Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία λένε μαλακίες, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Άλλωστε το άρθρο 16, παράγραφος 5 του Συντάγματος, που ορίζει ότι “η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση”, είναι ένα θεμελιακό έργο της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα δημιουργήματα του οποίου η παρούσα ΝΔ του τωρινού αρχηγού της, συστηματικά, σε όλα τα επίπεδα, καταστρέφει.


10/3/1985 Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, το σημαντικό έργο του οποίου (και στην δημόσια ιδιότητα των ελληνικών πανεπιστημίων), κυριολεκτικά, αποδομείται και επιχειρείται να καταστραφεί, από την παρούσα συνέχεια της μεταλλαγμένης και αποκρουστικής Νέας Δημοκρατίας του ανίκανου και κακού, ως πολιτικού, σύγχρονου αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως, από το 2019 - και ουσιαστικά, από το 2016, που εξελέγη, εντελώς, απρόσμενα, στην θέση αυτή -, κυριαρχεί, απολύτως και έχει στήσει ένα προσωποπαγές, με παρακρατικές διστάσεις και αντιδημοκρατικές πρακτικές, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, επειδή, απλούστατα, στερείται σοβαρού αντιπάλου. Και φυσικά, όλα αυτά πρόκειται να μείνουν ατιμώρητα, να συνεχιστούν και να ενταθούν, με την άνετη επανεκλογή του ίδιου και της Νέας Δημοκρατίας, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023.


Αυτές τις ημέρες ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τέως, αλλά και μελλοντικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται το 2025, πρόκειται, το 2025, να αρχίσει τις διαδικασίες, για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που αφορά την αποκλειστική δημόσια ιδιότητα των ελληνικών ΑΕΙ, δηλαδή των πανεπιστημίων, προκειμένου να επιτραπεί και να ρυθμιστεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην χώρα.

Αλλά χρήσιμο είναι να δούμε το ισχύον άρθρο 16 του Συντάγματος, που δεν επιτρέπει, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την μεταλλαγμένη, επί τα πολύ χείρω, Νέα Δημοκρατία, να πράξουν τις μαλακίες, που λένε : 


Σύνταγμα

«Αρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη) 

1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα. 

 2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. 

 3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα. 

4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους. 

 5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει. Eιδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ' αυτούς. 

6. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. Tα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να παυθούν προτού λήξει σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος υπηρεσίας τους παρά μόνο με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 88 παράγραφος 4 και ύστερα από απόφαση συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως νόμος ορίζει. Nόμος ορίζει το όριο της ηλικίας των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εωσότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους. 

 7. H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Kράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές. 

8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους. H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. 

9. O αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Kράτους. Tο Kράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Nόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους».


Αυτή την θεμελιωμένη πραγματικότητα, που αφορά την ελληνική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, θέλουν, πεισμόνως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύγχρονη εκτρωματική μορφή της Νέας Δημοκρατίας, να ανατρέψουν, με την συνταγματική καθιέρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, προκειμένου να αρχίσει ένα ευρύ πεδίο, με ιδιωτικές businesses, στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και οι οικονομικές συναλλαγές, μεταξύ φοιτητών και των ιδιωτικών ιδιοκτησιών αυτών των νέων πανεπιστημίων, που επιθυμεί και διακηρύσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύγχρονη ελίτ του χώρου αυτού.

Άλλωστε, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δημόσια πανεπιστήμια συγκαταλέγονται, στα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εγγράφοντας δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κάθε φορά. Αυτά τα ιδρύματα είναι επίσης αποφασιστικά, επίμονα και σταθερά αφοσιωμένα, στην παραγωγή έρευνας. Και αυτή είναι η ουσιαστική διαφοράμεταξύ των ιδιωτικών και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι, δηλαδή, το επίπεδο έρευνας. 

Αρκεί να δούμε των αριθμό των δημοσιεύσεων του διδακτικού προσωπικού των ιδιωτικών πανεπιστημίων και να τον συγκρίνει με αυτό των δημοσίων. Η διαφορά είναι χαοτική. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν αναλάβει, μόνο, τον ρόλο της διδασκαλίας και υπάρχουν, μονο, κάποιες εξαιρέσεις διδασκόντων που ασχολούνται με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. 

