Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015; Καλοδεχούμενο, αν και απροετοίμαστο, αφού η διεξαγωγή του θα πλήξει, καίρια, τον σκληρό πυρήνα του ελιτιστικού κατασκευάσματος της ευρωζώνης. (Σε παράλληλο τοπικό νόμισμα, θα οδηγήσει η καταψήφιση των προτάσεων των δανειστών);





Δημοψήφισμα, λοιπόν; Και μάλιστα, δημοψήφισμα - express, στις 5 Ιουλίου, χωρίς πολλά λόγια και πολλή φασαρία. Κυριολεκτικά, μιλώντας, χωρίς ανάσα!

Όπως έχουμε πει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελέγη, για να εφαρμόσει όσα εφάρμοζαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα νέο Μνημόνιο, όποιο όνομα και αν του δώσει, όπως και αν το βαπτίσει.

Και δεν μπορεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες, που εκπορεύονται, από την ολοκλήρωση του λήγοντος 2ου Μνημονίου, ούτε αυτές τις πολιτικές, που θα περιέχονται, σε ένα 3ο Μνημόνιο, επειδή, εάν εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές, γρήγορα και κυριολεκτικά, θα εξαφανισθεί πολιτικά, κοινωνικά, εκλογικά και κομματικά.

Κάτι τέτοιο ο Αλέξης Τσίπρας και οι περί αυτόν, δεν είναι διατεθειμένοι να το δεχτούν και φυσικά, θα κάνουν ό,τι περνάει από τα χέρια τους, για να το αποτρέψουν. (Το εάν θα τα καταφέρουν, αυτό είναι άλλο ζήτημα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης).

Έτσι, την στιγμή, κατά την οποία, περίπου όλοι (με πρώτους τους ευρωζωνίτες) πίστευαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η λοιπή διαπραγματευτική ομάδα θα έκαναν πίσω και θα αποδέχονταν το τελεσίγραφο των ενωμένων δανειστών, έτσι όπως αυτό τους επιδόθηκε, στις 25/6/2015, αργά το βράδυ και κοντά στα μεσάνυκτα της επόμενης ημέρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προσφυγή, σε δημοψήφισμα, μέσα σε εννέα ημέρες, με το ερώτημα, εάν το εκλογικό σώμα αποδέχεται, ή απορρίπτει τις προτάσεις των δανειστών.

Ότι οι επιπτώσεις αυτού του δημοψηφίσματος, η διεξαγωγή του οποίου εγκρίθηκε, από την βουλή, θα είναι καταλυτικές και στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, δεν χρειάζεται να το πούμε.

Εάν το δημοψήφισμα διεξαχθεί - και αυτό το λέω επειδή η πιθανότητα να μην διεξαχθεί, δεν είναι, εκτός συζητήσεως - και μάλιστα, ανεξαρτήτως του όποιου αποτελέσματός του, αυτό θα σημάνει ότι, τελικά και στο βάθος του χρόνου, όλα όσα αποτελούν τα κρίσιμα και κεφαλαιώδη ζητήματα, που αφορούν, πρωτίστως, την ευρωζώνη, δεν αποφασίζονται και δεν πρόκειται να αποφασιστούν, από τις κλειστές και λίγο-πολύ, ομονοούσες ευρωπαϊκές ελίτ και τις γραφειοκρατικές δομές, που έχουν εγκαθιδρύσει οι ευρωσυνθήκες.

Το ελληνικό δημοψήφισμα θα κτυπήσει, καίρια και ουσιαστικά, στον πυρήνα της, την κλειστή ελιτιστική αντίληψη, που θέλει να καταστήσει δεδομένη και χωρίς αντιλογία, την αντίληψη, ότι δεν υπάρχουν δημοκρατικές επιλογές, οι οποίες να μπορούν να είναι αντίθετες, με τις διατάξεις των Συνθηκών, που εγκαθίδρυσαν την ευρωζώνη. Αυτή η αντίληψη, την οποία οι ευρωγραφειοκρατικές ελίτ θέλουν να αναγάγουν, σε κυρίαρχο πιστεύω και να την καταστήσουν ένα δόγμα, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, θα καταρρεύσει.

Η διεξαγωγή του ελληνικού δημοψηφίσματος της 5/7/2015, θα αποδείξει, στην πράξη, ότι το δόγμα αυτό δεν ισχύει, καθιστώντας τις Συνθήκες, που δημιούργησαν και συγκροτούν την ευρωζώνη, οιονεί, κουρελόχαρτα, στον βαθμό, που και η ευρωζώνη - όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση - αποτελείται, από κράτη, τα οποία, όσο και αν έχει, σε έναν μεγαλύτερο, ή μικρότερο βαθμό, πληγεί η κυριαρχία τους, παραμένουν, ως προς τον πυρήνα της συγκρότησής τους, κυρίαρχα και οι πολίτες τους, δηλαδή τα εκλογικά τους σώματα, μπορούν, κάτω από διάφορες συνθήκες και περιστάσεις, να πάρουν αποφάσεις, οι οποίες θα έλθουν σε έμμεση, ή άμεση, σε μερική, ή πλήρη ρήξη, με το περιεχόμενο του σκληρού πυρήνα των ευρωπαϊκών συνθηκών, που συγκρότησαν την ευρωζώνη (αλλά και την Ε.Ε., όπως μας δείχνει, η περίπτωση της Βρετανίας, η οποία είναι ο μεγάλος μπελάς της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών).

Για τους λόγους αυτούς, οι ευρωζωνίτες και το εντόπιο δωσιλογικό πολιτικό προσωπικό, που υπόκειται, στις εντολές των ξένων δανειστών, καθώς και η ψοφοδεής "ευρωπαϊστική" ελίτ του τόπου μας, δεν επιθυμούν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που προγραμματίζεται, για την επόμενη Κυριακή, χωρίς να ενδιαφέρονται, για το όποιο αποτέλεσμα της κάλπης.






Και για τους ίδιους λόγους, όλοι αυτοί - με επιτόπια όργανα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως φαίνεται, από το παραπάνω video, λίγο πριν, επιχειρηματολογούσε, με πάθος, υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και τον Αντώνη Σαμαρά, που, μέχρι τότε, εμφανιζόταν, ως αντιμνημονιακός - ανέτρεψαν τον ΓΑΠ και απέτρεψαν την διεξαγωγή του ανάλογου, με το τωρινό, δημοψηφίσματος, που είχε ανακοινώσει πανικόβλητος ο, τότε, πρωθυπουργός, στα τέλη του Οκτωβρίου του 2011, αμέσως, μετά τον κατεξευτελιστικό, για τον ίδιο και την ετοιμόρροπη κυβέρνησή του, εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, με την άγρια αποδοκιμασία όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων, στις, ανά την επικράτεια, παρελάσεις.

Η ευρωζώνη, ως ένας πολύπλοκος, αντιφατικός και ευάλωτος θεσμικός μηχανισμός μιας νομισματικής ένωσης, δεν μπορεί να δεχτεί και να λειτουργήσει, υπό την δαμόκλειο σπάθη του θεσμού των δημοψηφισμάτων και των ερωτημάτων, που, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, αργά, ή γρήγορα, θα τεθούν, ενώπιον των πολιτών και των εκλογικών σωμάτων των κρατών, που είναι μέλη της και θα αφορούν τον σκληρό πυρήνα των κανόνων, που την διέπουν, ως νομισματική ένωση.

Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι αποδεκτά, από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και τις ευρωπαϊκές ελίτ, ακόμη και αν η απάντηση των εκλογικών σωμάτων είναι θετική. Και τούτο, διότι η ίδια η τοποθέτηση των ερωτημάτων, που αφορούν τον σκληρό πυρήνα των Συνθηκών της ευρωζώνης, ενώπιον των πολιτών, αμφισβητεί και θέτει, υπό αίρεση, την ίδια την θεσμική συγκρότηση και την ύπαρξη της ευρωζώνης, ως νομισματικής ένωσης, προσδιορίζοντας ότι ο τελικός κριτής της ύπαρξης και της συγκρότησής της δεν είναι οι ανεξέλεγκτες (χρηματοπιστωτικές, βιομηχανικές, πολιτικές και άλλες) ελίτ, αλλά τα εκλογικά σώματα - δηλαδή οι πολίτες.

Η αποκάλυψη αυτής της πραγματικότητας, που θέτει, υπό αίρεση, την ύπαρξη της ίδιας της ευρωζώνης, αφού πλήττει τον σκληρό πυρήνα των κανόνων της, οι οποίοι υποτίθεται ότι θεωρούνται ανεπίστρεπτοι, αποτελεί ένα μακροπρόθεσμο πλήγμα, για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο, αφού όλοι, από εδώ και πέρα, θα γνωρίζουν ότι όλα όσα αφορούν την ευρωζώνη, το ευρώ, ως κοινό νόμισμα και τις όποιες δεσμεύσεις των θεσμών, που συγκροτούν αυτή την ένωση, μπορούν, στην πράξη και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και περιστάσεις και κάτω από όποια συγκυρία, να αμφισβητηθούν, να αναιρεθούν και να γίνουν καπνός.

Έτσι, όλα αυτά τα δεδομένα, που αφορούν την ευρωζώνη, ακριβώς, επειδή μπορούν να αναιρεθούν και να εξαφανισθούν, χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς προειδοποίηση, για τον λόγο αυτόν είναι και αναξιόπιστα, για τους όποιους τρίτους συναλλάσσονται, με τα θεσμικά όργανα, που την συγκροτούν.

Μεγαλύτερο πλήγμα, για την ευρωζώνη, δεν θα μπορούσε να υπάρξει, εάν αυτή η σκληρή διαπίστωση, που αποτελεί και την οδυνηρή πραγματικότητα, κυριαρχήσει, ως πεποίθηση. Και αυτή η δυσάρεστη κατάσταση είναι εκείνη, που οδηγεί τους πάντες, στην ευρωζώνη, να μην επιθυμούν την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Και για τον ίδιο λόγο, δεν είναι επιθυμητό το ελληνικό δημοψήφισμα - πλην εκείνων, οι οποίοι έχουν μια διαρκή κρυφή ατζέντα, όσον αφορά την συγκρότησή της.

Το ελληνικό δημοψήφισμα, λοιπόν, εάν διεξαχθεί,  είναι καλοδεχούμενο, αν και είναι, απολύτως, απροετοίμαστο (καμμιά σοβαρή χώρα δεν κάνει δημοψηφίσματα, χωρίς μια κάποια στοιχειώδη προετοιμασία), διότι, πέρα από έναν άμεσο κίνδυνο, αποτελεί και μια βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα, για την ευρωζώνη, ακόμη και αν ελεγχθεί το αποτέλεσμα του.



Αυτοί που υποτίθεται ότι "μένουν Ευρώπη", δεν θέλουν, ούτε να ακούν, για οποιαδήποτε διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αν αφήσουμε, στην άκρη, τον ιδεοληπτικό δογματισμό των καλοπερασάκηδων, από τον οποίο διακατέχονται, στην πραγματικότητα, πρέπει να αναρωτηθούμε, ως προς το τί είναι αυτό που τους κάνει και φοβούνται το δημοψήφισμα, καθώς και υπέρ ποίου πράγματος κόπτονται. Προφανώς, έχουν ("κακο"/"καλο")μάθει, στην μέχρι σήμερα πρακτική του να παίρνουν τέτοιες σημαντικές,(καθώς και όλες τις άλλες) αποφάσεις οι παρεούλες του Κολωνακίου και της Εκάλης και όχι ο "βάρβαρος" και "αμαθής" πληθυσμός της χώρας, που "δεν ξέρει τί του γίνεται" (ενώ υποτίθεται ότι οι παρεούλες ξέρουν, αν και βέβαια, όπως, πανηγυρικά, αποδείχτηκε, δεν ξέρουν τί τους γίνεται, αλλά αυτό δεν έχει - για τους αφελείς και αμαθείς "ευρωπαϊστές" μας - σημασία). Κατανοώ τους φόβους της ελίτ, στην οποία όλοι αυτοί είναι ενταγμένοι, ή την οποία, σε διάφορες εκφάνσεις της, υποστηρίζουν και οι οποίοι βλέπουν τις κινητοποιήσεις, ως ένα happeninig, πλην όμως, ήλθε η ώρα να τρέξουν - δηλαδή να βγάλουν φτερά στα πόδια τους - και να ιδρωκοπήσουν προκειμένου να πείσουν τον απλό κόσμο, περί του όποιου υποτιθέμενου (και εδώ που τα λέμε, ανύπαρκτου) δίκιου τους. Καλόν είναι, πολλοί εξ αυτών, να θυμηθούν και ολίγον τα νειάτα τους (έστω και αν πλείστοι, εξ αυτών, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, από τότε). Πού ξέρουν; Μπορεί η τύχη να είναι με το μέρος τους...




