10-11/2/2025 Το εντατικό και πυρετώδες παρασκήνιο οδήγησε, στην, μετ’ επαίνων, απόρριψη των προτάσεων του Donald Trump, από το Κρεμλίνο, το οποίο θέλει μια συμφωνία πακέτο, για το ουκρανικό ζήτημα και την αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού χώρου. (Όμως, οι απαιτήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να στηρίζονται, πρακτικά, σε ένα διευρυμένο επίπεδο εδαφικών κατακτήσεων, αλλιώς καθίστανται ανεδαφικές).
Απορρίφθηκαν μετά … επαίνων, οι προτάσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, από τη Μόσχα, η οποία, όμως, δεν επιθυμεί να χαλάσει το διπλωματικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την εκλογή του, στην αμερικανική προεδρία.
Για τον λόγο αυτόν, όλες οι διαβουλεύσεις έχουν γίνει, στο εντατικό και πυρετώδες παρασκήνιο χωρίς να είναι, επισήμως, γνωστό οτιδήποτε, σχετικά με την διαβούλευση των δύο πλευρών, η οποία, άλλωστε, δεν είναι μία απευθείας επαφή, αλλά πραγματοποιείται, μέσα από διάφορα άλλα κανάλια.
Έτσι, ο Donald Trump αποδέχτηκε ορισμένες αξιώσεις της Μόσχας και μέσω του Keith Kellog, που έχει ορίσει, ως εκπρόσωπό του, στον χειρισμό του ουκρανικού (αλλά και του ευρωπαϊκού) προβλήματος.
Με τα δυσμενή δεδομένα, που έχουν δημιουργηθεί και δημιουργούνται, επί του εδάφους των μαχών, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, πρότεινε, στο επιτελείο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κάποια «δώρα». Ας τα δούμε :
Το πρώτο «δώρο» είναι η αποδοχή της οριστικής μη εισόδου, της Ουκρανίας, στο ΝΑΤΟ.
Το δεύτερο «δώρο» είναι η αποδοχή της αποστρατικοποίησης, σε ό,τι απομείνει, από την μεταπολεμική Ουκρανία.
Το τρίτο «δώρο» είναι η αποδοχή της απομάκρυνσης του Βολοντιμίρ Ζελενσκι, από την εξουσία.
Το τέταρτο «δώρο» είναι η αποδοχή όλων των τετελεσμένων γεγονότων, στο πεδίο των μαχών και η αποδοχή της απόσπασης των εδαφών της Ουκρανίας και της ενσωμάτωσης, στην ρωσική επικράτεια, όλων των κατακτημένων εδαφών, από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Και το πέμπτο «δώρο» είναι η ειρήνη, στην Ευρώπη.
Όπως προανέφερα οι αμερικανικές προτάσεις απορρίφθηκαν, επειδή όλες έχουν πολύ σημαντικές ατέλειες και απέχουν πολύ, από τις θέσεις και τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς.
Στο, παραπάνω, βίντεο περιγράφω, αναλυτικά και τις αμερικανικές προτάσεις αλλά και τις ρωσικές απαιτήσεις οι οποίες, βέβαια, για να μπορούν να υποστηριχθούν, είναι απαραίτητη η μεγάλη διεύρυνση των κατεχομένων εδαφών, στην σημερινή Ουκρανία, έστω ακόμη και με την κατάληψη, σχεδόν, ολόκληρου του εδάφους της ουκρανικής επικρατείας. Αλλιώς, οι όποιες ρωσικές απαιτήσεις καθίστανται ανεδαφικές.
Αυτό το βίντεο θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να παρακολουθηθεί, από το αναγνωστικό κοινό διότι περιέχει λεπτομέρειες, οι οποίες, δύσκολα, βρίσκονται, στην τρέχουσα δημοσιογραφία.
Πρέπει να εκπληρωθούν, πλήρως, όλοι οι όροι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προτού τερματιστεί ο πόλεμος, στην Ουκρανία δήλωσε, χθες Δευτέρα (10/2/2025), ο υπεύθυνος της Ρωσίας, για τις σχέσεις της Μόσχας, με την Ουάσινγκτων και έτσι η Μόσχα ξεκαθαρίζει την στάση της και θέτει δύσκολα θέματα, στο αμερικανικό επιτελείο και μάλιστα, το δυσκολότερο όλων των προβλημάτων, αφορά την αναδιαμόρφωση της κατάστασης, στον ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο η Μόσχα ξεκινάει με μία μαξιμαλιστική θέση, που προσδιορίζεται από την απαίτηση, για την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης, περιλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων της Βρετανίας και της Γαλλίας, με εναλλακτική πρόταση την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων από τις χώρες του τέως “υπαρκτού σοσιαλισμού”, που προσχώρησαν το 1989 - 1990, στην Δύση και στην συνέχεια, στο ΝΑΤΟ (ακόμη και την Τουρκία) και στην τοποθέτησή τους, πολύ μακριά, από τα ρωσικά σύνορα, διαφορετικά η Μόσχα σκοπεύει, με όλες τις δυσκολίες, που θα παρουσιαστούν, στο πεδίο των μαχών, να φτάσει, έως τα ουκρανιπολωνικά σύνορα. όπου και θα εγκαταστήσει, εκεί, το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο.
«Η πολιτική λύση, όπως την οραματιζόμαστε, δεν μπορεί να επιτευχθεί, παρά μόνο, με την πλήρη εφαρμογή των όσων διακήρυξε ο Πρόεδρος Πούτιν, όταν μίλησε, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Ιούνιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκώφ, στην Μόσχα.
«Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι άλλοι, τόσο το καλύτερο θα είναι και τόσο πιο κοντά θα είναι αυτή η επιθυμητή πολιτική λύση για όλους», δήλωσε ο Ριαμπκώφ, που είναι διπλωμάτης καριέρας και εποπτεύει, επίσης, τον έλεγχο των εξοπλισμών και συνέχισε, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν βλέπει σημαντική αλλαγή, στην προσέγγιση των θέσεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, για την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να μιλήσει με την γλώσσα των τελεσιγράφων, ούτε και πρόκειται να δεχθεί αμερικανικά τελεσίγραφα.
«Χωρίς την επίλυση των προβλημάτων, που ήσαν οι βασικές αιτίες αυτού, που συμβαίνει, δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκώφ. «Επομένως, οι παραλλαγές και τα ημίμετρα δεν είναι ο δρόμος, που είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε».
Προφανώς είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση που θα είναι πακέτο και συνολική αφορώντας την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο πρόκειται να είναι εξαιρετικά δυσχερής.
Ως εκ τούτου, το μόνο, που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Γι’ αυτό και προτρέπω για μία ακόμη φορά τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν το αρχικό βίντεο του παρόντος δημοσιεύματος.
Σχόλια