17-23/6/2023 : Μια, ούτως, ή άλλως, παρακινδυνευμένη απόπειρα παρουσίασης των υποτιθέμενων, ως πραγματικών, δεδομένων της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, με την (ο θεός - αν υπάρχει· που δεν υπάρχει - να την κάνει) “βοήθεια” των δημοσκοπήσεων της φιλονεοδημοκρατικής GPO και της φιλοσυριζαϊκής MRB. (Με δεδομένη την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της ΝΔ, πάμε, για επτακομματική, έως εννεακομματική βουλή; Ναι, ίσως· γιατί όχι);

 





Καθώς φθάσαμε και στο τέλος της δεύτερης, εντελώς, ανιαρής προεκλογικής περιόδου και εν όψει των βουλευτικών εκλογών της αυριανής Κυριακής 25/6/2023, ας αποπειραθούμε να δούμε, πώς υποτίθεται ότι έχει διαμορφωθεί ο συσχετισμός των κομματικών ισορροπιών και δυνάμεων, με το, σαφώς, παραπλανητικό και αποπροσανατολιστικό εργαλείο των κομπογιαννιτών των δημοσκοπικών εταιρειών, οι οποίες, πέραν από τις δεδομένες εξαρτήσεις τους, από τα πολιτικά κόμματα (βασικά, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όχι, αποκλειστικά, αυτής) και την εντόπια - και όχι, μόνον - ολιγαρχία, είναι, περίτρανα, πλέον αποδεδειγμένο, όπως προέκυψε, από τα καταλυτικά και πέραν πάσης φαντασίας, τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023 και στην διάρκεια μιας μακροχρόνιας περιόδου ετών, πριν από την διεξαγωγή τους, ότι οι εταιρείες αυτές, στο σύνολό τους και χωρίς να εξαιρείται ούτε, έστω, μια, από αυτές, στερούνται, ακόμη και της, στοιχειωδώς, απαραίτητης επιστημονικής μεθοδολογίας, για να κάνουν την δουλειά τους.

Ως εκ τούτου, είναι, επαγγελματικά, άσχετες, ανίκανες και σοβαρότατα, επικίνδυνες, για τους πελάτες τους, δηλαδή τον ίδιο τον σκληρό πυρήνα και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, τον οποίο όλα αυτά τα, τουλάχιστον, τελευταία τρία χρόνια, αποπροσανατόλισαν, ως προς τον ίδιο τον, πραγματικά, επικρατούντα συσχετισμό των κομματικών και των πολιτικών δυνάμεων, στην κοινωνία, παρουσιάζοντας το κοινωνικό και πολιτικό πτώμα του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο, εδώ και χρόνια, βρισκόταν άταφο και σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, όπως απέδειξε το τραγικό ποσοστό του 20,07%, στο οποίο κατέπεσε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς το πραγματικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21/5/2023), ως έναν, επί μακρύτατο χρονικό διάστημα ετών, θεωρούμενο ως υπαρκτό και αξιόμαχο διεκδικητή της κυβερνητικής εξουσίας.

Παρα ταύτα, θα εξετάσω τα υποτιθέμενα, ως ευρήματα δυο, από τις δημοσκοπήσεις του τέλους αυτής της προεκλογικής περιόδου, πάντοτε, με δεδομένες τις, παραπάνω, διαπιστώσεις.

