Πρέπει να πέσει μεγάλη πείνα, για να δαμαστεί η Κίνα. (2020 : Στο 2,3% έπεσε το ποσοστό ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ, αλλά η Δύση αντιμετώπισε βαθειά οικονομική κρίση, ενώ η ανακοπή της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμη).


Περνώντας,  μέσα στο 2020, την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, με αφορμή τον ιό COVID-2019, ήλθε η ώρα να κάνουμε την απαραίτητη πρώτη αποτίμηση των, προφανώς, δυσμενών επιπτώσεων της ηθελημένης διόγκωσης της κρίσης αυτής, σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας. 

Ας δούμε, λοιπόν, την ποσοστιαία εξέλιξη του ΑΕΠ μιας σειράς χωρών, σε Δύση και Ανατολή, για να έχουμε μια σαφή εικόνα του τι έχει συμβεί :

Κίνα +2,3% 

ΗΠΑ -3,2%,

Γερμανία -5,1%, 

Γαλλία -8,3%, 

Ιταλία -8,8% 

Ισπανία -11%, 

Ιαπωνία -4,8% 

Ρωσία -3%, 

Τουρκία +1,8%.


Όπως έχουμε πει, η κρίση του COVID-2019, η οποία έχει πραγματικό υπόβαθρο, χρησιμοποιήθηκε, μέσω της διόγκωσης και των υπερβολών, στα ληφθέντα μέτρα, ως εργαλείο, για την συρρίκνωση του διεθνούς εμπορίου και το απότομο φρενάρισμα της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας της Κίνας, με όποιο κόστος για τις οικονομίες της Δύσης.

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, η προσωρινή αλήθεια είναι ότι το τμήμα των στρατηγιστών των δυτικών ελίτ, που υποστηρίζει την δραστική μείωση του παγκόσμιου εμπορίου, προκειμένου να δαμαστεί η ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας και να να ανασχεθεί η ανεξέλεγκτη πρωτοκαθεδρια της, στο όχι μακρινό μέλλον, κατάφερε να κατεβάσουν, σημαντικά, την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ, από το 6,8%, το 2019, στο 2,3%, το 2020.

Αυτό το ποσοστό ανάπτυξης μπορεί να είναι θετικό και να απέχει, μακράν, των αρνητικών ποσοστών των οικονομιών της Δύσης, είναι, όμως, το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, από το 1976, που πέθανε ο Μάο Τσετουνγκ. Και φυσικά, αυτό το γεγονός πρέπει να ληφθεί υπόψιν, με δεδομένο το ότι, με την, εν πολλοίς, τεχνητή διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του Σεπτεμβρίου του 2008, η Δύση κατάφερε να ρίξει, μακροπροθεσμα, τον ρυθμό ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ, από το 12%, στο 6,8%.

Είναι, όμως, δυνατό να διατηρηθεί, επί μακρόν, αυτός ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας;

Δεν φαίνεται να είναι, εάν λάβουμε υπόψη, τον φρενήρη ρυθμό ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ, κατά το β' εξάμηνο του περασμένου έτους. 

Η κινεζική οικονομία έχει ξαναφουλάρει τις μηχανές της και φαίνεται ότι επανέρχεται, στους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι, με δεδομένο ότι η κρίση του COVID-2019 έχει πεπερασμένα όρια, η παραμονή των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα του 2,3%, δεν αποτελεί πιθανό σενάριο, για το μέλλον.

Κακά τα ψέμματα, αλλά η ραγδαία υποβάθμιση της κινεζικής οικονομικής μεγέθυνσης, απαιτεί μια τεράστια μείωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Πρέπει να πέσει μεγάλη πείνα, για να δαμαστεί η Κίνα.

Και η κρίση του COVID-2019 δεν είναι επαρκής, για έναν τέτοιο στόχο. 

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Σιγουρα το θεμα COVID ειναι αρκετα σκοτεινο απο καθε πτυχη (προελευση & μεταδοση του ιου, αναξιοπιστια των test, αναληθη στατιστικα για ασθενεις και νεκρους, μετρα lockdown & καταπατηση ατομικων ελευθεριων, fast track δημιουργια & χρηση των εμβολιων και πιθανη επικινδυνοτητα τους κλπ)

Η "πανδημια" ειναι φως φαναρι οτι εχει χρησιμοποιηθει ως προσχημα απο κυβερνησεις και ελιτ και για οικονομικους λογους. Μεγαλοι πολυεθνικοι κολοσσοι (AMAZON, MICROSOFT, αλυσιδες σουπερμαρκετ) εχουν πλουτισει εν μεσω των lockdown ενω οι μικρομεσαιοι εχουν οδηγηθει στη χρεοκοπια....

Επισης εχουμε ενα πρωτογνωρο φρεναρισμα στις μεταφορες και μετακινησεις αφου ακομα και πολιτες διαφορων κρατων αδυνατουν να επιστρεψουν πισω στις πατριδες τους η ακομα και να ταξιδεψουν τοπικα στην ιδια τους τη χωρα.

Μην ξεχναμε οτι εως και πολυ προσφατα εκατομμυρια λαθρομεταναστες καθε χρονο μετακινουνταν απο χωρα σε χωρα και απο ηπειρο σε ηπειρο με σχετικη ευκολια και χωρις καν να υπηρχε ζητημα υγειονομικο απο πλευρας κυβερνησεων και κρατικων αρχων (οταν πολλοι εξ αυτων των λαθρομεταναστων ειναι φορεις ασθενειων, νοσηματων και διαφορων ιων που ευδοκιμουν στο τριτο κοσμο οπως ηπατιτιδα, φυματιωση, χολερα, λεπρα, ελονοσια, κιτρινος πυρετος, συφιλη, HIV κλπ)

Εαν λοιπον ο σκοπος τους ηταν να φρεναρουν τη Κινα, το αποτελεσμα ειναι να εχουν
αυτο-πυροβοληθει ...

Οι ελιτ εχουν προκαλεσει μεγαλυτερη ζημια στις δυτικες οικονομιες ως προς τη πτωση του ΑΕΠ, αυκξηση ανεργιας κλπ παρα στη Κινα. Με τα lockdown εχει νεκρωσει μεγαλο μερος των υπηρεσιων (εστιαση, τουρισμος, μεταφορες, λιανεμποριο κλπ) που αποτελουν και το μεγαλυτερο κομματι των ευρωπαικων και δυτικων οικονομιων. Ελαχιστες βιομηχανικες μοναδες παραμενουν στη Δυση με τη παραγωγη να εχει μεταφερθει στην Ασια απο το 1980 & μετα...

Η Κινα ομως βλεπουμε οτι δεν υιοθετει τετοιας μορφης lockdown οπως σε ΗΠΑ, Ευρωπη, Αυστραλια κλπ οπου μπαινει λουκετο σε μικρο-μαγαζα και καφετεριες λογω "κινδυνου" απο το COVID

Ως προς την ανασχεση της Κινας, θα υπηρχαν πιο θετικα αποτελεσματα εαν οι ελιτ αφηναν ανοικτες τις εγχωριες υπηρεσιες/ τουρισμο /εστιαση / καταστηματα στις οικονομιες τους αλλα επαιρναν μετρα βιομηχανικης ανασυγκροτησης και προστατευτισμου της εγχωριας παραγωγης τους (εστω και με προσχημα το covid...)

Αυτο που βλεπουμε ως αποτελεσμα ειναι η φτωχοποιηση εκατονταδων εκατομμυριων πολιτων και η χρεοκοπια δεκαδων χιλιαδων μικρομεσαιων επιχειρησεων στο δυτικο κοσμο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…