10/2019 - 9/2020 : Ο αποπληθωρισμός επανέρχεται δριμύτερος, από την οικονομική κρίση του 2010 και οδηγεί στην επιδείνωση της καθοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

 


"Μια φορά γεννιόμαστε, δεν γίνεται να γεννηθούμε δυό φορές και ούτε θα υπάρξουμε ξανά ποτέ πιά, στον αιώνα τον άπαντα. Και συ, χωρίς να έχεις το αύριο στο χέρι σου, αφήνεις την χαρά για άλλοτε και στο μεταξύ, η ζωή - από αναβολή, σε αναβολή – χάνεται και ο θάνατος βρίσκει τον καθένα μας απασχολημένο". 

(Επικούρου Προσφώνησις 14). 




Ένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία καταταλαιπωρούν και βαραθρώνουν την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει, από τον παραπάνω πίνακα, είναι ο επίμονος αποπληθωρισμός, που έχει προκύψει, εδώ και πολλά έτη και είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών και της πολυετούς οικονομικής κρίσης, στην οποία έρριψαν την ελληνική κοινωνία, αυτές οι εφαρμοζόμενες πολιτικές. 

Ως εκ τούτου, ο αποπληθωρισμός – δηλαδή η μείωση των τιμών – δεν αποτελεί ένα τυχαίο φαινόμενο. Αποτελεί ένα εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται, προκειμένου να προσαρμοσθεί, με βίαιο τρόπο, η ελληνική οικονομία, στην επιδίωξη και στην φιλοδοξία της μπατιροτραπεζοκρατίας της Ε.Κ.Τ. να διαφυλάξει, πάση θυσία, την μέση αξία του νομίσματος της ευρωζώνης, με την αυταπάτη (που είναι και συνειδητή απάτη) ότι η διατήρηση αλλά και η άνοδος της αξίας του ευρώ θα προσελκύσει τους επενδυτές, στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Η πράξη όχι, μόνο, δεν έχει επιβεβαιώσει αυτή την αυταπάτη, αλλά και την έχει διαψεύσει, κατηγορηματικά. Η ελληνική οικονομία παραμένει κατεστραμμένη, από τις οικονομικές πολιτικές, που εφαρμόστηκαν, από το 2010 και μετά και οι οποίες είχαν και εξακολουθούν να έχουν, ως συστατικό τους στοιχείο, την διατήρηση της αξίας του κοινού νομίσματος και συνακόλουθα, την πτώση και το φρενάρισμα της εντόπιας παραγωγής, η οποία, θεωρούμενη, ως ακριβή, δεν αντέχει, στον εισαγόμενο διεθνή ανταγωνισμό, χάνοντας σημαντικά μερίδια, κυρίως, στην εσωτερική αγορά, αλλά και στην εξωτερική, αφού δεν υφίσταται κανένα δίκτυ προστασίας της. 

Η εμπλοκή, που προέκυψε, από τον Μάρτιο του 2020 και τις καταστροφικές πολιτικές αποφάσεις, με αφορμή την εμφάνιση της, εν πολλοίς, παραφουσκωμένης υγειονομικής κρίσης, με τον COVID-2019 και το κλείσιμο ολόκληρων τομέων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το βαρύ κτύπημα, που υπέστη ο ελληνικός τουρισμός (τα έσοδα του οποίου έπεσαν, από τα 20 δισ. €, στο εννιάμηνο του 2019, στα 2,8 δισ. €, στο εννιάμηνο του 2020), οδήγησε στην υποτροπή και στην επανεμφάνιση του φαινόμενου του αποπληθωρισμού, η ύπαρξη του οποίου επιτείνει, από μόνη της, τις συντριπτικές καθοδικές πιέσεις, που δέχεται το σύνολο, σχεδόν της ελληνικής παραγωγής, όπως αυτή απεικονίζεται, στην εξέλιξη των συστατικών στοιχείων, που απαρτίζουν το ΑΕΠ της χώρας μας. 

Το κλίμα επιδεινώνεται, σε όχι ασήμαντο βαθμό, επειδή οι καταναλωτικές αποφάσεις αναβάλλονται, συστηματικά, όχι τόσο επειδή υπάρχουν προσδοκίες, για χαμηλότερες τιμές, στο μέλλον, αλλά, εξ αιτίας της αβεβαιότητας, που υπάρχει για το πώς θα πορευτεί η κάθε οικογένεια και η κάθε επιχειρηματική μονάδα. 

Οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα, καθώς εμποδίζονται, από τις εφαρμοζομενες πολιτικές, να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Έτσι οδηγούνται στο να μειώσουν και να παγώσουν τους μισθούς και να προχωρήσουν σε περικοπές του προσωπικού τους, όσο η ζήτηση πέφτει και η ανεργία αυξάνεται. 

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία, με αρνητικό πληθωρισμό 2%, συνεχίζει και θα εξακολουθήσει να επιβραδύνει, ραγδαία, αφού οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μειώνουν και θα συνεχίσουν να μειώνουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις τους, μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον κατάρρευσης. 

Τα πράγματα είναι άσχημα και για την δημόσια οικονομία. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, δραστικά, λόγω της δραματικής πτώσης της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας, αφού μειώνονται οι μισθοί και οι δαπάνες, ενώ, από την άλλη πλευρά, το δημόσιο χρέος, μέσω του συνεχούς δημοσίου δανεισμού, αυξάνεται και θα πρέπει να αποπληρωθεί. Αυτή η κατάσταση και η συνέχισή της, οδηγούν, με την σειρά τους, στις περικοπές των δημοσίων δαπανών, με δραματικές συνέπειες, για το σύνολο της οικονομίας. 