Το πώς θα μπορούσε, βραχυπρόθεσμα, να ελεγχθεί το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Εάν το εκλογικό σώμα την ερχόμενη Κυριακή ψηφίσει υπέρ των προτάσεων των ξένων δανειστών, βραχυπρόθεσμα, το οξύ πρόβλημα, που αυτοί και τα εντόπια όργανά τους, αντιμετωπίζουν, προσωρινά, επιλύεται, με έναν τρόπο, που θα τους καθιστά ευτυχείς.

Και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε μια σωρεία σφαλμάτων, τα οποία είναι σοβαρά και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν, αρνητικά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, την επόμενη Κυριακή, λόγω της συγκεκριμένης συγκυρίας, μέσα, στην οποία κατέφυγε, στην λύση της προσφυγής, στην λαϊκή ψήφο, με την λήξη της παράτασης του 2ου Μνημονίου και με προβληματική την, περαιτέρω, χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και τον εφοδιασμό της οικονομίας και των νοικοκυριών, με ρευστό. Ο όλος σχεδιασμός των κινήσεων του ελληνικού κυβερνητικού επιτελείου υποδεικνύει προχειρότητα και ως εκ τούτου δείχνει να βρίσκεται στον αέρα. Εκτός, εάν υπάρχουν πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζουμε και τα οποία θα φανούν στην συνέχεια.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι πιθανό, μέσα στην κρίσιμη εβδομάδα, που έρχεται, το έντονο κλίμα αβεβαιότητας, που καλλιεργείται, στον πληθυσμό, όπως, επίσης και διάφορα "ατυχήματα", στον χώρο των τραπεζών, να δημιουργήσουν μια τέτοιου είδους ανασφάλεια, την οποία θα χρεωθεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η έκβαση της ψηφοφορίας να εμφανίσει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Και η έκπληξη αυτή - διότι περί εκπλήξεως, θα πρόκειται, αφού σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι προτάσεις των δανειστών δεν θα είχαν καμμία τύχη - δεν θα είναι άλλη, από την υπερψήφιση του ΝΑΙ, στις προτάσεις των ξένων δανειστών.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα υποχρεωθεί, εκ των πραγμάτων, αργά, ή γρήγορα, να παραιτηθεί και επειδή η παρούσα βουλή δεν θα μπορέσει, κατά πάσα πιθανότητα, να δώσει μια νέα κυβέρνηση, η προσφυγή στην κάλπη, για την ανάδειξη νέας βουλής, που να αντανακλά, κάπως, την λαϊκή ψήφο, έτσι όπως αυτή θα έχει προκύψει, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα καταστεί αναπόφευκτη.

(Το τι έπρεπε να κάνει, καθώς και πότε έπρεπε να το κάνει, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το έχω περιγράψει, την επόμενη ημέρα της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ. Δείτε το δημοσίευμά μου, με τίτλο :
Τί πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα; 1) Καταγγελία Μνημονίων και δανειακών συμβάσεων. 2) Παραπομπές στο δικαστικό σύστημα. 3) Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. 4) Έκδοση χρήματος, σε ευρώ και νέα χρηματόγραφα. 5) Νέες βουλευτικές εκλογές . Δυστυχώς, ο δρόμος, που ακολούθησε ο πρωθυπουργός ήταν άλλος. Και αυτό θα το βρει μπροστά του, τώρα, ή αργότερα)...

Όμως, όσο και αν η υπερψήφιση των προτάσεων της Commission, της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. δεν μπορεί να αποκλεισθεί, η αλήθεια είναι ότι, στην παρούσα φάση, σήμερα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και το προβάδισμα, σε επίπεδο κοινής γνώμης και εκλογικού σώματος. Αυτό το γεγονός της δίνει αρκετά περιθώρια να διαχειρισθεί τα σφάλματά της, στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με τους ξένους δανειστές, με δεδομένη την ανικανότητα της αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθεί, στοιχειωδώς, μαζύ της. Και αυτή η κατάσταση είναι που σώζει την κυβέρνηση, από τον κακό εαυτό της.

Όλα αυτά οδηγούν, στο συμπέρασμα ότι η θέση της κυβέρνησης, υπέρ της απόρριψης των προτάσεων των ξένων δανειστών, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ψηφιστεί, από το εκλογικό σώμα. Οι θέσεις των δανειστών είναι τόσο καταθλιπτικές, που, το περιεχόμενο τους δεν τις κάνει, καθόλου, ελκυστικές,  στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων, που θα πάνε, στις κάλπες την επόμενη Κυριακή. Όπως είπαμε, αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αλλά, αυτή την στιγμή, το ΟΧΙ, στις προτάσεις των ξένων δανειστών έχει το προβάδισμα.

Στην πραγματικότητα, όμως, η ψήφος, υπέρ του ΟΧΙ, στις προτάσεις των δανειστών, δεν οδηγεί, σε κάποια απεμπλοκή της όλης κατάστασης, εάν η κυβέρνηση μείνει σε όσα λέει ότι θα πράξει.

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι, με όπλο την απόρριψη των προτάσεων των ξένων δανειστών, από το ελληνικό εκλογικό σώμα, θα προχωρήσει, στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το αρνηθούν οι δανειστές, οι οποίοι, απλούστατα, θα μείνουν, στις βασικές θέσεις τους, αλλάζοντας κάποιες λεπτομέρειες, στο περιεχόμενό τους. Και αυτό θα το πράξουν, ακριβώς, επειδή η ελληνική κυβέρνηση, παρά την νέα λαϊκή ετυμηγορία, έχει σκοπό να προσέλθει και πάλι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, οι ξένοι δανειστές θα αναμείνουν και θα επιδιώξουν κάποιες νέες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Έτσι, θα προκύψει και πάλι, ένα νέο τεράστιο δίλημμα, στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί, εκ νέου, να πάρει τις αποφάσεις της και να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο, καταστρατηγώντας την λαϊκή ψήφο, έτσι, όπως αυτή θα έχει εκφραστεί, στο δημοψήφισμα.

Αλλά και πάλι, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως, επίσης ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν έχουν λάβει τέτοια εντολή από το εκλογικό σώμα, που τους ψήφισε, στις βουλευτικές εκλογές της 25/1/2015, αλλά και στο δημοψήφισμα της 5/7/2015, εάν οι ψηφοφόροι, που θα συμμετάσχουν, σε αυτό, ψηφίσουν, κατά των προτάσεων των δανειστών.

Ως εκ τούτου, η μόνη ρεαλιστική λύση, στα πλαίσια της κατάστασης, που θα έχει διαμορφωθεί, εάν το εκλογικό σώμα ψηφίσει ΟΧΙ, στις προτάσεις των ξένων δανειστών και με δεδομένες τις "ευρωπαϊστικές" αυταπάτες της πλειοψηφίας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δημιουργία ενός παράλληλου, με το ευρώ, ελληνικού τοπικού νομίσματος, μιας νέας δραχμής, η οποία θα κυκλοφορεί, παράλληλα, με το ευρώ και το οποίο, με μια αρχική ισοτιμία της τάξεως, του 1/1,5, ή του 1 / 2, σε σχέση με την νέα δραχμή, γρήγορα, θα εξαφανισθεί, από τις καθημερινές συναλλαγές, καθιστάμενο, ουσιαστικά, ένα μέσο αποθησαυρισμού, λειτουργώντας, παράλληλα και ως ξένο συνάλλαγμα.

Σε αυτή την λύση, ενός παράλληλου, με το ευρώ, τοπικού νομίσματος - και η οποία λύση  θα χαρακτηρισθεί, ως "προσωρινή" - θα οδηγήσει την χώρα, η καταψήφιση των προτάσεων των ξένων δανειστών, την επόμενη Κυριακή.

Αλλά, μέχρι την επόμενη Κυριακή, έχουμε καιρό μπροστά μας...


Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ειναι νεφελώδες και δυστυχώς δεν αφορα κατι ουσιαστικο οπως "ευρώ η εθνικό νόμισμα", "αποδοχή μνημονίων η αποχώρηση απο την ΕΕ", "διαγραφή του χρέους"κλπ . Ακομα ομως και με αυτό το νερόβραστο ερώτημα, τα συστημικά ΜΜΕ και οι ελίτ έχουν λυσσάξει και επιδίδονται σε εκφοβισμό και προπαγανδα. Ενω σημαντικο μερος των νεο ελληνων διακατεχεται απο ραγιαδισμο και δουλοπρεπεια και ακουει τις μπουρδες του Πορτοσαλτσε και τρεχουν να μαζεψουν τροφιμα απο τα σουπερμαρκετ....

Θα αποφασίσουμε εαν συμφωνούμε η όχι με τις μνημονιακές προτάσεις της Ε.Ε (που κανείς δεν τις ξέρει ακριβως αν και είναι περιττό να αναφερθεί οτι ειναι άθλιες οπως και οι προηγούμενες). Εαν απαντήσουμε ΟΧΙ, αυτο ομως τι σημαίνει ? Οτι συμφωνούμε με τις προτασεις Τσιπρα ? Μα και οι προτάσεις Τσίπρα των 8 δις ειναι απλα εμετικές και θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της ήδη καταστροφικης καταστασης.

Το όλο λοιπον ζητημα του δημοψηφίσματος έγινε για να διασωθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετα το κράξιμο που έφαγε απο την επικείμενη αποδοχή ενος νέου μνημονιου. Δεν αποκλείεται ακόμα και να το έχουν συμφωνήσει με την Ε.Ε. Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν.

Οπως και να έχει, στο υπάρχων πλαίσιο (εντός ΕΕ - ΕΥΡΩ) δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρα τα μνημόνια και ο αργός θάνατος
της ελληνικης οικονομίας και κοινωνίας.

Απαιτείται λοιπόν ρήξη με το υπαρχων πλαισιο, αποχώρηση απο ΕΕ-ΕΥΡΩ, μονομερή διαγραφη χρεους, νεο εθνικό κρατικό νόμισμα, εθνικοποίηση τραπεζών, φυσικων μονοπωλιων, ορυκτού πλούτου και στρατηγικών επιχειρησέων, γεωπολιτική και εμπορική στροφή σε τρίτες χώρες (Ρωσια, Κινα, Βενεζουελα, Ιραν, Λατινικη Αμερικη κλπ), εμπορικός προστατευτισμός, παραγωγική ανασυγκρότηση για τη δημιουργία αυτοδύναμης οικονομίας κλπ

Διακυβεύεται πλεον η επιβίωση του ελληνικου εθνους.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Στην παρούσα φάση, εάν το δημοψήφισμα διεξαγόταν, σήμερα, η επικράτηση του ΟΧΙ θα ήταν μεγάλη. Όμως, το τί θα γίνει την Κυριακή, που μας έρχεται, θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τις επόμενες 7 ημέρες.

Έτσι, η πλήρης κρατικοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να μείνουν ανοικτές και να λειτουργήσουν, σε κανονικές συνθήκες, είναι απολύτως απαραίτητη. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο, που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε...
Ο χρήστης GEORGE είπε…
H επικράτηση του ΟΧΙ δεν φέρνει καποια λύση αλλα μακαρι να γινει εστω για συμβολικους λογους καθως συσπειρώνει το αντι-ΕΕ αντι-μνημονιακό μέρος του λαού που ειναι και η πλειοψηφεια του λαου που υποφερει απο την οικονομικη κατοχη που εχει επιβληθει.

Αλλα χωρις προοπτικη ρηξης και εξοδου απο την ΕΕ - ευρωζωνη δεν υπαρχει περιπτωση απαλλαγης απο τη κατοχη.
Ειτε μνημονιο Γιουνγκερ ειτε μνημονιο Τσιπρα, παλι την ιδια καταστροφη προκαλουν. Και απο τη στιγμη που οι συριζαιοι αποκλειουν εξοδο απο το ευρω (ποσω μαλλον απο την ΕΕ), θα εφαρμοσουν μνημονια θελουν δε θελουν.

Η ΕΕ, αυτο το δικτατορικο γραφειοκρατικο μορφωμα των παγκοσμιοποιητικων ελιτ δεν προκειται να αλλαξει και δεν εχουμε τη δυναμη ως χωρα να την αλλαξουμε. Και τι να πρωτο αλλαξεις ? Το Μααστριχ ?. Τη συνθηκη της Λισσαβωνας ? Την ευρωζωνη ? Εδω τη συμφωνια του Δουβλινο 2 με τους λαθρομεταναστες δεν τολμουν να αναστειλουν οι συριζοκαμμενοι.

