4/2024 PRoRATA, για ευρωεκλογές : δραματική πτώση, προς τα δεξιά, με αρνητικό προφίλ, για την Νέα Δημοκρατία και μέσο όρο 30%, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. (Ο γάμος των ζευγαριών του ίδιου φύλου της «κόβει τα πόδια»). Σταθεροποιείται, στο 15% ο ΣΥΡΙΖΑ, “κόλλησε”, στο 13% το ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνει, στο 10% η Ελληνική Λύση, στο 9%, το KKE, πάνω από 4% η Πλεύση Ελευθερίας και πάνω από 3% η Νέα Αριστερά. «Πάτος» οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου.

 




Η δημοσκόπηση της εταιρείας PRoRATA, που δημοσιεύτηκε, χθες (17/4/2024) και εκφράζει τις τάσεις και προτιμήσεις, σε δημοσκοπικό επίπεδο, του δείγματος του εκλογικού σώματος, για τις ευρωεκλογές της 9/6/2024, “κτυπάει καμπάνες”, για την Νέα Δημοκρατία και τον, πραγματικά, αλαζόνα, ανερμάτιστο και ηλίθιο αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, για κακή μας τύχη, είναι ο πρωθυπουργός της παρούσας κυβέρνησης, επειδή, απλούστατα, οι αντίπαλοί του, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, υπήρξαν πολύ περισσότερο ηλίθιοι, από τον ίδιο και  δυστυχώς, η κατάσταση, από τότε, δεν έχει διαφοροποιηθεί, παρά την δυναμική πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία “ερωτοτροπεί”, έντονα, με επίπεδο εκλογικών ποσοστών, κάτω από το 30%, που, ως μέσο όρο, της υπολογίζει η εταιρεία (με ταβάνι το 32% και πάτο το 28%).

Φυσικά, μέχρι τις 9/6/2024, έχουμε αρκετό καιρό, μπροστά μας και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ελπίζει, όμως, η αλήθεια είναι ότι, εάν ισορροπήσει, τελικά, σε επίπεδο κάλπης, στο 30%, θα πρέπει η ηγεσία της να είναι ευτυχής, αφού ένα σημαντικό μέρος της δυσαρέσκειας θα μπορέσει να το συγκρατήσει και θα έχει την όχι αβάσιμη προσδοκία ότι, στην τριετή κοινοβουλευτική θητεία, που απομένει, έως το 2027, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορέσει να ανατάξει την ζημιά, που έχει υποστεί.

Η ελπίδα αυτή του επιτελείου των νεοδημοκρατών δεν είναι αβάσιμη, όμως, η αλήθεια είναι, επίσης, ότι τα τελικά ποσοστά της, στις βουλευτικές του 2027, θα είναι πολύ κάτω, από το 40%, που πήρε, στις περυσινές βουλευτικές εκλογές.




Εκεί, που πάσχει και αιμορραγεί, ακατάσχετα, η Νέα Δημοκρατία είναι, στο δεξιό της ακροατήριο, όπως προκύπτει, από τα παραπάνω στοιχεία της δημοσκόπησης, αφού η ψήφιση του Ν. 5089/16-2-2024, για τον γάμο των  ζευγαριών του ιδίου φύλου, έχει βαρύτατες επιπτώσεις, στον χώρο των ψηφοφόρων της δεξιάς, «κόβοντας τα πόδια» του κυβερνητικού κόμματος, αφού αυτοί στρέφονται, προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία αγγίζει και τελικά, στην κάλπη, μπορεί να ξεπεράσει το 11%, που της υπολογίζει, τώρα, η PRoRATA, με κατώτερο δημοσκοπικό ποσοστό το 9% και ανώτερο, το 11%. 

Φυσικά, ο Κυριάκος Βελόπουλος διακρίνεται, για τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πολλά φυλαγμένα ράμματα, για την γούνα του, με βάση τα οποία τον κρατάει, γερά και πρόκειται να τον αποδυναμώσει, μετεκλογικά και να τον φθείρει, όσο μπορεί, στον προσωπικό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό του βίο.

