Α γύρος τοπικών εκλογών 18/5/2014 : Η εκλογική αποσύνθεση της Νέας Δημοκρατίας και η άρνηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες δημιουργούν προσωρινή σύγχυση στο εκλογικό σώμα, αλλά η πολιτική αποσταθεροποίηση του κυβερνητικού πτώματος είναι, ήδη, εδώ.



Ο Αντώνης Σαμαράς έτσι όπως τα έκανε θα τα λουστεί και θα πιεί το πικρό ποτήρι γουλιά-γουλιά, μέχρι την τελευταία σταγόνα. Αυτό, που κατάφερε τα τελευταία δυόμισυ χρόνια, είναι το να αποδιοργανώσει και να οδηγήσει στην συρρίκνωση και στην μακρόσυρτη, αλλά σταθερή, διάλυση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, πλέον, μάχεται, για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, στις ερχόμενες ευρωεκλογές, την οποία, όμως, δεν έχει, απολύτως εξασφαλίσει.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο και όσο και αν η επίσημη γραμμή της άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι η απόκρουση του ΣΥΡΙΖΑ και η αποφυγή της άμεσης κατάρρευσης του παρόντος δικομματικού σχήματος, η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μάχεται, απλώς και μόνο, για την πρωτιά, έχοντας εξασφαλίσει, τουλάχιστον, την 2η θέση. Προφανώς και αυτή και η κυβέρνηση, στο σύνολό της, δίνουν μάχη, με τελευταία γραμμή άμυνας, την επιδίωξη να μην καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει, το άθροισμα των ποσοστών των δύο κυβερνητικών κομμάτων, δηλαδή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά, ένας, από τους πολλαπλούς στόχους του κυβερνητικού σχήματος είναι το να μην χάσει ο μεγαλύτερος εταίρος της κυβέρνησης - η Νέα Δημοκρατία - την 2η θέση, από την Χρυσή Αυγή. Η Νέα Δημοκρατία, βέβαια, μπορεί να έχει (και έχει) περιορίσει τις πιθανότητες να βρεθεί, στην 3η θέση, αλλά δεν τις έχει εκμηδενίσει. Το φάσμα της 3ης θέσης, στην εκλογική κατάταξη, παραμένει, για την Συγγρού, ως ένα απειλητικό ενδεχόμενο. Μικρό, μεν, αλλά υπαρκτό.

Η αιτία αυτής της κατάστασης βρίσκεται στην Χρυσή Αυγή και στην πλούσια συγκομιδή ψήφων, που είχαν οι Έλληνες νεοναζιστές, κατά την διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας, για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, στην Αθήνα, στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς και η "ανοιξιάτικη" παρέα του, μαζύ με τον Μάκη Βορίδη, που σχεδίασαν τις διώξεις, κατά των χρυσαυγιτών και της ηγεσίας τους, με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν τόλμησαν να ολοκληρώσουν τον αρχικό τους σχεδιασμό και να θέσουν, εκτός νόμου, την Χρυσή Αυγή, διότι, έντρομοι αντιλήφθηκαν, μέσα και από τους υπόγειους και παρασκηνιακούς εκβιασμούς της ηγεσίας του κόμματος των νεοναζιστών, το οποίο έχει αποκτήσει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική βάση και δεν ήλθε, προσωρινά, στον χώρο της συντηρητικής παράταξης, αλλά ήλθε για να μείνει, ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Ελλήνων νεοναζιστών, εάν η Χρυσή Αυγή ετίθετο, εκτός νόμου, θα στρεφόταν, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και με ανοικτή έκκληση, προς αυτή την κατεύθυνση, της φυλακισμένης και της υπόδικης ηγεσίας της.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εκβιασμών, που θα αποκαλυφθούν κάποια στιγμή, αργότερα, απέτρεψε την ολοκλήρωση των σχεδιασμών, που είχαν καταστρωθεί, προκειμένου να τεθεί, εκτός νόμου, η Χρυσή Αυγή, πριν από την διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων του τρέχοντα μήνα, αλλά, εκ των πραγμάτων, έθεσε, μπροστά, στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση, όπως, επίσης και στα ξένα αφεντικά τους, ένα μέρος του προβλήματος, το οποίο προσπάθησαν να επιλύσουν, με τον αρχικό τους σχεδιασμό και το οποίο είχε να κάνει, με την διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, στην δημοσκοπική και - κυρίως - στην εκλογική κατάταξη των κομμάτων, από την Χρυσή Αυγή.

