Αγία Σοφία : Οι απόγονοι των κατακτητών του 1453 φροντίζουν, με τις πράξεις τους, να υπενθυμίζουν ότι αισθάνονται ξένοι, στον τόπο, που κατακτήθηκε. (Δεν έχουν άδικο, που αισθάνονται έτσι)...




Δεν χρειάζονται δάκρυα, ή γέλια, για όσα συμβαίνουν, τώρα, με την Αγία Σοφία, με την μετατροπή της, σε τζαμί, με απόφαση του  Recep Tayyip Erdogan, από το καθεστώς του μουσείου, που έχε επιβάλει, το 1934, ο αθεϊστής Mustafa Kemal, ο οποίος υπήρξε φανατικός οπαδός των συναφών ιδεών του Μιχαήλ Μπακούνιν, προκειμένου να κτυπήσει, ευθέως, τους ισλαμιστές. Αρκεί η απλή ιστορική μνήμη. 

Η Αγία Σοφία κτίστηκε και λειτούργησε, επί πολλούς αιώνες, ως χριστιανικός ναός. 

Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τζαμί, ήλθε, ως αποτέλεσμα της κατάκτησης, με την χρήση της ωμής, της απόλυτης βίας και τον εξανδραποδισμό όλων των κατοίκων της Πόλης, από τους κατακτητές  του Πορθητή, ο οποίος έκανε ιδιοκτησία του την Αγία Σοφία. 

Μέσα, στα πλαίσια αυτά, η αγία τράπεζα του ναού καταστράφηκε, ενώ η Κωνσταντινούπολη παρέμεινε για καιρό, χωρίς κατοίκους, στα χέρια των νομάδων κατακτητών, έτσι, ακριβώς, όπως είχε διακηρύξει ο νεαρός σουλτάνος κατακτητής : ("Η Πόλις αρκεί κενή)

Αυτή είναι η απλή αλήθεια. 

Τώρα, 86 χρόνια, μετά την απόφαση του 1934, μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε μουσείο, η τουρκική κυβέρνηση, η οποία ικανοποιεί, δι αυτού του τρόπου, τις επιθυμίες της μεγάλης πλειοψηφίας της τουρκικής κοινής γνώμης, μετατρέπει και πάλι, την Αγία Σοφία, σε τζαμί, επειδή λέει ότι είναι ιδιοκτησία του ιδρύματος, που ίδρυσε ο Μεχμέτ Β' ο Πορθητής, το οποίο όρισε, ως τζαμί τον κατακτημένο ναό και ως εκ τούτου, είναι παράνομο το προεδρικό διάταγμα του  Mustafa Kemal, με το οποίο εκείνος μετέτρεψε το τζάμι, σε μουσείο, επειδή άλλαξε, χωρίς να έχει το δικαίωμα, τον σκοπό του, εν λόγω ιδρύματος. 

Όλα αυτά, απλώς, δείχνουν ότι οι σημερινοί απόγονοι των κατακτητών του 1453 φροντίζουν, με τις πράξεις τους, να υπενθυμίζουν ότι αισθάνονται ξένοι, στον τόπο, που κατακτήθηκε, από εκείνους των οποίων την πολιτισμική και την εθνική κληρονομιά διεκδικούν και φυσικά, συνεχίζουν να φέρουν. 

Ως εκ τούτου, εδώ χρειάζεται να πούμε μια, ακόμη, ιστορική αλήθεια. 

Δεν έχουν άδικο να αισθάνονται έτσι... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…