Οποτε αργα η γρηγορα πρεπει να το καταλαβουμε οτι δεν υπαρχει διεξοδος παρα η αποχωρηση και η ανακτηση της ανεξαρτησιας και εθνικης κυριαρχιας μας. Τωρα το γεγονος οτι ως ενδεχομενο το τρεμουν αρκετοι οφειλεται στη χρονια προπαγανδα απο τα συστημικα ΜΜΕ, τα οικονομικα προνομια και συμφεροντα αλλα και στις ιδεοληψιες που διακατεχουν τοσο τα τωρινα κομματα στη βουλη (πλην ΚΚΕ) οσο και μερος του λαου
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Είναι προφανές ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία είναι και εξαιρετικά, απρόβλεπτη, αφού το σενάριο της ρήξης και του συμβιβασμού είναι, πάντα, παρόντα.

Κατ' αρχήν, δεν είναι καθόλου βέβαιη η ίδια η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή. Το δημοψήφισμα είναι ένα όπλο, στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης και έτσι χρησιμοποιείται, από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Όμως, αυτό το διαπραγματευτικό όπλο του δημοψηφίσματος, εύκολα, οδηγεί στην ρήξη, εάν η όποια αντιπροσφορά, γίνει από τους δανειστές, κριθεί ότι είναι ανεπαρκής. Και φυσικά, η ρήξη οδηγεί, στην δραχμή.

Αλλά, για να φθάσουμε, στο δεύτερο σενάριο, απαιτείται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και η υπερψήφιση του ΟΧΙ. Πλην, όμως, ούτε η μία προϋπόθεση είναι δεδομένη, ούτε η άλλη. Και οι δύο είναι σε εκκρεμότητα και αποτελούν ερωτηματικά.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, με τις τράπεζες κλειστές, με τους ελέγχους, στην κίνηση του χρήματος και των κεφαλαίων, με το στέγνωμα της ρευστότητας και με το κλίμα αβεβαιότητας, που έχει δημιουργηθεί, η ψήφος του εκλογικού σώματος δεν πρέπει να θεωρείται και δεν είναι δεδομένη και σίγουρη.

Προφανώς, υπάρχει ένα προβάδισμα του ΟΧΙ, αλλά οι ημέρες, που ακολουθούν, έως την ψηφοφορία, μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση. Το τι θα γίνει, αυτό είναι κάτι, που θα το δείξει, μόνον, η κάλπη, όταν, το βράδυ της Κυριακής θα προκύψουν τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας.

Και φυσικά, το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό, για το τί θα γίνει και για το τί δεν θα γίνει.

Θα δούμε...

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Από την στιγμή που η άλλη πλευρά έχει το ταμείο στα χέρια της και εσύ δεν έχεις την δυνατότητα για να ασκήσεις νομισματική πολιτική, δεν πρόκειται να σου κάνει μια καλύτερη, ουσιαστικά και όχι φαινομενικά, προσφορά, θα σε περιμένει μέχρι να τείνεις την χείρα σου ζητώντας βοήθεια για να επιβάλλει τους όρους της. Άρα ακόμα και ένα καθολικό όχι την Κυριακή δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα ως προς την καθοδική πορεία της Ελλάδος
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Μπορεί η καταψήφιση των προτάσεων των δανειστών να αλλάξει τα πράγματα Γιώργο. Αρκεί να υπάρξει αλλαγή παραδείγματος.

Και η αλλαγή παραδείγματος, στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα υπάρξει, μόνον, εάν η υπερψήφιση του ΟΧΙ, συνοδευτεί, με την επιστροφή, στην δραχμή (ή όπως αλλιώς ονομασθεί ένα νέο εθνικό νόμισμα).


Αν η κυβέρνηση επιμείνει, σε μια νέα διαπραγμάτευση, με σκοπό να κρατήσει την χώρα, στην ευρωζώνη, προφανώς, τα αδιέξοδα θα παραμείνουν και η χώρα θα συνεχίσει την πορεία προς την καταστροφή. Πράττοντας, όμως, κάτι τέτοιο η κυβέρνηση ακυρώνει τον εαυτό της και τα πεπραγμένα της.

Ως εκ τούτου, η μόνη λογική κίνηση, που θα έχει να κάνει, μετά από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την υπερψήφιση του ΟΧΙ, είναι η θέσπιση ενός τοπικού νομίσματος και η ανάκτηση της εξουσίας επί των ζητημάτων που αφορούν την νομισματική κυκλοφορία και την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αλλά, για να ανοίξει ο δρόμος, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να προηγηθεί η διεξαγωγή της δημοψηφισματικής ψηφοφορίας της επόμενης Κυριακής. Και φυσικά, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταψηφισθούν οι προτάσεις των ξένων δανειστών.

Αυτά, όμως, δεν είναι δεδομένα. Στην παρούσα φάση είναι, μόνον, ζητούμενα.


Οπότε αυτό που, τώρα, χρειάζεται, είναι η υπομονή...

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Το πιθανότερο είναι να ακυρώσει τον εαυτό της, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις από τη μια την συμμαχία του βαθέος κράτους της Ελλάδας με τους δανειστές εις βάρος της πατρίδας και από την άλλη την αγελαία συμπεριφορά της μάζας. Εγώ θα τους κατανοήσω αν ακυρώσουν τον εαυτό τους, όπως κατανοώ και από την άλλη πλευρά ιστορικές προσωπικότητες σαν τον Στάλιν όσο και αν δεν με εκφράζουν.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Λες, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση θα χάσει το δημοψήφισμα. Ή, ότι θα βρει κάποιο πρόσχημα, για να μην το πραγματοποιήσει.

Το πρώτο δεν αποκλείεται.

Είναι πολύ πιθανό, τελικά, ο φόβος και το στέγνωμα της ρευστότητας μπορεί να οδηγήσουν το εκλογικό σώμα να ψηφίσει, υπέρ των θέσεων των δανειστών. Αν η κυβέρνηση χάσει το δημοψήφισμα, τότε, κατά πάσα βεβαιότητα, θα ακολουθήσουν νέες βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να βρεθεί ένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα κληθεί και θα δεχθεί να εφαρμόσει τις ψηφισμένες, από το εκλογικό σώμα, απαιτήσεις των ξένων δανειστών.

Το δεύτερο είναι, απολύτως, προβληματικό.

Η, με οποιοδήποτε πρόσχημα, ακύρωση του δημοψηφίσματος, θα επαναφέρει το ίδιο δίλημμα, στην κυβέρνηση, αφού θα υποχρεωθεί να ψηφίσει - αν τα καταφέρει - και να εφαρμόσει ένα νέο Μνημόνιο. Με αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορέσει να παραμείνει, για πολύ, στην εξουσία. Ουσιαστικά, θα έχει φάει τα ψωμιά της και η εξουσία της θα είναι υπονομευμένη.

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας είτε θα παραδώσει την κυβερνητική εξουσία, σε ένα νέο σχήμα (αυτό είναι και το πιο δύσκολο), είτε θα ακολουθήσουν νέες βουλευτικές εκλογές, όχι πολύ μακριά, από σήμερα.

Δηλαδή και στα δύο αυτά ενδεχόμενα, η τελική έκβαση των εξελίξεων οδηγεί, σε νέες εκλογές.

(Πρέπει να πω ότι το επιτελείο των πολιτικών και των οικονομικών αναλύσεων της Citigroup προβλέπει ότι η επικράτηση του ΝΑΙ, θα είναι άνετη και ότι θα ακολουθήσουν νέες βουλευτικές εκλογές)...

Οψόμεθα...



Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εαν επικρατήσει το ΝΑΙ, απλά είναι άξιοι της μοίρας τους και ραγιάδες όσοι το κάνουν. Θα ακολούθησει σφαγή με τα επερχόμενα μέτρα.
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Αν επικρατήσει το Ναι σημαίνει ότι πλέον δεν λειτουργούν ούτε τα ένστικτα της αυτοσυντήρησης και ο δρόμος προς την Ουκρανοποίηση της Ελλάδος θα είναι διάπλατα ανοιχτός. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι το Όχι θα πλειοψηφίσει και με αυτό το φρεσκότατο Όχι στην φαρέτρα της θα προσέλθει η κυβέρνηση για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, Αν ξναγίνουν εκλογές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προφανώς και θα παν για να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που στην ουσία θα είναι κυβέρνηση εθνικής καταστροφής διότι θα σχηματιστεί για να συνεχίσουν οι ολιγάρχες να λεηλατούν ανενόχλητοι τον τόπο. Όπως και να έχει εκ των πραγμάτων θα επαναπροσδιορίσουμε την σχέση με την πατρίδα μας, και αυτό ήδη γίνεται, για παράδειγμα τα νησιά που πλέον στρέφονται προς την Τουρκία για αγορές και υπηρεσίες
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε τεράστια προχειρότητα, στον κυβερνητικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα, όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα και την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών, να ξεφύγει η κατάσταση, από τα χέρια της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο λειτούργησε πρωθύστερα και προχώρησε σε μια κίνηση, όπως αυτή της προκήρυξης του δημοψηφίσματος, χωρίς να έχει διασφαλίσει τα προαπαιτούμενα, κυριότερο των οποίων ήταν η ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και η συναφής χρηματοδότηση της οικονομίας.

Θα μπορούσαν να λάβουν τα σχετικά μέτρα, ούτως ώστε να μην προκηρύξουν μια τόσο σοβαρή εκλογική αναμέτρηση, εκθέτοντας το εκλογικό σώμα, σε ένα τόσο μεγάλο ψυχολογικό σοκ, όπως αυτό, που, αναγκαστικά επιφέρει ένα bank run, σαν αυτό, που ζούμε, κυρίως, από το βράδυ της Κυριακής;

Ναι θα μπορούσαν. Και θα έπρεπε να διαλέξουν να συγκρουστούν, με τους ξένους δανειστές, σε άλλο γήπεδο και σε άλλη χρονική συγκυρία. Τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου ήταν η κατάλληλη εποχή.

Βέβαια, όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η επιδεικνυόμενη κυβερνητική προχειρότητα είναι απίστευτη, ως προς το μέγεθός της και φυσικά, δυσχεραίνει, πάρα πολύ την προεκλογική εκστρατεία, για την υποστήριξη του ΟΧΙ, στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής. Και αυτό συμβαίνει, ενώ, υπό διαφορετικές συνθήκες, η επικράτηση του ΟΧΙ θα ήταν συντριπτική.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, πριν από λίγο, ότι, εάν επικρατήσει το ΝΑΙ, θα σεβαστεί την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, αλλά δεν μπορεί να υπηρετήσει μια τέτοια επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί και προφανώς, θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές, για να αναδειχθεί μια άλλη κυβέρνηση, που θα υπηρετήσει αυτή την εντολή του εκλογικού σώματος.

Εννοείται, βέβαια, ότι μια τέτοια εξέλιξη, στην περίπτωση, που επικρατήσει το ΝΑΙ, στις απαιτήσεις των ξένων δανειστών, είναι, απολύτως, φυσιολογική.

Αλλά, μέσα στις συνθήκες αυτές, υπό τις οποίες θα έχει προκύψει μια τέτοια επικράτηση του ΝΑΙ, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την, άνευ προηγουμένου, προχειρότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού, που φθάνει στα όρια της ανυπαρξίας οποιουδήποτε, έστω και πρωτόλειου σχεδίου, μια βάσιμη υπόθεση, που μπορεί να γίνει και ένα από τα πολλά, πολύ πιθανά συμπεράσματα, που μπορούν να βγουν, είναι ότι, εδώ, μπορεί να υποκρύπτεται ένα σχέδιο, το οποίο - στην περίπτωση της επικράτησης του ΝΑΙ, με την δημιουργία των απαραίτητων και των κρίσιμων προϋποθέσεων, που καθιστούν ισχυρή μια τέτοια έκβαση του δημοψηφίσματος - οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ηρωική απόδραση, από την εξουσία.

Έτσι, με αυτή την απόδραση και τον συγκρουσιακό της χαρακτήρα, με τους ξένους δανειστές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα επιβιώσει, πολιτικά, κομματικά και εκλογικά, διατηρώντας το μεγαλύτερο τμήμα των εκλογικών κερδών του κόμματος, από το 2012, μέχρι σήμερα. Και σ' αυτό δεν (πρέπει να) έχει άδικο. Απλώς, θα πετάξει το μπαλάκι, στους αντιπάλους του, οι οποίοι είναι, ούτως, ή άλλως, πολιτικά πτώματα και θα περιμένει, μια καλύτερη χρονική συγκυρία, ως προς τον συσχετισμό των δυνάμεων, μέσα στην ευρωζώνη και μια καλύτερη μελλοντική ευκαιρία, η οποία, πιθανότατα και να μην αργήσει να έλθει.

Όμως, όλα αυτά, ως ρίσκα υψηλού κινδύνου, θα πάνε περίπατο, εάν επικρατήσει το ΟΧΙ. Και αυτό, ουδόλως, αποκλείεται να συμβεί. Παραμένει, πάντα, μια ισχυρή πιθανότητα...


Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Δεν νομίζω ότι η προχειρότητά τους είναι εσκεμμένη για να πλειοψηφίσει το ΝΑΙ, την αποδίδω στην βολική, επαναλαμβάνω βολική δηλαδή φτιαχτή και όχι φυσική, ιδεοληψία που τους διακρίνει περί Ευρώπης. Και εμείς ακούσαμε Μάλερ και διαβάσαμε Προυστ αλλά γνωρίζουμε καλά ότι αυτοί είναι η βιτρίνα της Ευρώπης όχι η πραγματική Ευρώπη.
Με αυτήν την βολική ιδεοληψία, συν την πίεση που υπάρχει από παντού, συμφωνία εις βάρος της πατρίδας σίγουρα θα υπάρξει με ή χωρίς εκλογές μετά το δημοψήφισμα.
Ο Τσίπρας πολύ λογικά σκεφτόμενος στην πραγματικότητα λέει στον λαό να συμπεριφερθεί ως υπεύθυνος ενήλικας και να μην παριστάνει τον προδομένο και εξαπατημένο που κρύβεται πίσω από αποδιοπομπαίους τράγους και ανεκδιήγητους τύπους σαν τον Παπανδρέου τον Γιώργο, του λέει δηλαδή αν θέλεις να συνεχίσεις να είσαι ανεύθυνος να είσαι, αλλά όχι εις βάρος της δικής μου προσωπικής αξιοπρέπειας.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η κίνησή τους αυτή, Γιώργο, με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε αυτό το τραγικό πλαίσιο της απίστευτης προχειρότητας, που αφήνει ξεκρέμαστο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας και των νοικοκυριών, είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία, ως εκ της φύσεώς της, αφήνει, στον Αλέξη Τσίπρα και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ορθάνοιχτη την πόρτα της ηρωικής δραπέτευσής τους, από την εξουσία.

Βέβαια, ο "κίνδυνος" του να καταψηφισθούν οι απαιτήσεις των ξένων δανειστών, παραμένει, επειδή, ούτως, ή άλλως, όσα ζητούν είναι, εξόχως, καταθλιπτικά, για τον πληθυσμό της χώρας και φυσικά, η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να διαχειρισθεί τις συνέπειες μιας απόρριψης, από το εκλογικό σώμα, των επιδιώξεων των δανειστών. Και (θέλω να) ελπίζω ότι - πέρα από τον εξαναγκασμό της να συμμορφωθεί, στην ψήφο του εκλογικού σώματος, εφ' όσον αυτό αποδεχθεί την κυβερνητική πρόταση, για την καταψήφιση των απαιτήσεων των ξένων δανειστών - είναι και διατεθειμένη να το πράξει.

Αλλά, αυτό δεν διαφοροποιεί κάτι, ως προς την ύπαρξη (ανάμεσα στα άλλα) και του σεναρίου της ηρωικής απόδρασης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβερνητική εξουσία, ως περιεχομένου μιας "κρυφής ατζέντας", η οποία θέλει να συμπεριλάβει και να αξιοποιήσει - μέσα από την ισχυροποίησή του - το ενδεχόμενο αποτέλεσμα, που, θα μπορούσε να προκύψει, από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και το οποίο συνίσταται, στην υπερψήφιση των θέσεων των ξένων δανειστών.

Έτσι, με δεδομένες τις "ευρωπαϊστικές" αυταπάτες των ηγετικών κλιμακίων των συριζαίων, μια τέτοια ηρωική απόδραση, από την κυβερνητική εξουσία, σε συνθήκες σύγκρουσης, με τους ξένους δανειστές, θα συνεισφέρει, στην διάσωσή τους, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σωθεί και να επιβιώσει, κοινωνικά, πολιτικά, εκλογικά και κομματικά.

Και φυσικά, από την άλλη πλευρά, η επικράτηση του ΟΧΙ, στις απαιτήσεις των ξένων δανειστών, θα λύσει τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να χειρισθούν, με μεγαλύτερη άνεση, τις σχέσεις της χώρας, με την ευρωζώνη και μια επιβολή ενός νέου τοπικού νομίσματος, σε παράλληλη κυκλοφορία με το ευρώ.

Θα δούμε...
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Πιατεύεις Τάσο ότι το διπλό νόμισμα θα καλυτερέψει την κατάσταση; Υποθέτω ότι θα συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων που θα δίνει όλα τα αναγκαία οικονομικά και νομισματικά εργαλεία στο κράτος για να σταματήσει τον κατήφορο. Επίσης, θεωρείς ότι είναι πιθανό να συμβεί ένα bail in αλά Κύπρος;
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Εντός ευρώ, ένα bail in είναι πολύ πιθανό, Γιώργο. Και αυτό θα είναι πολύ άσχημο. Θα είναι καταστροφικό.

Το πόσο καλό, ή κακό, θα είναι ένα νέο ελληνικό τοπικό νόμισμα, το οποίο θα κυκλοφορεί, παράλληλα, με το ευρώ, αυτό εξαρτάται, από τους κανόνες της έκδοσης και της κυκλοφορίας του. Δηλαδή, από το πόσο σκληρό, ή μαλακό νόμισμα θα είναι.

Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο θα εμπλέκεται η Ε.Κ.Τ., στην έκδοση και στην κυκλοφορία του νέου τοπικού νομίσματος και όσο περισσότερο θα μπορεί να προσδιορίζει την αξία του, τόσο το χειρότερο, για την ελληνική οικονομία, διότι είναι πολύ πιθανό η Ε.Κ.Τ. να απαιτήσει και να επιτύχει να προσδιοριστεί μια κλειδωμένη ισοτιμία αυτού του νέου ελληνικού τοπικού νομίσματος, με το ευρώ,(προκειμένου, ανάμεσα στα άλλα, να μπορέσει να εισπραχθεί, από τους ξένους δανειστές, το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αυτή η εξέλιξη, εάν πραγματοποιηθεί, θα φέρει, ξανά, την λιτότητα, τις περικοπές και διάφορα νέα "Μνημόνια", δήθεν, εσωτερικής φύσεως, τα οποία θα προσιδιάζουν, στην οικονομική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, κατά την περίοδο Οκτωβρίου 1985 - Νοεμβρίου 1987.

Αυτό σημαίνει ότι η ισοτιμία του, με το ευρώ και τα άλλα ξένα νομίσματα, θα πρέπει να είναι σχετικά και προσωρινά προσδιορισμένη και προφανώς, ανοικτή, στις διακυμάνσεις, προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει, στην άμεση ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού και τις ελληνικές επιχειρήσεις, στην ανάκτηση, πρωτίστως, της χαμένης εσωτερικής αγοράς, όπως, επίσης και των χαμένων εξωτερικών αγορών, με την αποκατάσταση της απωλεσθείσας ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λόγω του σκληρού ευρώ.

Αλλά, πριν φθάσουμε, στο νέο τοπικό νόμισμα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Και πρωτ' απ' όλα, το δημοψήφισμα - εάν αυτό γίνει και εφ' όσον, στην πορεία των ημερών, μέχρι την Κυριακή, δεν αλλάξουν τα πράγματα, ως προς την θέση της κυβέρνησης, απέναντι στα ερωτήματα, που έχουν τεθεί...





Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Noμίζω ότι δεν θα είναι σοβαρό από την Ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει το δημοψήφισμα, από την άλλη είναι ευχάριστο, ας το πούμε ευχάριστο, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέλους συνειδητοποίησε ότι η ΕΕ δεν θέλει τίποτα λιγότερο από μια παντελώς αποδομημένη Ελλάδα και ότι αργά ή γρήγορα για να παραφράξουμε την γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ή θα αποκτήσουμε δική μας νομισματική πολιτική, δικό μας ταμείο, ή θα χαθούμε.
Τάσο μιας και ανέφερες την λιτότητα της διετίας 1985-87 που την θυμάμαι από τα σεμινάρια του ΦΠΑ που τότε μόλις είχε νομοθετηθεί, στην τηλέοταση...ήταν μια λιτότητα ποτ πέρασε και δεν ακούμπησε,ούτε καν γδαρσίματα επιφανειακά δεν προκάλεσε, σε μια εποχή που η εγχώρια παραγωγή είχε σφυγμό, προσωπικά αμφιβάλλω πολύ αν υπάρχει τρόπος με τα σημερινά δεδομένα για στοιχειώδη παραγωγική ανασυγκρότηση έτσι ώστε να αυξηθούν ομαλά τα έσοδα του κράτους
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν επαρκεί απλά μια εξοδος από το ευρώ. Ειναι αδύνατη η παραγωγική ανασυγκρότηση εντός ΕΕ. Διοτι δεσμευόμαστε από τις ευρώ-συνθήκες , και τις 4 "ελευθερίες" του μααστριχτ επιβάλλουν ανοιχτές και απελευθερωμένες αγορές, ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων κλπ. Απαγορεύεται δηλαδή η προστασία της τοπικής παραγωγης, οι εμπορικοι δασμοί, αλλα και οι εθνικοποιήσεις. Πως ακριβώς λοιπόν θα κάνουμε παραγωγική ανασυγκρότηση εντός ΕΕ ; Δεν γίνεται !

Τα οποια ωφελη προκύψουν από νέο νόμισμα εντός όμως ΕΕ θα είναι προσωρινά. Μην ξεχνάμε οτι ανατολικό-ευρωπαϊκές χώρες εντός ΕΕ αλλα με δικό τους νόμισμα βολοδερνουν και βλέπουν μεγάλη μειωση πληθυσμού με σημαντικο μέρος του λαού τους να εργάζεται σε Αγγλία, Γερμανία κλπ ως χαμηλού κόστους εργαζόμενοι.

Απαιτείται λοιπόν μια ρηξη και αποχώρηση από Ευρωπαϊκή ένωση και ευρωζώνη ως αναγκαία συνθήκη. Μαζί με διαγραφή χρέους, εθνικό νόμισμα, εθνικοποιήσεις, κλπ

Τώρα για όλα αυτα που αφορούν την ΕΕ και τις επιπτώσεις που προκάλεσε η ένταξη εκεί , υπάρχουν βαθια μεσάνυχτα στη πλειοψηφία του κόσμου. Ούτε γνωρίζουν για το οτι η εθνική μας κυριαρχία έχει παραδοθεί χρόνια πριν στις Βρυξέλλες, πολύ πριν οποιαδήποτε μνημόνια.

Δεν ξέρουν τι είναι η ΕΕ , πως λειτουργεί, τι επιβάλλει, τι συνέπειες έχει κλπ
Οι περισσοτεροι νομίζουν οτι είναι ενα χαλαρό κλαμπ κρατών της "Ευρωπης", άλλοι εχουν αυταπάτες οτι βασίζεται σε δήθεν δημοκρατικές αρχές και αξίες και προωθεί το κοινωνικό κράτος ("ευρωπαϊκές" αξίες όπως συνηθίζει να λέει ο Τσίπρας), άλλοι πιστεύουν οτι πριν την ΕΟΚ και πριν το ευρώ τρώγαμε βελανίδια και σε αυτούς οφείλουμε την οποια (επιπλαστη) ευημερία είχαμε, ενώ το άλλο παραμύθι είναι οτι εγγυάται την ασφάλεια μας η ΕΕ ( μαζί με το ΝΑΤΟ ) κλπ

Γιαυτο και με ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί κατηγορούν τη Γερμανία , τη τρόικα, τη Μέρκελ και το Σόιμπλε για τα δεινά που βιώνουμε αλλα όχι την "Ευρώπη" (ΕΕ). Αλλα το προβλημα είναι η ΕΕ, η θεσμική της λειτουργία και οτι επιβάλλει που μας οδηγεί σε εξαθλίωση.

Το άλλο που είναι αστείο είναι οτι τρέμουν πολύ εαν φύγουμε από την ΕΕ , και φοβούνται οτι θα φύγουμε από την Ευρώπη (θα πάμε στη νότια Αφρική ίσως ?). Κοροϊδεύουν τους αμερικανούς ως αγεωγραφητους αλλα αρκετοί νεοέλληνες μπερδεύουν μια ήπειρο με έναν υπερεθνικο οργανισμό....

Σα να λέει κάποιος οτι ο Οργανισμός αμερικανικών κρατών είναι η Αμερική .....

Θυμάμαι όταν πήγαινα λύκειο 12-13 χρόνια πριν, σχεδόν όλοι οι μαθητές δεν ήξεραν καν την ευρωπαϊκή ένωση ως ονομασία ! Και αρκετοί συμπατριώτες μας το παιζουν "ευρωπαίοι" και πιστεύουν οτι άμα φύγουμε θα γίνουν κατώτεροι , απομονωμένοι κλπ

Αυτά όλα ακούγονται αστεία εαν σκεφτεί κανείς οτι οι προηγούμενες γενιές θεωρούσαν οτι είναι έλληνες πάνω από όλα (και όχι "ευρωπαιοι") και το σύνθημα "ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ" άγγιζε το λαό και οδήγησε σε ποσοστά σχεδόν 50% το ΠΑΣΟΚ το 1981 που το οικειοποιηθηκε.