Φυσικά, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, όπως και οι ξένοι επικυρίαρχοι - οι οποίοι δεν θα αποφύγουν την παρουσία της Χρυσής Αυγής, στο ευρωκοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι επιθυμούσαν να την αποφύγουν και πίεσαν, προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης της συμμετοχής του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος, στις ευρωεκλογές - δεν ομολογούν τον φόβο τους για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, από την Χρυσή Αυγή. Και βέβαια, δεν πρόκειται να τον ομολογήσουν ποτέ, εκτός εάν αυτός λάβει σάρκα και οστά. Αλλά το γεγονός αυτό δεν καθιστά τον φόβο τους ανύπαρκτο. Είναι υπαρκτός. Μπορεί να μην έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα (η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες είναι λίγες), αλλά ο φόβος αυτός είναι βάσιμος και αποτελεί, για όλους τους, έναν πραγματικό εφιάλτη, αφού, κυριολεκτικά, τρέμουν, μπροστά , σε αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο είναι προϊόν της εκλογικής, της πολιτικής και της κοινωνικής κατάρρευσης της Νέας Δημοκρατίας - ένα φαινόμενο, του οποίου η εξέλιξη, φυσικά, συνεχίζεται και τραβάει τον δρόμο του, ο οποίος δεν πρόκειται να σταματήσει, πριν από τον επίσημο ενταφιασμό της παλαιάς ναυαρχίδας της συντηρητικής παράταξης της χώρας.  Μιας ναυαρχίδας, που έχει ναυαγήσει και οδηγείται, προς τον βυθό.

Και έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα, όλοι αυτοί δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν, εκτός, από το να εύχονται να μην πραγματοποιηθεί.

Σίγουρα, η αλήθεια είναι ότι η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να καταφέρει να αποσπάσει την δεύτερη θέση, από την Νέα Δημοκρατία. Αλλά, πρέπει να ειπωθεί ότι, είναι, επίσης, αληθής και βάσιμη η πρόβλεψη, που μπορώ να κάνω και η οποία συνίσταται στο ότι η απόσταση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Νέας Δημοκρατίας, από την Χρυσή Αυγή, δεν θα είναι χασματική. Κάθε άλλο. Και φυσικά, αυτό δεν θα είναι προϊόν κάποιας κακής τύχης. Θα είναι το αμείλικτο αποτέλεσμα των ασκούμενων πολιτικών, όλα αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ακόμη περισσότερο των δύο τελευταίων ετών.




