9/2021 : Η κυβέρνηση ασθμαίνει, έχοντας μεγάλο πρόβλημα, προς τα δεξιά της, αλλά εξακολουθεί να μην έχει αντίπαλο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κολλήσει, ανάμεσα στο 22-24% και δεν αποτελεί κίνδυνο.





Αποτελεί κοινό μυστικό, πλέον, ότι, βαδίζοντας προς το φθινόπωρο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασθμαίνει, έχοντας ξεπεράσει τα δύο έτη της θητείας της. Αυτό, άλλωστε, είναι και φυσιολογικό, δεδομένης αυτής της χρονικής περιόδου, κατά την οποία η - οποιαδήποτε - κυβέρνηση μόλις έχει ξεπεράσει την διετία, από την εκλογή της.

Αν και λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος, από τις εξελίξεις, στην πραγματικότητα, έχει πέσει, στου Μαξίμου, ένας μη δικαιολογημενος πανικός, όπως έδειξε ο κωμικοτραγικός κυβερνητικός ανασχηματισμός της τελευταίας ημέρας του Αυγούστου, με την ανοησία της επιλογής του Ευάγγελου Αποστολάκη  την οποία ο ίδιος ο υπουργοποιούμενος απέρριψε, μετά την επίσημη ανακοίνωσή της, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Οι εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού είναι, προφανώς, η αφορμή για την επίδειξη αυτού του πανικού, που επικράτησε, στο επιτελείο του Μαξίμου, αλλά οι αιτίες βρίσκονται, στην έμφυτη ανασφάλεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην επιδεικνυόμενη ανεπάρκεια του κυβερνητικού σχήματος, παρά την χαλαρότητα, με την οποία αντιμετωπιζεται, από το Βερολίνο και την Φραγκφούρτη και παρά την ανυπαρξία μιας πραγματικής αντιπολίτευσης, απέναντί του.

Η κυβέρνηση πνίγηκε, σε μια γουλιά νερό, για λόγους, που, μόνο, ο πρωθυπουργός μπορεί να ξέρει - και αν τους ξέρει, πράγμα ανεξερεύνητο και αμφισβητούμενο.

Αν υπάρχει κάτι, που μπορεί να τον φοβίζει, αυτό είναι το μέλλον, το οποίο μπορεί να είναι σκοτεινό, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει προσαρμοστεί, μετά το 2015, στις δυσκολίες της μακροχρόνιας μνημονιακής εποχής και στην ανυπαρξία εναλλακτικής προοπτικής.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, για την εκδηλωθείσα επικοινωνιακή και πραγματική τρικυμία. Η κυβερνητική παράταξη διατηρεί, δημοσκοπικά, καθώς μπαίνει το φθινόπωρο, ένα πολύ άνετο και μεγάλο προβάδισμα, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όσον αφορά την ηγεσία και τον κομματικό μηχανισμό του, βρίσκεται πολύ πίσω, από την σύγχρονη πραγματικότητα, γεγονός το οποίο συμβαίνει, επειδή δεν έχει ανακτήσει την χαμένη, από τα πυκνά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, αξιοπιστία του  στο ευρύ εκλογικό σώμα και στην κοινωνία. Και στο ορατό μέλλον, δεν προβλέπεται να την αποκτήσει ξανά, ούτε και εν μέρει.

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν μπορούν να το ομολογήσουν, δημόσια, πρέπει να αισθάνονται πολύ ευχάριστα, που το κόμμα τους εξακολουθεί να διατηρεί ένα δημοσκοπικό ποσοστό, κάπου ανάμεσα, στο 22-24%, αλλά, στις βουλευτικές εκλογές  όποτε και αν γίνουν, πρέπει να κοπιάσουν πολύ και δεν είναι καθόλου εύκολο να φθάσουν, στο 31,5% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Αυτό το ποσοστό του 31,5% είναι κρίσιμο, με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να φθάσει στο ποσοστό του 39,8%, που πήρε τον Ιούλιο του 2019, όποτε και αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει την προσφυγή, σε βουλευτικές εκλογές, εντός του 2022, ή το 2023, κοντά στο τέλος της θητείας της παρούσας βουλής.

Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται όλο το ποσοστό, που κατάφερε - ανέλπιστα - να πάρει τον Ιούλιο του 2019, για να μπορέσει να αποτελέσει ένα κάποιο αξιόπιστο αντίπαλο δέος, για το κυβερνητικό κόμμα. Και για να μπορεί να έχει κάποιες ελπίδες να του κλέψει και την πρωτιά.

Κάτι τέτοιο  υπό τις παρούσες συνθήκες και στο ορατό μέλλον, δεν είναι πιθανό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο πρόβλημα επαφής και σύνδεσης, με τους διάφορους κοινωνικούς χώρους και αρμούς, γεγονός που καθιστά δυσχερή την πολιτική του θέση. Η ψήφος, που έλαβε κατά την περίοδο 2012 - 2015, ήταν μια καθαρή πολιτική ψήφος, ενώ, το 2019, πήρε ψήφο ανοχής, ως μοναδικός σοβαρός αντίπαλος, στην επελαύνουσα δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τώρα, αυτή η δεξαμενή των αντιδεξιών ψηφοφόρων, ανάμεσα, στο 22-24% και στο 31,5%, μένει μετέωρη και δεν είναι δεδομένο ότι θα ξαναψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά δεν τους ελκύει και όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να τους ελκύσει και οποιαδήποτε αλλαγή αρχηγού, στο ΚΙΝΑΛ, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Από εκεί και πέρα, αυτή η δεξαμενή ψηφοφόρων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν, με το σύστημα της απλής αναλογικής, που ψήφισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να στραφεί σε διάφορες κατευθύνσεις, οι οποίες δεν θα είναι αρεστές, στην Κουμουνδούρου.

Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία έχει ένα μεγάλο και πολύ εμφανές πρόβλημα, με τους δεξιούς ψηφοφόρους, που την ψήφισαν, στις εκλογές της 7/7/2019 και απεχθάνονται τους νεωτερισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τοποθέτησε ομοφυλόφιλους, στο υπουργικό συμβούλιο και εφαρμόζει την Συμφωνία των Πρεσπών, όχι εξ ανάγκης, αλλά, εκ πεποιθήσεως, ενώ, παράλληλα, έχει πληγεί και θα εξακολουθεί και στο μέλλον  να έχει απώλειες και προς τον διαφαινόμενο αντιεμβολιαστικό χώρο, που είναι στα σκαριά και πιθανότατα, θα γίνει υπαρκτός και επικίνδυνος αντίπαλος, για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Παρά ταύτα, στην παρούσα χρονική περίοδο, μέχρι το καλοκαίρι του 2022, η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικό πρόβλημα και φυσικά, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές. Θα ήταν προτιμότερο, για το δικό του πολιτικό συμφέρον του, να πράξει κάτι τέτοιο, αλλά δεν φαίνεται να είναι αυτός ο σχεδιασμός του.

Θα δούμε... 

Σχόλια

Ο χρήστης GEORGE είπε…
Ο λαος οδηγειται στη καταστροφη. Η ολιγαρχικη ελιτ (ανεξαρτητως κομματων) ακολουθει κατα γραμμα τις επιταγες της παγκοσμιας διακυβερνησης που φυσικα δεν ευθυγραμιζονται με τα συμφεροντα του ελληνικου λαου.

Θα τεθει θεμα επιβιωσης του ελληνικου λαου στο μελλον με ολα αυτα που συμβαινουν. Ως προς το ελληνικο κρατος εαν υπαρχει η οχι ειναι αδιαφορο αφου με τη σημερινη του μορφη δεν εκπροσωπει το λαο αλλα ειναι εκτελεστικο οργανο των παγκοσμιοποιητικων ελιτ

Απο τη μια εχουμε τη στροφη στην ψευτο-οικολογια με τις ανεμογεννητριες και τη διαλυση της παραγωγης ενεργειας απο λιγνιτη που ειναι αφθονη και φθηνη πηγη ενεργειας για τη χωρα. Ολα αυτα θα οδηγησουν σε καταστροφη της παραγωγης ενεργειας στην Ελλαδα. Ολα αυτα υιοθετουνται με προσχημα την ψευτο-επιστημη της κλιματικης αλλαγης που φυσικα προωθειται απο τις ελιτ. Θα εχουν καταστροφικες συνεπειες για την Ελλαδα.

