11/2022 MRB : Η καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται. Στο 29,1% το ποσοστό της, έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ και 11,5% του ΠΑΣΟΚ. (Λογικά, δεν προβλέπεται η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη να βγάλει τον χειμώνα).

 






Πραγματικά, η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών του κυβερνητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας παραμένει εντυπωσιακή και στην δημοσκόπηση της MRB, η οποία διενεργήθηκε, κατά την περίοδο 31 Οκτωβρίου 2022, έως 2 Νοεμβρίου 2022. Βρίσκεται στο 29,1%, έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, η οποία αν αναχθεί, στο επίπεδο των έγκυρων ψήφων των ψηφισάντων, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, μόλις, φθάνει στο 30,4%, έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ και 12% ΠΑΣΟΚ, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου παραμένει σταθερή, σε ποσοστά, πάνω από το 4% και οι Έλληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη πλησιάζουν το ποσοστό του 3%, που απαιτείται, για να εισέλθει το κόμμα αυτό, στην βουλή, εμφανίζοντας, τώρα, ένα ποσοστό της τάξης του 2,6%, το οποίο, προφανώς, μέχρι την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών θα αυξηθεί και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει το 4%. 

Προφανώς το ποσοστό του 6,1, έως 6,4%, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα αυτοκτονικό ποσοστό, εάν το δούμε, σε βάθος χρόνου και πέρα από τον πολύ κακό χειμώνα, που έρχεται, εάν αυτή η κυβέρνηση καταφέρει να βγάλει αυτό το χειμώνα, κάτι που, λογικά, είναι δύσκολο, αφού είναι πολύ πιθανό και ήδη ο πρωθυπουργός έχει τις ανάλογες εισηγήσεις, για διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, μέσα στον Ιανουάριο του 2023, ή - το αργότερο - τον Φεβρουάριο του 2023, κάτι που, στο Μαξίμου, ελπίζουν ότι μπορεί να περισώσει τα πράγματα και να κρατήσει την Νέα Δημοκρατία, σε επίπεδα καθαρής πρωτιάς, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι, παρά την πολύ αργή άνοδο του και με δεδομένη την υποεκτίμηση της ψήφου, που γίνεται όσον αφορά τους ψηφοφόρους του κόμματος αυτού όπως και με την σημαντική άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, θα καταφέρει να μειώσει την απόσταση που το χωρίζει από την πρωτοπόρο Νέα Δημοκρατία. 

Απλούστατα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το στελεχικό δυναμικό του κόμματος αυτού, θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα όσα έπραξαν το καλοκαίρι του 2015 και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας, από το κόμμα τους, κατά την περίοδο 2015 - 2019, με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και την ψήφιση του τέταρτου “ντροπαλού” μνημονίου, το οποίο ισχύει, σήμερα, έστω και αν η πανδημία είχε χαλαρώσει, όπως και τώρα, ο πόλεμος, στην Ουκρανία, εξακολουθεί, προς το παρόν, τους όρους επιβολής των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Αυτή είναι η πολιτική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, με δεδομένη την συνολική ανοησία των πολιτικών, που εφαρμόστηκαν, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την πιεστική και συνεχόμενη ακρίβεια των αγαθών, η οποία οδηγεί το 52% του πληθυσμού (και στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο), τώρα, θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, σήμερα, η ελληνική κοινωνία. Και όντως, είναι, με δεδομένη την εθελοδουλική προσκόλληση, στις αδιέξοδες πολιτικές, που επιβάλλονται, από την Ουάσινγκτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την εμπλοκή της χώρας μας, στον πόλεμο, κατά της Ρωσίας, στην Ουκρανία, γεγονός το οποίο έχει καταστήσει την χώρα μας εχθρική, για την Μόσχα, με αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο τιμών, χωρίς την παράλληλη διορθωτική αύξηση των μισθών και των συντάξεων, μια αύξηση που υποτίθεται ότι πρόκειται να δοθεί, στις αρχές του ερχόμενου έτους και που, στην πραγματικότητα, δεν θα είναι αύξηση, αλλά μια περιορισμένη αποπληθωρισμένη μείωση των εισοδημάτων του πληθυσμού, η οποία, φυσικά, ως ονομαστική αύξηση, θα είναι ανεπαρκής και κυριολεκτικά, ανύπαρκτη, αφού θα πρόκειται για αποπληθωρισμένη μείωση.