Στις 11/5/2014 οι "αλογομούρηδες" του Goal bet στοιχημάτιζαν, σε σαφή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές. Ανάλογα στοιχήματα έκαναν όλες οι ξένες εταιρίες στοιχημάτων, οι οποίες, φυσικά, δεν κάνουν πολιτική, στις προβλέψεις τους. Για τον λόγο αυτό, οι εντόπιοι δημοσκόποι, οι οποίοι, όλον αυτόν τον καιρό, κάνουν πολιτική, στηρίζοντας την κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου, φοβούμενοι την καταρράκωση της αξιοπιστίας τους, προσπάθησαν τις δύο τελευταίες ημέρες, πριν από τις χθεσινές εκλογές, να "διορθώσουν" τα πράγματα, με αποτέλεσμα να υπερβάλουν, ως προς το μέγεθος της "διόρθωσης" και της "προσαρμογής" των ποσοστών των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αττική και στην Αθήνα και να πέσουν έξω, στα exit polls της 18/5/2014, επειδή, προφανώς, τους κορόϊδεψε ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων, που πήρε μέρος, στην διαδικασία των λεγόμενων "ψηφοφοριών μετά την έξοδο από την κάλπη". Αποτέλεσμα αυτής της παραπλανητικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, ήταν ο κατεξευτελισμός των εταιριών δημοσκοπήσεων, για πολλοστή φορά. Και φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος, για να τους λυπηθεί κανείς τους δημοσκόπους, οι οποίοι, όπως είναι, πλέον, ευρύτατα, γνωστό, χειραγωγούνται, από τις διάφορες ομάδες συμφερόντων της εντόπιας (αλλά και της ξένης) ελίτ - δείτε και το δημοσίευμα στο παρόν μπλογκ, με τίτλο : "Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τις ευρωεκλογές 2014; Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. (Η εμπειρία των εκλογών του 2012, οι ολιγάρχες των ΜΜΕ, οι δημοσκοπήσεις και οι πεισματώδεις προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να αντιστρέψουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος, που τους οδηγούν σε μια καθαρή ήττα, από 6 έως 10 μονάδες)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2014/05/2014-2012-6-10.html , προκειμένου να γίνει κατανοητό το "έργο", που ανέλαβαν να εκτελέσουν οι δημοσκόποι, οι οποίοι, όταν είδαν ότι ο σχεδιασμός και οι προσπάθειες, για την υλοποίησή του φαινόταν ότι έβαινε σε αδιέξοδο, φρόντισαν, τις δύο τελευταίες ημέρες, πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών για την τοπική διοίκηση, να "εξομαλύνουν", τις ακραίες αποκλίσεις των ποσοστών, που έδιναν, για τον ΣΥΡΙΖΑ, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να υπερβάλουν και να την πατήσουν)...





Όλον αυτόν τον καιρό απέφυγα, συστηματικά, να ασχοληθώ, με τις εκλογές για την τοπική και την περιφερειακή διοίκηση, όχι γιατί τις θεωρούσα αναξιόλογες, αλλά επειδή γνωρίζω ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν, εκ των πραγμάτων, για την καταρρέουσα κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ένα εκλογικό εργαλείο, το οποίο θα τους χρησίμευε, να στρέψουν την προσοχή του εκλογικού σώματος, σε μια διάσταση της εκλογικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι της ίδιας αξίας, με το γενικότερο διακύβευμα των ευρωεκλογών και θα τους βοηθούσε να κρύψουν την εκλογική τους γύμνια, με δεδομένη την αντικειμενική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριφερθεί, ως ένα μεγάλο κόμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξ αιτίας του γεγονότος ότι το κόμμα αυτό, λόγω της πρόσφατης ιστορίας του, ως ενός μικρού χώρου της αριστεράς, που εξέφραζε κάποια κινήματα κοινωνικής διαμαρτυρίας, δεν έχει την έκταση και τις ρίζες, που έχουν, λόγω της δικής τους ιστορικής διαδρομής, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, που εκφράζουν, σήμερα, την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η πρόσφατη επιλογή της κυβέρνησης να μεταθέσει την ημερομηνία της διεξαγωγής των ευρωεκλογών, από τον πρώτο γύρο των τοπικών και των περιφερειακών εκλογών, που όριζε η νομοθεσία, στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την τοπική και την περιφερειακή διοίκηση επιβεβαίωσε την αυτή την επιδίωξη των δύο κυβερνητικών εταίρων, η οποία έγινε διακηρυγμένος στόχος και σκοπός της κυβέρνησης και τον οποίο αποδέχτηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός ο στόχος και αυτός ο σκοπός, που έθεσαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, επί του παρόντος και βραχυπρόθεσμα, μέχρι την επόμενη Κυριακή, που διεξάγονται οι ευρωεκλογές, επιτεύχθηκαν. Η εκλογική αποσύνθεση της Νέας Δημοκρατίας και η εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ δεν βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής αυτής της εκλογικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν - ιδίως, η πρώτη, η οποία, μάλιστα, άφησε την σκιά της, αφού η Ν.Δ. κατέρρευσε στην πολυάνθρωπη περιφέρεια της Αττικής, στην Αθήνα, στον Πειραιά, αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιδιώκουν, αγωνιωδώς, με αυτόν τον σκοπούμενο αποπροσανατολισμό και την δημιουργία των επακόλουθων συγχυτικών φαινομένων, στο εκλογικό σώμα, που προκύπτουν, από αυτόν, να επηρεάσουν την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, στις εκλογές της επόμενης Κυριακής και κυρίως, στις ευρωεκλογές, προσπαθώντας να σπείρουν την απογοήτευση, σε όσους θέλουν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και να κερδίσουν τις επικοινωνιακές εντυπώσεις, στο ευρύτερο κοινό.