Και ως εκ τούτου, όπως φαίνεται, οι προβλεπόμενες εξελίξεις θα είναι πολύ χειρότερες…


Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Τα lockdown έχουν φέρει μεγάλη καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με διάταγμα έχουν κλείσει μεγάλους τομείς όπως εστίαση, εμπορικά καταστήματα, τουρισμός, μεταφορές κλπ και έχουν αποσυντονίσει την οικονομικη και κοινωνική δραστηριότητα. Εκατομμύρια ανθρώπων ζουν πλέον υπο περιορισμούς που θυμίζουν απολυταρχικές δικτατορίες

Οι συνέπειες είναι πολύ αρνητικές και στις "ισχυρες" δυτικές οικονομίες όπως ΗΠΑ, Αγγλία, Καναδάς, Γαλλία, Αυστραλία κλπ

Επίσης μεγάλη ζημιά έχουν πάθει αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και άλλες ...

Τώρα γιατί παίρνουν τέτοια μέτρα είναι άλλο ένα ζήτημα ....

Η δικαιολογία είναι ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία και ότι φοβούνται μην γεμίσουν τα νοσοκομεία

Ένα ερώτημα είναι γιατί δεν αυξάνουν τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία με γρήγορη κατασκευή μονάδων υγείας ?

Γενικά η υπόθεση COVID είτε αποτελεί ένα τεράστιο φιάσκο κυβερνήσεων και διεθνών υγειονομικών οργανισμών είτε υπάρχει κάτι άλλο από πίσω και αποτελεί ένα πρόσχημα για να περάσουν διάφορα μέτρα στην οικονομία και να ενισχύσουν τη καταστολή..


Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυστυχώς Τασσο, ο μητσοτακης διέψευσε την σοβαρότητα που έδειχνε να κατέχει και αποδείχτηκε πανικοβλητος,βίαια κατασταλτικός και σοβαροφανης γελοιος. Φυσικά σαν δεξιός,δεν προστάτεψε ούτε την πατριδα (πόσους μήνες κάνουν βόλτες οι τουρκοι), ούτε την θρησκεία(αγάπη σοφία),ούτε την οικογενεια. Όποιος πιστεύει ότι η ιδιοκτησία του ,το ιερό άβατο της δεξιάς, δεν κινδυνεύει, ας αρχίσει να κλαίει. Αυτό δεν σήμαινε ι βέβαια πως η ανύπαρκτη αριστερά θα τα καταφερνε καλύτερα. Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε με τα δικά μας μεγέθη και να φοβόμαστε πως κάθε κίνηση των κυβερνώντων έχει στόχο την δική μας μικρή περιουσία, το δικό μας εισόδημα. Οι στατιστικές έχουν πλεν αποδείξει πως το 90% του πλούτου το κατέχει το10% του πληθυσμού με την ακριβή πραγματικότητα να δείχνει πως 3000_4000 οικογένειες κατέχουν το 80% του πλούτου. Εμείς, το 90% του πληθυσμού κατέχουμε το 10% του πλούτου. Όταν λοιπόν ο καπιταλισμός επιτίθεται και αφαιρεί πλούτο από κάτω, δεν στοχεύει το δικό μας 10%, αλλά το 90% που του ανήκει. Αυτό σημαίνει Βασιλη, πως ο πλούτος που θα καταστραφεί απλά θα αλλάξει χέρια. Μία πολυεθνική, μία αεροπορική, ένα τουριστικό συγκρότημα που θα κλείσει απλά θα αλλάξει χέρια. Εμάς απλά μας παίρνει η μπάλα και κανείς δεν ενδιαφέρεται αν ζούμε η όχι, απλά πρέπει να πληρώνουμε.Έτσι λοιπόν,ξεκαθαρίζει λίγο το τοπίο στην ερώτηση ποιος κερδίζει από όλα αυτά ενώ όλοι δείχνουν να χάνουν. Είμαστε σε πορεία ύφεσης από το 1975 και μετά σε παγκόσμιο επίπεδο. Από 5% ανάπτυξη το χρόνο έχουμε πέσει κάτω από 2% και βαίνουμε μειουμενοι. Κανονικά έπρεπε να είχαμε έναν ακόμα παγκόσμιο και ίσως να έχουμε. Ο κοροονοιος, είτε τυχαίος είτε φτιαχτος, δείχνει μία ευκαιρία για ένα τρομερό πείραμα καταστολής. Δεν είμαι συνωμοσιολογος,αντισημίτης η οτιδήποτε άλλο αλλά δεν μπορώ και να αγνοησω του g20, τη λέσχη bildeberg τον ΠΟΥ τον ΟΗΕ ,το ΝΑΤΟ, τις κεντρικές τράπεζες και το όλο ιεραρχικό σύστημα αποφάσεων και κατευθύνσεων. Γιατί οντως δεν ρίχνουν λεφτά στην υγιεία; Γιατί στα νέα μέτρα ,αφήνουν την αττική να πηγαίνει βόλτες το σαββατοκύριακο στην επαρχία και να κολλήσουν όλοι; Δείχνουν να επιζητούν την καταστροφή παρά να την εμποδίζουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).