12/2022 : Αντέχει η Νέα Δημοκρατία, σε χαμηλά επίπεδα, ως προς την πρόθεση ψήφου (28,5%, ή 30,1%); Όχι. Με μια απόσταση, στο 4,8%, ή στο 5,7% ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η παρέλευση του χειμώνα θα δείξει, για την κυβέρνηση, ότι η εικόνα είναι μη αναστρέψιμη.

 







Δύο είναι οι δημοσκοπήσεις, που παρουσιάζω, στο παρόν δημοσίευμα, που αφορά τις δημοσκοπικές τάσεις του Δεκεμβρίου 2022, ως προς την πρόθεση ψήφου του ελληνικού εκλογικού σώματος, μια προερχόμενη από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και άλλη μια προερχόμενη, από την MRB, για να μπορέσουν οι αναγνώστες να έχουν μια ευρύτερη εικόνα των τάσεων, που επικρατούν, ή που εμφανίζεται να επικρατούν, στο εκλογικό σώμα, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, που, ούτως, ή άλλως, θα διεξαχθούν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς ως ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να διακριθεί για τις αντικειμενικές του απόψεις. Οι δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιεί, κατά περιόδους, όμως, είναι κάτι άλλο και φυσικά, και αυτές θα κριθούν, όταν έλθει η ώρα των βουλευτικών εκλογών και καταμετρηθούν οι ψήφοι και γνωστοποιηθούν τα ποσοστά, που θα λάβει το κάθε κόμμα την ημέρα εκείνη.

H MRB είναι μια δημοσκοπική εταιρεία της αγοράς και έχει την δική της ιστορία, η οποία μπορούμε να καταγράψουμε ότι δεν είναι, ιδιαίτερα, επιτυχημένη, όμως οι μετρήσεις της δεν μπορούν να αγνοηθούν. Κάθε άλλο.

Η ουσία του προβλήματος, το οποίο γεννάται αυτή την περίοδο, αφορά το αν Νέα Δημοκρατία έχει και άλλα περιθώρια πτώσης, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, ή όχι. Σε αυτό το ερώτημα, οι δυο εταιρείες, με τις δημοσκοπήσεις τους, δίνουν δύο, εντελώς, διαφορετικές απαντήσεις. 

Το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς υποστηρίζει και θέλει να περάσει την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει, το ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται, σε φάση επανασυσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, και φυσικά, τα εκλογικά ποσοστά τους είναι, σε ανοδική πορεία, ενώ η MRB καταγράφει μια, εντελώς, διαφορετική εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, η οποία δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται, σε πορεία δημοσκοπικής αποσυσπείρωσης, με ικανά περιθώρια, περαιτέρω πτώσης, την ίδια στιγμή, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται, σε κατάσταση δημοσκοπικής στασιμότητας.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει, ακόμη, αρκετά περιθώρια αποσυσπείρωσης των ψηφοφόρων της - και το φαινόμενο της παρατεταμένης ακρίβειας, στην αγορά, ενισχύει αυτή την τάση, όπως και οι ιστορίες, με τις υποκλοπές της ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τύπου 5046c του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τις άλλες -, τουλάχιστον, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2023, οπότε, από εκείνη την χρονική περίοδο και μετά, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, θα πρέπει να αρχίσει να εμφανίζεται μια ανοδική πορεία, στα δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνητικού κόμματος. Μια ανοδική πορεία το μέγεθος και την ταχύτητα της οποίας μένει να δούμε.

Μάλιστα, η MRB προχωρεί και σε αναγωγή των αποτελεσμάτων, επί των έγκυρων ψήφων, δείχνοντας ότι η δημοσκοπική απόσταση της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, βρίσκεται, στο 5,7%, ενώ, τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται, ως εξής: ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3%, ΠΑΣΟΚ 11,9%, ΚΚΕ 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, ΜεΡΑ25 3,1% και Έλληνες για την πατρίδα (του Ηλία Κασιδιάρη) 2,8%. 

Τα παραπάνω εκλογικά ποσοστά δεν είναι παράλογα, αλλά πρέπει να επισημανθεί, ότι ειδικά το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη αδικείται, διότι η δημοσκοπική, η εκλογική και η πολιτική δυναμική του δείχνει ότι θα υπερβεί το απαιτούμενο εκλογικό όριο του 3% των έγκυρων ψήφων και φυσικά, θα βρίσκεται στα έδρανα της επόμενης βουλής. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι, καθόλου, επιθυμητή, στο κατεστημένο ελληνικό πολιτικό σύστημα και στην ελληνική ολιγαρχία και γι’ αυτόν τον λόγο, προσπαθούν να κρύψουν και να καταστείλουν αυτή την βροντή εκλογική δυναμική. Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία θα καταγραφεί, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Εδώ και καιρό, το πουλάκι της αυτοδυναμίας, για την Νέα Δημοκρατία έχει πετάξει, προ πολλού και μάλιστα, χωρίς η παρούσα κυβέρνηση να έχει κανέναν αξιόλογο αντίπαλο, με αποτέλεσμα η στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι και αυτή δεδομένη και οφείλεται, όχι απλά, στην προηγούμενη διακυβέρνηση του τόπου, από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οφείλεται, κυρίως, σε όσα τραγικά συνέβησαν, κατά την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2015 και την παταγώδη διάψευση των τεράστιων ελπίδων του πληθυσμού της χώρας μας. 

