Τί πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα; 1) Καταγγελία Μνημονίων και δανειακών συμβάσεων. 2) Παραπομπές στο δικαστικό σύστημα. 3) Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. 4) Έκδοση χρήματος, σε ευρώ και νέα χρηματόγραφα. 5) Νέες βουλευτικές εκλογές.




 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές εκλογές ήταν δεδομένη. Απλώς, αυτό που δεν ήταν γνωστό είχε να κάνει με το ακριβές μέγεθος της νίκης αυτής, η οποία, τελικά, είναι ευμεγέθης (36,34% και 149 έδρες), αν και δεν πήρε την έκταση εκείνη, που μπορούσε να πάρει. Με λίγα λόγια, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, αλλά δεν είναι αρκετή, αφού η έλλειψη, έστω και οριακά, της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθιστά επισφαλή την μακροβιότητα της κυβέρνησης, που θα σχηματίσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα θέσει, σε δοκιμασία την υλοποίηση του όποιου έργου της.










Αυτό θα συμβεί, λόγω των μεγάλων δυσχερειών, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αντιμετωπίσει, ιδίως, στην σχέση της με τους ξένους δανειστές, οι οποίες θα προκύψουν, εξ αιτίας των δυσκολιών, που θα φέρει η διακήρυξη του Αλέξη Τσίπρα, για το τέλος της ύπαρξης της τρόϊκας, ως μη προβλεπόμενου, από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, θεσμού και η απαίτησή του, για μια νέα διαπραγμάτευση, που θα ξεκινά, από μηδενική βάση και θα αφορά την ρύθμιση των θεμάτων, που αφορούν τις δανειακές συμβάσεις, που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβέρνήσεις, από το 2010, έως τώρα και όχι τα δύο Μνημόνια, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί νεκρά, την ίδια στιγμή, που οι ξένοι δανειστές (οι ευρωζωνίτες, η γερμανική κυβέρνηση και το Δ.Ν.Τ.) πιέζουν, φορτικά, για ένα νέο - το τρίτο στην σειρά - Μνημόνιο, το οποίο  απαιτούν να υπογραφεί.
 
Βέβαια, η είσοδος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, στην βουλή, με 4,75% και 13 έδρες, αλλά και η συμμετοχή του κόμματος αυτού, στην κυβέρνηση, διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ, στις κινήσεις του, για την αντιμετώπιση των ξένων δανειστών, όμως, αυτό το συνδυαστικό γεγονός, δεν απαλλάσσει, σε ένα όχι και πολύ μακρινό βάθος χρόνου, την κυβέρνηση, που θα σχηματισθεί, από την αστάθεια, η οποία, γρήγορα, θα εμφανισθεί, ως αποτέλεσμα της ποικιλότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ως κομματικού μηχανισμού και ως πολιτικής και κοινωνικής βάσης. 

Αυτή η εσωτερική, η ενδοκομματική ετεροδοξία και η αντιφατική ποικιλότητα αποτυπώνεται και στην σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και αργά, ή γρήγορα, πέρα από τις ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, που θα επιφέρουν, με την ανάπτυξη του κυβερνητικού έργου, όλα αυτά θα αντιπαρατεθούν, με τις, εντελώς, αντίθετες πολιτικές και ιδεολογικές ιδαιτερότητες του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το οποίο, ως κόμμα της ελληνικής πατριωτικής κεντροδεξιάς (και όχι, μόνον, αυτής), πιθανότατα, δεν θα μπορέσει να αποδεχθεί και να συμβαδίσει, με τις διεθνιστικές ιδέες και πολύ περισσότερο, με τις κοσμοπολιτικές ιδεοληψίες της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών και των μελών του ριζοσπαστικοφανούς ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι κομμουνιστικές και κομμουνιστογενείς πολιτικοϊδεολογικές αναφορές είναι σαφέστατες και, πλειοψηφικά, συντριπτικές.



 Παρά ταύτα, εάν τηρηθούν οι σωστές και πρέπουσες προτεραιότητες, στην εκτύλιξη του κυβερνητικού έργου, κατά την διάρκεια των προσεχών μηνών - ας πούμε, μέχρι τον Απρίλιο -, μπορεί να υπάρξει ένα πλούσιο και επιτυχές κυβερνητικό έργο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ξένων δανειστών. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν μεγάλες διαφορές και μπορούν να συντονισθούν, ως προς αυτόν τον πολύ κρίσιμο και καίριο τομέα του κυβερνητικού έργου, που, εν πολλοίς, θα κρίνει και την επιτυχία της νέας κυβέρνησης, αλλά και την τύχη της χώρας.


