Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Ούτε ο ΓΑΠ γνώριζε τι θα πάρει, ούτε οι ευρωζωνίτες γνώριζαν τι θα δώσουν...

"Αυτά που έλεγε η Μέρκελ, προφανώς, συνέφεραν τους γραφειοκρατικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς των hedge funds, για να μπορέσουν να πάρουν θέση απέναντι στα ελληνικά ομόλογα. Ο κάθε ένας, ανάλογα με τις επιδιώξεις του.Οι "δικοί μας", από τον ΓΑΠ μέχρι το τελευταίο κυβερνητικό στέλεχος, έκαναν ουκ ολίγες "πατάτες" σε αυτήν την διαδικασία - οι κυριώτερες των οποίων ήσαν :


1) Αγνόησαν την βασική αρχή του Ανδρέα Παπανδρέου : "Πρώτα δανείζεσαι και μετά μιλάς".


2) Άργησαν να βγουν να δανειστούν, πστεύοντας ότι οι Ευρωζωνίτες γρήγορα θα βοηθήσουν, αποδεχόμενοι το αρχικό οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και του ΓΑΠ και δεν θα αφήσουν τα πράγματα να σέρνονται.


Φυσικά έκαναν λάθος.


Ακόμα : Ούτε η Μέρκελ και οι ευρωζωνίτες ήξεραν τι θα δώσουν, ούτε και ο ΓΑΠ ήξερε τι θα πάρει, με αυτήν την ομιχλώδη και αεροκοπανιστή απόφαση της 25/3/2010, διότι οι μεν ευρωζωνίτες έλπιζαν να μην δώσουν και ο ΓΑΠ ήταν της λογικής "δώστε και σώστε", αφού εγκατέλειψε, πλήρως και ολοκληρωτικά το αρχικό οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο τον είχε οδηγήσει σε σύγκρουση με τους ευρωτραπεζίτες και τον Τρισέ, που έδωσε τον 11/2009 τις γνωστές οδηγίες για την πιθανή μη αναγνωρισιμότητα από την Ε.Κ.Τ. των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες οδηγίες έγιναν εντελώς βλακωδώς και έφεραν την κρίση, η οποία οδήγησε στην επίθεση κατά των ελληνικών κρατικών ομολόγων και του ευρώ, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, σε μια διεθνή "αγορά", η οποία είναι γενικώς υποψιασμένη και έντονα νευρική, μετά το φιάσκο, με την αμερικανική φούσκα των ενυπόθηκων δανείων, την Lehman Bros κλπ και εν όψει του γεγονότος ότι επικρέμαται μια νέα κρίση, γύρω από όλα τα κρατικά ομόλογα και χρέη, μαζύ με μιαν άλλη, που έχει να κάνει με τα παράγωγα.


Αυτά - δηλαδή, η εξειδίκευση του τι θα πάρει ο ΓΑΠ και η Ελλάδα - προέκυψαν (ή μάλλον θα προκύψουν, διότι το πράγμα δεν τελείωσε) στην πορεία, όταν ούτε η δήλωση Τρισέ, για την αναγνωρισιμότητα από την Ε.Κ.Τ. των ελληνικών κρατικών ομολόγων, πέραν του 2010, δεν συγκράτησε τις "αγορές" (δηλαδή τους σορτάκηδες), βοηθούντων και των "δικών μας"."


(Σημερινό ((13/4/2010) σχόλιό μου http://e-roosters.blogspot.com/2010/03/blog-post_31.html?showComment=1271112068442#c2226450779616161303 στο άρθρο του κ. Στέφανου Αθανασιάδη : "Η συμφωνία ΜΗ-στήριξης" http://e-roosters.blogspot.com/2010/03/blog-post_31.html ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: