Φεβρουάριος 2025. Μια παρουσίαση της, άκρως, ενδιαφέρουσας επικαιροποιημένης ανάλυσης του γονιδιώματός μου, από το γερμανικό γενετικό εργαστήριο, που συνεργάζεται, με την εταιρία της αμερικανικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του MyHeritage. Και βέβαια, αυτή η επικαιροποίηση είχε σημαντικές εκπλήξεις.
Στο από πού βαστάει η σκούφια μου, αναφέρομαι, στο σημερινό δημοσίευμα. Αναλυτική και λεπτομερειακή περιγραφή κάνω στο, παραπάνω, βίντεο, το οποίο αξίζει να παρακολουθηθεί και φυσικά, προτρέπω τους αναγνώστες να το παρακολουθήσουν. Αξίζει τον κόπο.
Μια πρώτη εικόνα παρουσίασα τον περασμένο Αύγουστο, στην πρώτη ανάλυση του δείγματος του DNA μου, που είχα στείλει, τον Ιούλιο του 2024, στο γερμανικό γενετικό εργαστήριο της αμερικανικής εφαρμογής “MyHeritage” και έχω κάνει την παρουσίαση εκείνης της ανάλυσης, η οποία, βέβαια, ήταν μια πρώτη αρχή. Μόλις, προχθές, η εφαρμογή του MyHeritage μου έδωσε την δυνατότητα να προβώ, στην αναβάθμισή της, για να έχω επικαιροποιημένα και περισσότερο πιστά γενετικά αποτελέσματα και πράγματι, χρησιμοποίησα αυτή την δυνατότητα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή με ενημέρωσε ότι την επόμενη ημέρα, δηλαδή, χθες 7 Φεβρουαρίου 2025, θα είχε έτοιμα τα αποτελέσματα της νέας ανάλυσης του DNA.
Πράγματι, χθες, πολύ μετά το μεσημέρι, είδα τα αποτελέσματα, τα οποία έχουν σημαντική διαφορά, από τα προηγούμενα του Ιουλίου του 2024 και υπήρξαν και εκπλήξεις, τις οποίες θα περιγράψω, εδώ.
Έτσι η νέα γενετική ανάλυση με περιγράφει, κατά 65%, ως Έλληνα και Αλβανό, δίνοντας, βεβαίως, βαρύτητα, στην ελληνική γενετική καταγωγή και περιγράφοντας μια ιστορική αλήθεια, η οποία δεν συζητείται, αλλά, όμως, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι, επειδή δεν συζητείται, αυτή ιστορική αλήθεια δεν υπάρχει.
Το γερμανικό γενετικό εργαστήριο, λοιπόν, στα αποτελέσματα αυτά αναφέρει ότι υπάρχει, από τα αρχαία χρόνια, μια στενή συγγένεια, ανάμεσα στο ελληνικό και στο αλβανικό έθνος και αυτό, ιστορικά, δεν είναι λάθος. Είναι, ιστορικά, σωστό, διότι οι Έλληνες και οι Αλβανοί είναι οι αρχαιότεροι λαοί, από όλους τους σημερινούς κατοίκους και από όλες τις σημερινές εθνότητες, στην Βαλκανική Χερσόνησο. Και φυσικά, εδώ, είναι σαφής η αναφορά, στην «πολύχρυσο Μυκήνη» των ομηρικών επών και στην Μυκηναϊκή και την Μινωική καταγωγή των αρχαίων Ελλήνων, που πηγαίνει, περίπου, 4.000 χρόνια πίσω, δηλαδή στον 18ο αιώνα πΧ και ακόμη περισσότερο.
Αυτό, που πρέπει να παρατηρηθεί, είναι ότι αυτό το εύρος του ποσοστού, όσον αφορά την ελληνική μου καταγωγή, δίνει μια σημαντική ελληνική βαρύτητα, στην μικρασιατική καταγωγή της μητέρας μου, αφού καθιστά, πλέον, σαφές ότι ένα τμήμα ένα τμήμα της δική της γενετικής καταγωγής, από τα Μικρασιατικά παράλια παραλία, στον Εύξεινο Πόντο, έχει αναφορά, στους αρχαίους Ίωνες, που αποίκησαν την περιοχή αυτή. Αυτό δεν συνέβαινε, στην πρώτη ανάλυση του δικού μου γονιδιώματος, από το γερμανικό γενετικό εργαστήριο.