Και υπαρχουν αρκετοί σημερα ηλικιακά 50-70 που τοτε φώναζαν αυτά τα συνθήματα, και τώρα ουρλιάζουν υπέρ ευρώ και ΕΕ και τρέμουν μην φυγουμε από την "Ευρώπη" . Και τα πιστεύουν αυτά ακομα και καποιοι που εχουν πληγεί προσωπικά και οικογενειακά από τη κρίση διοτι η προπαγάνδα τους έχει κάνει να πιστέψουν οτι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα εκτός. Για να μην πω για άλλους γνωστούς που κλαίνε διοτι πιστεύουν οτι ο Τσίπρας είναι ο κακός κομμουνιστής και μετατρέπει την Ελλάδα σε Βενεζουέλα !!!!!

Δυστυχώς, αλλαξε ο λαός μας στα χρόνια του καταναλωτισμου. Και η κρίσιμη μάζα δείχνει να έχει τρικυμία εν κρανιω ενώ τα ΜΜΕ των ολιγαρχων εξαπολύουν ψέμματα και λάσπη σε απίστευτο βαθμό





Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Φίλε δεν μπερδεύουν τίποτα,ούτε αγεωγράφητοι είναι σαν τους Αμερικάνους, τα συμφέροντά τους υπερασπίζονται συνειδητά και με λύσσα, μήπως δεν γνωρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του φετινού καλοκαιριού έγινε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν; Mήπως δεν έμαθαν ότι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας είναι η Ρωσία; Όταν μιλάν για ιδιωτικοποιήσεις προς τα Ρούβλια και στην Ασία δεν προσβλέπουν; Οι πετρελαιάδες από τους οποίους χρηματοδοτούνται, με όλες τις αναπτυσσόμενες και μη ευρωπαϊκές χώρες δεν συναλλάσσονται;
Ο χρήστης mal di luna είπε…
Και τώρα καλούνται τα πρόβατα να διαλέξουν αν προτιμούν τη σφαγή ή μια σφαίρα στο κούτελο...
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η ουσία της όλης υπόθεσης είναι ότι οι συριζαίοι κατάφεραν να μετατρέψουν, σε ντέρμπυ, ένα παιχνίδι, το οποίο θα το είχαν, σίγουρα, δικό τους...

Πρόκειται, για κλασική περίπτωση σχεδιαστικής προχειρότητας, την οποία επέδειξε το κυβερνητικό επιτελείο, η οποία αφήνει μιαν έξοδο κινδύνου και την δυνατότητα για μια - κατά το δυνατόν - ασφαλή και ηρωική απόδραση. Αλλά, αυτό δεν πρέπει να τους επιτραπεί.

Έτσι, ο μόνος τρόπος, για να μην επιτραπεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, μια ηρωική απόδραση, είναι η υπερψήφιση του ΟΧΙ.

Βέβαια, υπάρχει και η πιθανότητα να μην διεξαγάγουν το δημοψήφισμα, αλλά, εδώ, υπάρχει πρόβλημα, διότι δεν προβλέπεται συνταγματική διαδικασία, για την μη διεξαγωγή του. Ένας τρόπος, που σκέπτομαι, ως πιθανότητα, για να πράξουν κάτι τέτοιο, είναι η ακύρωση του δημοψηφίσματος, με μια διαδικασία, κατ' αναλογίαν, με την ψήφισή του, δηλαδή, με απόφαση της βουλής, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν στέκει, συνταγματικά, ενώ τα χρονικά περιθώρια, για την πραγματοποίησή του, στενεύουν. Αλλά το κυριότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική του ομάδα θα γίνουν μαλλιά-κουβάρια και θα αντιμετωπίσουν τον άμεσο κίνδυνο της διάσπασης.

Ακόμη, πρέπει να επισημανθεί ότι και στην περίπτωση, που γίνει κατορθωτό να περάσει μια διαδικασία ακύρωσης του δημοψηφίσματος, αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια ήττα της κυβέρνησης, η οποία, έτσι, θα εκμετρήσει, σύντομα τον βίο της.

Προφανώς και αυτή η οδός θα οδηγήσει, στην απόδραση του ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβερνητική εξουσία, αλλά, υπό αυτές τις συνθήκες, που θα έχουν δημιουργηθεί, από την μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή η απόδραση δεν θα είναι ηρωική. Θα είναι, απολύτως, ντροπιαστική, έως εξευτελιστική.

Δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Μπορεί να θέλουν να φύγουν, αλλά αυτό θέλουν να το κάνουν, με το κεφάλι ψηλά και με την διάσωση των κοινωνικών, πολιτικών και εκλογικών κερδών, που αποκόμισαν, από το 2012, έως τώρα.

Ως εκ τούτου, η λογική λέει ότι θα πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα "και ό,τι βρέξει, ας κατεβάσει".

Αλλά, εάν η κυβέρνηση διεξαγάγει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, είναι πιθανό να το κερδίσει. Και αν το κερδίσει, θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά και να πάρει αποφάσεις, για το τι θα πράξει, από την Δευτέρα και μετά.

Οπότε, χρήσιμο είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις...





Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πηγαινετε τωρα να παρετε απο τα ΑΤΜ μεχρι 60 ευρω και οι γονεις σας να πηγαινουν αλφαβητικα στις τραπεζες. Τα οποια 60 οσο περνανε οι μερες θα γινουν λιγοτερα γιατι το χαρτι δεν φτανει απλα. Αυτη η κατασταση δεν πληττει τους πλουσιους γιατι αυτοι εχουν τα λεφτα τους στο χρηματοκιβωτιο στο σπιτι. Αυτοι που πληττονται ειναι οι αγροτες που δεν μπορουν να εξαγουν τα προιοντα τους γιατι δεν μπορει να γινει καμμια συναλλαγη. Πληττονται οι εργαζομενοι των 400 ευρω οι οποιοι δεν θα πληρωθουν γιατι δεν υπαρχει τραπεζα και η επιχειρηση δεν μπορει να τους πληρωσει. Πληττονται οι εργατες που πηγαν για διακοπες στο εξωτερικο και δεν μπορουν να πληρωσουν με καρτα ουτε να βγαλουν μετρητα. Και καλα να εισαι διακοπες στη Γαλλια. Αν εισαι μηνα του μελιτος στην Ταιλανδη; Αν νομιζετε οτι τραπεζα ειναι μονο καταθεσεις των πλουσιων εισαστε βαθια νυχτωμενοι. Οι τραπεζες κινουν ολη την οικονομια μιας χωρας ειτε αυτη ειναι η Γερμανια ειτε η Ελλαδα ειτε η Καμποτζη. Αλλα που να τα ξερετε αυτα μικρομυαλοι ανεπαγγελτοι κηφηνες επαναστατες του φραπε (ε συγγνωμη) του εσπρεσσο φρεντο μετριου με στεβια για να μην παχυνετε. Δεν εχετε καταλαβει τι σημαινει αριστερος. Αριστερος σημαινει λοιπον αυτος που θα σε αφησει να πεθανεις απο την πεινα για να πει οτι η επανασταση πετυχε (Μαο Τσε Τουνγκ-Μεγαλο Αλμα Εμπρος)
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Δεν ξέρω σε ποιούς απευθύνεσαι, φίλε μου. (Πάντως, σε ό,τι με αφορά, απευθύνεσαι, σε λάθος πρόσωπο).

Λύσεις υπήρχαν, αλλά δεν δόθηκαν. Αυτά είναι αποτελέσματα του κυβερνητικού ερασιτεχνισμού.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε...
Ο χρήστης NF είπε…
Αληθεια αγαπητε, γιατι ο Τσιπρας δεν κανει λιγακι seignorage, να τυπωσει μερικα δισεκατομμυρια ευρω και να τροφοδοτησει τα ΑΤΜ; Εχουμε στεγνωσει απο ρευστο! :))))))))

Σας τα ελεγα εγω. Ενταξει, Αναποφευκτος ο πολεμος με τους δανειστες, αλλα λιγες εχουμε ελπιδες να νικησουμε με με τους ΣΥΡΙΖΑίους "στρατηγους".

ΟΟταν ο Μεταξας ειπε το ΟΧΙ το 1940 ,ειχε κανει πολυ καλη πολεμικη προπαρασκευη. Ποια προπαρασκευη εχει κανει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναμετρηση με τους δανειστες;

Ενα παραδειγμα: Αν παμε στη δραχμη, εχει φροντισει να εχει συναλλαγματικα αποθεματα για τις εισαγωγες των κρισιμων πρωτων μηνων; Ή μηπως τα λεφτα που βρηκε τα σπαταλησε ανοητως εξυπηρετωντας τα δανεια του ΔΝΤ το τελευταιο πενταμηνο;

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Όλον αυτόν το καιρό γράφω, για τα αδιέξοδα της πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην διαπραγμάτευση, με τους ξένους δανειστές. Ήδη, πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης κτύπησαν, σε τοίχο. Βέβαια, η πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη, για μια ελληνική χρεωκοπία, εντός της ευρωζώνης είναι γνωστή από τον Μάρτιο του 2010, αλλά και αυτή η πρόταση προέβλεπε ότι οι τράπεζες θα έμεναν ανοικτές. Στην περίπτωση μας, αυτές τις ημέρες, αυτό δεν συνέβη. Οι τράπεζες έκλεισαν. Και αυτό συνέβη, διότι ουδείς φρόντισε να μην κλείσουν. Η ευθύνη, γι' αυτή την εξέλιξη, είναι, προφανώς και απολύτως, δική τους. Αυτοί είναι, στην κυβέρνηση, δικός του είναι ο σχεδιασμός του κυβερνητικού έργου και αυτοί πρέπει να δώσουν λόγο, για όσα έπραξαν και για όσα παρέλειψαν να πράξουν.

Για τον απίστευτο ερασιτεχνισμό τους, δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, ακόμη, δεν φαίνεται να έχει απλωθεί όλος ο τραχανάς, οπότε, καλόν είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις και ιδίως, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος (που, όσο περνούν οι ημέρες, ολοένα και λιγοστεύουν οι πιθανότητες να μην διεξαχθεί), τα οποία και θα κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης και του τόπου.

Προφανώς, όλα αυτά εντάσσονται, στην λογική ενός πολιτικού παιγνίου, που αποτελείται, από κινήσεις υψηλού ρίσκου και το οποίο παίγνιο αποσκοπεί, σε μια επιτυχή έκβαση, για την πολιτική και την κομματική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση πραγματοποίησης του "καλού" και στην περίπτωση της πραγματοποίησης του "κακού" (για το κόμμα) σεναρίου.

Το, εάν - και το τί - θα καταφέρουν οι κυβερνώντες είναι κάτι, που θα το δούμε...

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Οι σπασμωδικες κινήσεις του Τσίπρα δείχνουν οτι πρόκειται για inside job και ουσιαστικα φοβιζει το κοσμο να ψηφισει "ΝΑΙ" παρα την επισημη στηριξη στο "ΟΧΙ". Κατα πάσα πιθανότητα είναι και αυτός αλλο ενα πουλημένο τομάρι.
Εφερε το δημοψήφισμα τελείως πρόχειρα σε ακατάλληλο χρονικό διάστημα για να γλιτώσει τη ξεφτίλα απο το επερχόμενο νεο μνημόνιο (που θα το υπογράψει ετσι και αλλιως εαν επιμενει σε παραμονη σε ΕΕ και ευρωζωνη). Εκανε λοιπον μια τακτικη "νιπτω τας χειρας μου" και εαν θα ψηφιστει ΝΑΙ τοτε θα πει "τι να κανουμε ? εμεις προσπαθησαμε αλλα ο λαος θελει μνημονιο !" . Εαν ψηφιστει ΟΧΙ, θα δωσει οτι εξηγηση θελει (οτι ο κοσμος υποστηριζει το μνημονιο Τσιπρα κλπ)

Οσο για τον ελληνικο λαο, σε σημαντικο μερος του συνεχιζει τις μαζοχιστικες του τασεις εδω και πεντε χρονια.

Αλλα δεν πειραζει. Θα δουν τι εστι "ΕΥΡΩΠΗ". Πιθανως να ακολουθησει bail in , κλοπη καταθεσεων, συνταξεις ΛΟΒΕΡΔΟΥ 360 ευρω , μαζικο ξεπουλημα κλπ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στο κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικό ναδίρ που είναι η χώρα εδώ εδώ και αρκετά χρόνια μου φαίνεται άδικο να λέμε ότι η κυβέρνηση μπορούσε να κρατήσει τις τράπεζες ανοιχτες αν είχε καλύτερο σχεδιασμό.