Μετα η υιοθετηση ενος ολοκληρωτικου καθεστωτος υγειονομικης δικτατοριας που οδηγει στην (μονιμη?) οικονομικη και κοινωνικη απομονωση το 30%+ του ελληνικου λαου που αρνειται την υποχρεωτικη χορηγηση πειραματικων εμβολιων (που εχουν σοβαρες παρενεργειες και αγνωστες μελλοντικες επιπτωσεις). Οπως και η διαλυση των μικρομεσαιων επιχειρησεων και της τουριστικης οικονομιας με τα διαφορα lockdowns. Ολα αυτα σε μια βαρια αρρωστη οικονομια απο 15+ χρονια συνεχιζομενης λιτοτητας και μνημονιων...

Μετα ειναι ο ρολος της χωρας και του στρατου της ως εκτελεστικου οργανου του ΝΑΤΟ και των οποιων σχεδιων εχουν για πολεμικη συγκρουση με Ρωσια - Κινα. Η χωρα μας δεν εχει κανενα συμφερον να εμπλακει ομως βλεπουμε την ενισχυση των αμερικανικων βασεων και τη προσδεση στο αρμα των ΗΠΑ. Ολα οδηγουν σε ενα ψυχρο (η ακομα και θερμο?) τριτο παγκοσμιο πολεμο κατα Κινας-Ρωσιας

Δυστυχως ολες αυτες οι εξελιξεις εμφανιζονται σε ολο το πλανητη, δεν ειναι αποκλειστικα ελληνικο φαινομενο. Εχουμε εγκαθιδρυση ενος νεους ιδοτυπου ολοκληρωτισμου με προσχημα το COVID που ενδεχομενως να οδηγησει στην εγκαθιδρυση μιας δυστοπιας στο πλανητη
Ο χρήστης ΝF είπε…
Οι ψηφοφοροι της Εθνικης Δεξιας απεχθάνονται κυριολεκτικά τον Κουλό. Η απλη αναλογικη θα τους ενθαρρυνει να ψηφισουν εκτος της ΝΔ. Αφου η αυτοδυναμια αποκλειεται ο Κουλός δεν μπορει να πει "αν δεν με ψηφισετε θα ελθει ο ΣΥΡΙΖΑ", που ηταν το μονο που τους συγκρατουσε. Τα νεα κομματα που θα προσελκυσουν αυτους τους ψηφοφορους θα παρουν ποσοστα που θα κανουν τον Κουλό να τριβει τα ματια του. Τωρα αν στο μεσοδιαστημα μεχρι τις επαναληπτικες εκλογες αυτα τα κομματα συμπραξουν υπο εναν αξιοπιστο Αρχηγο, τοτε η ιδια η ΝΔούλα θα βρεθει αντιμετωπη με υπαρξιακη απειλη, και θα ζησουμε ενδιαφερουσες καταστασεις.
Εδω να σημειωθει οτι ο Πατριωτικος Χωρος ειναι ποκυ ευρυτερος της Εθνικης Δεξιας, και περιλαμβανει και τους πολιτικους απογονους του βενιζελικου Κεντρου.

Τι παθατε αγαπητε; Σας βαρεσε η ζέστη;
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Οι ψηφοφόροι της εθνικής δεξιάς, όπως τους αποκαλείς, αγαπητέ, ψήφισαν , εν μέρει και σε σημαντικό βαθμό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019 και του χάρισαν την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Τώρα, φαίνεται να το μετανοούν.

Ας πρόσεχαν.

Οσον αφορά το τι θα γίνει στις εκλογές, όταν αυτές γίνουν, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).