13/4/2024 Ενώ το Ιράν ασκεί μια επικοινωνιακή επίθεση, στο Ισραήλ, η Νικαράγουα κατηγορεί, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, την Γερμανία, για διευκόλυνση, στην διάπραξη γενοκτονίας, από το Ισραήλ, στην Γάζα. Η πράξη είναι σωστή, αλλά, εμφανώς ελλειμματική, διότι πρέπει να ασκηθούν προσφυγές και κατά των ΗΠΑ και των κρατών της Δύσης, που υποστηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά, τις δυνάμεις της ισραηλινής Κατοχής, στην Παλαιστίνη.





Ενώ, προχθές Σάββατο 13/4/2024, αργά, το βράδυ, το ιρανικό κράτος εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση, με drones, στο Ισραήλ, η οποία, όμως, δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και φαίνεται να είναι, καθαρά, επικοινωνιακού/προπαγανδιστικού περιεχομένου, για λόγους εντυπωσιασμού και εν όψει, μιας ισραηλινής ανταπάντησης, δεν είναι αυτή η επίθεση, που θα απασχολήσει, το παρόν δημοσίευμα.


3/1/2020 : «Με εντολή του προέδρου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν αποφασιστική δράση, για να προστατεύσουν το αμερικανικό προσωπικό, στο εξωτερικό, σκοτώνοντας τον Κασέμ Σολεϊμανί. Το πλήγμα αυτό είχε στόχο να αποτρέψει μελλοντικά ιρανικά επιθετικά σχέδια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠεντάγωνοΗ «εκδίκηση» της Τεχεράνης, για την εκτέλεση του, παραπάνω, εικονιζόμενου στρατηγού, υπήρξε, πολύ κατώτερη της αναμενόμενης. Όπως και έως τώρα, συμβαίνει, έστω και σε αναβαθμισμένο επίπεδο πολεμικών ενεργειών.



Έτσι, πολύς λόγος γίνεται, για το τί θα κάνει το Ιράν, μετά τον βομβαρδισμό της περιοχής της ιρανικής πρεσβείας, στην Δαμασκό της Συρίας και τον θάνατο, σε αυτήν την ισραηλινή πολεμική επιχείρηση, 8 σημαντικών στελεχών του ιρανικού στρατού.

Οι Πέρσες έκαναν λόγο, για γρήγορη και σκληρή εκδίκηση, αλλά δεν είναι να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς τα λεγόμενα τους. Πολλές φορές, στο παρελθόν, έχουν πει τα ίδια (πχ, με την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, επί προεδρίας Donald Trump και την χειρουργική εκτέλεση του αρχηγού των Ιρανών φρουρών της ισλαμικής επανάστασης στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί), ενώ τα έργα τους υπήρξαν ασήμαντα, σε σχέση, με αυτά τα οποία είχαν ισχυριστεί ότι θα πράξουν, αφού, προχθες, έστειλαν, στο Ισραήλ τα drone Shahed-136, που κινούνται, με μηχανή από «παπάκι» και είναι κατάλληλα, μόνο, για προσβολές, σε ακτίνα, το πολύ, 200 χλμ

Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να προβλέψει την έκταση, το είδος και τους διεκπεραιωτές της ιρανικής αντίδρασης, η οποία θα λάβει, πιθανότατα, ένα μακροχρόνιο χαρακτήρα, σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών.

Άλλωστε, η ίδια η ιρανική ηγεσία έδωσε το σήμα της λήξεως των αντιποίνων της Τεχεράνης, για τον βομβαρδισμό, την 1/4/2024, της ιρανικής πρεσβείας, στην Δαμασκό της Συρίας : «Η επίθεσή μας τελείωσε και δεν επιθυμούμε να την συνεχίσουμε, αλλά θα απαντήσουμε, δυναμικά, εάν το Ισραήλ στοχεύσει τα συμφέροντά μας», είπε, χθες, Κυριακή 14/4/2024, ο επικεφαλής του ιρανικού επιτελείου στρατού, Μοχαμάντ Μπαγκερί, ενώ πρόσθεσε πως η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτων ότι οποιαδήποτε υποστήριξή της. σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει, ως συνέπεια, την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, από το Ιράν. Όπως λέγεται, από χθες το πρωί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Jo Biden, είπε, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια 25λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους, ότι δεν πρόκειται να τον συνδράμει, εάν απαντήσει, στην ιρανική επίθεση. Ως εκ τούτου, ο “Bibi”, δύσκολα, θα επιχειρήσει κάτι το, άμεσα, δραστικό. Αν και τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Έτσι, μια άλλη αλληλουχία άλλων γεγονότων, πολύ σοβαρότερου χαρακτήρα, είναι αυτή, με την οποία ασχολούμαι, σήμερα.




