ερωτηθέντων (το 57% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη).

Όλα αυτά τα στοιχεία, με δεδομένο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε και δεν έχει, απέναντί του, αξιόλογους αντιπάλους, υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αυτή, που είχε, ως μόνο αντίπαλο, τον κακό (τον κάκιστο) εαυτό της, τα έκανε θάλασσα. Και ως εκ τούτου, πρόκειται να εμφανίσει ευμεγέθη μείωση του εκλογικού ποσοστού της, με απώλειες, κυρίως, από τα δεξιά της, παρά την απαγόρευση της συμμετοχής, στις εκλογές, του κόμματος του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, ενώ η εκλογική της συσπείρωση, μόλις, φθάνει, στο 75,2%. 

Πρόβλημά της. Ας πρόσεχε…

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζει τεράστια προβλήματα, ως προς την πολύ χαμηλή αξιοπιστία του (γεγονός το οποίο, απλώς, επιτάθηκε, από τις κραυγαλέες παραφωνίες των στελεχών του - του Γιώργου Κατρούγκαλου και της Θεανώς Φωτίου -, για τους “παρασιτικούς” μικρομεσαίους και την φορολόγησή τους), που είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της διάψευσης των μεγάλων ελπίδων και των τεράστιων προσδοκιών, που είχε καλλιεργήσει, στην ελληνική κοινωνία, κατά την χρονική περίοδο 2010 - 2015. Το τεράστιο σοκ, που υπέστη η ελληνική κοινωνία, το καλοκαίρι του 2015, με την επαίσχυντη μετατροπή του ΟΧΙ στο Μνημόνιο, που εξέφρασε το εκλογικό σώμα, στην μεγίστη πλειοψηφία του (61,2%), στο δημοψήφισμα της 5/7/2015, σε ένα ΝΑΙ στο Μνημόνιο, το οποίο, όχι μόνον, υπέγραψε, αλλά και το εφάρμοσε, κατά την κυβερνητική θητεία του, τότε, πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην χρονική περίοδο 2015 - 2019, αποτελεί την σύγχρονη “Συμφωνία της Βάρκιζας”, για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το γεγονός πρόκειται να κυνηγάει την ελληνική κομμουνιστογενή αριστερά, για πολλές δεκαετίες. 

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, εμφανίζει ένα ισχνό 24,5% και στην διακύμανση του εκτιμώμενου, από τον Στράτο Φαναρά, εύρους του εκλογικού ποσοστού του, εκκινεί, από το κατώτερο όριο του 26,5% (που, καταφανώς, δεν ισχύει), για να φθάσει, στο ανώτατο όριο του 30,5%. Και αυτή η διακύμανση των υπολογιζομένων εκλογικών ποσοστών του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα των 4 ποσοστιαίων μονάδων είναι τεράστια και ως εκ τούτου, καθιστά την δημοσκόπηση της Metron Analysis, άκρως, προβληματική και αναξιόπιστη. 

Όπως ανέφερα και για την αντίστοιχη περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το κατασκεύασμα δεν μπορεί να αποκληθεί επιστημονική έρευνα και μέτρηση. Από το 26,5%, μέχρι το 30,5%, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη την στιγμή, που βρισκόμαστε λίγες ώρες, πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας της 21/5/2023.
 
Και για να μην αοριστολογώ, πρέπει να τονίσω ότι η ομαλή διακύμανση των εκτιμώμενων εκλογικών ποσοστών των δυο πρώτων κομμάτων, στο τωρινό έσχατο χρονικό σημείο της προεκλογικής περιόδου, θα έπρεπε, στις παρουσιαζόμενες δημοσκοπήσεις, να είναι της τάξεως, το ανώτερο, γύρω από την μια ποσοστιαία μονάδα, ούτως ώστε να μπορούν να χαρακτηρισθούν επιστημονικές και για να είναι ελέγξιμες, στενά, επιβεβαιώσιμες και ουσιωδώς, επαληθεύσιμες. 

Όλα τα υπόλοιπα είναι άνευ ουσίας και αποτελούν επικοινωνιακά παίγνια, ή/και σκέτη προπαγάνδα. Δυστυχώς.
 
