2023 : Στο επίπεδο του 7,75% η ονομαστική και όχι πραγματική αύξηση των κύριων συντάξεων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη και σε επίπεδο αποπληθωρισμένων τιμών, πρόκειται για μείωση - 2,15%, εάν ο πληθωρισμός του 2022 φθάσει, στο 9,9%. (Οι επικουρικές συντάξεις δεν θα λάβουν καμμία αύξηση). Εξ όλων αυτών, γίνεται σαφές ότι πρόκειται, περί κοροϊδίας.

 



Χθες, 28/12/2022, υπεγράφη, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την αύξηση των κύριων συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2023. Έτσι, το συνολικό ποσό των κύριων συντάξεων, με έναρξη καταβολής, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, αυξάνεται από την 1/1/2023, κατά 7,75%, ενώ, τυχούσες διαφορές, που θα προκύψουν, μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού έτους 2023 και των αντίστοιχων στοιχείων, που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, όσον αφορά το ετήσιο ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, πρόκειται να ληφθούν υπόψη, κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων, στην απόφαση των συντάξεων, που αφορά το 2024, οπότε και θα αποδοθούν ή θα παρακρατηθούν, αναλόγως, θετικές ή αρνητικές διαφορές.

Προφανώς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βιάζεται, καθώς, όπως φαίνεται, έχει προγραμματίσει μια προσφυγή, στις βουλευτικές εκλογές, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανόν τον Μάρτιο, ή τον Απρίλιο του ερχόμενου νέου έτους. Αυτή είναι η αιτία της τωρινής βιαστικής ανακοίνωσης, για την ονομαστική και όχι πραγματική αύξηση των κύριων συντάξεων, κατά 7,75% (ποσοστό πληθωρισμού 2022+ποσοστό ανάπτυξης:2), η οποία ονομαστική αύξηση, φυσικά, δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πραγματική μείωσή τους πρόκειται να συνεχιστεί, ολοκληρωτικά και χωρίς κανένα χρυσωμένο χάπι και το 2023. 

Εν τω μεταξύ, χρήσιμο είναι να δούμε τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», με την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου 2022. Έτσι, σύμφωνα με αυτά, η μέση κύρια σύνταξη ήταν 699,22 ευρώ, η μέση επικουρική σύνταξη ήταν 175,7 ευρώ και το μέρισμα (δημόσιοι υπάλληλοι) 103,98 ευρώ μεικτά, ενώ το 33,9% των κύριων συντάξεων (αφορά 939.774 συνταξιούχους) ήταν κάτω, από 500 ευρώ. Όμως, αν πάρουμε, ως μέτρο, την διάμεσο των κύριων συντάξεων, αυτή διαμορφώνεται, στα 680,71 ευρώ, για τις συντάξεις γήρατος, στα 416,28 ευρώ, για τις συντάξεις θανάτου και στα 465,98 ευρώ, για τις αναπηρικές συντάξεις. 

Δείτε τον παρακάτω πίνακα :
   





Με δεδομένο το πτωχό επίπεδο των συντάξεων, ειναι, επίσης, δεδομένο ότι τεράστιες αυξήσεις έχουν δοθεί και πρόκειται να δοθούν, σε άλλους, δηλαδή στα πρόσωπα, που ηγούνται του e-ΕΦΚΑ που δίνει όλο και περισσότερο χαμηλές συντάξεις. Έτσι,  στα 7.483,10 ευρώ μικτά (από 4.000 ευρώ που ήταν) φθάνει ο μισθός του Διοικητή του ΕΦΚΑ, ενώ από 7.067,37 ευρώ μικτά λαμβάνουν οι Υποδιοικητές, αλλά και οι νέοι managers που θα στελεχώσουν τις αυτοτελείς διευθύνσεις που έχουν συσταθεί και αναμένεται να στελεχωθούν, από τα golden boys και girls της Νέας Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών θα λαμβάνει 5.986 ευρώ, τον μήνα, κάτι που αντιστοιχεί, στο 72% των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου. 

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, σε εκατομμύρια συνταξιούχους, για τις επερχόμενες αυξήσεις στις συντάξεις, που θα δοθούν για πρώτη φορά το 2023, αλλά η αλήθεια είναι, εντελώς, διαφορετική, αφού, στην πραγματικότητα, πέραν των ονομαστικών αυξήσεων, για το 2023, έχουμε πραγματικές/αποπληθωρισμένες μειώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό (Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), για το 2022, ο οποίος θα ξεπεράσει το 9% και πιθανόν να φθάσει το 9,9%, με μικρότερο αναμενόμενο επίπεδο το 9,1%. 

Έτσι, η αύξηση του 7,75%, που χορηγείται, από την 1/1/2023, με βάση την χθεσινή (28/12/2022) ΚΥΑ, στους συνταξιούχους, είναι μικρότερη του πληθωρισμού και άρα οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν αυξήσεις, αλλά θα δουν πραγματική μείωση, στα εισοδήματά τους, που, απλώς, θα περιοριστεί, κατά 7,75%, σε σχέση, με τα εισοδήματα του, το 2022, με έναν πληθωρισμό της τάξεως, άνω του 9%, με δεδομένο το γεγονός ότι η ανακοινωθείσα ονομαστική αύξηση αφορά, μόνο, τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές, οι οποίες θα μείνουν στάσιμες. Πρόκειται, δηλαδή, ουσιαστικά, όσον αφορά τις ανακοινωθείσες ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, για έναν απλό περιορισμό των τεράστιων απωλειών, που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, από το 2009 και μετέπειτα, έως τώρα. 

Αυτή είναι η ωμή και σκληρή πραγματικότητα. Όλα τα άλλα, που λένε ο Κωστής Χατζηδάκης και η κυβέρνηση, είναι ανοησίες και ωραιοποιημένα ψεύδη, διότι οι πραγματικές αυξήσεις των συντάξεων εξισούνται, με το ποσοστό του πληθωρισμού, το 2022 + το ποσοστό ανάπτυξης, κατά το ίδιο έτος και όχι, με την διαίρεση : 2, του αθροίσματος αυτών των δυο ποσοστών του ετήσιου πληθωρισμού και της ετήσιας ανάπτυξης του 2022, όπως πράττει η κυβέρνηση του Κυργιάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να μειώσει τις πραγματικές αποπληθωρισμένες κύριες συντάξεις των δικαιούχων, ενώ οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν, ως έχουν, χωρίς, καν, μια έστω μικρή ονομαστική αύξηση, γεγονός το οποίο, στην πραγματικότητα, μειώνει τις επικουρικές συντάξεις, κατά ένα ποσοστό ίσο, με το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού του 2022.

Με λίγα λόγια, έχουμε να κάνουμε, με μια ουσιαστική κοροϊδία και μια μεγάλη απάτη, με σαφή προεκλογική χροιά, γεύση και προοπτική.

Θα θέσει αυτή η κοροϊδία και αυτή η απάτη;

Σε ένα κάποιο κοινό, ναι. Αλλά το προεκλογικό παιχνίδι της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία το έχουν, οριστικά, χαμένο. Όσες βουλευτικές εκλογές και να επιδιώξουν να κάνουν…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).