ΓΕΜΗΣΟΕ τέλος. Αντισυνταγματικός κρίθηκε, από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, ο Ν. 4808/2021, περί του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Σιγά-σιγά, ξηλώνεται η αντισυνταγματική νομοθεσία του Κωστή Χατζηδάκη, διότι έπεται συνέχεια…
Βέβαια, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η αναφορά, στην αντισυνταγματικότητα του νόμου, αφορά την είσοδο και την ένταξη των δικηγόρων και το λογιστών, στις διαδικασίες, για την έκδοση των συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ, αλλά ο νόμος αυτός ο 4808 / 2021 πάσχει και από άλλες αντισυνταγματικότητες, όπως διαπιστώθηκε, από το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), το οποίο θεσπίστηκε, με τον συγκεκριμένο νόμο του Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο έκρινε, ως αντισυνταγματική, την διάταξη αυτή και ως αντίθετη στην Ευρωπαΐκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Το Δ' Τμήμα έκρινε ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θεωρεί, παράλληλα, ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει, ιδιαιτέρως, σοβαρή επέμβαση, στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παράγραφος 1 του Συντάγματος και με την υπ΄ αριθμ. 2175/2022 απόφασή του, θεωρεί, μεταξύ των άλλων, ότι «η προαγωγή δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού», ενώ επισημαίνεται ότι «η ρύθμιση της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 1264/1982, περί σωρευτικής αναστολής σειράς συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στην περίπτωση της παράλειψης καταχώρισης ή επικαιροποίησης έστω και ενός μόνο στοιχείου, συνεπάγεται προδήλως δυσανάλογη, αλλά και ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ. 1 του Συντάγματος» και προστίθεται ότι «όλες οι διατάξεις του άρθρου 10 της υπ´ αριθμ. 62599/26-8-2021 προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, περί χορήγησης στοιχείων, κατά το μέρος που αφορούν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έχουν τεθεί καθ' υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 6 παρ. 4 του ν.1876/1990».
Με την προσβληθείσα υπουργική απόφαση, καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, η διαδικασία εγγραφής των, υπό σύσταση και υφιστάμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων, στο τηρούμενο, σε ηλεκτρονική μορφή, Μητρώο, τα καταχωρούμενα στοιχεία και έγγραφα και οι όροι πρόσβασης στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS-Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ.
Αυτό, που έχει σημασία, στην όλη υπόθεση, είναι το γεγονός ότι, σιγά-σιγά, αρχίζει να ξηλώνεται όλη η κάλτσα των αντισυνταγματικών νόμων, που έχει περάσει στην βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του συγκεκριμένου υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη.
Και φυσικά, αυτή είναι, μόνον, η αρχή. Έπεται συνέχεια και με τους υπόλοιπους νόμους (4826/2021 και 4892/2022), που αναφέρονται, στο δημοσίευμα, που παραθέτω στην αρχή του κειμένου.
Σχόλια