Από εκεί και πέρα τα στοιχεία της νέας ανάλυσης του DNA μου έχουν, ως εξής :
Σε ένα ποσοστό 14,6%, η νέα γενετική ανάλυση, με περιγράφει, ως νότιο Ιταλό, κάτι, που συνέβαινε και στην αρχική ανάλυση, τον περασμένο Αύγουστο, αν και τότε, συνέδεσε την νότια ιταλική μου καταγωγή, με την ελληνική. Τώρα, η νότια ιταλική μου καταγωγή εμφανίζεται ως διακριτή και φυσικά περιέχει μια ελληνική συνιστώσα, σε ένα μείγμα εθνοτήτων που περιέχει η χωριστή εθνικότητα των νότιων Ιταλών, από τους υπόλοιπους Ιταλούς, το οποίο μείγμα Παρακολουθεί την ιστορική εξέλιξη των πληθυσμών της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας δηλαδή ξεκινάει με τους αρχαίους εντόπιους πληθυσμούς πριν φτάσουν στην περιοχή οι ρωμαίοι και οι έλληνες και φυσικά εμπεριέχει τους Ρωμαίους τους έλληνες και τους βορειοαφρικανούς Καρχηδόνιους και τους μεταγενέστερους Βερβερίνους, Άραβες και Νορμανδούς, που πέρασαν, ως κατακτητές και άφησαν το γενετικά τους αποτυπώματα, τα οποία συμπλέχθηκαν και δημιούργησαν το χωριστό νοτιοϊταλικό γενετικό αποτύπωμα. Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, οι επόμενες επικαιροποιήσεις των γενετικών αναλύσεων να γίνουν σαφέστερες, ως προς την ποσοστιαία συμμετοχή κάθε, επί μέρους εθνότητας, σε αυτό το παζλ.
Αυτό, που πρέπει να παρατηρηθεί, είναι ότι, στον προσδιορισμό της νοτιοϊταλικής εθνότητας, το γερμανικό γενετικό εργαστήριο δεν συμπεριλαμβάνει την αλβανική συνιστώσα των κατοίκων της νότιας Ιταλίας. Όμως, οι Αλβανοί, οι οποίοι είναι αρκετοί και είναι δεδομένο ότι εγκαταστάθηκαν, στην νότια Ιταλία. Προφανώς, αυτό - υποθέτω ότι - γίνεται επειδή το αλβανικό γενετικό αποτύπωμα παραμένει, σαφέστατα, διακριτό, σε σχέση με τα αποτυπώματα των άλλων, επί μέρους, εθνοτήτων, που διαμόρφωσαν αυτό που περιγράφει το γερμανικό εργαστήριο, ως νοτιοϊταλική εθνότητα.
Από εκεί και πέρα, έρχονται οι εκπλήξεις που δεν τις περίμενα, αλλά προέκυψαν· και όλες αυτές οι εκπλήξεις, προφανώς, προέρχονται, από την μητρική πλευρά της καταγωγής μου.
Έτσι, σε ένα ποσοστό 9,3%, η επικαιροποιημένη ανάλυση του DNA μου, με περιγράφει, ως αρμενικής καταγωγής και κατά ένα ποσοστό 7,4%, ως γεωργιανής καταγωγής, κάτι το οποίο δεν είναι αφύσικο. Αντιθέτως, είναι, μπορώ να πω, πολύ φυσικό, διότι οι μικρασιατικοί πληθυσμοί, από τους οποίους κατάγεται η μητέρα μου, γειτνίαζαν, με τους Αρμένιους και τους Γεωργιανούς, που είναι λαοί του Καυκάσου και προφανώς, είναι σαφές ότι το γερμανικό γενετικό εργαστήριο έχει κάνει προόδους, σε αυτήν την κατεύθυνση και έχει αρχίσει, πλέον, να είναι περισσότερο σαφές, ως προς τον προσδιορισμό του χαρακτηρισμού, που μου είχε δώσει, στην πρώτη ανάλυση του δικού μου γονιδιώματος, όπου με παρουσίαζε, ως κατά 36%, ως δυτικοασιάτη.
Έτσι, τώρα, φαίνεται ότι φεύγει από αυτού του είδους την περιγραφική γενικότητα και γίνεται πιο συγκεκριμένο, με σαφείς αναφορές και ποσοστά, που παραπέμπουν, στην περιοχή του Καυκάσου και όχι μόνο.
Και γράφω όχι μόνο, επειδή ένα ποσοστό 2,5%, με περιγράφει, ως Τούρκο και η περιγραφή αυτή δεν ανατρέχει, στους σημερινούς τουρκικούς μικρασιατικούς πληθυσμούς, αλλά, στην κεντρική Ασία, από όπου έφτασαν, στην Μικρά Ασία, οι Ογούζοι Τούρκοι και την κατέκτησαν, για να αφομοιωθούν, στην συνέχεια, από τους μικρασιατικούς πληθυσμούς, νους οποίους βρήκαν, στην περιοχή αυτή, μετά το 1071 και την καθοριστική στρατιωτική ήττα των Βυζαντινών.
Υπάρχει, ακόμη, ένα μικρό ποσοστό, που δεν υπήρχε, στην πρώτη ανάλυση του DNA μου· αυτό αφορά την αιγυπτιακή συνιστώσα της καταγωγής μου, η οποία ανέρχεται, στο ποσοστό του 1,2%, με αναφορά, στην αρχαία Αίγυπτο και αυτό, που έχει σημασία, είναι ότι εξαφανίζεται η, προηγουμένως, εμφανιζόμενη, ως καταγωγή μου, από τους από την εβραϊκή φυλή των Ασκενάζι.