Μα πολλοί συμπολίτες από μήνες πριν συζητούσαν και εβρισκαν τροπους να βγάλουν λεφτα στο εξωτερικο. Και η κάθε.Σπυράκη δεν έχει σκοπό υποθετω να αποκρύψει τέτοιες ειδήσεις για να ανακοπεί ένα bankrun επί 'αριστερής' κυβέρνησης. Οπότε για τή χωρα μιλάμε; Η χώρα δεν είναι
και οι σχέσεις των κατοίκων; Η εμπιστοσύνη που δείχνουμε μεταξύ μας;

Επίσης η κυβέρνηση έχει ισχνή συνοχή γιατί δημιουργήθηκε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία σαν σανίδα σωτηρίας πολλών..δεξιών και αριστερών..

ξεχνάμε ότι η Ελλάδα πάντα είχε επεμβάσεις, ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητη με μια ιδεατή έννοια αλλά πεδίο σύγκρουσης ξένων δυναμεων και η τωρινη συγκυρία κουβαλάει μια κοινωνική παθολογία δεκαετιων και γινεται σε μια συγκυρία που και οι μεγάλες δυνάμεις είναι σε μεγάλες τριβές και συγκρούσεις.

Στο πλαίσιο αυτό οι κινήσεις της κυβέρνησης για μένα σπασμωδικές όπως γίνονται έχουν και μια τραγική και ηρωική διάσταση.
Ο χρήστης GEORGE είπε…
Ο "γόρδιος δεσμός" της οικονομικης κατοχής απλα δεν λύνεται, πρεπει να κοπεί με σπαθί (δηλ αποχώρηση απο ευρω και ΕΕ και μονομερή διαγραφή χρεους).

Τόσα χρόνια με καταστροφική κρίση που προκάλεσε τόσες κατεστραμμένες ζωές, αναγκαστική φυγή σε μακρινούς τόπους, αυτοκτονίες και διαλυμένες προσωπικές σχέσεις, καταλήγουμε πάλι στο σημείο μηδέν. Ο Τσίπρας αποδείχτηκε άλλος ενας Τζεφρυ "λεφτα υπαρχουν" Παπατζής και "Αντιμνημονιακός" Σαχλαμαρας.

Παρά το γεγονός οτι τα σκουπιδο-κάναλα και η αθλια αντιπολίτευση παρουσιάζει το δημοψήφισμα ως "Μένουμε Ευρώπη η οχι" και κινδυνολογούν με τις γνωστές ανυπόστατες βλακείες περί βιβλικής καταστροφής, το δημοψήφισμα δεν αφορά αυτό το ερώτημα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει καμια προθεση να τολμήσει να βγει καν απο το ευρώ. Ο Τσιπρας και οι συριζαίοι έχουν κάνει οτι περνάει απο το χέρι τους να κάνουν να αποτύχει το δημοψηφισμα.

Ολα αυτά εγιναν για να γλιτώσουν τη συντριβή απο τη ψήφιση ενός νέου μνημονίου μια και αποδείχτηκε πλέον οτι η μπουρδολογία Τσίπρα- Μπαρουφάκη οτι θα πείσουν τη "κακια" Μέρκελ και το "σακατη" Σόιμπλε περί αλλαγής πολιτικων στην ΕΕ αποδειχτηκαν μπούρδες.

Και απο τη στιγμή που δεν θέτουν θέμα εξόδου, έπεσαν σε τοίχο. Οπότε το δημοψηφισμα ειναι η διαφυγη τους ενω ο Γιανης ο Μπαρουφακης ετοιμάζει "ηρωικη" εξοδο και θα χρησιμοποιησει τις διασυνδεσεις και τη φημη που απεκτησε για να κανει ομιλίες επι αδρα αμοιβη, να πουλαει βιβλια και να δινει "συμβουλες" (με υψηλο παντα αντιτιμο) σε πολυεθνικες, τραπεζες και ινστιτουτα.... Well done Yanis ! Εχει και μια κορη στην Αυστραλία να συντηρεί ο άνθρωπος, τι να κανει ?
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Το τί πρόκειται να συμβεί, είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε να το δούμε. Κάθε ώρα και κάθε ημέρα, που περνάει παίζει τον ρόλο της, μέσα σε αυτό το κλίμα της πλήρους αστάθειας, ως προς την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, την ερχόμενη Κυριακή.

Το κλείσιμο των τραπεζών και οι συνεχιζόμενες ουρές στα ΑΤΜ, επιβαρύνουν πολύ το κλίμα και οι αντοχές της κυβερνητικής κυριαρχίας, στο πολιτικό σκηνικό, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στις βουλευτικές εκλογές της 25/1/2015, δοκιμάζονται, σκληρά και φαίνεται να εμφανίζουν ρωγμές - τουλάχιστον, ως προς το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Αυτό σημαίνει ότι μια, πολιτικά, αδύναμη "αστική" αντιπολίτευση, έχει καταφέρει, λόγω του ερασιτεχνισμού του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο δεν απέτρεψε - αν και όφειλε να το είχε προβλέψει - το κλείσιμο των τραπεζών, να ταυτίσει (προφανώς, όχι καθ' ολοκληρίαν, αλλά σε μεγάλο βαθμό) το ερώτημα, που τίθεται, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, από το "ΝΑΙ, ή ΟΧΙ, στις απαιτήσεις των ξένων δανειστών", σε "ΝΑΙ, ή ΟΧΙ, στο ευρώ και την ζώνη του", συνδυάζοντάς το, με την συντήρηση και την επαύξηση της δεδομένης αβεβαιότητας, που προκύπτει, από την ανατροπή των ομαλών συνθηκών της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί, μεν, η μεγάλη άνοδος της επιρροής του "ΝΑΙ", που παρατηρήθηκε, αμέσως, μετά το κλείσιμο των τραπεζών, ως αποτέλεσμα του τεράστιου ψυχολογικού σοκ, που υπέστη ο απροετοίμαστος, για κάτι τέτοιο, ελληνικός πληθυσμός, να έχει ανακοπεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι το "ΝΑΙ" συνεχίζει να εμφανίζει ανοδικές τάσεις και αυτό θα συμβαίνει, μέχρι το τέλος, έστω και με μικρότερους ρυθμούς.

Έτσι, με δεδομένο ότι, μέχρι την Κυριακή, το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο - ιδίως, όταν έχουμε τόσο ασταθείς και ως εκ τούτου απρόβλεπτες, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, όπως συμβαίνει, τώρα - η επικράτηση του "ΝΑΙ", στο δημοψήφισμα της Κυριακής, είναι ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο.

Θα δούμε...
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Από την μια Τάσο ο λαός πρέπει να σταματήσει να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να τα θέλει όλα δικά του, δηλαδή στην χειρότερη των περιπτώσεων, για αυτούς, να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση θεωρώντας ότι έχουν τα αριστερά τους χέρια καθαρά. Πίστεψα ότι επιτέλους εγκατέλειψαν τις αυταπάτες περί Ευρώπης αλλά τελικά έκανα λάθος, και αυτό δείχνει για μια ακόμα φορά ότι πρόκειται περί βολικών αυταπατών, δεν ξέρουν ότι η Ευρώπη του Σμιτ και του Ζισκάρ Ντ' Εσταίν που συχνά επικαλούνται, παραγωγικά ήταν μια άλλη Ευρώπη σε σχέση με την σημερινή και ότι ο ρόλος της παγκοσμίως ήταν κυρίαρχος, κάτι που δεν ισχύει σήμερα; Aυτήν την αλλαγή προσπαθεί η Γερμανία και οι οι φίλιες χώρες της να αντιμετωπίσουν μέσω της τριτοκοσμοποίησης των Ευρωπαϊκών περιφερειών, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς σοβαρός αριστερός που να νομίζει ότι οι εργαζόμενοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας κτλ θα Βουλγαροποιηθούν εργασιακά στο μέλλον κατά το υπόδειγμα της Ελλάδος
Ο χρήστης NF είπε…
@Zeroxgirl:

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανελαβε την εξουσια, βρηκε χρηματα και στο Δημοσιο Ταμειο, ενώ και οι Τραπεζες ειχαν ακομα αρκετη ρευστοτητα. Τι επρεπε να κανει;

-Να επιβαλλει αμεσως κεφαλαιακους περιορισμους, και κατοπιν να λογαριαστει οριστικα με τους δανειστες:

-Να στειλει τελεσιγραφο στους δανειστες απαιτωντας πολύ μεγαλη απομειωση του Χρεους, (πχ 50 %)με ανταλλαγμα την ειλικρινη εφαρμογη εκ μερους μας του προγραμματος του ΔΝΤ, με σαφως μικροτερα πρωτογενη πλεονασματα.

-Αν αυτοι αρνουνταν, να παει σε ατακτη χρεωκοπια, και να παει αμεσως στη δραχμη, εχοντας τα ευρω που διεθετε ως ως συναλλαγματικο αποθεμα. Αυτος όμως τα δαπανησε ανοητως για να πληρωνει τις δοσεις του ΔΝΤ επι πεντε μηνες, ενώ αφησε να συνεχιζονται οι διαρροες κεφαλαιων. Αποτελεσμα; Εμεινε από ρευστο, εκλεισε τις τραπεζες στη μεση της τουριστικης περιοδου, και αν χρειαστει να παει τωρα στη δραχμη, δεν εχει πλεον τα συναλλαγματικα αποθεματα που είναι αναγκαια για να λειτουργησει το νέο εθνικο νομισμα!

Στη λημμα «ΜΑΛΑΚΑΣ» οι εγκυκλοπαιδειες του μελλοντος θα εχουν παραπομπη: «βλεπε ΣΥΡΙΖΑίους»
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Μην αποκλείεις τίποτε, Γιώργο. Ουδόλως, αποκλείεται οι "καλομαθημένοι" Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να "βουλγαροποιηθούν".

Αυτό, που, πάντως, είναι βέβαιο, είναι ότι οι συνθήκες της ζωής τους θα υποβαθμισθούν, μαζύ με το βιοτικό τους επίπεδο. Και αυτό έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται...

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Υ.Γ. : Όσον αφορά το όσα γράφει ο NF, δεν διαφωνώ. Μπορώ να πω ότι προσυπογράφω, με την προσθήκη ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε, αμέσως, να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και να εισαγάγει, ως παράλληλο νόμισμα και την δραχμή.Μπορούσε (και μπορεί), αν θέλει - και αν είχε και έχει τα κότσια - να τυπώσει και ευρώ...

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι, ακόμη και τώρα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ρευστό χρήμα, σε ευρώ, που κυκλοφορεί, στην χώρα, ως συναλλαγματικό απόθεμα. Είναι αρκετό.

Δεν έπραξε τίποτε, από όλα αυτά - όπως, επίσης, δεν έπραξε και πολλά άλλα. Προφανώς, ο σχεδιασμός ήταν διαφορετικός και ως εκ τούτου, ανέλαβε ρίσκα υψηλής διακινδύνευσης...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@NF

Η κυβέρνηση (μια άπειρη κυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες για τη σύγχρονη ελλάδα)
με τα ΜΜΕ εχθρικά και την ΕΕ εχθρική και τους ψηφοφόρους διστακτικούς για ρήξη αποφάσισε να διαπραγματευτεί καλή την πίστη πληρώνοντας τις δόσεις).


Οπως είπα το θετικό είναι ότι φανερώθηκε η πολιτική σκοπιμότητα για αλλαγή κυβέρνησης και η αδιαλλαξία των συνομιλητών μας.

Αν γινόταν αυτό που λες γιατί είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα έπεφτε;;

Ο χρήστης NF είπε…
@tassosanastassopoulos
Aχ αγαπητε, η περιπτωση σας είναι πραγματικα απελπιστικη. Ώστε ο Τσιπρας δεν τυπωνει ευρω (seignorage) διοτι «δεν εχει κοτσια»; Ή μηπως διοτι η ΕΚΤ θα κηρυξει αμεσως πλαστα όλα τα ευρω που θα τυπωθουν ανευ της αδειας της, όπως σας εχω προειδοποιησει εδώ και μηνες;
Εξαιτιας της ηλιθιοτητας των ΣΥΡΙΖΑίων και του φοβου τους να συγκρουστουν όταν και όπως επρεπε, οι Δανειστες μας εχουν τσακωσει με τα παντελονια κατω. Nα το πω αγγλιστι: Now the Creditors will fuck us so badly, that we will barely be able to walk afterwards.
Συμφωνω ,μαζι σας ότι υπαρχει μπολικο ρευστο χρημα σε ευρω στη χωρα, κρυμμενο στα σεντουκια. Αλλα για να το χρησιμοποιησει το Κρατος ως συναλλαγματικο αποθεμα, πρεπει πρωτα να το ΜΑΖΕΨΕΙ αγαπητε, και αυτό είναι εργο ανωτερο των δυναμεων του!



@zeroxgirl
Αγαπητε/η zeroxgirl. Από ότι φαινεται ειστε αθεραπευτος/η ΣΥΡΙΖΑίος/α. . Σκοτωστε τους συγγενεις σας και αυτοκτονηστε!