Τούτων δοθέντων, θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, καταφέρει το εκλογικό ποσοστό του να σταθεί, σε επίπεδα της τάξης του 30%. Αλλά το 30% δεν αποτελεί, πλέον, ούτε και για την Νέα Δημοκρατία, μια δεδομένη και σίγουρη βάση στήριξης. Το εκλογικό επιτελείο της οδού Πειραιώς και ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ θα πρέπει να ιδρώσουν, αρκετά, τις φανέλες τους, αν θέλουν να φθάσουν, σε αυτό το εκλογικό ποσοστό και να το ξεπεράσουν (πάντως, για πάνω από το 32%, δεν τους βλέπω ικανούς), αν και βέβαια, βρίσκονται, σε καλύτερη θέση, από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, το 39,85% του Ιουνίου του 2019, όπως και ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του 32%, είναι όνειρα θερινής νυχτός, για το κόμμα του αξιοθρήνητου Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι, απλούστατα, δεν είναι προσπελάσιμα. 

Από εκεί και πέρα, η μέτρια εκλογική άνοδος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θεωρείται δεδομένη, αλλά παραμένει να δούμε το πόσο θα επηρεαστεί, από την περιπέτεια, που αφορά την όχι ασήμαντη περίπτωση της διαφθοράς της Εύας Καϊλή, στην ευρωβουλή. Το μόνο αξιόλογο γεγονός είναι η εμφάνιση και για να είμαι ακριβής, η επανεμφάνιση της ακροδεξιάς, στην ελληνική βουλή και ειδικά, του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, ένα δεδομένο, στο οποίο έχω, ήδη, αναφερθεί. Είναι και αυτό το γεγονός, μια τεράστια “προσφορά” των, απολύτως, αποτυχημένων και καταστροφικών πρακτικών πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της θλιβερής κυβέρνησης, που αυτός σχημάτισε, από τον Ιούλιο του 2019, μέχρι σήμερα.

Αλλά όλα τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα αξιοσημείωτα που συμβαίνουν αυτή την εποχή. Η πολύ κακή διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζει το φαινόμενο το εκλογικό σώμα να έχει, σχεδόν, από τώρα, αποφασίσει για το τι πρόκειται και για το τι δεν πρόκειται να ψηφίσει, στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι καταμετρήσεις της πρόθεσης ψήφου των εκλογέων καταγράφουν μικρά ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων, κάτι που παραπέμπει, στο γεγονός, το οποίο φαίνεται, κυρίως, στην δημοσκόπηση της MRB, όπου οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι ανέρχονται, στο 9,9% και εκείνοι που θα ψηφίσουν άκυρο ή οτιδήποτε άλλο μη καταμετρήσιμο, στο 5,1%.

Στην πραγματικότητα και αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει, ήδη από τώρα, τι θα ψηφίσουν· απλώς, δεν το λένε δεν το ανακοινώνουν, γεγονός, το οποίο δεν αποτελεί ένα καλό και ευοίωνο φαινόμενο, για το κυβερνητικό κόμμα, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε οι εκπλήξεις, τις οποίες πρέπει να περιμένουμε, μπορεί να είναι αρκετές, αν και το γενικότερο εκλογικό κλίμα δεν βοηθάει, σε κάτι τέτοιο. Η κατάσταση, για την Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι, κατά την διάρκεια της περιόδου, από τότε που θα προκηρυχθούν οι βουλευτικές εκλογές, μέχρι την διεξαγωγή τους, έχει περιθώρια βελτίωσης, είναι, στην ουσία και στην βάση της, μη αναστρέψιμη.

Από κει και πέρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις, μέσα στον, ή μετά τον, επερχόμενο χειμώνα. Και τότε, θα μπορέσουμε να τα πούμε, καλύτερα.

Ας περιμένουμε, λοιπόν..

Σχόλια

Ο χρήστης stratus είπε…
Ενδιαφέρουσα αποτίμηση των δημοσκοπήσεων αλλά, τι σας/μας κάνει να έχουμε εμπιστοσύνη στην singular όταν υπάρχει προηγούμενο από το 2000 και στις ΗΠΑ έχουν προβλήματα νοθείας από την εποχή το θάμνου του γηραιώτερου….
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Δεν εμπιστεύομαι καμία δημοσκόπηση. Απλώς, προσπαθώ, μέσω αυτών, να ανιχνεύσω την πραγματικότητα.

Αυτό και τίποτα περισσότερο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…