Έτσι έχουν τα πράγματα στην παρούσα φάση και με δεδομένο το γεγονός ότι έχω ζητήσει και έχει γίνει δεκτό το αίτημα μου (αφού πλήρωσα, βέβαια κιόλας) να διατηρηθεί το δείγμα του DNA μου, για μία δεκαετία, προκειμένου να γίνουν οι επεξεργασίες, που θα χρειαστεί, σε κάθε μελλοντική επικαιροποίηση των δεδομένων της γενετικής και έτσι, όσο ζω, θα μπορώ να έχω μια εικόνα, κάθε φορά που θα γίνεται αυτή η αναβάθμιση και η επικαιροποίηση των δεδομένων της εφαρμογής MyHeritage, με βάση τις εξελίξεις που πρόκειται να υπάρξουν, στην κατάλυση των γονιδιωμάτων.
Αυτά είναι τα παρόντα δεδομένα. Αυτός είμαι· ή, τουλάχιστον, αυτός φαίνεται ότι είμαι.
Και φυσικά, αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου.
Σχόλια
Όμως αντίστοιχα στην Ελλάδα έχουμε σημαντικούς πληθυσμούς από Αρβανίτες (που είναι αλβανικής καταγωγής & εγκαταστάθηκαν το μεσαίωνα μετά από πρόσκληση Βενετών & Βυζαντινών αρχόντων - αν και αυτό θεωρείται κάτι που πρέπει να αποκρύπτεται στην Ελλάδα) αλλά επίσης υπάρχουν και αρκετοί βλάχοι στη καταγωγή (όπου ομιλούσαν γλώσσα παρεμφερή των ρουμανικών).
Μετά υπήρχε και κάθοδος Σλάβων τον μεσαίωνα στον ελλαδικό χώρο (μέρος των οποίων αφομοιώθηκαν από τη βυζαντινή αυτοκρατορία, ενωοι Βυζαντίνοι εγκατέστησαν και αρκετούς Έλληνες της νότιας Ιταλίας στη Πελοπόννησο ώστε να να ξαναγίνει Ρωμέικη η περιοχή εκεί ). Επίσης σημαντική επιρροή είχαν και Βενετοί και Λατίνοι ειδικά σε νησιά του Αιγαίου. Δηλαδή και οι σύγχρονοι νεοέλληνες εχουν διαφοροποίηση και μεταξύ τους αλλά και σημαντική καταγωγή από μη- ελληνικούς πληθυσμούς (παρά το γεγονός ότι αυτό είναι taboo για πολλούς). Φυσικά η αρχαία ελληνική καταγωγή πρέπει να παραμένει σημαντική σε σημεία της σημερινής Ελλάδος αλλά και εκτός Ελλάδος (νότια Ιταλία, Σικελία, Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος κλπ)
Αλλά αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε χώρους όπου υπήρχαν αυτοκρατορίες.
Μην ξεχνάμε τη ποικιλομορφία που είχε η ρωμαϊκή & μετέπειτα βυζαντινή αυτοκρατορία με τους αρχαίο ελληνικούς πληθυσμού (που έγιναν χριστιανοί,), , πολλούς ελληνόφωνους πληθυσμούς της μέσης ανατολής & Μικράς Ασίας, Αρμένιους, Σύριους, Γερμανούς Γότθους, Λατίνους, Σλάβους & Βουλγαρους, και Πολλούς άλλους
Ο Φαλμεράιερ δεν είχε δίκιο. Οι γενετιστές, με τις δεδομένες εκπτώσεις, που έφεραν οι χιλιετίες που πέρασαν, από την εποχή των Μυκηναίων, του 1700 πΧ και δουλεύοντας, στο γονιδίωμα σκελετών εκείνης της εποχής, βρίσκουν σημαντική κοινότητα, με το γονιδίωμα των σύγχρονων γηγενών ελληνικών πληθυσμών, στην σημερινή Ελλάδα (και στην Μακεδονία). Το γερμανικό εργαστήριο δείχνει, πλέον, ότι και στον Εύξεινο Πόντο, συμβαίνει το ίδιο.
Υπομονή (και επιμονή)…
Αλλά, ακόμη, έχουμε δρόμο να διανύσουμε, με την πρόοδο, στην εφαρμοσμένη γενετική επιστήμη.
Μην ξεχνάμε ότι πριν 20 χρόνια, δεν γνωρίζαμε, τίποτε.
Η νότια Ιταλία & Σικελία είχαν μεγάλες ελληνικές πόλεις & πληθυσμούς και παρέμειναν ελληνόφωνες και επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά και μετά τον έλεγχο είχαν όλο το μεσαίωνα σχεδόν οι βυζαντινοί. Οπότε διατηρήθηκαν ελληνικά στοιχεία.
Μετα τις σλαβικές επιδρομές, μέρος της Πελοποννήσου είχε χαθεί από τον έλεγχο για αρκετά χρόνια. Οπότε ναι οι βυζαντινοί αυτοκράτορες που έλεγχαν και τη νότια Ιταλία, έφεραν ελληνικούς πληθυσμούς της Ιταλίας στη Πελοπόννησο τον 7ο αιώνα για να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο.
Ακόμα και σήμερα χωριά στη νότια Ιταλία μιλάνε ελληνικά, υπάρχουν και βίντεο στο YouTube