Τα αποτελέσματα, κυρίως, ως προς την λεγόμενη πρόθεση ψήφου, αλλά και την εκτίμηση ψήφου, στην οποία προέβη, στην παρουσιασθείσα, στις 22/6/2023, δημοσκόπηση, η φιλονεοδημοκρατική GPO (πρώην;) δημοσκοπική εταιρεία του, τέως, Γραμματέα της ΚΝΕ (επί Χαριλάου Φλωράκη) Τάκη Οεοδωρικάκου, που ήταν υπουργός Εσωτερικών, αλλά και Δημόσιας Τάξης, στην προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα, είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος, σίγουρα, εκλέγεται, απεικονίζονται, στα δυο παραπάνω, γραφήματα, που δημοσιοποίησε η GPO.  Όμως, με δεδομένη, πάντοτε, την αναξιοπιστία των παρουσιαζόμενων δημοσκοπήσεων, χρήσιμο είναι, κατά την γνώμη μου, να τα δούμε, στην εξελικτική τους πορεία, συγκριτικά, με τα, επίσης, πρόσφατα στοιχεία της δημοσκόπησης, που παρουσίασε η ίδια εταιρεία, στις 17/6/2023, προσπαθώντας, μέσα από έναν, εν γνώσει μας, παραμορφωτικό και στρεβλωτικό φακό, να ανιχνεύσουμε την κίνηση και την τάση του εκλογικού σώματος, μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Έτσι, στα στοιχεία της αντίστοιχης δημοσκόπησης, που παρουσίασε η GPO, στις 17 Ιουνίου 2023, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν, στο 41,9% αυξάνοντας την επιρροή της, σε σχέση, με το 40,79%, που έλαβε, στις 21/5/2023, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγραφόταν στο 17,8%, με κάμψη, από το ποσοστό του 20,07%, που έχει λάβει και διευρύνοντας, ακόμα περισσότερο την απόστασή του, από την ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε μια μικρή αυξητική τάση, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όπου είχε λάβει 11,46% καταγράφοντας ποσοστό 11,7% στην πρόθεση ψήφου. Στο 3,5% βρίσκεται η Ελληνική Λύση (έναντι του 4,45%, στις προηγηθείσες εκλογές), όπως, στο 3,5% βρισκόταν και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που είχε λάβει, στις περασμένες εκλογές 2,89% ενώ η ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού συγκέντρωνε ποσοστό 2,9%, όπως και στις εκλογές της 21/5/2023 (2,92%). Το ΜέΡΑ25 συγκέντρωνε 2,5%, έναντι 2,63%, στις εκλογές της 21/5/2023, ενώ το κόμμα Σπαρτιάτες που στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης, από το πουθενά (δεν συμμετείχε, στις βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023) έλαβε ποσοστό 2,1%. Στο 5,4% εμφανιζόταν το ποσοστό των αναποφάσιστων, ενώ, για το ΚΚΕ δεν δίνονται στοιχεία (!;)

Τα ποσοστά των κομμάτων, κυρίως, στην απλή πρόθεση ψήφου, που παρουσιάζει, στις 22/6/2023, η μέτρηση της ίδιας εταιρείας τα βλέπουμε, στα, παραπάνω, εικονιζόμενα γραφήματα και μπορούμε να δούμε την εξέλιξή τους, η οποία δεν είναι ασήμαντη. Ας τους ρίξουμε μια ματιά, όσον αφορά την παρουσιαζόμενη πορεία της πρόθεσης ψήφου.

Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε αυτές τις λίγες ημέρες, εμφανίζει μια κόπωση και υποχωρεί, ελαφρώς, από το 41,9%, στο 41,2%, κάτι, που, προφανώς, οφείλεται, σε μια παρουσία κάποιας - όχι ασήμαντης - χαλάρωσης, στις τάξεις των ψηφοφόρων της, που αποδίδεται, στην δεδομένη και εδραιωμένη, πλέον, πεποίθηση όλων ότι η θριαμβευτική εκλογική νίκη και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι βέβαιη, ενώ η μεταβλητότητα της ψήφου της ΝΔ είναι ασήμαντη και φθάνει, στο 1,5%. Στην εκτίμηση ψήφου η GPO δίνει, στην ΝΔ ποσοστό 42%.

Αντίθετα, στον αποδιοργανωμένο και σαρωτικά, πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται μια εσωγενής τάση ασθενικής ανάκαμψης των ποσοστών του, αφού, από το προηγηθέν δημοσκοπικό ποσοστό του 17,8%, τώρα, εμφανίζεται να έχει ανακάμψει, στο, έστω, ισχνό 18,4%, με μεταβλητότητα ψήφου, στο 8%. Το αν αυτή η τάση επανασυσπείρωσης πρόκειται να έχει συνέχεια, είναι ζητούμενο και παραμένει ασαφές, αλλά η οποία παρουσία της είναι άνευ ουσίας. Η συμφορά, που έπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεράστια, ενώ η GPO, στην εκτίμηση ψήφου, δίνει, στον ΣΥΡΙΖΑ, 19%.

