1842 και μετέπειτα : Η μεταμόρφωση της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου της Αττικής, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του 19ου και του 20ου αιώνα. (02).

 



1896. Η είσοδος του Παναθηναϊκού Σταδίου στους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την κερκίδα, μέσα από το Στάδιο, βλέπουμε, αριστερά, η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, μπροστά, οι κήποι του Ζαππείου, αριστερά, το Ολυμπιείο, και στο βάθος, η Ακρόπολη.

 







1896. Plüschow, Wilhelm von (1852-1930) - Atene.

Η μόνη πληροφορία, που έχω, για αυτήν την φωτογραφία του γυμνού άνδρα, είναι όσα γράφω, παραπάνω. Τίποτε, περισσότερο…









1849. Λίγο πριν τα μέσα του 19ου αιώνα. Ακρόπολη.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη, από τον λόφο του Φιλοπάππου. Το ζευγάρι, που ατενίζει την Ακρόπολη, είναι ξένοι περιηγητές, αν κρίνουμε από την «φράγκικη» ενδυμασία, όπως την αποκαλούσαν οι φουστανελοφόροι Αθηναίοι της εποχής.









1926 Σύνταγμα.

Τραπεζάκια, έξω.










1952 Νέα Ιωνία.

Στην μέση, νεαρός, ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος.











1950 (αρχές δεκαετίας). Πύλη Αδριανού. 

Το τραμ της Καλλιθέας και ο τροχονόμος.










1895. Άποψη του Ναού του Ολυμπίου Διός με φόντο την Πλάκα. 

Το Ολυμπιείο, με φόντο τα Αναφιώτικα, κάτω από τα τείχη της Ακρόπολης.







´




1890. Ο Ναός του Ολυμπίου Διός, με φόντο την Ακρόπολη. 

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή εξακολουθούσε να είναι αγροτική και τα ελάχιστα σπίτια είχαν αυλές και βοηθητικά κτίσματα, για τα οικόσιτα ζώα και αποθήκες. Γύρω από τον ναό, υπήρχαν πολλά αλώνια και μετά την απελευθέρωση, από τους Τούρκους, στο χώρο λειτούργησε ασβεστοκάμινος  όπου έκαναν ασβέστη τα πεσμένα μάρμαρα του ναού. Μετά το 1880, η Αθήνα έκανε το μεγάλο πληθυσμιακό άλμα και ξεπέρασε το όριο των 100 χιλιάδων κατοίκων. Τα επόμενα σαράντα χρόνια θα έφτανε τις 300 χιλιάδες πληθυσμό και οι αυλές θα γίνονταν οικόπεδα έτοιμα, για οικοδόμηση.











1870. θέα από την Πλάκα. 

Η πύλη του Αδριανού, το Ολυμπιείον, το Παναθηναϊκό Στάδιο Καλλιμάρμαρο δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, (το βραχώδες κοίλο στα αριστερά της φωτογραφίας), και ακόμη, πιο αριστερά, στα κυπαρίσσια, το Προτεσταντικό Νεκροταφείο. Στο κέντρο, είναι ο λόφος Αρδηττού. Δεξιά, στον χαμηλό λόφο, διακρίνεται ο μύλος του Αργυρίου (υπήρχε, έως το 1986), στην περιοχή Μετς. Οι περιοχές, στο βάθος, είναι, ακόμη, χωράφια.













1879. Άποψη της Ακρόπολης. 

Η Ακρόπολη από τον λόφο του Αστεροσκοπείου, με φόντο το βουνό Υμηττός.











1865. Ο Ναός του Ολυμπίου Διός. 

Αριστερά πάνω, διακρίνεται η καλύβα του ασκητή, ή ασκηταριό, το οποίο θα παραμείνει, πάνω έως, περίπου, το 1870. Στο βάθος, το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, κάτω από το τείχος της Ακρόπολης.











1851. Ακρόπολη. 

Ο φράγκικος πύργος, που γκρεμίστηκε, το 1874.











1875. Ναός του Ολυμπίου Διός. 

Το Ολυμπιείο,με φόντο τον Λυκαβηττό. Διακρίνονται τραπεζοκαθίσματα και κόσμος από τα καφενεία που υπήρχαν εκεί.











1869. Ο ποταμός Ιλισός, η Πύλη Αδριανού, και η Ακρόπολη.












1908. Κολωνάκι.

Οδός Πλουτάρχου, (κατσικάδικα). Ο πρώτος δρόμος είναι η οδός Πατριάρχου Ιωακείμ, στο βάθος είναι ο Λυκαβηττός.











1910. Άποψη της Αθήνας από το Λυκαβηττό προς την Ακρόπολη. 

Δεξιά, διακρίνεται η περιοχή Βρυσάκι, η Παλαιά Βουλή και η Μητρόπολη Αθηνών.











1842. Άποψη της Πλάκας, και της Ακρόπολης

Δεξιά του Παρθενώνα, διακρίνεται ο Φράγκικος πύργος, που θα κατεδαφιστεί το 1874 και κάτω δεξιά, η περιοχή Βρυσάκι, η οποία θα κατεδαφιστεί, το 1931, λόγω ανασκαφών της αρχαίας αγοράς.











1869. Ο τελευταίος ανεμόμυλος του Ιλισού, που έχει διασωθεί, μέχρι εκεί, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. 

 








1864. Η γέφυρα του ποταμού Ιλισού μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. 

Από την πλευρά της περιοχής Μετς. Η τρίτοξη πέτρινη γέφυρα του ποταμού Ιλισού «η γέφυρα του Όθωνα», μπροστά, στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Η γέφυρα υπάρχει και σήμερα και υπάρχει μονοπάτι, δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, που κατεβαίνει κάτω. Στο κέντρο, βλέπουμε το Ολυμπιείο, με το ασκηταριό, ακόμη, στην θέση του. Πίσω από το Ολυμπιείο βλέπουμε την Πλάκα, πιο δεξιά την Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, και την Ρωσική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας.









1888. Άποψη του Ολυμπιείου και της ευρύτερης περιοχής από την Πλάκα. 

Η Πλάκα είναι, ακόμη, ένα χωριό, με πέτρινα σπιτάκια, χωράφια, και χωματόδρομους. Πίσω από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, είναι ο λόφος του Αρδηττού και ο ποταμός Ιλισός, αριστερά, το σημείο, που θα χτιστεί το Παναθηναϊκό Στάδιο.










1955. Θησείο. Ο Ναός του Ηφαίστου. 

Ναυτοπρόσκοποι κάνουν δεντροφύτευση, δίπλα από τον Ναό τού Ηφαίστου. Ο καρπός των κόπων τους, βέβαια, φαίνεται, σήμερα. 




Αυτό είναι το δεύτερο μέρος του φωτογραφικού αφιερώματος, στην μεταμόρφωση της Αθήνας και του λεκανοπεδίου της Αττικής, από το 1842.

Και φυσικά, αυτό το αφιέρωμα, θα το ακολουθήσουν πολλά άλλα, ακόμη…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…