Η συμφωνία Η.Π.Α. - Ταλιμπάν, για την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, το NATO, ως "χάρτινη τίγρη" και η εμφανής παρακμή της Δύσεως.







Η συμφωνία ανάμεσα στις Η.Π.Α. και την ηγεσία των Ταλιμπάν, που, τελικά, παρά τις τσιριμόνιες της αμερικανικής πλευράς, υπογράφηκε, αποτελεί την πιο πρόσφατη, αλλά και την μεγαλύτερη έμπρακτη απόδειξη της αργής, αλλά και σταθερά, επιταχυνόμενης μείωσης της επιρροής και της ισχύος της Δύσης.

Με δεδομένη την μακρόχρονη εμπλοκή, στον αφγανικό πόλεμο, του ΝΑΤΟ και των λοιπών συμμάχων των Η.Π.Α., δεν έχουμε να κάνουμε, απλώς, με την αμερικανική παρακμή. Έχουμε να κάνουμε, με την συνολική παρακμή της Δύσης, το στρατιωτικό σκέλος της οποίας - το ΝΑΤΟ - δεν στάθηκε ικανό να αντιμετωπίσει νικηφόρα, ένα μαζικό λαϊκό ανταρτικό κίνημα, το οποίο, ουκ ολίγες φορές, πήρε και την μορφή ενός κανονικού στρατού, ο οποίος, κατά τα μαοϊκά πρότυπα της εναλλαγής του ανταρτοπολέμου, με τις μάχες ενός τακτικού στρατού, κατάφερε να φθείρει και στην πράξη, επί του εδάφους της σκληρής και αδυσώπητης πραγματικότητας, να νικήσει την ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία, στον πλανήτη.

(Βέβαια, η νίκη των Ταλιμπάν δεν είναι αποτέλεσμα, μόνο, της δικής τους ισχύος. Η ισχύς αυτή ενισχύθηκε, από την κινεζική ηγεσία, όπως και από την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πήρε την δική του γλυκειά εκδίκηση, για την ήττα της "Σοβιετικής Ένωσης", στο Αφγανιστάν, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα της αμέριστης υποστήριξης των Η.Π.Α., στους ισλαμιστές αντάρτες εκείνης της εποχής, στην οποία, μάλιστα, έδρασε και αναδείχτηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ως συνεργάτης της αμερικανικής CIA και του διαβόητου Gust Avrakotos. Αυτή η βοήθεια, προφανώς υπήρξε και είναι σημαντική, αλλά δεν αλλάζει την διαπίστωση, που, εδώ, κάνουμε. Το ΝΑΤΟ και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις των στρατών, που έφεραν, στην χώρα αυτή, οι ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες "στρατιωτικής ασφαλείας", στο πεδίο των μαχών, ηττήθηκαν. Και μάλιστα, η ήττα τους αυτή είναι ντροπιαστική).

Η συμφωνία Η.Π.Α. και Ταλιμπάν, που υπογράφτηκε, στην Ντόχα του Κατάρ (υπό τις ιαχές "Αλλάχ Ακμπάρ"), ανάμεσα, στον Αμερικανό διαπραγματευτή Ζαλμάϊ Χαλιλζάντ και τον Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, ως εκπρόσωπο της ηγεσίας των Ταλιμπάν προβλέπει την έναρξη ενδοαφγανικών συνομιλιών, ήτοι των Ταλιμπάν, με το φιλοαμερικανικό αφγανικό στρατόπεδο, ενώ οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους και οι Ταλιμπάν, από την δική τους πλευρά, τους θα αφήσουν ελεύθερους 1.000 αιχμαλώτους.

Η συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων, από το Αφγανιστάν, θα αρχίσει άμεσα και θα πραγματοποιηθεί, σταδιακά, με χρόνο ολοκληρώσεως τους 14 μήνες, ενώ οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα άρουν, μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο, τις κυρώσεις, που έχουν επιβάλει, σε μέλη των Ταλιμπάν.

Βέβαια, η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας πρόκειται να έχει τις δυσκολίες της, οι οποίες δεν πρόκειται να αποδειχθούν, ως μικρές, όμως είναι να γελάει, αλλά και να κλαίει κανείς, με τα παθήματα των νατοϊκών, οι οποίοι υποτίθεται ότι  και ισχυρίζονται ότι θέλουν και μπορούν να αντιμετωπίσουν, στο πεδίο των μαχών, την Ρωσία και την Κίνα. Η πραγματικότητα του 19ετούς πολέμου, στο Αφγανιστάν - του πρώτου πραγματικού και άξιου λόγου, πολέμου, στον οποίο ενεπλάκη το ΝΑΤΟ -, αποδεικνύει αυτό, για το οποίο ήμουν, πάντοτε, βέβαιος. Και αυτό, που αποδεικνύει, η πραγματικότητα του αφγανικού πολέμου είναι πολύ απλό :

Το ΝΑΤΟ είναι ανίκανο να διεξαγάγει οποιονδήποτε, σοβαρής εκτάσεως, πόλεμο, όπως απέδειξε η ουκρανική κρίση του Φεβρουαρίου του 2014. Δεν πρόκειται να διεξαγάγει κανέναν πόλεμο. Και αν χρειασθεί να τον διεξάγει, θα διαλυθεί, στα εξ ων συνετέθη. Πρόκειται, κυριολεκτικά, για πεταμένα λεφτά.