Το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα των πέντε ημερών παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη πτώση, η οποία, από το 11,7%, φέρνει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, στο 11,1%, καθώς φαίνεται να εξαντλείται η όποια μικρή, έστω, δυναμική του, με την GPO, στην εκτίμηση ψήφου, να δίνει στο ΠΑΣΟΚ, ποσοστό 11,5%. Δεν είναι, πάντως, ασήμαντη η μεταβλητότητα της ψήφου, για το ΠΑΣΟΚ, που φθάνει, στο 11,1%.

Για το ΚΚΕ, που, τώρα, μετρήθηκε και στην απλή πρόθεση ψήφου, αλλά και στην εκτίμηση ψήφου, στο 7%, η εταιρεία υπολογίζει την μεταβλητότητα της ψήφου του, στο 8%, ενώ, περιέργως, δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία και αυτό, κατά την γνώμη μου, δείχνει ότι η μέτρηση αυτή, στο σύνολό της, αποτελεί προχειροδουλειά.

Η Ελληνική Λύση, με 3,8%, εμφανίζει μια ανάκαμψη, από το προηγούμενο 3,5%, αλλά απέχει, σημαντικά, από το 4,46% των προηγούμενων εκλογών. Υψηλή μεταβλητότητα φαίνεται να παρουσιάζει η ψήφος, προς το κόμμα αυτό, που φθάνει, στο 26%, γεγονός, το οποίο αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, για το τελικό ποσοστό του. Πάντως, η εκτίμηση ψήφου της GPO δίνει, στην Ελληνική Λύση 4%.

Η ΝΙΚΗ, με 2,8% παρουσιάζει μια μείωση, από το προηγούμενο δημοσκοπικό ποσοστό του 2,9%, αλλά, στην εκτίμηση ψήφου της GPO φθάνει, οριακά, στο 3%.

 Η Πλεύση Ελευθερίας, παρουσιάζει μια σαφή πτώση, στο 3,1%, από το 3,5% και φαίνεται να εξαντλεί την δυναμική της, αν και στην εκτίμηση ψήφου, η εταιρεία την υπολογίζει, στο 3,3%. Υψηλή φαίνεται να είναι, για το κόμμα, η μεταβλητότητα της ψήφου, που φθάνει, στο 20% και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Το ΜέΡΑ25 πέφτει, από το 2,5%, στο 2,3%, ενώ η GPO παρουσιάζει το κόμμα αυτό, στην εκτίμηση ψήφου, να μην φθάνει, στο όριο του 3% και εμφανίζεται να μένει, εκτός βουλής, λόγω και του σημαντικού παράγοντα της μεταβλητότητας της ψήφου, που φθάνει, στο 16%.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους Σπαρτιάτες του Βασίλη Στίγκα, αν και αυτό το κόμμα, από το 2,1%, παρουσιάζει σημαντική άνοδο, στο 2,5%, αλλά, όμως, στην εκτίμηση ψήφου της GPO, μένει, εκτός βουλής. 







Στην δημοσκόπηση, που παρουσίασε, χθες 23/6/2023, η MRB, ως προς την απλή πρόθεση ψήφου και την, εντός ανωτάτων και κατωτάτων ορίων της τάξεως, από 2, έως, 5,8 ποσοστιαίων μονάδων (κάτι, που, κατά την γνώμη μου, δεν είναι, επιστημονικώς, αποδεκτό) εκτίμηση ψήφου της δημοσκοπικής εταιρείας του Δημήτρη Μαύρου, που συνεργάζεται, στις εκλογές αυτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα εκλογικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας εκτίθενται, στα, παραπάνω εικονιζόμενα γραφήματα και πρόκειται να κριθούν, μόλις αύριο , αργά, το απόγευμα, κλείσουν οι κάλπες.