Και φυσικά, ενώ η κυβέρνηση οδεύει, προς την χειροτέρευση της θέσης της, το μετεκλογικό σκηνικό, ακόμη και αν διεξαχθούν δεύτερες βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να καεί το σύστημα της δόλιας και νοθευμένης απλής αναλογικής, που ψήφισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα οδηγείται σε μια πολιτική κατάσταση, στην οποία πρόκειται να είναι αδύνατος ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης και θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων. 

Αυτό, βέβαια, μένει να το δούμε, διότι τελικά κάποια κυβέρνηση, σαν αυτή του Μάριο Ντράγκι, στην Ιταλία, θα βρεθεί τρόπος να σχηματιστεί και δεν αποκλείεται να ψηφιστεί από ένα, ικανοποιητικά, μεγάλο κομμάτι των κοινοβουλευτικών κομμάτων των συνθέσεων της βουλής, που θα προκύψουν, από τις επόμενες και τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, που πρόκειται να γίνουν ακόμη περισσότερο, αν δεν γίνουν μέσα στον χειμώνα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαντλήσει, ακόμη και την άνοιξη, για την διεξαγωγή τους. Αυτό που έχει σημασία, είναι, καταρχήν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να είναι πρωθυπουργός, στην επόμενη κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή. 

Κατι τέτοιο δεν είναι, κατ’ ανάγκην, καλό, διότι οι κυβερνήσεις, σαν αυτή του Λουκά Παπαδήμου, ή την απελθούσα κυβέρνηση Ντράγκι, στην Ιταλία, μόνο κακό μπορούν να κάνουν, στην ελληνική κοινωνία και τίποτα καλύτερο, από αυτό, που, ήδη, γίνεται. Και φυσικά, σίγουρα τα πράγματα θα είναι χειρότερα από τώρα και μάλιστα θα χειροτερέψουν πολύ, με δεδομένο ότι η ουκρανική κρίση δεν φαίνεται να οδεύει προς κάποιον συμβιβασμό, ούτε και η υποταγή του καθεστώτος του Κιέβου, στην Μόσχα, θα γίνει, με εύκολο τρόπο. 

Περισσότερα δεν χρειάζεται να πούμε. Αυτό που χρειάζεται, είναι να περιμένουμε πότε και με ποιές συνθήκες θα διεξαχθούν οι προσεχείς ελληνικές βουλευτικές εκλογές. 

Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή.



Σχόλια

Ο χρήστης Γιάννης Ζιαζιαρης είπε…
-Η εξαφανιση της Χρυσής αυγής
-Η εκκλησία ο ρόλος Κ η επιρροή της
-Τα καθοδηγούμενα από τους δυσαρεστημένους
απο τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιοκτήτες των ΜΜΕ
-Το μακεδονικό
-Η μεσαία τάξη που δεν είχε υπομονη
-Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι
-κ η εφαρμογή των μνημονιων υπό την
ασφυκτική πιεση των Θεσμών


Έπαιξαν πολύ σημαντικο ρολο στην πτωση του ΣΥΡΙΖΑ -αν διατήρησε πολυ υψηλό ποσοστο- στις προηγούμενες εκλογές.

Πώς θα δουν κ επανεκτιμησουν τα παραπάνω Κ πως θα αξιολογησουν τα τεκταινόμενα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη οι νέοι, οι αγνοι Κ οι αβολευτοι ψηφοφοροι;

Ας ελπίσουμε στην ορθή πολιτική τους κρίση Κ αμεροληψία τους...υπέρ της αριστεράς Κ των εν δυνάμει συμμάχων της...