Το ΝΑΤΟ, απλούστατα, αποτελεί μια "χάρτινη τίγρη", για να θυμηθούμε και τον Μάο Τσετουνγκ.

Η μόνη πραγματική ισχύς του ΝΑΤΟ, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις, στο συριακό μέτωπο, στο οποίο η Τουρκία αφήνεται, στην τύχη της και στις ορέξεις της ρωσικής υπερδύναμης, είναι η πυρηνική ισχύς των Η.Π.Α. Αυτή η ισχύς είναι που κάνει το ΝΑΤΟ να μοιάζει και να φαίνεται, σε πλανητικό επίπεδο, ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.

Αλλά η πυρηνική ισχύς έχει νόημα, μόνον όταν αυτός, που την διαθέτει, έχει την βούληση να την χρησιμοποιήσει. 

Όμως, όπως αποδεικνύει και ο αφγανικός πόλεμος, για την διεξαγωγή του οποίου η Ουάσινγκτων είχε εύλογες δικαιολογίες (τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9/2001, από την al Qaeda), οι Η.Π.Α. του Donald Trump και η Δύση δεν διέθεταν και δεν διαθέτουν, σήμερα, μια τέτοια βούληση.

Αυτήν την βούληση, που οι Αμερικανοί ηγέτες και οι Δυτικοί, σήμερα, δεν έχουν, θα την αποκτήσουν αύριο, εάν χρειασθεί, σε κάποιο ευρωπαϊκό μέτωπο, ή σε κάποιο μέτωπο, στις θάλασσες, ή στα εδάφη της ανατολικής Ασίας;

Δεν το νομίζω. (Ελεγχόμενα και σε περιορισμένη έκταση, ίσως. Αν και αυτό, ακόμη, είναι αμφίβολο).


Ό,που φύγει, φύγει, λοιπόν, από το Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, αφήνοντας, στην τύχη τους, τους εντόπιους Quislings, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ριζώσουν, παρά μόνο, σε ένα περιορισμένο τμήμα της πολυφυλετικής κοινωνίας της χώρας αυτής.

Έτσι συμβαίνει, συνήθως. Όποιος δεν έχει μυαλό, έχει πόδια...





Σχόλια

Ο χρήστης ΝF είπε…
Oι Αμερικανοι εκαναν λεει συμφωνια με την......"μετριοπαθη μεριδα" (!) των Ταλιμπάν και αποχωρουν.

Με δυο λογια προσπαθουν να περισωσουν τις εντυπωσεις και τα προσχηματα.

Διοτι εκ του αποτελεσματος, οι Ταλιμπαν ειναι προφανως νικητες.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Πρόκειται για μια ντροπιαστική, για μια εξευτελιστικη ήττα, όχι, μόνο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά της Δύσης ολόκληρης.

Γίνονται λαγοί. Και μετά, λένε ότι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους και τους Κινέζους!

Αστεία πράγματα...
Ο χρήστης ΝF είπε…
Οι Κινεζοι ειναι ευκολος αντιπαλος, διοτι εχουν παρωχημενη στρατιωτικη τεχνολογια. Οι Ρωσοι ομως ειναι πολυ σκληρα καρύδια για τα δοντια του Θείου Σαμ.

Το Μεγαλο Ρεζιλίκι δεν εχει ελθει ακομα για τους Αμερικανούς. Θα ελθει οταν οι Ταλιμπάν πατησουν την Καμπούλ. Ετοιμαστε για σκηνες τύπου Σαϊγκόν το1975.

Βασικα ειναι ηττα των Αμερικανων. Οι υπολοιποι περίπου συρθηκαν απο τους Αμερικανούς σε μια ιστορια που δεν ηθελαν
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η ήττα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης, συνολικά, οφείλεται στην έλλειψη βούλησης για την νίκη και στην έλλειψη προσανατολισμου. Δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά την τεχνολογία και τον όγκο του πολεμικού υλικού.

Αν η Δύση δεν μπορεί - επειδή δεν έχει την βούληση - να νικήσει τους Ταλιμπάν, τότε δεν μπορεί να νικήσει, ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Κινέζους.

Τόσο απλά...
Ο χρήστης NF είπε…
Aλλο πραγμα ο ανταρτοπολεμος, και αλλο ο κανονικος πολεμος. Δεν ειναι τοσο απλα τα πργαγματα.