Προβληματική και αναξιόπιστη καθίσταται η δημοσκόπηση της Metron Analysis και όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο, στην πρόθεση ψήφου, φθάνει το 9,3%, ενώ η διακύμανση της εκτίμησης ψήφου, ανάμεσα, στο κατώτερο όριο (9%) και στο ανώτερο όριο (12%) του κόμματος φθάνει στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες είναι πολλές, για ένα μικρομεσαίο κόμμα, αν και σε οποιοδήποτε σημείο αυτού του κυμαινόμενου εύρους και αν σταθούμε, είναι πιθανό το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει να το φθάσει, με πολύ λίγες (έως μηδενικές), όμως, τις πιθανότητες να φθάσει στο 12%.

Το ΚΚΕ του Δημήτρη Κουτσούμπα, με 6,2%, στην πρόθεση ψήφου, είναι λογικό η διακύμανση του εκλογικού ποσοστού του να κινείται, μεταξύ του 6% και του 8%. Εδώ, ο Στράτος Φαναράς, υποτίθεται, κυριολεκτικά, ότι “διαβάζει ανοικτό γράμμα” και υποτίθεται πως “παίζει, εν ου παικτοίς”. Το έργο, που είχε να κάνει η Metron Analysis, ήταν πολύ εύκολο. Αν και πάλι, η απόσταση των δυο ποσοστιαίων μονάδων είναι πολύ μεγάλη. Και φυσικά, το ΚΚΕ μπορεί να κάνει την έκπληξη και να φθάσει το 10% και περισσότερο - ίσως και έως το 13% - των έγκυρων ψήφων, οπότε η δημοσκόπηση πάει, “για τον κουβά”.

Όπως, επίσης, εύκολο φαίνεται να είναι το έργο της δημοσκοπικής εταιρείας, στις περιπτώσεις της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου (4%, στην πρόθεση ψήφου και 3,5%, έως 5,5%, στο εύρος της διακύμανσης ανάμεσα στο κατώτερο όριο και το ανώτερο όριο του εκτιμώμενου εκλογικού του ποσοστού, αν και εδώ, η απόσταση των 2 μονάδων, για ένα μικρό κόμμα, όπως αυτό, είναι και αυτή μεγάλη, για την συγκεκριμένη περίοδο των λίγων ωρών, πριν από την ψηφοφορία) και του ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη (3,4% στην πρόθεση ψήφου και μια απόσταση 2 ποσοστιαίων μονάδων, στο εύρος της διακύμανσης του εκτιμώμενου εκλογικού ποσοστού του κόμματος αυτού - 3%, έως 5% -, η οποία και αυτή, για ένα μικρό κόμμα, είναι πολύ μεγάλη, αφού βρισκόμαστε λίγες ώρες, πριν από την ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023). Έτσι και εδώ, η Metron Analysis παίζει εν ου παικτοίς και φυσικά και εδώ, η απαιτούμενη δυνατή επιστημονικότητα της διεξαχθείσης δημοσκοπικής έρευνας είναι, σοβαρά, ελλειμματική.

Όσον αφορά την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με το 1,5% στην πρόθεση ψήφου και την διακύμανση του εύρους του εκτιμώμενου εκλογικού ποσοστού της, ανάμεσα στο 1%, έως 2,5%, που, επίσης, για ένα μικρό κόμμα, ο Στράτος Φαναράς αφήνει την Πλεύση Ελευθερίας, εκτός της νέας βουλής, αφού υπολογίζεται, κάτω από το απαιτούμενο εκλογικό όριο του 3% των έγκυρων ψήφων. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εκτιμώμενος υπολογισμός της διακύμανσης του εκλογικού ποσοστού της Πλεύσης Ελευθερίας βρίσκεται, στα όρια του στατιστικού λάθους και τοιουτοτρόπως, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει ικανές πιθανότητες να φθάσει, στο 3%. Και ως εκ τούτου, πρέπει να περιμένουμε την ψηφοφορία της 21/5/2023, για να δούμε, αν η Πλεύση Ελευθερίας καταφέρει να εισέλθει, στην νέα βουλή. (Εγώ, πάντως, όπως έχω γράψει, θα το ψηφίσω το κόμμα αυτό και ό,τι θέλει, ας συμβεί. Άλλωστε και να μην τα καταφέρει, να εισέλθει, στην νέα βουλή, δεν πειράζει).