Η πορεία των εξελίξεων θα ξετυλίξει και αυτό το μπερδεμένο κουβάρι και πρόκειται να φανεί όλη η έκταση των παρασκηνίων, που παραμένουν, στο σκότος και ίσως, να αποτελούν την πηγή της αδιαφορίας του πρωθυπουργού, για την ανοδική πορεία της Ελληνικής Λύσης.

Από εκεί και πέρα, στον χώρο της ευρύτερης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, τα πράγματα παραμένουν να είναι χαοτικά και να χαρακτηρίζονται, από έναν κομματικό κατακερματισμό, ο οποίος ευνοεί, φυσικά, την κυβερνητική παράταξη, αλλά η αλήθεια είναι ότι αρχίζουν, σιγά-σιγά, να ξεκαθαρίζουν οι ισορροπίες, στον αντιπολιτευτικό χώρο. 

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη συνεχίζει να παρουσιάζει μια εμφανή, έστω και περιορισμένη, ανάκαμψη και σταθεροποίηση, σε ποσοστά τα οποία αγγίζουν, μέχρι το 16,5% και ισορροπούν, κοντά, στο 15% που του υπολογίζει ως μέσο όρο, η PRoRATA. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, λοιπόν, να βάλει έναν «πάτο, στο βαρέλι» και να συγκρατήσει την ακατάσχετη πτώση όλων των προηγούμενων μηνών, που ακολούθησαν την συντριπτική του ήττα, στις βουλευτικές εκλογές του προηγούμενου χρόνου, η οποία συνεχίστηκε και μετά την παραίτηση, από την προεδρία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα και οξύνθηκε, με την εκλογή, ως νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του Στέφανου Κασσελάκη και την διάσπαση, που ακολούθησε, με την δημιουργία του κόμματος της Νέας Αριστεράς, από τους διαφωνούντες, με την εκλογή και την πολιτική τακτική του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αυτό, που προσπαθεί να κάνει, είναι το να μετατοπίσει, πολιτικά, τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον χώρο της αριστεράς, στον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς και ακόμη πιο πέρα, από αυτήν, προς το κέντρο. 

Έτσι, τώρα πια, παρουσιάζει μια μικρή δυναμική και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει γίνει αποδεκτός, από μια, όχι πολύ μεγάλη, αλλά ικανή, για να τον στηρίξει, μερίδα του εκλογικού σώματος, ώστε να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2027, οπότε και θα μπορέσει να κριθεί, συνολικά η παρουσία και το αντιπολιτευτικό του έργο.

Φυσικά, όπως έχω ξαναγράψει, αρκετές φορές, το ουσιαστικό πρόβλημα του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει να είναι η δηλωμένη αμφισεξουαλικότητά του και ο γάμος του, με τον Tyler Macbeth, που περιορίζουν την έκταση της πολιτικής του επιρροής, στην ελληνική κοινωνία και που αυτό αποτελεί το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Φυσικά, η επιβίωσή του, στις ερχόμενες ευρωεκλογές, θα βάλει, στην άκρη, αυτό το πραγματικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει. Όμως, και αυτή η πολιτική του επιβίωση αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση, η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει και θα κριθεί, πιστεύω, κατά οριστικό τρόπο, στις βουλευτικές εκλογές του 2027. Φυσικά μάγος και μάντης δεν μπορώ να είμαι, αλλά πιστεύω ότι, ανεξαρτήτως, του πολιτικού κλίματος, που θα έχει διαμορφωθεί, τότε, εάν δεν έχουν υπάρξει ριζικές ανατροπές, μέσα στον χώρο της κεντροαριστεράς, με μια σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μετά τις ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης, ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θα εξακολουθήσει να φέρει, ως πρόβλημα, όσον αφορά την κρίση του, από ικανά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τις σεξουαλικές του επιλογές.

 Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει “κολλήσει” και έχει χάσει την δυναμική του, γύρω, στο 13% (ανάμεσα, στο 11,5%, έως το 14,5%, το υπολογίζει η PRoRATA), με το πρόβλημα του κόμματος να έχει τριπλή αιτία, η οποία αφορά, πρακτικά, τις αντοχές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στηρίζεται, στο γεγονός ότι η μεγάλη μάζα των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που, μέσα, στην περίοδο 2019 - 2023, στήριξαν την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζουν να το κάνουν. Η δεύτερη αιτία βρίσκεται, στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική της χρεωκοπίας της χώρας, που επέφερε μεγάλα δεινά, στην ελληνικη κοινωνία, χωρίς καμμία  - έστω και δειλή και υποκριτική - κριτική, στην πολιτική των Μνημονίων των κυβερνήσεων, πρωταρχικώς, του ΓΑΠ, το 2009-2011 και εν συνέχεια, του Λουκά Παπαδήμου και των σαμαροβενιζέλων, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Και η τρίτη, έστω και μικρή - αλλά πρακτική - αιτία, εντοπίζεται, στα ποσοστά του 1% έως το 2%, που υπολογίζει η PRoRATA, για το νεοπαγές κόμμα “Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό «πάει για φούντο».




Όσον αφορά το ΚΚΕ, αυτό εμφανίζει μια αυξητική δυναμική, που το οδηγεί, στα δημοσκοπικά ποσοστά, ανάμεσα, στο 8%, με 10% και μένει να δούμε, το πού μπορεί να φθάσει, το κόμμα των σύγχρονων υποστηρικτών του, παραπάνω, εικονιζόμενου Ιωσήφ Στάλιν.  

Πηγαίνοντας, παρακάτω, παρατηρούμε την επίμονη συνεχή εμφάνιση του κατακερματισμού των υπολοίπων κομματικών σχημάτων, με την εκλογική επιβίωση της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρά τα συνεχή εσωκομματικά προβλήματα, που το κόμμα αυτό παρουσίασε, λόγω των εσφαλμένων επιλογών προσώπων, που επέλεξε, ως συνεργάτες της, η αρχηγός του κόμματος, το οποίο, όμως, εμφανίζει μια δυναμική, με ποσοστά, που κυμαίνονται, ανάμεσα, στο 3,5%, έως το 5%, λόγω της, πραγματικά, δυναμικής κοινοβουλευτικής παρουσίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία, στην πρόσφατη συζήτηση, στην βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «έδωσε τα ρέστα της».

Ακόμη και η Νέα Αριστερά των διασπαστών του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζοντας δημοσκοπικά ποσοστά, ανάμεσα, στο 3% και στο 4,5%, δείχνει ότι θα επιβιώσει, κοινοβουλευτικά, στην νέα ευρωβουλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, τρία χρόνια, αργότερα.

Το ίδιο συμβαίνει και με το χριστιανικό κόμμα ΝΙΚΗ, το οποίο εμφανίζει μια επιρροή, ανάμεσα, στο 2,5% και στο 4%. Την ίδια στιγμή οι Σπαρτιάτες φαίνεται να εξαφανίζονται, από το πολιτικό σκηνικό, ενώ δεν είναι πιθανή η κάθοδος του κόμματος αυτού, στις ευρωεκλογές.




Τέλος, ασθενική είναι η εμφάνιση του ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, που κυμαίνεται, ανάμεσα, στο 1,5% και στο 3%, γεγονός, που σημαίνει ότι θα χρειασθεί συμμαχίες, για να μπορεί να ελπίζει.

Αυτή εμφανίζεται να είναι η εξίσωση των κομματικών ισορροπιών, τώρα, εν όψει των ευρωεκλογών της 9/6/2024.

Αλλά, έως τότε, έχουμε αρκετό καιρό, μπροστά μας…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…