Στο Αφγανισταν οι Αμερικανοι ειχαν μπλεξει σε μια αδιεξοδη κατασταση, οπως ακριβως οι Σοβιετικοι τη δεκαετια του '80. Να πουμε εδω οτι υπηρχαν ανθρωποι στο Πολίτμπιρο που ειχαν αρκετες επιφυλαξεις για την επεμβαση το 1979. Μεταξυ αυτων και ο Αντρόποφ, ο ανθρωπος που ως πρεσβης στην Ουγγαρια το 1956 φωναξε τα σοβιετικα τεθωρακισμενα, αν και στη συνεχεια μεταπειστηκε. Συντομα βεβαια θα ανακαλυπτε οτι το Αφγανισταν δεν ηταν Ουγγαρια.
ΤΟ οτι την πατησαν οι Σοβιετικοι στο Αφγανισταν, δεν σημαινει απαραιτητως οτι θα υφισταντο πανωλεθρια σε εναν πολεμο με το ΝΑΤΟ στην Ευρωπη.

Στο Αφγανισταν ΟΛΟΙ εφαγαν τα μουτρα τους αγαπητε. Ο Μεγας Αλεξανδρος, οι Βρεττανοι, οι Σοβιετικοι, απαντες. Οι Αμερικανοι μεσα στην απιθανη αλλαζονεια τους, νομιζαν οτι αυτοι θα τα καταφερναν. Αν ειχαν μυαλο, θα εφευγαν το αργοτερο το 2011, οταν εφαγαν τον Μπιν Λαντεν. Αλλα δεν ειχαν............

Να πουμε επισης οτι αυτοι που οι Αμερικανοι αντιμεπτωπισαν στο Αφγανισταν, ειναι αυτοι που οι ΙΔΙΟΙ ειχαν εκπαιδευσει για να φανε τους Σοβιετικους! Και φαινεται οτι οι μαθητες εβαλλαν τα γυαλια στους δασκάλους..........
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Αγαπητέ, αν μια οικονομική και στρατιωτική υπερδυναμη και η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία, στον πλανήτη, δεν μπορούν να νικήσουν τους Ταλιμπάν, τότε δεν μπορούν να νικήσουν άλλους - πολύ πιο σοβαρούς - αντιπάλους.

Είναι επειδή δεν έχουν την θέληση να νικήσουν, χρησιμοποιώντας όλη τους την ισχύ και όχι επειδή δεν έχουν την υλική υποδομή και την αντίστοιχη οπλική δυνατότητα να νικήσουν τους αντάρτες, στο Αφγανιστάν.

Και μην νομίζεις ότι οι σοβαροί αντιπαλοι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την δυσβουλία. Την αντιλαμβάνονται.
Ο χρήστης NF είπε…
Κατανοω οτι αυτη η αποψη σας βασιζεται σε ενα αρκετα λογικο επιχειρημα, ομως σας εξηγω και παλι οτι ειναι αλλο πραγμα ο ανταρτοπολεμος, ο οποιος συνιστα τελειως ιδιαιτερη περιπτωση πολεμικων επιχειρησεων.
Kαι οι αχανεις οροσειρες του Αφγανισταν ειναι τελειο εδαφος για ανταρτικο.

Ο Σοβιετικος Στρατος ειχε κολοσσιαιο μεγεθος το 1979, πολυ μεγαλυτερος απο οτι ο αμερικανικος σημερα, και ηταν συγχρονος με τα δεδομενα της εποχης. Και ομως εφαγε τα μουτρα του στο Αφγανισταν. Τι σημαινει αυτο, οτι θα εχανε εναν συμβατικο πολεμο στην Ευρωπη κοντρα στο ΝΑΤΟ; Οχι βεβαια.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Η τότε "σοβιετική" ηγεσία, με την στάση της, στο Αφγανιστάν, απέδειξε ότι δεν ήταν διατεθειμένη, όχι μόνο να νικήσει, σε έναν πόλεμο, στην Ευρώπη, αλλά και ότι δεν ήταν διατεθειμένη να διεξάγει έναν τέτοιο πόλεμο.

Για τους "Σοβιετικούς", κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όπως και για τους νατοϊκούς, στην σημερινή εποχή, οι αντάρτες του Αφγανιστάν θα εξολοθρευονταν π.χ., με ελάχιστες ατομικές βόμβες, σαν εκείνες, που χρησιμοποιήθηκαν, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η "Ε. Σ. Σ. Δ." και η Δύση δεν είχαν και έχουν την βούληση να νικήσουν τους αντιπάλους τους.

Το γιατί συνέβη και συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι συζητήσιμο, αλλά, επί της ουσίας, όσον αφορά την στρατηγική πολιτική, που αφορά την διεξαγωγή των πολέμων, είναι αδιάφορο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).