Ότι η συμπεριφορά των εκλογέων θα επηρεαστεί, από τον επιχειρηθέντα αποπροσανατολισμό, είναι σίγουρο. Όμως, η κατεύθυνση, στην οποία θα στραφεί το κομμάτι εκείνο του εκλογικού σώματος, που θα επηρεαστεί από τον αποπροσανατολισμό αυτόν και θα ψηφίσει - ή δεν θα ψηφίσει -, την επόμενη Κυριακή, καθώς και η όποια έκταση της επιρροής, που θα ασκήσει, θα φανεί, στα αποτελέσματα αυτής της φάσης της εκλογικής διαδικασίας.

Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης, φυσικά, ενισχύθηκε και από την επιθυμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και των γκρουπούσκουλων της παλαιάς "αριστερίστικης" εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έχουν ενσωματωθεί, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποφύγουν μια συστηματική και ευρύτερη πολιτική συνεργασιών, με χώρους, οι οποίοι αγκαλιάζουν όλον τον αποκαλούμενο αντιμνημονιακό χώρο και εκτείνονται, από τον χώρο της κεντροαριστεράς και φθάνουν, μέχρι τον χώρο της κοινωνικής και λαϊκής δεξιάς, αποκλειόμενης, φυσικά, της Χρυσής Αυγής. Ακόμη και οι κάποιες δειλές και αποσπασματικού χαρακτήρα, απόπειρες, για την δημιουργία τοπικών συμμαχιών ευρύτερου πολιτικού περιεχομένου, που προσπάθησε να δημιουργήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε καταστράφηκαν - όπως συνέβη με την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Καρυπίδη, στην Δυτική Μακεδονία, ο οποίος, όμως, κατέβηκε, με την υποστήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου και πήγε πολύ καλά, περνώντας, στον δεύτερο γύρο, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε -, στην γέννησή τους, είτε αποδυναμώθηκαν, πολιτικά, από τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη, με τις υποψηφιότητες του Μπενέτου Σπύρου, στο Νότιο Αιγαίο και του Οδυσσέα Βουδούρη, στην Πελοπόννησο. (Εκτενή αναφορά, στην δογματική στάση, απέναντι στις συμμαχίες έχω κάνει, ήδη, από τον Φεβρουάριο, στο δημοσίευμά μου, με τίτλο : "ΣΥΡΙΖΑ : Τα φαινόμενα "δυσπροσαρμοστίας επί ανωρίμου", καθ' οδόν προς την εξουσία και η επιχειρούμενη καταστροφή της πολιτικής των αναγκαίων συμμαχιών, από την εντόπια "ευρωπαϊστική" ελίτ και την εσωκομματική συγχορδία των σταλινικών και τροτσκιστικών γκρουπούσκουλων"
http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2014/02/syriza.html , το οποίο μπορώ να πω ότι επιβεβαιώνεται, πλήρως, ως προς όσα καταμαρτυρούνται και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στα λενινιστικά γκρουπούσκουλα, που δρουν μέσα του)...   