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Το σημαντικότερο πρόβλημα της μειωμένης αξιοπιστίας του ΣυΡιζΑ βρίσκεται, στο καλοκαίρι του 2015, με την κωλοτούμπα του όχι που έγινε ναι. Και φυσικά, με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, το οποίο, ουσιαστικά, δυσαρέστησε τους συνταξιούχους και την μεσαία τάξη. Αυτά πλήρωσε ο ΣυΡιζΑ, τον Ιούλιο του 2019 και αυτά θα πληρώσει και στις ερχόμενες εκλογές.

Είναι γεγονός, βέβαια, ότι ένα μεγάλο μέρος των παλαιών αντιδεξιών ψηφοφόρων, που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, παλαιότερα, το 2019 στράφηκαν, μαζικά, την τελευταία εβδομάδα των βουλευτικών εκλογών εκείνης της εποχής, στράφηκαν στον ΣυΡιζΑ, κάτι το οποίο δεν είχαν υπολογίσει και δεν είχαν μετρήσει οι δημοσκοπήσεις, που έγιναν, τότε. Τώρα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ο ΣυΡιζΑ έχει αντίπαλο αλλά δεν ξέρω τώρα τι θα γίνει, στον αντιδεξιό χώρο, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Όχι,, βέβαια, ότι ο νέος αρχηγός ΠΑΣΟΚ έχει κάποιο άλλο μείγμα πολιτικής, από αυτό που είχε η Φώφη Γεννηματά, αλλά για ένα όχι μεγάλο, αλλά σημαντικό, τμήμα των ψηφοφόρων της παλαιάς αντιδεξιάς, αποτελεί μια ελπίδα και αυτό θα αφαιρέσει ψήφους, από τον ΣυΡιζΑ, στις ερχόμενες εκλογές. Την έκταση των όποιων απωλειών δεν μπορούμε να την προβλέψουμε αυτή τη στιγμή, αλλά θα είναι υπαρκτή.

Και αυτό μετράει, εις βάρος του ΣυΡιζΑ, αλλά και από την άλλη πλευρά, πολλοί πασοκοκεντρώοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, για να απομακρύνουν τον ΣυΡιζΑ, από την εξουσία και τώρα, θα στραφούν, στο ΠΑΣΟΚ και αλλού, ενώ και στον χώρο της ακροδεξιάς, που ψήφισαν ΝΔ, θα στραφούν, προς την καθαρή ακροδεξιά του Κυριάκου Βελόπουλου και κυρίως, στο νεοφασιστικό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Οπότε, όπως έγραψα και στο κείμενο, το οποίο σχολιάζουμε, τώρα, πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις, για να δούμε που θα κατασταλάξει το εκλογικό σώμα.

Υπομονή…

Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Αν ισχύουν όσα προδημοσιεύει η εφημερίδα “Documento” του Κώστα Βαξεβάνη, σήμερα, για αύριο Κυριακή 6/11/2022, περί παρακολούθησης των τηλεφώνων, από το Μέγαρο του Μαξίμου, μέσω του συστήματος Predator, ή του επίσημου συστήματος παρακολούθησης της ΕΥΠ, του Αντώνη Σαμάρα, του Νίκου Δένδια, του Βασίλη Κικίλια (και της Τζένης Μπαλατσινού), του Άδωνι Γεωργιάδη (και της Ευγενιας Μανωλιδου), του Κωστή Χατζηδάκη (και της συζύγου του), του Αλέξη Παπαχελά, του Γιώργου και της Μαρίνας Πατουλη, της Ολγας Κεφαλογιαννη, του Γιάννη Κουρτακη, της Ολγας Γεροβασίλη, του Χρήστου Σπιρτζη, του Αντώνη Δελατόλα, του Λάκη Λαζοπουλου και διαφόρων άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων (Βαγγέλη Μαρινάκη) κλπ και πολύ περισσότερο, εάν δημοσιοποιηθούν συνομιλίες των παρακολουθούμενων, τότε η παρούσα κυβέρνηση δεν θα έχει μακρύ βίο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να έχει βαρύ πολιτικό και ποινικό πρόβλημα.

Θα δούμε…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…