Troika in Greece : Γιατί καθυστερούν και ροκανίζουν τον χρόνο; Ποιά είναι η κρυφή agenda των τοκογλυφικών δανειστών της Ελλάδας;

Τους πάνε τους 3 συγκυβερνήτες φουλ για δραχμή, ή ακόμα το σκέπτονται;


Πρέπει να είναι πολύ Στουρνάρας κάποιος για να λέει και να κάνει, όσα λέει και κάνει αυτός ο τύπος, που η τρόϊκα τον προβίβασε από πληροφοριοδότη και τον έκανε υπουργό.

(Κάποια στιγμή θα αναρτήσω το τι έλεγε ο Στουρνάρας το 2010, αμέσως, μετά το Μνημόνιο καθώς και το τι έλεγε, την ίδια εποχή, μια άλλη "φυσιογνωμία" του παλαιού "καλού" σημιτικού περιβάλλοντος, ο Γκίκας Χαρδούβελης και έχει να πέσει πολύ γέλιο)

Το θέμα είναι γιατί καθυστερούν τόσον καιρό και αργούν να κάνουν αυτό, που λένε ότι θα κάνουν. Δηλαδή, το να πάρουν τα μέτρα, για τα οποία έχουν συμφωνήσει, από τον περασμένο Φεβρουάριο. Και καλά, η παρέα της κυβέρνησης Σαμαρά (γιατί ο Στουρνάρας δεν ανήκει στην παρέα του Σαμαρά και των άλλων δύο συγκυβερνητών, αφού η δική του παρέα είναι η τρόϊκα, που τον επέβαλε στον Σαμαρά), η οποία υποτίθεται ότι σχηματίστηκε, για να πάρει τα μέτρα, έχει τους δικούς της προφανείς πολιτικούς και εσωτερικούς λόγους, για να καθυστερεί.

Όμως, η τρόϊκα των εκπροσώπων των δανειστών, που μπορεί να τους σφίξει τα λουριά και οι ίδιοι οι δανειστές, γιατί τους έχουν αφήσει λάσκα; Δεν νομίζω ότι το κάνουν, επειδή τους ... λυπούνται, ούτε για λόγους ... ευγενείας. (Αν τους λυπούνταν, ή αν ήθελαν να είναι ευγενείς, μαζί τους, άλλα θα έκαναν). Προφανώς, λοιπόν, κάπου αποσκοπούν και επίσης, προφανώς, έχουν κάποια κρυφή ατζέντα, η οποία είναι λογικό να έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα.

Τους έχουν προγραμματίσει (παρά την γερμανική "επίθεση φιλίας"), για κλωτσιά από την ευρωζώνη, μετά τις αρχές Νοεμβρίου και όσα πράττουν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, τα πράττουν, για να αφήσουν απερίσπαστο τον Ομπάμα στον δικό του προεκλογικό αγώνα, ο οποίος είναι περισσότερο δύσκολος, από ό,τι ήταν αναμενόμενο;

Δεν έχουν, οριστικά, αποφασίσει, ακόμα, αλλά εξακολουθούν να το σκέπτονται; (Και αφήνουν τα πράγματα, ως έχουν, μέχρι τον Νοέμβριο).

Γιατί, λοιπόν, γίνεται αυτό το ροκάνισμα του χρόνου;

Δεν ξέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, που τρέχει και τώρα, βρίσκεται στα επίπεδα των 334 δισ. € - ενώ το 2014 θα έχει φθάσει στα επίπεδα των 460 δισ. € (και βάλε) κυμαινόμενο σε επίπεδα της τάξης του 220% του ΑΕΠ και ακόμα περισσότερο -, δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα και ο πληθυσμός της συντρίβεται, κάτω από αυτό το βάρος; (Το τελευταίο, βέβαια, δεν τους νοιάζει, αλλά αποτελεί έναν ασφαλή δείκτη, για το ότι οι στόχοι, που έχουν τεθεί, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν).

