Είναι, όντως, διατεθειμένη η Αθήνα να αντισταθεί, στην Άγκυρα, εάν η τουρκική ηγεσία επιχειρήσει να κάνει έρευνες, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης της "Ε.Ε."; (Hic Rhodus, hic salta).


Στα βήματα του Μεχμέτ Β' του Πορθητή (30/3/1432 - 3/5/1481) θέλει να βαδίσει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan. Την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί μπορεί ο ίδιος να λέει ότι είναι μια τελευταία πινελιά της κατάκτησης, επικαλούμενος το γεγονός ότι, με την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, ο Πορθητής (Fatih), κατέστησε τον μεγαλοπρεπή ναό του ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου της Πόλης, ιδιοκτησία του, αλλά αυτή η πινελιά δεν είναι η τελευταία. Κάθε άλλο.

Οι πινελιές των σύγχρονων κατακτήσεων, που επιθυμεί να πραγματοποιήσει ο Recep Tayyip Erdogan, αφορούν τα τεκταινόμενα, στην ανατολική Μεσόγειο και όσα θα ακολουθήσουν και στο Αιγαίο, με την επιβολή του στρατηγικού σχεδιασμού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, τον οποίο αποκαλεί "Γαλάζια Πατρίδα" και ο οποίος δεν είναι άλλος, από την έμπρακτη και χωρίς κανόνες, κατάκτηση τεράστιων τμημάτων του αιγαιακού και του ανατολικού μεσογειακού θαλάσσιου - αλλά και χερσαίου - χώρου.

Στα πλαίσια αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού, από την Ρόδο, μέχρι την Κύπρο και την Λιβύη, η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά, από στρατιωτικές ενέργειες, οι οποίες εμπεριέχουν την χρήση της ωμής βίας των όπλων, παρά το γεγονός ότι, τώρα πλέον, το τακτικό πλεονέκτημα της τουρκικής πλευράς, που προέκυπτε, από την χρήση της βίας των όπλων, επισκιάζεται, από το γεγονός ότι και οι διάφοροι αντίπαλοί της, στην περιοχή αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και χρησιμοποιούν και αυτοί την ωμή χρήση της ένοπλης βίας, όπως δείχνουν τα περιστατικά, στην τουρκική βάση της al Watiya, στην Λιβύη, προκειμένου να αναχαιτήσουν την τουρκική επιθετικότητα.

Υπ' αυτές τις συνθήκες και έχοντας, ως δεδομένο, το ότι η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει τον ανακοινωθέντα σχεδιασμό της, για την διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών, για υδρογονάνθρακες, στον χώρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 6 μίλια έξω από την Ρόδο και τα άλλα ελληνικά νησιά της περιοχής, μέχρι τα νότια της ανατολικής Κρήτης, η Αθήνα ισχυρίζεται ότι είναι διατεθειμένη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία λέει ότι εκτείνονται, μέχρι και την αποδοχή μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης, με την Άγκυρα.

Κάπως έτσι, λέγεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε, στους 26 ομολόγους του, στην "Ευρωπαϊκή Ένωση",  ότι εάν η τουρκική πλευρά επιχειρήσει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης, της Ρόδου ή οπουδήποτε αλλού και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα, για να αποτρέψει αυτή την παραβίαση, επικαλούμενη και την χρήση του προοιμίου του άρθρου 42, παράγραφος 7, της ιδρυτικής Συνθήκης της "Ευρωπαϊκής Ένωσης", το οποίο αναφέρει ότι, σε περίπτωση, κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση, στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.


Ο κ. Νίκος Δένδιας, μάλιστα, ανέφερε και δημοσίως, ότι η Ελλάδα διαθέτει ικανές ένοπλες δυνάμεις και "η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι, εδώ, θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. Γιατί, αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει, καθόλου, αυτό, που θα συμβεί. Μα, καθόλου".

 Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, δημοσίως, ότι προειδοποίησε τους ομολόγους του, στην "Ε.Ε.", πως, εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, με την Τουρκία, μέσα στο καλοκαίρι, τότε, θα ζητήσει την σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της "Ένωσης" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζήτησε, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της "Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρξει κατάλογος συγκεκριμένων κυρώσεων, κατά της Τουρκίας, ήτοι "βαρυτάτων κυρώσεων, οι οποίες να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα, στην τουρκική οικονομία. Να υπάρχει αυτός ο κατάλογος, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Και η Τουρκία να ξέρει πού πηγαίνει, αλλά και εμείς να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία. για τις προθέσεις μας, ως Ευρωπαίοι. Ο ελληνικός χώρος τυγχάνει να είναι και ευρωπαϊκός χώρος. Και η Ε.Ε. πρέπει να προασπίσει τον δικό της χώρο".

Μάλιστα, η νέα συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για τον κατάλογο των κυρώσεων, κατά της Τουρκίας θα διεξαχθεί τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, "ώστε να μπορέσουμε, το γρηγορότερο δυνατό, να έχουμε καταλήξει σε έναν προσχεδιασμό των ευρωπαϊκών αντιδράσεων, σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας" είπε ο Νίκος Δένδιας.

Όσον αφορά τα μέτρα, υποτίθεται ότι θα πρόκειται, για τομεακά μέτρα. Ο προσδιορισμός, για τους τομείς, είναι αυτός, που υποτίθεται ότι θα συζητηθεί, ενώ υποτίθεται, επίσης, ότι θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και για το ζήτημα αυτό. 

Τα λόγια αυτά είναι πολύ βαριά, για να λέγονται, έτσι, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική βαρύτητα, στο περιεχόενό τους. Αλλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν φημίζεται, για την αξιοπιστία των όσων λέει και των όσων ισχυρίζεται ότι θα πράξει, σε αντίθεση, με την τουρκική πλευρά, η οποία είναι, σαφέστατα, πολύ πιο αξιόπιστη, όσον φορά τα όσα αυτή λέει και εξαγγέλει.

Ως εκ τούτου, πρέπει να περιμένουμε.

Hic Rhodus, hic salta... 

Σχόλια

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Ναι, τα λόγια λέγονται χωρίς αντίκρισμα διότι απευθύνονται στο εσωτερικό της Ελλάδος. Αφορμή ψάχνουν να διεθνοποιήσουν και το πρόβλημα με την Τουρκία, όλα τα βλέπουν σαν ευκαιρίες πλουτισμού και καριερισμού επιδιώκοντας παράλληλα την προστασία του διεθνή παράγοντα. Aπόλυτη παρακμή σε όλα τα επίπεδα και τις τάξεις της χώρας. Έχει βαλθεί όλο το νεοελληνικό σύστημα να επιβεβαιώσει τον Φαλμεράυερ με αυτά που κάνει αλλά και δεν κάνει
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελικά Τασο ούτε που το περίμενε ο ερντογαν τέτοιο ευκολακι. Πάνε και οι φρεγάτες που θα μας καθιστούσαν δυνατούς, πάνε κι οι Γάλλοι, πάει και το άρθρο 42, και οι συμπλοκές και όλα. Κατευθείαν στο τραπέζι του διαλόγου όπου και θα πετύχει η κυβέρνηση μας μια τεράστια νίκη. Από δω νομίζω πάνε κι άλλοι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…