Μας λετε ότι η Κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ «είναι απειρη», «επεσε σε τρομερα δυσκολη συγκυρια», εχει «Εχθρικα ΜΜΕ» , «διστακτικους ψηφοφορους»

Αφου σας ζητησω προκαταβολικα συγγμνωμη για την εκφραση αν ειστε κυρία, θα σας πω ότι ΤΗΣ ΚΟΝΤΗΣ Ψ….ΗΣ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΦΤΑΙΝΕ!
Στο κατω κατω αν δεν παραμυθιαζαν τον κοσμο, δεν θα ξεσπαγε τωρα πανω τους η κολοσσιαια λαϊκη οργη.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Θα σου πω και πάλι, ότι η κυβέρνηση μπορεί να τυπώσει ευρώ, μέσω της ΤτΕ - έστω και μόνο, για να μαζέψει όσο ρευστό δεν έχει ως απόθεμα -, με την διαδικασία, που έχω πει. Αρκεί να υποχρεώσει τον Στουρνάρα να το πράξει και να τον ξαποστείλει, από εκεί που ήλθε.

Η Ε.Κ.Τ. δεν μπορεί να ακυρώσει τις ποσότητες αυτές του φυσικού χαρτονομίσματος, σε ευρώ. Θα εμπλακεί σε μια πολύ οδυνηρή διαδικασία, αν επιχειρήσει να το πράξει. Και δεν υπάρχει διαδικαστικός μηχανισμός, που να επιτρέπει, στην Ε.Κ.Τ., να κηρύξει πλαστά τα χαρτονομίσματα, που τυπώνει ο ... εαυτός της - διότι, περί αυτού, πρόκειται, αφού η ΤτΕ είναι περιφερειακό τμήμα της. (Μπορεί να προσφύγει, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού προηγουμένως, ζητήσει και λάβει την αιτιολογημένη απάντηση της ΤτΕ, για τις ενέργειές της, αλλά η Ε.Κ.Τ., την ανάγκη, φιλοτιμία ποιούμενη, θα αποδεχθεί αυτές τις ποσότητες του φυσικού χαρτονομίσματος, που θα τυπώσει η ΤτΕ. Έτσι, η Ε.Κ.Τ. θα προσπαθήσει να μην πάρει έκταση η εκτύπωσή τους και να σταματήσει).

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αφού, εν πάση περιπτώσει (και προκειμένου η κυβέρνηση να κρατήσει μια ισορροπία, με τους ευρωζωνίτες, στον βαθμό, που είναι δυνατόν, μετά την σύγκρουση και ένα, υπέρ του ΟΧΙ, πιθανό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, να υπάρξει μια "κοινή συναίνεση", για μια "προσωρινή", ως "άδεια απουσίας", της Ελλάδας, από την ευρωζώνη), το φυσικό χαρτονόμισμα, που έχουν τώρα οι τράπεζες, σε ευρώ, είναι και αυτό αρκετό, για να χρησιμοποιηθεί, άνετα, ως συναλλαγματικό απόθεμα.

Αλλά, μέχρι να φθάσουμε (αν φθάσουμε), εκεί, έχουμε καιρό. Πρέπει, πρώτα, να διεξαχθεί το δημοψήφισμα...



Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@NF

Ανέφερα ενδεικτικά αντικειμενικές δυσκολίες που είχε και έχει να αντιμετωπίσει
στην ελλάδα των μνημονιων οποιοςδήποτε εναλλακτικός πολιτικός λόγος επιχειρήσει
να κατέλθει στην mainstream πολιτική αρένα (ιδιαίτερα αν είναι λιγα κλικ αριστερά
από το κέντρο ) και τις οποίες αντιμετώπισε και ο Σύριζα όταν μέλη του άρθρωναν το
λόγο αυτό.

Μια απο τις μεγάλες αντικειμενικες δυσκολίες είναι ότι η πολιτική αρένα δεν είναι δημόσια
αλλά ανήκει στους ολιγάρχες! Συνεπώς δεν έχουμε δημοκρατια πρακτικα!!

Μου αναφέρατε μόνο ένα υποθετικό σενάριο που θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ένα κόμμα
με ισχυρή ιδεολογικοπολιτική συνοχή και επιρροή στη βάση της κοινωνίας. Κόμμα πρωτοπόρο
και ριζοασπατικό.

Αυτοί οι όροι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα οπως τουλαχιστων την αντιλαμβάνομαι εγω.
Συνεπως το σεναριο σας είναι 1) ακαιρο 2) μη-ρεαλιστικο.

Αλλα και να έφαιρνε σε περας το παράτολμο σχέδιο που λετε δεν θα μπορούσατε πάλι να τον
εγκαλέσετε για 'παραμύθιασμα του κόσμου'καθώς από σο θυμάμαι με εξαίρεση λαπαβίτσα και λαφαζάνη
ο σύριζα αυτοπαρουσιάστηκε σαν φιλοευρωπαική δύναμη που θα κάνει ομως σκληρη διαπραγμάτευση.

Ο χρήστης NF είπε…
Δεν μας λετε και εμας αγαπητε, περιπου ποσα δισεκατομμυρια ευρω υπαρχουν στα σεντουκια των τραπεζων αυτη τη στιγμη σε φυσικη μορφη, για να δουμε αν εχουμε αρκετα συναλλαγματικα αποθεματα και αν μας φτανουν "ανετα"; ; :)))))))


Αφου μπορει να τυπωσει ο Τσιπρας ευρω, γιατι δεν πληρωνει κανονικα τις συνταξεις του μηνα, και αφηνει ετσι ασπαλχνα τους 80χρονους γεροντες να λιωνουν στις ουρες με 30 βαθμους θερμοκρασια για 120 ευρω; :))))))

Και γιατι δε γεμιζει και τα ΑΤΜ, αλλα αφηνει ετσι ασπλαχνα τον φουκαρα NF διχως επαρκη ρευστοτητα, ειδικα τωρα την περιοδο των διακοπων; :)))))

Αχ αγαπητε, προσγειωθειτε επιτελους στον πραγματικο κοσμο………………
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Θα μπορούσα να σε παραπέμψω στον Τσίπρα (ή στον Σακελλαρίδη), αλλά δεν θα το κάνω. Η μια απάντηση είναι απλή :

Γιατί, η Ε.Κ.Τ. τον έπιασε Κώτσο.

Υπάρχει και δεύτερη απάντηση (η οποία, όμως, είναι υποθετική και ως εκ τούτου, ανασφαλής) :

Γιατί, τώρα, μετά τον αιφνιδιασμό, που υπέστη, κρατάει ρευστό, σε μορφή φυσικού χαρτονομίσματος, για να το χρησιμοποιήσει, ως συναλλαγματικό απόθεμα, για να (με δεδομένη την υπόθεση ότι θα) προχωρήσει, στην έκδοση μιας νέας δραχμής, αμέσως - ή λίγο μετά - το δημοψήφισμα της Κυριακής και εφ' όσον αυτό έχει, ως αποτέλεσμα, την έκφραση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, υπέρ του ΟΧΙ.

(Αλλά αυτή η δεύτερη απάντηση είναι όπως είπα, υποθετική).

Θα δούμε...



Ο χρήστης NF είπε…
Α, τον επιασαν κορόιδο οι Δανειστες, αλλα τωρα αυτός ετοιμαζεται να τους τη φερει!

Ωραια, αλλα γιατι δεν τραβαει και ένα seignorage, να τυπωσει μερικα δισεκατομμυρια ευρω;

Ετσι θα ακυρωσει τον εκβιασμο της ΕΚΤ, θα εχει περισσοτερο συναλλαγμα αν αποφασισει να παει στη δραχμη, θα πληρωσει τους 80χρονους γεροντες που τον βριζουν στις ουρες εξω από τις τραπεζες, θα δωσει και λιγο παραπανω ρευστο στο φουκαρα τον NF!!!!

Tι τον εμποδιζει, ο Στουρναρας; Ας κανει μια ΠΝΠ να τον διωξει! Αργουν να παρουν μπρος οι πρεσες της Τραπέζης της Ελλαδος; Ας δουλεψουν διπλη βαρδια!

Ειμαι "κουρδισμενος" αγαπητε, διοτι οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν κανουν seignorage με αποτελεσμα να μην εχω αρκετο ρευστο! Πειτε απλως «Ενταξει βρε αδερφε, αυτά που ελεγα ηταν μ@#!8ίες», αν θελετε να γλιτωσετε την καζουρα! Εκτος και αν κατά βαθος γουσταρετε :)))))
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Εγώ, θα σου πώ αυτό, που σου έχω πει, πολλές φορές, αλλά δεν θέλεις να το καταλάβεις :

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ριζοσπαστικό κόμμα, είναι ριζοσπαστικοφανές. Για να κάνεις κάτι τέτοιο, σαν αυτό, που είχα προτείνει, τον Οκτώβριο του 2009, στον ΓΑΠ και επανειλημμένα, σε όλες τις "ελληνικές" κυβερνήσεις, που, έκτοτε, μεσολάβησαν, καθώς και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να είσαι ριζοσπάστης. (Μάλιστα, θα είσαι ριζοσπάστης, έστω και αν αφήσεις τον αντίπαλό σου να υποψιασθεί ότι μπορεί και να το πράξεις και να ασκήσεις το seigniorage, με την εκτύπωση ευρώ. Ο ατυχής Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν, αργότερα, μίλησε ανοικτά, για την άσκηση του seigniorage, από την Ιταλία, με την εκτύπωση ευρώ, μπήκε στην μαύρη λίστα και θεωρήθηκε από το Βερολίνο, την Φραγκφούρτη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, σαν ένας από τους πιο επικίνδυνους πολιτικούς, στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εκπαραθυρώθηκε).

Επίσης, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειοψηφία της έχει "ευρωπαϊστικές" αυταπάτες. Πιστεύει ότι πρέπει και μπορεί να τα βρει, με τους ευρωζωνίτες. Πολλοί από αυτή την ηγεσία, το πιστεύουν, ακόμη και σήμερα, μετά το καζίκι, που τους έκανε ο Μάριο Ντράγκι, κλείνοντάς τους τις τράπεζες. Και όσο πορεύονται, με αυτές τις αυταπάτες, τέτοια και περισσότερα καζίκια θα παθαίνουν.

Δεν τους φταίει κανείς, γι' αυτό (και πάντως, δεν τους φταίω εγώ). Τον εαυτό τους πρέπει να μέμφονται. Μεγάλα παιδιά είναι, επέλεξαν να μπουν, σε αυτό το παιχνίδι - το οποίο, τον Δεκέμβριο του 2014, μπορούσαν να το αποφύγουν - και δεν έπραξαν ό,τι έπρεπε και ό,τι μπορούσαν να πράξουν.

Αν δεν θέλουν να την κοπανήσουν, από την κυβέρνηση (που το θέλουν, αλλά με τους δικούς τους όρους), πιθανόν, να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, εάν και εφ' όσον την Κυριακή επικρατήσει το ΟΧΙ.

Οπότε, σου λέω και πάλι : Ας μην βιαζόμαστε. Η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι' η αυγή μητροπολίτη...


Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@Zeroxgirl:

Στην πολιτικη μετραει το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αγαπητη μου φιλη (υποθετω εκ του ψευδωνυμου ότι εισαι κυρια).

Από δικαιολογιες παμε καλα βλεπω. Από αποτελεσματα όμως.................

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχασε ότι τωρα είναι Κυβερνηση. Μπορουσε αν ηθελε να κανει κατασχεση των ΜΜΕ των ολιγαρχων εναντι των χρεων τους στο Δημοσιο και στις Τραπεζες. Τι τον εμποδισε;

Ωραια, λοιπον, οι ΣΥΡΙΖΑίοι πληρωναν σαν βλακες τοσους μηνες τα τοκοχρεωλυσια, κατεδειχθη η «κακη πιστη και η αδιαλλαξια των δανειστων». Και λοιπον; Το πρακτικο αποτελεσμα για εμας ποιο είναι; Ότι ξεμειναμε από ρευστο!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@Anonymous

Οι προηγούμενες απαντήσεις μου στον @NF είχαν σκοπό να θέσουν τον προβληματισμό
σου σε ποιό ρεαλιστικές βάσεις.

Ή χώρα είναι χρεοκοπημένη εδω και χρόνια. Και πριν αναλάβει η κυβέρνηση Συρ-Αν τεχνικά
κλιμακια της Τρόικας επισκέπτονταν το υπουρ.Οικονομικών και επέβαλαν μνημονιακά μέτρα .

Η ανεργία των νέων είχε φτάσει στο 50%

Το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει πάνω απο 20%

Σίγουρα μετράει το αποτέλεσμα, αλλά στο πλαίσιο που δρας.