Δεν ξέρουν ότι η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας, σε αναπυξιακούς ρυθμούς, όσο ακολουθείται αυτή η πολιτική, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της μερικής, έστω, αποπληρωμής των δανείων, είναι ένα κακόγουστο ανέκδοτο;

Δεν ξέρουν ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στους ελληνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς, της τάξης του 4,5% έως 5%, του ΑΕΠ από το 2014 είναι απραγματοποίητη και ως εκ τούτου, ο στόχος για ένα ελληνικό δημόσιο χρέος της τάξης του 120,5% του ΑΕΠ, το 2020, είναι ανέφικτος;

Προφανώς και τα γνωρίζουν όλα αυτά. Δεν είναι βλάκες. Κάθε άλλο, μάλιστα.

Οπότε, τι περιμένουν και που αποσκοπούν;

Πάσα κατάθεση γνώμης δεκτή και συζητήσιμη...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τάσο καλησπέρα

Ορθως επισημαίνεις τα στοιχεία άλλωστε ειναι και προφανες οτι τα νουμερα δεν βγαίνουν!!!
Συμφωνα με το τελευταιο Δελτιο Δημ Χρεους Νο 66 - Ιουνιος 2012 το χρεος εχει ανέλθει στα 303 δις απο 280 που ηταν τον Μάρτιο..εχουν προστεθεί δηλαδή κυρίως τα 18 δις για τις τράπεζες που υπέγραψε ασθμαίνων ο γκουρού της οικονομικής διανόησης Παπαδήμος
πριν αποχωρήσει απο την πολιτική σκηνή και μας βυθίσει άπαντες στην απόλυτη κατάθλιψη !!!
Στο επόμενο δελτίο δημοσιου χρεους πιθανότατα θα έχουν προστεθει
και τα υπόλοιπα 32 δις που προορίζονται επίσης αποκλειστικά
για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών...
Πραγματικά προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ΕΝΑΣ
δημοσιογράφος (ΕΝΑΣ έστω για δείγμα !!!) να ρωτήσει τον Bενιζέλο ή τον Σαμαρά ή τον Κουβέλη έστω δυο απλά πράγματα :

1.Απο που προκύπτει η απομείωση των 106 δις που πομπωδώς διατυμπάνιζε ο Βενιζέλος μετά την εφαρμογή του PSI, όταν 370 δις περίπου έκλεισε το χρεος στα τέλη του 11 και 280 περίπου ήταν τον Μάρτιο του 12 μετα το PSI..Μας λείπουν 16 δις..Που είναι ???Χάθηκαν στον δρόμο???

2. Πως καθίσταται βιώσιμο (όπως εμπλεος ενθουσιαμού διακήρυττε ο Bενιζέλος μετα το PSI!!)
ενα χρεος 303 δις, πολύ δε περισσότερο ενα χρεος 340 δις οπως αναμένεται να ανέλθει
μετα την δόση των 32 δις του Οκτωβριου που προορίζεται
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (συνολο 50 δις για τις εγχώριες τράπεζες έχουν υπογραφεί στην δανειακή του PSI)

οσο για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη η κατάσταση θα γίνεται συνεχώς όλο και περισσότερο
ανεξέλεκτη ειδικά μετα τις κινητοποιήσεις στην Πορτογαλια απο τις Ενοπλες Δυνάμεις,
την έκρυθμη κατάσταση στην Ισπανία που πιθανότατα θα οδηγηθεί στην γκιλοτίνα των μηχανισμών στήριξης
της ΕΕ βαζοντας θηλειά στον λαιμό της και αποδεχόμενη σχέδιο στηριξης εκατοντάδων δις,
καθώς και την επαναδραστηριοποίηση του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία που ακόμα φέρει βαρέως
τον παραγκωνισμό του απο τον Μόντι με τις ευλογίες των ευρωζωνιτών !!!

