Adults In the Room? "Δεν θα κάνω την βουλή βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών. Κλείνουμε τα κεφάλαια εκείνης της περιόδου" λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το πρώτο εξάμηνο του 2015. (Οι δανειστές το επιθυμούν και η πρόθυμη Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι είναι ένα κόμμα πολιτικών απατεώνων).







Από όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην παρούσα φάση, δεν είναι τα οικονομικού περιεχομένου θέματα, αυτά που θα απασχολήσουν το παρόν δημοσίευμα. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος, το περιεχόμενο και η αποτελεσματικότητα των εξαγγελιών του, που αφορούν την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης, θα κριθούν, σε έναν χρόνο, από τώρα και για μένα, είναι δεδομένο ότι οι εξαγγελίες αυτές, εφ' όσον υλοποιηθούν (κάτι που δεν είναι δεδομένο), θα δημιουργήσουν ένα βαρύ δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως έχω περιγράψει, πολύ πριν ο πρωθυπουργός σχηματίσει την παρούσα κυβέρνηση [Δείτε τα παλαιότερα δημοσιεύματά μου, σε αυτό εδώ το μπλογκ : Μια πρόωρη, αλλά και αληθής πρόβλεψη, για την αποτυχία του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, που έρχεται. (Τα ασφυκτικά δεσμά του ευρώ, οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, για την έκδοση ενός τοπικού νομίσματος και τα προκύπτοντα αδιέξοδα), αλλά και 2009 - 2019 : Η ελληνική οικονομία και τα αδιέξοδα του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. (Η ανισορροπία αποταμιεύσεων και επενδύσεων και η πτώση της ροπής προς κατανάλωση, ως αιτίες της οικονομικής κρίσης, μέσα στα πλαίσια των Μνημονίων)].

Όλα αυτά θα κριθούν, στην πορεία του χρόνου και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να αποτιμήσουμε τα όσα προκύψουν. Άλλα είναι αυτά, που θα μας απασχολήσουν, σήμερα. Και αυτά αφορούν τις επίμονες και συνεχείς εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, από το 2016, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019, για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, από την νέα βουλή, η οποία Επιτροπή θα διερευνούσε όλα όσα έγιναν, κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι την επιβολή των capital controls.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις διακηρύξεις της Νέας Δημοκρατίας, κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, αναφερόμενος, στο πρώτο εξάμηνο του 2015, έκανε την έκπληξη, λέγοντας ότι δεν θα κάνει την βουλή βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών, συμπληρώνοντας ότι κλείνουν τα κεφάλαια εκείνης της περιόδου. Στην ουσία, έκανε πίσω, ακυρώνοντας τους δικούς του σχεδιασμούς, για τους οποίους είχα μιλήσει προεκλογικά [Δείτε, το : Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, για εξεταστική επιτροπή στην νέα βουλή, για το κόστος της "περιόδου Βαρουφάκη", αλλά και συνολικά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. (Μια απόπειρα συνεξέτασης των δεδομένων του πρώτου εξαμήνου του 2015, με τα στοιχεία του 3ου Μνημονίου καθώς και της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η αναγκαιότητα της επιβολής capital controls και οι ευθύνες της ΕΚΤ, του Γιάννη Στουρνάρα και του, τότε, υπουργού Οικονομικών)]. Το γιατί το πράττει αυτό, είναι που θα μας απασχολήσει, σήμερα (και για πολύν καιρό, αργότερα, αφού το σχετικό ερώτημα πρόκειται να απασχολεί, επί μακρόν και τους ιστορικούς του μέλλοντος).

Η ανεύρεση των αιτιών, για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει την υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, για όσα έγιναν, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, δεν είναι καθόλου, δύσκολη. Ο πρωθυπουργός είναι σαφές ότι δέχτηκε πιέσεις, από τους δανειστές, με πρώτους και "καλύτερους" την Angela Merkel και τον Emmanuel Macron, όπως και από την ευρωγραφειοκρατία, που, ουδόλως, επιθυμούν να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, που θα ξύνει αυτές τις παλαιές πληγές, εν όψει, μάλιστα και του Brexit, το οποίο συγκλονίζει το ετοιμόρροπο "ευρωπαϊκό" οικοδόμημα.

Τα πράγματα, μάλιστα, γίνονται χειρότερα, όχι, μόνο, από την πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά "Adults in the room", που λέγεται ότι αποτυπώνει τα όσα διαδραματίστηκαν, εκείνη την εποχή, στην Ελλάδα και στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Αυτή η δραματοποιημένη κινηματογραφική αφήγηση, που βαδίζει, στα χνάρια των άλλων επικών ταινιών του Γαβρά ("Ζ", "Ομολογία", "Κατάσταση Πολιορκίας" και " Ο Αγνοούμενος") πιστεύω ότι έπαιξε μικρότερο ρόλο, από το "πυρηνικό" όπλο, που έχει, στα χέρια του ο πρωταγωνιστής εκείνης της εποχής, ο Γιάννης Βαρουφάκης, στο βιβλίο του οποίου, ο γνωστός σκηνοθέτης βάσισε το περιεχόμενο της ταινίας του.

