15/10/2023 Δεν ηττήθηκε, αλλά πληγώθηκε και υπέστη ρωγμώδες κάταγμα η Νέα Δημοκρατία, στον β’ γύρο των “αυτοδιοικητικών” εκλογών. Σαρωτική ήττα, του ανίκανου Κώστα Μπακογιάννη, με 44,04%, έναντι 55,96% του Χάρη Δούκα, στον δήμο της Αθήνας, του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, στην Θεσσαλονίκη και του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, στην Θεσσαλία. (Έχασε, στην Πετρούπολη, ο, τέως, Συριζαίος και νυν υποστηριζόμενος, από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Στέφανος-Γαβριήλ Βλάχος, με 44,67% και εξελέγη, με 55,33%, ο κομμουνιστής, πρώην, δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος).

 


Κώστας Μπακογιάννης : Ο αποτυχών να επανεκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων.



Ο δεύτερος γύρος των λεγομένων αυτοδιοικητικών εκλογών που διεξήχθη, χθες, Κυριακή 15/10/2023 επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις, για την Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικά, εξαιτίας των πολύ κακών επιλογών, στις οποίες προέβησαν αυτός και το κομματικό επιτελείο του, όσον αφορά σημαντικές υποψηφιότητες, σε δήμους και σε περιφέρειες. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, στον δήμο της Αθήνας, ο οποίος υπέστη σαρωτική ήττα, στον δεύτερο γύρο (πήρε 50.403 ψήφους, από 57.800 στις 8/10/2023), από τον Χάρη Δούκα (64.055 ψήφοι), παρά την τεράστια απόσταση, που τους χώριζε, στον πρώτο γύρο των εκλογών, όπου ο Χάρης Δούκας είχε λάβει μόλις 19.842 ψήφους {δείτε το πρόσφατο δημοσίευμα σε αυτό εδώ το blog με τίτλο : “H μάχη των Aθηνών” (ως παρωδία) : Θα καταφέρει το Mπακογιαννοπαίδι να χάσει την δημαρχία, στις 15/10/2023; Δύσκολο. Πολύ δύσκολο, στα όρια του απίθανου. Μην υποτιμάμε, όμως, την ανικανότητα του γόνου της Ντόρας. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ικανός να καταφέρει και το απίθανο. (Το 2019 είχε πάρει 88.921 ψήφους, τώρα, πήρε 57.800 ψήφους, ενώ η ΝΔ, τον περασμενο Ιούνιο πήρε 94.811 ψήφους. Η αποτυχία του άχρηστου και ανίκανου μπακογόνου είναι δραματική, αλλά)…}, αλλά και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην Θεσσαλονίκη, που έχασε από τον Στέλιο Αγγελούδη άνετα (32,67%, έναντι 67,33%) κάτι που ήταν αναμενόμενο, από την προηγούμενη Κυριακή του Κώστα Αγοραστού στην περιφέρεια Θεσσαλίας του, τέως, καραβανά Αλκιβιάδη Στεφανή, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και άλλες ήττες, που δεν έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε. 



Στέφανος-Γαβριήλ Βλάχος : Ο αποτυχών να επανεκλεγεί δήμαρχος Πετρουπόλεως.



[Κάνω, εδώ και μια ειδική αναφορά, στην Πετρούπολη, στην πόλη, στην οποία ζω. Εδώ, ο, παλαιά, Συριζαίος Στέφανος-Γαβριήλ Βλάχος υπέστη μια σοβαρή ήττα, αν και υποστηριζόταν, επίσημα, από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που, όλοι μαζύ, αυτήν την λήγουσα τετραετία 2019 - 2023, συνδιοικούν τον δήμο, μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους. Νικητής αναδείχτηκε ο κομμουνιστής πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος, με μια ποσοστιαία διαφορά 55,33%, έναντι 44,67%.

 


Από τον τοίχο του παλαιού πασόκου κατοίκου της Πετρούπολης κ. Ηλία Θεοδωρακόπουλου, στο Facebook : Άλλαξε το αποτέλεσμα, αυτό το προχθεσινό φεϊγβολάν; Ναι. Και διεύρυνε την τελική διαφορά.



Το γεγονός αυτό αποτελεί έκπληξη, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε έναν άλλον συνδυασμό, με επικεφαλής, τον Δημήτρη Ταλιούρα, που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Αυτή ήττα είναι ευτελιστική, για τον Βλάχο, ο όποιος ήθελε και πάλεψε, με πάθος, για μια 4η δημαρχιακή θητεία, αλλά απέτυχε, παταγωδώς, όπως, άλλωστε, του άξιζε].

Σημασία είναι έχει το γεγονός ότι, χωρίς να υποστεί ήττα η Νέα Δημοκρατία, υπέστη ένα “ρωγμώδες κάταγμα”, το οποίο βέβαια, είναι ανατάξιμο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι, στον πρώτο γύρο των λεγομένων αυτοδιοικητικών εκλογών, η επικράτησή της ήταν επιβλητική.



 Ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου (ο ΓΑΠ), σε photo, το χθεσινό  βράδυ, μαζύ με τον ηττημένο, από τον πρώτο γύρο, υποψήφιο δήμαρχο και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη (που, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, στην Αθήνα, υποστήριξε τον αντίπαλο του Κώστα Μπακογιάννη), στο εκλογικό κέντρο του εκλεγμένου, πλέον δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Σημαίνει κάτι αυτό; Ίσως. θα δούμε…



Στην ουσία, αυτή, που κέρδισε και στους δύο γύρους των “αυτοδιοικητικών” εκλογών, είναι η τεράστια αποχή των ψηφοφόρων, η οποία, πχ, στον δήμο της Αθήνας, στον πρώτο γύρο έφτασε, περίπου, στο 68% και στον δεύτερο γύρο, το 73% και ανάλογα, κινήθηκε, λίγο-πολύ και στην υπόλοιπη χώρα. 

Σημασία έχει ότι, από εδώ και πέρα, το πολιτικό παιχνίδι αποκτά ένα κάποιο ενδιαφέρον, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, από τα χθεσινά αποτελέσματα εκλογικά αποτελέσματα. 

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κυριαρχεί, στην πολιτική ζωή του τόπου και ουσιαστικά, να κατέχει, κυριολεκτικά, σχεδόν, όλο το θεσμικό πλαίσιο του κράτους, στην στενότερη και στην ευρύτερη ύπαρξη του.

Και πρέπει, φυσικά, να αντιληφθούμε ότι η ανατροπή αυτής της κατάστασης δεν είναι κάτι το εύκολο, διότι έχουμε φθάσει, στο σημείο να μην υπάρχει καμία αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στο καθεστώς, αλλά ούτε, καν, ένας ικανός εκλογικός της αντίπαλος, ευρισκόμενος, έστω, μέσα στα πλαίσια του συστήματος και των ευρωθεσμών.

Από εδώ και πέρα, δεν χρειάζονται περισσότερα. Αυτό που απαιτείται, είναι η αναμονή, για τις εξελίξεις, που, όπως φαίνεται, πρόκειται να καθυστερήσουν. Άλλωστε το εκλογικό έτος 2027 είναι μακριά και ακόμη και στην ενδιάμεση στάση των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, δεν προμηνύονται σοβαρές ανατροπές. Η αντιπολίτευση παραμένει, βαρύτατα, αδύναμη και η κοινωνία επιλέγει, ως διαμαρτυρία, την αποχή από την δράση, ακόμη και από την εκλογική διαδικασία.

Θα δούμε. Ελπίζω να είμαστε, εδώ, για να δούμε.

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Ο Μπακογιαννης ειναι ενας αχρηστος και ανικανος γονος μιας απο τις μεγαλυτερες ολιγαρχικες δυναστειες που λυμαινονται τη χωρα. Το πως μεγαλωσαν τυποι σα το Μπακογιαννη δεν διαφερει και πολυ απο το Prince Harry η αλλους γονους πλουσιων πολιτικων δυναστειων. Οποτε ηταν φυσικο να θεωρει ως φεουδο του το δημο Αθηνας (ενω ο ιδιος ζει αλλου, δεν εχει καμια σχεση με την Αθηνα και ουτε εζησε ουτε γνωριζει τη πολη). Περα απο κλαμμενος φαινοταν απο πισω του και οργη για το πως τολμησαν οι υποτελεις πολιτες να μην τον επανεκλεξουν.

Περα απο τη κακογουστια και ανοργανωσια που επικρατησε στο Δημο Αθηναιων επι Μπακογιαννη, εγινε ενα μεγαλο πλιατσικο με υπερκοστολογημενες ζαρτινιερες και γελοιοτητες περι μεγαλων περιπατων. Η δημαρχια αποτελουσε ενα τροπο για να ξεπλενει χρημα η συμμορια του βλαχοδημαρχου και οι παρατρεχαμενοι του.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ναι, έτσι, ακριβώς, είναι ο Κωστας Μπακογιάννης. Και χρήσιμο θα είναι, από την 1/1/2024, που αναλαμβάνει, ως δήμαρχος Αθηναίων, ο Χάρης Δούκας να ψάξει την διαχείριση, που έκανε ο Μπακογιάννης και ιδίως, τον “Μεγαλο Περίπατο”, που, μάλλον, “μεγάλος περίδρομος” είναι.

Θα δούμε…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ : “Τους ζυγούς λύσατε”! Πήραν, χεράκι-χεράκι, την ελληνική κοινωνία και την παρέδωσαν, στην δεξιά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την έβγαλαν, από την προεπαναστατική κατάσταση, στον οποία βρισκόταν, κατά την περίοδο 2011-2015 και την οδήγησαν, στην υποταγή, στην ολιγαρχία. (Η δεξιά και η ολιγαρχία, τελικά, τους χρωστούν μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη χάρη)…