  

Παρ' όλ' αυτά, η εκλογική καταστροφή, την οποία υπέστη η Νέα Δημοκρατία του ανεκδιήγητου Αντώνη Σαμαρά και της χαζοχαρούμενης "ανοιξιάτικης" παρέας, που κάνει κουμάντο, στο κόμμα, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το οποίο έχει καταστεί αγνώριστο, άφησε την βαριά σκιά της, στο σκουληκιασμένο πτώμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, πλέον, είναι ένα μικρό κόμμα, όπως, ορθά, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.




Ο κάθιδρος, στην photo, Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλάει για την αντοχή του "κοινωνικού ΠΑΣΟΚ", το οποίο δεν το ψηφίζει, αλλά, στο οποίο ελπίζει. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος των εκλογικών ρεταλιών και της εναπομείνασας νομενκλατούρας του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται, σε όσα από τα δίκτυα των τοπικών ελίτ του κόμματος, έχουν επιβιώσει, μέσα από την τοπική διοίκηση και τα συνδικάτα. Αλλά, αυτό το "κοινωνικό ΠΑΣΟΚ", στην εκλογική του βάση και στην κοινωνική του διάσταση, δεν πρόκειται να ψηφίσει και δεν πρόκειται να στραφεί, στο "πολιτικό ΠΑΣΟΚ", που είναι όργανο της τρόϊκας, είτε αρχηγός του είναι ο ίδιος, είτε οποιοσδήποτε άλλος...




Από την άλλη πλευρά, το εξαερωμένο ΠΑΣΟΚ του μπουχέσα Ευάγγελου Βενιζέλου "κατάφερε" να κρύψει την εξαέρωσή του, πίσω από το εφεύρημα του "κοινωνικού ΠΑΣΟΚ", του οποίου οι ρίζες, στην κοινωνία, του επιτρέπουν να ισχυρίζεται ότι μπορεί να ελπίζει, παρά το γεγονός ότι αυτό το "κοινωνικό ΠΑΣΟΚ" αρνείται να ψηφίσει το απόκομμα του Ευάγγελου Βενιζέλου και της προδοτικής συμμορίας, που τον περιβάλλει.

Αλλά όλα αυτά τα ανούσια πολιτικά παίγνια στερούνται βάθους και μέλλοντος. Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει πολύ μέλλον, μπροστά της. Τα ψωμιά της έχουν φαγωθεί, όσο και αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να κρατήσει την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, σε μια κατάσταση, η οποία να δείχνει ότι είναι ζωντανή, έστω και αν είναι διασωληνωμένηΈτσι, η πολιτική αποσταθεροποίηση και η απονομιμοποίηση του παρόντος κυβερνητικού σχήματος να κυβερνά είναι, ήδη, εδώ και η όποια παράταση του βίου του κρέμεται, κυριολεκτικά, από μια κλωστή.

Και φυσικά, η κυβερνητική αποσταθεροποίηση, για την αποφυγή της οποίας, μιλούν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα αργήσει. Είναι, προ των πυλών...


Για την κυβέρνηση λοιπόν, όλα τα δύσκολα, ξεκινώντας από την ερχόμενη Κυριακή, είναι μπροστά.

Ο βασιλιάς είναι, όχι μόνο γυμνός, αλλά και νεκρός, σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Και αυτό δεν θα μπορεί να κρύβεται, για πολύ.

Η αναζήτηση του αντικαταστάτη του, όσο δύσκολη και αν είναι, έχει, ήδη, ξεκινήσει. Όσο και αν αργήσει - που δεν θα αργήσει επί πολύ -, με τον έναν, ή τον άλλον τρόπο, θα βρεθεί...



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…