Ευχαριστώ
NIKOΣ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η κυβερνηση Σαμαρα-βουβουζελοκουνελη
απλα θελει χρονο για να παραμεινει
εστω 6 μηνες στην εξουσια .
Ο Σαμαρας πρωθυπουργος, ο Βουβουζελος
σκιωδης πρωθυπουργος κατα φαντασιαν
ο Κουνελης καλοβλεπει για ...προεδρια της Δημοκρατιας.
Και οι τρεις στον κοσμο τους ,
3,8 ενεργος πλυθησμος
1,1 ΔΥ στενος δημοσιος + ΔΕΚΟ
1,5 εκ ανεργοι επισημα-ανεπισημα 2,2 εκ
Απομενουν 400.000 ''κανονικοι''
εργαζομενοι , κυριως αυτοαπασχολουμενοι-αγροτες.
Ιδ υπαλληλοι ελαχιστοι πια.
Η ελληνικη κοινωνια ηδη κατερευσε
η δραχμη ειναι προ των πυλων πια
οι μονοι που επωφελουνται απο το ευρω ειναι
το τριο στουντσες και οι εργολαβοι
κρατικων εργων.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Στο ποσόν του ελληνικού δημόσιου χρέους των 334 δισ. €, που αναφέρω στο άρθρο, δεν περιλαμβάνεται η δόση των 31 δισ. €, που θα πάρει το κράτος - αν την πάρει - τον Νοέμβριο.

Η διαφορά ανάμεσα στα 334 δισ. € του Ιουλίου - Αυγούστου και στα 303 δισ. € του Ιουνίου, προκύπτει από την "ωρίμανση" του ελληνικού δημόσιου χρέους και από τον δανεισμό με έντοκα γραμμάτια, που έκανε, εν τω μεταξύ, ο ΟΔΔΗΧ, για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και την εξυπηρέτηση του ομόλογου, που ήταν στα χέρια της Ε.Κ.Τ., στις 20/8/2012, από το οποίο η Κεντρική Τράπεζα έβγαλε ένα "κέρδος" της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα 31 δισ. € της δόσης που θα δοθεί - αν δοθεί - τον ερχόμενο Νοέμβριο (άλλη ... σύμπτωση και αυτή!), θα προστεθούν στα 334 δισ. € του ήδη υπάρχοντος δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Μ' αυτά και μ' αυτά, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει το 2014 στα 460 δισ. € και μάλιστα μπορεί και να ξεπεράσει - υπό ορισμένες προϋποθέσεις - και τα 500 δισ. €.

Περιττό να πω ότι αυτό το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από την χώρα, με τίποτε - ακόμα και αν ο πληθυσμός της πουληθεί στα σκλαβοπάζαρα της Σαουδαραβίας, ή της Ινδίας.

Αυτό το χρέος, η θα το πληρώσει η Ε.Κ.Τ. (δηλαδή, τελικά, η ευρωζώνη, κάτι που είναι και το πιό σωστό), ή θα διαγραφεί. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι Γερμανοί συμπεριφέρονται, όπως συμπεριφέρονται, αφού την ευρωζώνη δεν την έκαναν, για να αναλάβουν τα χρέη των άλλων. Την έκαναν για να κερδίζουν από τους άλλους, πλην, όμως, τώρα βρίσκονται ενώπιον του ενός τετελεσμένου γεγονότος, το οποίο τους καλεί να δεχθούν μια ενδοευρωζωνική αναδιανομή εισοδήματος, που θα μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Και για το γεγονός αυτό είναι, εντελώς, απροετοίμαστοι και είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούν, αφού την λειτουργία της ευρωζώνης την είδαν, ως μια λειτουργία μιας νεοαποικίας, στην οποία το μέγιστο κομμάτι του αυξανόμενου πλούτου θα μεταφέρεται, ανεμπόδιστα από την περιφέρεια προς το κέντρο.

Έλα, όμως, που ο πλούτος έπαυσε να αυξάνεται και πολύ φυσιολογικά, υπ' αυτές τις συνθήκες, η λειτουργία του νεοαποικιακού μηχανισμού της ευρωζώνης (ως νομισματικής ένωσης) οδηγεί στην καθαρά αφαίρεση πλούτου από την περιφέρεια και την μεταφορά του στο κέντρο! (Όσο και αν αυτό είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί)...


Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Ο χρήστης Perastikos είπε…
Ενδιαφέρουσες απόψεις για αυτο θέλω να σας ρωτήσω αν επιθυμείτε να αναδημοσιεύονται άρθρα σας στο phorum.gr.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Όταν αναφέρεσαι στο phorum.gr, εννοείς, προφανώς, αγαπητέ φίλε, το παραμάγαζο του κωμικοτραγικού Σαλίβερου και της παρέας του.

