6/2023 Δημοσκόπηση Marc : Μετά τον εξευτελισμό των exit polls, έβαλαν μυαλό το παλαιό “σταλινικό γεράκι” και οι λοιποί δημοσκόποι; Θα δούμε. (Άνετη η πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται να αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν μπορεί, το KKE μένει σταθερό, η Ελληνική Λύση ασθμαίνει, ενώ Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ δείχνουν να ξεπερνούν το όριο του 3% και το ΜΕΡΑ25 μπορεί να ελπίζει).

 







Εξετάζοντας την, παραπάνω, δημοσκόπηση της εταιρείας Marc του Θωμά Γεράκη, του γνωστού παλαιού “σταλινικού γερακιού”, πέρα από την όποια ορθότητα των παρουσιαζόμενων μετρήσεων, στις οποίες καταλήγει αυτή η δημοσκόπηση, η οποία πρέπει να επισημάνω έχει κάποια σοβαρά αντιεπιστημονικά χαρακτηριστικά, τα οποία εντοπίζονται, στο μεγάλο εύρος των υπολογιζομένων, ως κατώτατων και ανώτατων ποσοστών (το οποίο, κανονικά, θα έπρεπε να κινείται, στα πλαίσια της μιας μονάδας), που, έτσι κι αλλιώς, σε κάθε περίπτωση, είναι ανεπίτρεπτο, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν τα αποτελέσματα της κάλπης των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023, δεν απέχουν, ούτε δυο εβδομάδες, από την εξεταζόμενη δημοσκόπηση, με πιάνουν τα γέλια, αντιλαμβανόμενος ότι ο Θωμάς Γεράκης, όπως και όλοι οι δημοσκόποι, έχοντας καεί, από τον χυλό των, τραγικά, αποτυχημένων αποτελεσμάτων της κοινής δημοσκόπησης εξόδου (exit poll), που πραγματοποίησαν, στις 21/5/2023, φυσάνε και το γιαούρτι.

Εννοείται ότι αυτά τα αποτελέσματα του 80% του exit poll, φάνηκε γρήγορα ότι ήσαν “για τον κουβά”, αφού διαψεύδονταν, καθ’ ολοκληρίαν, από την ροή των αποτελεσμάτων. Αλλά οι δημοσκόποι δεν το έβαλαν κάτω. Στη συνέχεια, μέσα στην επόμενη ώρα, καθώς άρχισε η συγκέντρωση των πραγματικών αποτελεσμάτων, η πρόβλεψη του exit poll άλλαξε, αλλά και πάλι, υπήρξε, τραγικά, αποτυχημένη, αφού - πάντα, με το προαναφερθέν πολύ μεγάλο και ως εκ τούτου, αντιεπιστημονικό, εύρος, για κάθε δημοσκόπηση εξόδου, από τις κάλπες της 21/5/2023 -, υπολογίζοντας τα εξής υποτιθέμενα, ως τελικά αποτελέσματα : 

Ν.Δ.: 37,5%-41%, ΣΥΡΙΖΑ: 23,5%-27,8%, ΠΑΣΟΚ: 11,5%-12,5%, ΚΚΕ: 6,5%-7,5%, Ελληνική Λύση: 4,3%-5,3% και ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ στο όριο της εισόδου στη Βουλή. 

Τελικά, τα τρία μικρά κόμματα (ΝΙΚΗ, με 2,92%, Πλεύση Ελευθερίας, με 2,89% και ΜΕΡΑ25, με 2,63%) δεν πέρασαν το εκλογικό φράγμα του 3% των ψήφων, ενώ η Ν.Δ. σημείωσε τητην μεγαλύτερη, σε εύρος απόστασης, από το δεύτερο κόμμα, νίκη της, μετά το 1974, με 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη την μεγαλύτερη ήττα - συντριβή, από το 2009, με 20,07%, το ΠΑΣΟΚ έφθασε, σε διψήφιο ποσοστό, ήτοι στο 11,46%, για πρώτη φορά, μετά το 2012, το ΚΚΕ πήρε το 7,23% των ψήφων, εμφανίζοντας σημαντική άνοδο δυο ποσοστιαίων μονάδων και η Ελληνική Λύση κατάφερε να έχει ένα ευπαρουσίαστο ποσοστό της τάξεως του 4,45%. 

Έτσι και η τελική δημοσκόπηση εξόδου, από τις κάλπες, στις 21/5/2023 ήταν και αυτή, για τον σκουπιδοτενεκέ.

Τώρα, η δημοσκόπηση της Marc, για το “Πρώτο Θέμα” συνεχίζει να παρουσιάζει τα ανώτατα και τα κατώτατα υπολογιζόμενα ποσοστά των κομμάτων, με εύρη, τα οποία είναι μεγάλα και ως εκ τούτου, αντιεπιστημονικά, με την μέση τιμή του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας, στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος να φθάνει στο 41,2%, (από 39,4% έως 43,0%) και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος φθάνει, στο 92%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θα την ξαναψηφίσουν, συν τις προσχωρήσεις ψήφων, από τα υπόλοιπα κόμματα, που, ίσως ανεβάσουν το τελικό εκλογικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, 
 στο 43%, δηλαδή όσο είναι και το ποσοστό αυτών, που επιθυμούν την αυτοδυναμία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται, στο 20,6% (από 19,2% έως 22%) και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του, στο 79,4%, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα αυτό κινδυνεύει, αν δεν έχει προσχωρήσεις ψηφοφόρων, από άλλα κόμματα - και είναι δύσκολο να έχει - μπορεί να κυμανθεί, σε ποσοστά, γύρω στο 16% και για να έχει καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να αυξήσει την συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 11,7% (από 10%, έως 13%) και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του, που βρίσκεται, στο 75,3%, κάτι που του δίνει ένα ποσοστό γύρω στο 8% και χρειάζεται, πέρα από την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του, να παρουσιάσει και προσχωρήσεις, από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία. Και φυσικά, για κάτι τέτοιο έχει ελπίδες.

Από εκεί και πέρα, τα στοιχεία της μέτρησης παρουσιάζουν το ΚΚΕ με 7,3% (από 6,4% έως 8,2%) την Πλεύση Ελευθερίας 5% (από 4,2% έως 5,8%), την Ελληνική Λύση, με 4,2% (από 3,5% έως 4,9%), το κόμμα ΝΙΚΗ, με 4,2% (από 3,3% έως 4.7%) και την ΜΕΡΑ25 με 2,5% (από 1,9% έως 3,1%), οποία μπορεί να ελπίζει ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3%.

Αλλά, μέχρι τις 25/6/2023 έχουμε, αρκετό χρόνο, μπροστά μας. Και σώσιμο είναι να περιμένουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).