Αλλά και το νεοφανές θεοκρατικό κόμμα ΝΙΚΗ - το οποίο πρόκειται να αντλήσει ικανό αριθμό ψήφων, από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και θα βλάψει -, με 1,2%, στην πρόθεση ψήφου και εκτιμώμενη, από την Metron Analysis, διακύμανση του εύρους του εκλογικού ποσοστού του κόμματος, ανάμεσα, στο 1%, έως το 2%, αν και το αφήνει, εκτός βουλής, δεν αποκλείεται να βρίσκεται και αυτό, στα όρια του στατιστικού λάθους και να προκύψει μια διαφορετική εξέλιξη, στην αυριανή ψηφοφορία, μιας και οι διάφοροι παραεκκλησιαστικοί παράγοντες, που, προφανώς, στηρίζουν αυτό το εκλογικό εγχείρημα, μπορούν να έχουν μια κάποια ικανή ισχύ.

Με λίγα λόγια : 

Ο Στράτος Φαναράς διεξήγαγε μια κακή δημοσκόπηση, ακόμη και αν τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων εξελιχθούν και καταλήξουν, στα επίπεδα, που η δημοσκοπική εταιρεία του, θέλει να εμφανίζει, στην, μόλις, εξετασθείσα, επιστημονικοφανή έρευνα.

Αυτή είναι η πικρή, για τον γνωστό δημοσκόπο, αλήθεια. Και αυτό το γεγονός είναι δεδομένο ότι δεν είναι τυχαίο. Δεν πρόκειται, περί απλού σφάλματος, ή άδολου λάθους…

Σχόλια

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ότι η δημοσκόπηση αυτή, η οποία ήταν, μάλιστα, της τελευταίας στιγμής, απέτυχε, οικτρά, να αποτυπώσει τις πραγματικές τάσεις του εκλογικού σώματος είναι δεδομένο και αυτονόητο και αποτελεί την πλήρη απόδειξη του ερασιτεχνισμού, που επικρατεί, στον χώρο των δημοσκοπικών εταιρειών.

Το χειρότερο, από όλα, είναι ότι τα τελευταία, σχεδόν, τέσσερα χρόνια αυτές οι δημοσκοπικές εταιρείες, στο απόλυτο σύνολό τους, χωρίς να εξαιρείται καμμία, διότι όλες απέτυχαν, παταγωδώς, διαμόρφωσαν μια πλαστή πολιτική πραγματικότητα, στην οποία παγιδεύτηκαν όλες οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου και φυσικά και η ελληνική κοινή γνώμη, όπως και εγώ, κάτι για το οποίο δεν συγχωρώ, καθόλου, τον εαυτό μου, διότι, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το απρόσμενο ποσοστό του 31,53%, και μέχρι, περίπου και το 2020, είχα σχηματίσει την γνώμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του θα κατέρρεαν, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν αυτή διεξαγόταν.

Δυστυχώς, στην πορεία του χρόνου, με βάση τα παρουσιαζόμενα, σε διαχρονική βάση, δημοσκοπικά δεδομένα, άλλαξα γνώμη και ενώ ήμουν βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έπεσαν, δίχως αντίπαλο, σχημάτισα την γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβιώσει, λαμβάνοντας ένα εκλογικό ποσοστό, κάπου ανάμεσα, στο 25%, έως 29%.

Έπεσα πολύ έξω και ήταν τεράστιο σφάλμα μου, που άλλαξα την αρχική μου πεποίθηση, παρασυρόμενος από τις συνεχείς δημοσκοπήσεις των τελευταίων τριών ετών, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, διότι, τελικά, το ελληνικό εκλογικό σώμα, μπορεί να άργησε 8 χρόνια, μετά το προδομένο δημοψήφισμα της 5/7/2015, αλλά δεν άφησε ατιμώρητους τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά, προς δική μου γνώση και συμμόρφωση…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…