Με αυτούς τους τύπους, έχω κόψει τις παρτίδες, εδώ και 3 χρόνια. Και φυσικά, δεν σκοπεύω, ούτε επιθυμώ να ξαναρχίσω να έχω οποιαδήποτε σχέση μαζί τους...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τάσο καλήσπέρα

Το προσχέδιο του προυπολογισμού 2013 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα συγκλίνει στις εκτιμήσεις σου σχετικά
με το Δημ Χρεος ...Αναφέρεται ΄

εκτίμηση χρεους για το 2012 : 343 δις..Σε πολύ μικρη διαφορά απο το τρεχον που υπολογίζεις στα 334...
και χωρις να εχει ληφθει υπόψιν η δοση των 31 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών!!!

Επιπλέον εκτίμηση χρεους για το 2013 : 353 δις!!!
Δηλαδη διαφορά απο το φετινό μόλις 10 δις!!! Μιλάμε για την ΑΠΟΛΥΤΗ προχειρότητα...
Μονο στουρνάρια μπορει να εχουν συντάξει ενα τετοιο προσχέδιο...Μιλάμε για άσχετους ή το
πιθανότερο για επικίνδυνους !!!! Αυξηση Δημ χρεους μολις 10 δις...!!!
Εν τω μεταξύ συμφωνα με το προσχέδιο οι τόκοι μονο ανέρχονται στα 10 δις ...
Και τα χρεωλύσια ? Τα εντοκα ? Ειναι περιπου 16 δις το 2013 συμφωνα με το ιστόγραμμα που υπάρχει μεσα στο
προσχέδιο!!! Απο που θα βρεθούν αυτά?? Δεν αναφέρεται κάτι σχετικο..
ομόλογα εχουμε παψει να εκδιδουμε εδω και 2 χρόνια...
Μάλλον απο νεα μέτρα που θα επιβληθούν μετα τα τελευταία (κατα την κυβέρνηση!!!)
των 11,5 δις που αναμένονται σύντομα...η απο το ξεπούλημα της Δημ περιουσίας

να διορθωσω στην προηγούμενη ανάρτηση μου σε αυτο το θεμα σχετικά με την αυξηση των 23 δις
του Δημ χρεους μεσα στο 2012....
Η διαφορα των 280 δις τον Μαρτιο απο τα 303 τον Ιουνιο θεωρώ οτι οφείλεται στην ωρίμανση των 23 δις που δόθηκαν το 2009 απο την κυβ Καραμανλη στις τράπεζες ως εγγυηση για ρευστότητα απο την ΕΚΤ
(επερωτηση Καπερνάρου των Αν.Ελ) και κανονικά θα επρεπε να εξοφληθουν απο τις τραπεζες και να αποσυρθουν...ομως προφανως δεν εγινε αυτο...Οι τραπεζες δεν τα εξόφλησαν , ως τριετους διάρκειας που ήταν, αρα έληξαν αναμενόμενα φέτος, και πολύ απλά το κρατος το προσέθεσε σαν χρεος του Ελληνα φορολογούμενου!!!

Nikos
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ας λένε ό,τι θέλουν ο Στουρνάρας και η παρέα του. Το τρέχον πρόβλημά τους είναι ότι δεν θέλουν κανένα κούρεμα του χρέους οι Γερμανοί.

Αλλά το φλέγον και ύψιστο πρόβλημά τους έχει να κάνει με το τι τους επιφυλάσσουν μετά τις αμερικανικές εκλογές της 6/11/2012. Σκέπτονται και φοβούνται ότι τους επιφυλάσσουν το εξωπέταγμά τους από την ευρωζώνη. Και αυτό το ενδεχόμενο το τρέμουν, γιατί δεν ξέρουν πως να το διχειρισθούν.

Τον Μάρτιο του 2010 τους σταμάτησε ο Νικολά Σαρκοζύ, απειλώντας τους με διάρρηξη του γαλλογερμανικού άξονα. Τώρα θα τους σταματήσει ο Ολλάντ; Και αν το αποπειραθεί, θα τον ακούσουν;

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, μια τέτοια απόφαση, που θα οδηγεί την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης - οργανωμένα ή μη - δεν είναι εύκολη, αλλά οι Γερμανοί μπορεί να το διακινδυνεύσουν. Πολύ περισσότερο, εάν υπάρχει μια κρυφή ατζέντα, πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα.

Θα δούμε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).