Η εκτίμηση ψήφου της MRB δίνει, οριακά, οκτακομματική βουλή και αν το ΜΕΡΑ25 φθάσει, έστω και δύσκολα, στο όριο του 3% των έγκυρων ψήφων, τότε, η βουλή μετατρέπεται σε εννεακομματική. 

Με δεδομένο, όμως, ότι τα κατώτατα όρια πέντε κομμάτων βρίσκονται, κάτω, από το εκλογικό όριο του 3% (Πλεύση Ελευθερίας 2,9%, Ελληνική Λύση 2,8%, ΝΙΚΗ 2,5%, Σπαρτιάτες 2,3% και ΜΕΡΑ25 1,7%), η επόμενη βουλή μπορεί, οριακά, να είναι τετρακομματική, αν και κάτι τέτοιο φθάνει, στα όρια του μη πιθανού μετεκλογικού σεναρίου.

Ως εκ τούτου, όσον αφορά τα μικρά κόμματα, όλα είναι πιθανά και ίσως, κάποιο, ή κάποια, από αυτά να μείνει/ουν, έξω από το επόμενο κοινοβούλιο. Το ποιό, ή ποιά πρόκειται να είναι, θα το μάθουμε αύριο το βράδυ. 

Αυτό, που δεν αμφισβητείται, είναι η συντριπτική πρωτοκαθεδρία (με ποσοστά, που, κατά την προσωπική μου γνώμη, μπορεί να φθάσουν και το 45%) και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, το εύρος της οποίας αυτοδυναμίας μπορεί να φτάσει μέχρι τις 170, ή και περισσότερες, έδρες και στο, λιγότερο πιθανό (όχι, όμως, απίθανο) σενάριο της εννεακομματικής βουλής, στις 155 έδρες. 

Και φυσικά, από αύριο το βράδυ, θα αρχίσει η μετεκλογική περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ αφού θεωρώ δεδομένη την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα Τσίπρα, έστω και αν αυτή μπορεί να είναι εικονική· αν και η εκλογική καταστροφή, που υπέστη και πρόκειται να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια παραμονής του Αλέξη Τσίπρα, στην αρχηγία του κόμματος. 

Το βασικό και το ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την οριστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, είναι το γεγονός ότι δεν έχει κάποιο παρουσιάσιμο, στην ευρύτερη κοινωνία, πρόσωπο, ως αξιόπιστο και σοβαρό αντικαταστάτη του παρόντος αρχηγού του και πρώην πρωθυπουργού (στον οποίο, κατά βάση, “ανήκει” αυτό το 20%).

Το τί μέλλει γενέσθαι, στο κόμμα αυτό είναι άδηλο και έχει το δικό του ενδιαφέρον.

Αλλά, πριν, από όλα τα άλλα, ας περιμένουμε, για να δούμε τα αυριανά εκλογικά αποτελέσματα και μετά έχουμε να πούμε πολλά.

Σχόλια

Ο χρήστης Θανάσης Κ. είπε…
Τάσο καλημέρα. Στις δημοσκοπήσεις απαντούν μόνο όσοι θέλουν και έχουν πολιτική τοποθέτηση. Οι υπόλοιποι που καλούνται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων τηλεφωνικά και δεν απαντούν, δεν λαμβάνονται υπόψη στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Αυτοί που δεν απαντούν και κλείνουν το τηλέφωνο είναι περισσότεροι. Ως εκ τούτου, οι δημοσκοπήσεις ΠΟΤΈ δεν πρόκειται να πέσουν μέσα και είναι σε δουλειά να βρισκόμαστε. Γι αυτό πάντα μετά τα αποτέλεσμα των εκλογών κρίνονται ως αναξιόπιστες και παραπλανητικές. Επειδή ακριβώς δεν έχει συμπεριληφθεί το μεγαλύτερο μέρος των πραγματικών εκλογέων. Κατά τη γνώμη μου οι εκτιμήσεις τους είναι υπερβολικές. Η επόμενη βουλή θα έχει το πολύ έξι κόμματα.
Θανάσης Κ.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ναι. Οι δημοσκόποι είναι παπαρολόγοι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).