Το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν ασχολουνται, ως επί το πλείστον, με την έρευνα, σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούν και οι φοιτητές τους και έτσι τους στερείται η επαγγελματική προοπτική του ακαδημαϊκού. Αλλά δεν είναι, μόνο, το ζήτημα της επαγγελματικής προοπτικής, για ακαδημαϊκή καριέρα, αφού μια δημοσίευση σε ένα ακαδημαϊκό περιοδικό, ενισχύει το βιογραφικό των φοιτητών. 

Φυσικά, πολλοί θα αναρωτηθούν και θα ρωτήσουν ποιά σημασία έχει, που το διδακτικό προσωπικο, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν ασχολούνται με την έρευνα. Το θεμα είναι ότι θα πάρουν πτυχίο, θα το χρησιμοποιήσουν, στο ΑΣΕΠ και θα μοριοδοτηθούν, αλλά θα τους είναι χρήσιμο και στον ιδιωτικό τομέα 

Όμως, για όσους αναζητούν την επιστημονική και επαγγελματική ποιότητα, με σοβαρές πιθανότητες, για την ατομική τους εξέλιξη, το διδακτικό προσωπικό των δημοσίων πανεπιστημίων, που ασχολείται, με την έρευνα είναι το απαραίτητο, κατάλληλο και πρακτικό εργαλείο που θα προσφέρει και το κάτι παραπάνω.

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Όλα τα άλλα, απλώς θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στους νέους ιδιώτες “σχολάρχες” των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και φυσικά, αυτός είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, μαζύ με την Αννα Διαμαντοπούλου και πολλών άλλων του αλήστου μνήμης επτάψυχου “εκσυγχρονιστικού” σημιτικού ΠΑΣΟΚ της, αναχρονιστικά, “σύγχρονης” εποχής.

Φυσικά, εννοείται ότι όλα αυτά, που έχει βάλει, στην προσεχή του πολιτική ατζέντα, με το ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης του, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25 Ιουνίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του, πρέπει να αποκρουσθούν, σθεναρά και με κάθε δυνατό και χρήσιμο τρόπο.

Άλλωστε η νέα βουλή, όπως λέει και ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να ξεκινήσει την διαδικασία, για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το 2025, με την προβλεπόμενη ψηφοφορία, στην βουλή αυτή, όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις αυτές της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μετά την ψήφισή τους, θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν μια αναθεωρητική του Συντάγματος βουλή, η οποία θα υπερψηφίσει, ή όχι, με τις όποιες πιθανές αλλαγές υπάρξουν, στις προτάσεις της προηγούμενης βουλής.

Βέβαια, η συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, όλα αυτά τα χρόνια και η αντίστοιχη συντηρητικοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής, θα δυσκολεύσουν τα όποια εγχειρήματα πραγματοποιηθούν, για την αποτροπή των σχεδίων και της πολιτικής ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Αλλά υπάρχει πολύς χρόνος και μια ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση, που μπορούν να ανατρέψουν την παρούσα ζοφερή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Τίποτε, δεν αποκλείεται και όλες οι ευκαιρίες, για την μη υλοποιηση του ανακοινωθέντος σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δυνατό να υπάρξουν.

Και φυσικά, στην παρούσα φάση, όλα αυτά, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αλλάξουν τους παρόντες δυσμενείς κοινωνικούς συσχετισμούς, στην χώρα μας, παρά το γεγονός ότι στον πολιτικό και στον κοινοβουλευτικό χώρο, η κυβέρνηση βρίσκει, απέναντί της, μια πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση, που αποτελείται, από μεσαίου και μικρού μεγέθους κόμματα, τα οποία, για αόριστο, ή, έστω, για αρκετό και ικανό χρονικό διάστημα, μέσα από την διαδικασία αλληλοσπαραγμων τους, που θα ακολουθήσει, αμέσως, στην μετεκλογική περίοδο, δεν θα μπορέσουν να βρουν έναν κοινό τόπο συννενόησης και πολιτικής αποτελεσματικότητας.

Δυστυχώς…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).