Μιλάς σαν να κρίνεις μια κυβέρνηση που έχει όντως και την εξουσία - οικονομική- επικοινωνιακή κτλ και έχει αυτοκυριαρχία και και..

Πχ μιλάς για τα ΜΜΕ. Μα η πολιτική αρένα προεκλογικά ήταν ιδιωτικη! Δεν υπήρχε καν δημόσια τηλεόραση σε κανονική λειτουργία. Συνεπώς τα ποιό πολλά προβεβλημενα στελέχη του Συριζα που πήγαν καλά στις εκλογές βασίστηκαν στα ιδιωτικά ΜΜΕ!!

Δηλαδή έγιναν εκλογές όχι σε μια δημόσια σφαίρα ελεύθερης συζήτησης αλλά κατα μία έννοια μέσα στα κότερα ιδιωτων! (αφού πχ το στούντιο του mega είναι ιδιωτική ιδιοκτησία)!.

Συνεπώς για να μην επαναλαμβάνομαι και μακρηγορώ η κριτική σου είναι επιφανειακή και οι απαιτήσεις - προσδοκίες που είχες από την τωρινή κυβέρνηση υπερβολικές και μεγάλες .

Και παρακαλώ διαβάστε αυτά που γράφω. Ο μπουμπούκος και ο σαμαράς έπαιζαν με το bankrun και προεκλογικά! Ο Στουρνάρας το ίδιο ! Προεκλογικά ο ΑΝΤ1 μόνο που δεν είπε οτι ερχεται ο Αντίχριστος! Οι έχοντες βγάζουν λεφτά εδώ και μήνες από τη χώρα.Τα περιθώρια ελιγμών ήταν λίγα.
Ο ΓΑΠ καθαιρέθηκε με επικοινωνιακό Blitzkrieg .

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με ένα ιδεολογικά αντίθετο κόμμα τους ΑΝΕΛ .

Οπότε το να λέμε 'Είναι κυβέρνηση ! Τι τούς εμπόδισε να κάνουν το Χ' είναι μια πρόταση που κρίνεται ανάλογα με το Χ'

Χ = Βάζω στη θέση της τη μηντιακή ολιγαρχία που αυθαιρετεί και δεν πληρώνει
(κάτι που δεν το κατάφερε καμιά κυβέρνηση από το 1990 και μάλιστα ο καραμανλής είχε σπάσει τα μούτρα του (η ΕΕ των ανάγκασε να πάρει πίσω το νόμο για τον βασικό μετοχο) είναι θα έλεγε κυβερνητικη άσκηση υψηλότατου βαθμού δυσκολίας σε μια μάλιστα ευρωπαική χώρα και δημοκρατική τυπικά όπου ο τύπος προστατεύεται.)
Αρα συντελεστής δυσκολίας : Υψηλός

Χ = Μόλις ανάλαβα κυβέρνηση βάζω σε εφαρμογή το σχέδιο αθέτησης πληρωμών στους θΕΣΜΟΥΣ
(ο διοικητής της ΤτΕ απέναντι, κανάλια απεναντι , ο κόσμος σου περιμένει σκλήρή διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη εδω και τώρα και έχεις στους κόλπους όσους τώρα στην κρίσιμη στιγμή διαφοροποιούνται - 4 απο ΑΝΕΛ, Πανούση, Παπαδημούλη, Κούλογλου , Χρυσόγονο ,Μητρόπουλο κτλ έτοιμοι να σε ακολουθήσουν !! )
Αρα συντελεστής δυσκολίας : Πολύ υψηλός

Χ = Η διαπραγμάτευση δεν σου βγαίνει και αποφασίζεις δημοψήφισμα!!
(η καθημερινή μιλά για πυρηνική επιλογή , οργιάζει ο φόβος , ο Σάκης κάνει διάγγελμα,, ο Καραμανλής κάνει διάγγελμα! , ο επίτιμος κατεβαίνει σε πορεία στο σύνταγμα!!, οι ποταμίσιοι δεν τους πολυαρέσει που οι φτωχοί έχουν δικαίωμα ψήφου, ευρωπαίοι ανώτατοι αξιωματούχοι σε διατάζουν τι να ψηφίσεις , οι τράπεζες κλείνουν! λες και τους προηγουμενους μήνες δεν λειτουργούσαν με τον ELA., Αν βγεί ΝΑΙ αφήνεις την εξουσία που αγαπησες!
Αρα συντελεστής δυσκολίας: Πολύ υψηλός.
Ο χρήστης NF είπε…
@Zeroxgirl:

Εγω ειμαι ο Ανωνυμος (3 Ιουλίου 2015 - 11:07 π.μ. )

Εκ παραδρομης ξεχασα να βαλλω το NF στη φορμα του ονοματος. .

Αντι αλλης απαντησεως, σου παραθετω τα προφητικα μου λογια στον ΤassosAnastasopoulos στις 22/12/2014

“Το να νομιζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι ότι μπορουν να τα βαλλουν με τον Λυκανθρωπο Σόιμπλε και τη παρεα του, είναι σαν να νομιζει ένα νηπιαγωγειο ότι μπορει να τα βαλλει με την Κοζα Νοστρα.»

“Αυτη η παιδικη χαρα θα αντιμετωπισει τον Λυκανθρωπο Σόιμπλε; Που ακουστηκε ποτε τα φοβισμενα κοτοπουλα να θελουν να τα βαλλουν με τον μεγαν Αετό; “


http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2014/12/2-strip-tease.html

Αστα να παν στο διαολο αγαπητη μου:
Ο χρήστης NF είπε…
Η Ζωιτσα η Κωνσταντοπουλου επανελαβε προχθες τη γνωστη μπαρουφα των Αριστερων για τον μπαρμπα-Γιαννη το Μεταξα:

“Είναι σημαντικό να θυμίσουμε πως το ΟΧΙ δεν το είπε δικτάτορας αλλά ο ελληνικός λαός και θα το ξαναπεί".

Ο μπαρμπα-Γιαννης ο Μεταξας ειχε κανει εργωδεις πολεμικες προπαρασκευες, δεν πηγε ξεβρακωτος στα αγγουρια όπως οι ΣΥΡΙΖΑίοι κοντρα στους δανειστες. Και παντως όταν του παρεδωσαν οι Ιταλοι το τελεσιγραφο, δεν ειπε «περιμενετε νακανω δημοψηφισμα», γιατι στο μεταξυ οι Ιταλοι θα εφταναν στο Ταιναρο. Πηρε μονος του την τεραστια αποφαση και την ευθυνη, δεν πεταξε το μπαλακι εντρομος στο λαο. Σηκωσε στις πλατες του την Ελλαδα.

Ο Μεταξας ηταν ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ, ενώ οι ΣΥΡΙΖΑίοι είναι ΚΟΤΕΣ.
Ο χρήστης NF είπε…
Ας ριξω λιγο αλατακι στις πληγες των ΣΥΡΙΖΑίων:

----------------------------------------------------------------------
«Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί (εννοει τους δανειστες) θα χορεύουν... ή μιας και βρισκόμαστε στην Κρήτη, εμείς θα παίζουμε τη λύρα και αυτοί θα χορεύουν... πεντοζάλη»

Aλεξης Τσιπρας 12.12.2014
---------------------------------------------------------------------

Ηταν τοτε που τα μηρμυγκια εβγαζαν φτερα, και οι βατραχοι νομιζαν οτι ειναι μαγεμενοι πριγκιπες......................
Ο χρήστης GEORGE είπε…
Οποιο και να ειναι το αποτελεσμα, ο Τσιπρας ειναι τελειωμενος, θυμα της ευρωπαιστικης του ιδεοληψιας, της διστακτικοτητας και των λαθων του.
Αλλα εξισου πτωματα σε αποσυνθεση ειναι οτι εχει απομεινει απο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που ξεβρακωθηκαν ακομα περισσοτερο ως δοσιλογοι μαζι με την κλεπτοκρατικη ολιγαρχια των μαφιοζων καναλαρχων και την ευρωκρατια των Βρυξελλων

Με το ΝΑΙ εχουμε "αυτοκτονια" του λαου και πληρη παραδοση στην ευρω-μαφια της νεας ταξης πραγματων. Θα ακολουθησει κατοχικη κυβερνηση με δοτο πρωθυπουργο Παπαδημιο νο2. Ειναι περιττο να αναφερθει οτι θα γινει κουρεμα καταθεσεων, συνταξη 360 ευρω και εκποιηση της Ελλαδος...

Με το ΟΧΙ, ειναι μια μεγαλη (συμβολικη) νικη μετα απο 7 χρονια καταστροφης. Σιγουρα δεν λυνεται το ελληνικο προβλημα, και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορει να δωσει αυθαιρετες δικες του "Ευρωπαιστικες" ερμηνειες η ακομα και να προχωρησει σε νεο μνημονιο (που εαν συμβει απλα θα οδηγησει στην γρηγορη διαλυση του). Ωστοσο, μια νικη του ΟΧΙ δημιουργει και δυναμωνει ενα ατυπο λαικο κινημα που υπο προυποθεσεις μπορει να οδηγησει σε εξοδο απο ΕΕ-ΕΥΡΩ και στην εξοδο απο τη κριση. Το δημοψηφισμα ξαναφερε το κοσμο στους δρομους. Και η λυσσα και η προπαγανδα που επεδειξαν ΜΜΕ, αντιπολιτευση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ), ΕΕ κλπ εριξε και αλλο τις μασκες του τι εστι "ΕΥΡΩΠΗ" . Οσο η κριση βαθαινει και τελος δεν προκειται να βλεπουμε, ειναι σιγουρο οτι η ιδεα για εξοδο και απο την Ε.Ε θα γινει mainstream. Ηδη η αποψη για υιοθετηση δραχμης βλεπεται πλεον ολο και πιο θετικα απο το λαο και δεν ειναι το απολυτο κακο πλεον ...
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Φίλε ΝF μην τα παραλές, βγες από από το τρυπάκι για το ποιος είπε το ΌΧΙ το 1940 και δες την παραγματικότητα εκείνης της εποχής όπου στα 10 παιδιά που γεννιόντουσαν επιζούσαν τα 3 ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες , για ποια προετοιμασία και για ποιες συνθήκες μιλάμε; O αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών σε σχέση με την ένταση και την μορφή του Ελληνοϊταλικού πολέμου είναι δυσανάλογα μεγάλος και να λέμε και ευχαριστώ στους Ιταλούς που μετά το τέλος του πολέμου περισυνέλεξαν τους σορούς των Ελλήνων στρατιωτών για να τους ενταφιάσουν μαζικά. Ελπίζω τον παππού μου να μην τον φάγαν τα τσακάλια.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Τελικά, η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο πεζή, από όσο προσπαθούσα, εκείνη την εποχή του δημοψηφίσματος, να δω.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, άν και είχε πάρει τις αποφάσεις της, για παραμονή της χώρας, στο ευρώ και την ζώνη του και είχε ταθεί, υπέρ της άνευ όρων, παραμονής στην ευρωζώνη, διεξήγαγε το δημοψήφισμα, όχι, τόσο, για να πιέσει τους ευρωζωνίτες. Είχε αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, αφού εκείνοι είχαν καταλάβει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποταχθεί, στις ντιρεκτίβες του ευρωδιευθυντηρίου.

Το δημοψήφισμα το πραγματοποίησαν οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων,προκειμένου να ηττηθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και με προοπτική να χαθεί, με την υπερψήφιση του ΝΑΙ, ή, με μια οριακή νίκη του ΟΧΙ, που θα επέτρεπαν, στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει μια αξιοπρεπή κωλοτούμπα, με τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να μην αποδεχθεί την λαϊκή ετυμηγορία, ή ότι δεν είναι διατεθειμένος να διχάσει τον λαό.

Τελικά, η μεγάλη νίκη του ΟΧΙ, μπορεί να δυσκόλεψε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή, με την βοήθεια της μνημονιακής αντιπολίτευσης, έκανε την κωλοτούμπα, ψήφισε το 3ο Μνημόνιο και κατάφερε να υπερκεράσει και να νικήσει την εσωκομματική του αντιπολίτευση, με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 20/9/2015, χάρη και στα παιδαριώδη λάθη εκλογικής τακτικής του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του κόμματός του.

Το συμπέρασμα που βγαίνει, από όλη αυτή την τραγική διαδικασία, είναι ότι, εντέλει, ο Αλέξης Τσίπρας μπορούσε να μην διεξαγάγει το δημοψήφισμα της 5/7/2015. Δεν το χρειαζόταν. Υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης και υποτίμησε την προσωπική επιρροή του, στο εκλογικό σώμα, που, τότε, ήταν πολύ μεγαλύτερη, από όσο αυτός υπολόγιζε. Και πολύ μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε να ήταν.

Αλλά, αυτή η κατάσταση, που επικρατούσε, στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα, ήταν, τότε, φυσιολογική...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…