Αυτό, που φόβισε τους ξένους δανειστές, είναι η ρητή απειλή του Γιάννη Βαρουφάκη ότι θα ανεβάσει, στο Διαδίκτυο, τις πολύωρες και πολυήμερες συνομιλίες, που διεξήχθησαν, στο Eurogroup, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, τις οποίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει μαγνητοφωνήσει. 

Μια τέτοια ξεφτίλα οι ευρωθεσμοί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να την αφήσουν να εκτυλιχθεί, στο φως της δημοσιότητας, αφού θα αποκαλύψει το στυγνό περιεχόμενο του imperium, που κτίζεται, στα "ευρωενωσιακά" παρασκήνια και τον αντιδημοκρατικό ιστό της αράχνης, που αυτό το γερμανοκρατούμενο imperium υφαίνει, κρυφά και πίσω από τις πλάτες των λαών της "Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Οι κυβερνήσεις του Παρισιού και του Βερολίνου και οι ευρωθεσμοί απαίτησαν τον ενταφιασμό της υπόθεσης. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει, χωρίς αιδώ και απροσχημάτιστα, ότι κλείνει τα οχληρά κεφάλαια της περιόδου του πρώτου εξαμήνου του 2015. 

Δεν είναι, λοιπόν, η προτίμηση της λήθης, στο παρελθόν, που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην επιλογή αυτή. Δεν είναι, καν, η εμπέδωση ενός ήπιου πολιτικού κλίματος, με δεδομένη την, επί μακρόν, ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της λοιπής αντιπολίτευσης να βλάψουν τους πολιτικούς, τους οικονομικούς και τους λοιπούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία κυριαρχεί και παίζει (και θα εξακολουθήσει να παίζει στο προβλεπτό μέλλον των, τουλάχιστον, δύο επόμενων ετών), εν ου παικτοίς.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εάν ήθελε, μπορούσε να ξεκινήσει, με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στην βουλή, την πολλή χρήσιμη έρευνα, για όσα συνέβησαν, το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Όμως, παρά το γεγονός ότι η σύσταση αυτής της Επιτροπής ήταν μία από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του κυβερνητικού κόμματος, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ωμότατα, έβαλε στην άκρη την δέσμευση αυτή, πειθόμενη, στις εντολές των ξένων, οι οποίοι έχουν να κουκουλώσουν τις δικές τους αθλιότητες. 

Φυσικά, όσο και αν αυτή η εξέλιξη είναι απογοητευτική, δεν είναι, καθόλου, απρόσμενη. Η Νέα Δημοκρατία, είτε με τον Αντώνη Σαμαρά, είτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε όλη την διάρκεια της καταιγιστικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, στηρίχθηκε, στο ωμό ψεύδος, προκειμένου να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία, είτε το 2012, με τα "αντιμνημόνια" και τα "Ζάππεια", είτε, τώρα, με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες της, π.χ., για το Μακεδονικό και την "τροποποίηση" της Συνθήκης των Πρεσπών και για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για το πρώτο εξάμηνο του 2015. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και τα πεπραγμένα του τωρινού κυβερνητικού κόμματος, στις υποθέσεις της SIEMENS και της NOVARTIS, είναι γνωστό ότι το κόμμα αυτό ασκεί, εκτεταμένα, την πολιτική απάτη και το πολιτικό ψεύδος, ως βασικά εργαλεία, για την προσέλκυση ψηφοφόρων. Και φυσικά, όσο πιο μεγάλα είναι τα πολιτικά ψεύδη και οι πολιτικές απάτες, τόσο περισσότερο πείθουν και προσελκύουν το ενδιαφερόμενο πολιτικό και εκλογικό κοινό. 

Έτσι, για να πούμε τα πράγματα, με το όνομά τους, μπορεί η ταινία του Κώστα Γαβρά να έχει, ως τίτλο της, τον αγγλικό τίτλο του βιβλίου του Γιάννη Βαρουφάκη "Ενήλικες, στο Δωμάτιο" (πρόκειται για την φράση της Christine Lagarde, σε μια συνεδρίαση του Eurogroup), όμως τα πεπραγμένα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύουν ότι αυτή δεν αποτελείται, από ενήλικες - ή ότι η, εν λόγω, ηγεσία, δεν θεωρεί ότι το ελληνικό εκλογικό σώμα και οι ψηφοφόροι της αποτελούνται από ενήλικες.

Άλλωστε, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι, μόνον, η Νέα Δημοκρατία κόμμα πολιτικών ψευτών και πολιτικών απατεώνων. Οι συριζαίοι, πριν από τους νεοδημοκράτες διέπρεψαν, εις το είδος αυτό. Και πριν από αυτούς, οι πασόκοι.

Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται η επίδειξη καμμίας λύπης, σε όσους πίστεψαν τις σχετικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, την ψήφισαν, στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019 και τώρα, δηλώνουν ότι είναι απογοητευμένοι (έστω και αν αυτοί, προς το παρόν, είναι πολύ λίγοι), δυσαρεστημένοι, ή, έστω, ενοχλημένοι, από αυτή την ατιμωτική συμπεριφορά της ηγεσίας του κυβερνητικού κόμματος.

Ας πρόσεχαν....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…