Δεν είναι, ευρύτερα, γνωστό, αλλά η Νικαράγουα, στις 5 Απριλίου 2024, κατηγόρησε την Γερμανία, επίσημα, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το πασιφανές· ότι, δηλαδή, διευκολύνει, το Ισραήλ, στην διάπραξη γενοκτονίας, κατά των Παλαιστινίων, στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας το ισραηλινό κράτος και αναστέλλοντας την χρηματοδότηση του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών, για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). 

Η Νικαράγουα ισχυρίζεται, συγκεκριμένα, βασίμως και πληρέστατα, ότι “υπάρχει εγνωσμένος κίνδυνος γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού και, πάνω από όλα, του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας και ότι η Γερμανία, παρέχοντας πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, στο Ισραήλ και αναστέλλοντας την χρηματοδότηση της UNRWA, διευκολύνει αυτήν την γενοκτονία και σε κάθε περίπτωση, δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή της να κάνει το παν, για να την αποτρέψει". 

Η προσφυγή εναντίον της Γερμανίας, υποβλήθηκε, "εξαιτίας της φερόμενης αθέτησης των υποχρεώσεών της, δυνάμει της διεθνούς Σύμβασης, για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας" (1948)”, ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ, στην Χάγη. 

Λίγες ημέρες μετά, η Μανάγκουα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της, με το Βερολίνο, πράξη, η οποία είναι συνεπής, με βάση την βαρύτητα των εγκληματικών πράξεων της άμεσης συνέργειας, στην πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ, στην Γάζα, είναι ορθή και ήταν επιβεβλημένη. Άλλωστε, μαζί με τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι μια από χώρες, με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων, στο Ισραήλ. 

Και εδώ, είναι το πρόβλημα. 

Διότι αυτό, που πρέπει, πρώτο από όλα, να γίνει, είναι να ασκηθεί προσφυγή, στο Διεθνές Δικαστήριο, κατά των ΗΠΑ, που είναι ο βασικός υπεύθυνος και υποστηρικτής, οικονομικός χορηγός και πάροχος του πολεμικού υλικού και των οπλικών συστημάτων του κατοχικού ισραηλινού κράτους, στην Παλαιστίνη. 

Αλλά αυτό, που πρέπει να γίνει, δυστυχώς, δεν έχει γίνει.

Εν τω μεταξύ, στην Γάζα, από τις 9 Οκτωβρίου 2023, που τέθηκε, υπό την πολιορκία του ισραηλινού  στρατού, βρίσκονται, περίπου, 2.200.000 άνθρωποι και ο πληθυσμός, απειλείται από λιμό, ειδικά, στον βορρά, όπου η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι, πρακτικά, αδύνατη, εξαιτίας των καταστροφών και των μαχών.



Με αυτά τα δεδομένα, η Νικαράγουα κατηγορεί, δικαστικά, πλέον, την Γερμανία ότι «στέλνοντας στρατιωτικό υλικό και διακόπτοντας την χρηματοδότηση της UNRWA, διευκολύνει την διάπραξη γενοκτονίας» και τονίζει ότι «η Γερμανία διατηρεί, με την χώρα αυτή, μια προνομιακή σχέση, η οποία θα της επέτρεπε να επηρεάσει, με ωφέλιμο τρόπο, την συμπεριφορά της». (Αξιοσημείωτο είναι ότι η Νικαράγουα δεν καταδέχεται να κατονομάσει το επιβληθέν, de facto, κατοχικό ισραηλινό κράτος, ως Ισραήλ· ή, τουλάχιστον, το αποφεύγει, όσο είναι δυνατόν να το αποφύγει, μέσα σε ένα νομικό κείμενο, όπως είναι τα κείμενα των δικαστικών προσφυγών).

Η Νικαράγουα, στην προσφυγή, που κατέθεσε, αναφέρει ότι «μπορεί να είναι κατανοητό το γεγονός ότι η Γερμανία στηρίζει “μια αναλογική αντίδραση” του συμμάχου της Ισραήλ, στην επίθεση της Χαμάς, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, ώστε να ενεργεί, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Η Νικαράγουα ζητεί, από το Διεθνές Δικαστήριο, να λάβει έκτακτα μέτρα, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, διότι κάτι τέτοιο «είναι απαραίτητο και επείγον, με δεδομένο ότι διακυβεύεται η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων» και ως εκ τούτου, να ληφθούν πέντε προσωρινά μέτρα και κυρίως «η Γερμανία να αναστείλει, αμέσως, την βοήθεια, που παρέχει, στο Ισραήλ και κυρίως, την στρατιωτική βοήθεια, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού υλικού»Επίσης, ζητεί, από το Δικαστήριο, «να απαιτήσει, από την Γερμανία, να ανακαλέσει την απόφασή της να αναστείλει την χρηματοδότηση της UNRWA».

Για την UNRWA και την πολιτική του ισραηλινού κράτους να την διαλύσει, προκειμένου να μην έχει διεθνές έρεισμα ο αραβικός παλαιστινιακός πληθυσμός, στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και η καταγεγραμμένη, επίσημα, εξόριστη παλαιστινιακή διασπορά [δείτε το δημοσίευμά μου, της 1/4/2024, σε αυτό εδώ το μπλογκ, με τίτλο : Ο βρωμερός, ελεεινός και τρισάθλιος, ο ανοϊκός πρόεδρος των ΗΠΑ Jo Biden θα ανακαλέσει την βοήθεια, στους Παλαιστίνιους, αν ξεκινήσουν, ή υποστηρίξουν δικαστικό αγώνα, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), για εγκλήματα πολέμου, κατά των Παλαιστινίων υπηκόων του ισραηλινού κράτους, στο οποίο, όμως, εγκρίνει ετήσια βοήθεια 3,8 δισεκ. $ και απαγορεύει την οικονομική βοήθεια, στην Υπηρεσία του ΟΗΕ, για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)].

Όπως είναι, επίσης γνωστό, στις 23/12/2023, η Νότια Αφρική προσέφυγε, στο Διεθνές Δικαστήριο, κατά του ίδιου του Ισραήλ, επειδή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν παραβίαση της Σύμβασης, για την αποτροπή της γενοκτονίας. Το δικαστήριο της Χάγης εκκρεμεί να αποφανθεί για το θεμα αυτό, όμως, στις 26/1/2024, έδωσε εντολή στο Ισραήλ να "λάβει όλα τα μέτρα εντός των δυνάμεών του,  για να αποτρέψει την διάπραξη γενοκτονίας”, στην Γάζα.

Βεβαια, οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου μπορεί να εμφανίζονται, ως δεσμευτικές, όμως, στην πράξη το Δικαστήριο, αν και όργανο του ΟΗΕ, δεν διαθέτει σωφρονιστικούς μηχανισμούς, για να επιβλέπει και να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Δεν έχει σημασία. Έστω και έτσι, η ηθική και η πολιτική πίεση, που υφίστανται το Ισραήλ και η Γερμανία έχουν την αξία τους.

Αλλά όλα αυτά μένουν, στην μέση του δρόμου και οι πράξεις αυτές, έως τώρα, παραμένουν να είναι, εμφανώς, ελλειμματικές, όσο δεν συνοδεύονται, από προσφυγές, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατά των ΗΠΑ και των κρατών της αποδυναμούμενης, σταδιακά, Δύσης, που στηρίζουν, οικονομικά και στρατιωτικά, το Ισραήλ, το οποίο, στον πόλεμο, που διεξάγει, ως δύναμη Κατοχής, στην Γάζα, πρέπει να ηττηθεί. 

Αυτό έχει τις δυσκολίες του, αφού οι επικοινωνιακές διαχειριστικές πολιτικές, που ασκούν οι αραβικές χώρες και το Ιράν, ουδόλως, βοηθούν τον διεξαγόμενο πόλεμο, για την παλαιστινιακή ανεξαρτησία και ιδίως, τώρα, στις τραγικές πιεστικές καταστάσεις, που δημιουργούνται, στον αραβικό παλαιστινιακό πληθυσμό, στην Γάζα. 

Το τί μέλλει γενέσθαι, μένει να το δούμε…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…