 Έτσι, η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να είναι - πέρα από την καταγγελία των Μνημονίων - η καταγγελία των δύο δανειακών συμβάσεων, που συνομολόγησαν και υπέγραψαν, απνευστί, οι προκάτοχες κυβερνήσεις, προκειμένου να συγκροτηθεί η νομική βάση της διαπραγμάτευσης, με τους "εταίρους" και τους δανειστές, μέσα από την αμφισβήτηση της νομιμότητας αυτών των, άκρως, αισχροκερδών και νεοαποικιακών δανειακών συμβάσεων, οι οποίες κατήργησαν την κυριαρχία του ελληνικού κράτους, μετατρέποντάς το, σε ένα εισπρακτικό όργανο των ξένων δανειστών, οι οποίοι ασκούν μιαν άμεση επικυριαρχία, στην χώρα, την οποία μετέτρεψαν, σε μια αποικία χρέους, υπό το καθεστώς, μιας επιτηρούμενης και ως εκ τούτου, νομιζόμενης δημοκρατίας, με κοινοβουλευτικό περιτύλιγμα. 

Αυτές οι δύο δανειακές συμβάσεις του Μαΐου του 2010 και του Φεβρουαρίου του 2012, επί των οποίων στηρίχθηκαν τα Μνημόνια, καθόρισαν τον σκληρό πυρήνα του νεοαποικιακού καθεστώτος χρέους, αφού και τα Μνημόνια και όλες οι αναθεωρήσεις και οι συμπληρώσεις τους, με τα διάφορα μεσοπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, που κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αυτό, που έκαναν και κάνουν, είναι να απεικονίζουν την λεπτομερή παρεμβατική και προσδιοριστική εφαρμογή των απαιτήσεων των δανειστών. 



 

 

Σε αυτά τα Μνημόνια και τις εξειδικεύσεις τους είναι που παραπέμπουν οι δανειακές συμβάσεις, συγκεκριμενοποιώντας την πεονική - νεοαποικιακή σχέση των δανειστών, ως ασκούντων κυριαρχία, επί της ελληνικής κοινωνίας και του υποδουλωμένου και υποτακτικού ελληνικού κράτους, ως οφειλέτη, το οποίο κράτος αποτελεί και τον εσωτερικό βραχίονα των δανειστών, λειτουργώντας, ως, οιονεί, εισπρακτική εταιρεία, της οποίας τα κυβερνητικά κόμματα ενεργούν, ως τοπικά υποκαταστήματα.

 Προφανώς, οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση των δανειακών αυτών συμβάσεων δεν μπορεί - ή είναι, απείρως, δύσκολο - να αλλάξει τον πυρήνα τους. Στην ουσία, όσο και να βελτιωθούν οι συμβάσεις αυτές δεν μπορούν να αναιρέσουν την εσώτερη λογική τους, η οποία είναι, απολύτως, καταστροφική, αφού επιβάλλει την υποχρέωση της πληρωμής του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες της ευρωζώνης, δεν είναι διαχειρίσιμο και χρησιμεύει, ως εργαλείο, για την καταστροφή των απαραίτητων και νευραλγικών κρατικών, οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών, μέσα από μια δραστική και μακροχρόνια ύφεση.
  

Τελικά, η καταγγελία των Μνημονίων δεν αρκεί. Εκτός, από τα Μνημόνια, πρέπει να καταγγελθούν οι δύο δανειακές συμβάσεις, αφού, μέσα σε πλείστα άλλα, οι συμβάσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν επαχθέστατους, καταχρηστικούς και εντελώς, παράνομους όρους, που αφορούν την δέσμευση του συνόλου της κρατικής περιουσίας, την παραίτηση, απο την ασυλία, που συνεπάγεται η άσκηση της εθνικής κυριαρχίας του ελληνικού κράτους, η ρητή απαγόρευση, στην αποπληρωμή των δανείων, από άλλους δανειστές, πέραν των ιδίων, ο συμψηφισμός μέρους, ή του συνόλου των δανείων αυτών, με αντίστοιχες οφειλές των δανειστών, προς το ελληνικό δημόσιο, η υπαγωγή των δανείων αυτών, στο αγγλικό δίκαιο, που, πάντοτε, ευνοεί τους δανειστές, εις βάρος του οφειλέτη και πολλά άλλα. 




 
Τελικά, άντεξε ο Αντωνάκης. Αλλά...




Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, που αφορούν την εφαρμογή των μνημονιακών προβλέψεων είναι απαραίτητο να σχηματισθούν δικογραφίες και να προωθηθούν, για δικαστική διερεύνηση, μαζύ με όλες όσες υπάρχουν και έχουν λιμνάσει, στα συρτάρια της βουλής, προκειμένου να  λογοδοτήσουν τα μέλη όλων των υπουργικών συμβουλίων (του ΓΑΠ, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά) - τουλάχιστον, από το 2009, που ξέσπασε η ελληνική δημοσιονομική κρίση, την οποία η κυβέρνηση του ΓΑΠ, η μπατιροτραπεζοκρατία της Ε.Κ.Τ., η Commission και η γερμανική κυβέρνηση μετέτρεψαν, σε κρίση χρέους και κρατική χρεωκοπία.





 Όλα αυτά δεν μπορούν να αφεθούν, για αργότερα. Μόνο και μόνο, για να μην βρεθεί αύριο κάποιο δικαστήριο και κηρύξει τα όποια αδικήματα παραγεγραμμένα. Πρέπει να γίνουν, τώρα, με την ταχεία διεκπεραίωση της διερεύνησης και του ανακριτικού έργου, που απαιτείται, προκειμένου να τεθούν οι σχετικές υποθέσεις, ενώπιον του ελληνικού δικαστικού συστήματος.



Η δικαστική διερεύνηση όλων των πεπραγμένων των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας και η μεθοδευμένη κρατική χρεωκοπία, η οποία προκλήθηκε, σε πολύ σημαντικό βαθμό και από την χρεωκοπία του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος - μια χρεωκοπία, για την οποία  έγινε μια συστηματική και οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης και φυσικά, φορτώθηκε, στις πλάτες των φορολογουμένων - δεν μπορεί να αφήσει ανέγγιχτα τα μέλη της  εντόπιας ολιγαρχικής μπατιροτραπεζοκρατίας.








Το τμήμα αυτό, που αφορά την ελληνική κρατική και ιδιωτική χρεωκοπία και η διαπλοκή της με την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο οδήγησε, στην και επέτεινε την χρεωκοπία του ελληνικού δημοσίου και συνακόλουθα, της ελληνικής οικονομίας πρέπει να εξετασθεί, λεπτομερώς και το σύνολο της τραπεζιτικής τεχνοδομής να υποστεί τις δέουσες ποινές, οι οποίες πρέπει να είναι και αυστηρές, αφού τα ποινικά αδικήματα, που έχουν διαπραχθεί είναι βαρύτατα, αυταπόδεικτα και ορατά δια γυμνού οφθαλμού.




Το κυριότερο, όμως, όσον αφορά την εντόπια μπατιροτραπεζική ελίτ δεν είναι ο ποινικός κολασμός των εγκληματικών πράξεών της. Η δικαστική τιμωρία είναι ένα μέρος της συνολικής τιμωρίας, την οποία οι εντόπιοι μπατιροτραπεζίτες πρέπει να υποστούν. 


Έτσι, εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να επιτύχει, στο έργο της, δηλαδή, εάν θέλει να οδηγήσει την ελληνική οικονομία, σε γοργούς και υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, πρέπει να πάρει, στα χέρια της, όλους τους μηχανισμούς, που ελέγχουν, μέσα στην χώρα μας, την έκδοση και την κυκλοφορία του χρήματος. 

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να προβεί, χωρίς δισταγμό και χωρίς καθυστέρηση, στην πλήρη κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όσο και αν κάτι τέτοιο ακούγεται, ως ριζοσπαστικό, στην πραγματικότητα, δεν είναι. 

Αποτελεί μια, απολύτως, φυσιολογική ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί, στους κανόνες λειτουργίας του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος, οι οποίοι απονέμουν την ιδιοκτησία μίας επιχείρησης, σε εκείνους, στους οποίους ανήκουν τα κεφάλαιά της. Ως εκ τούτου, με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις και τις διάφορες ενισχύσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, από το ελληνικό δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες, στο σύνολο τους, είναι κρατικές. Οι παλαιοί ιδιοκτήτες είναι, πλέον, κατ' όνομα, ιδιοκτήτες και απλώς, ηγούνται μιας παρασιτικής και εμφανώς, ανίκανης τεχνοδομής, η οποία έχει χρεωκοπήσει τις τράπεζες αυτές και μαζί με αυτές και την ελληνική οικονομία, επί των οποίων όλοι αυτοί παρασιτούν, επειδή έτσι το επιθυμεί η ευρωμπατιροτραπεζοκρατία της Ε.Κ.Τ. και οι ξένοι δανειστές, που, στο σύνολό τους, αποτελούνται, από την ελίτ του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο είναι, ομοίως, μπατιριμένο και του οποίου τα μέλη, οι εκπρόσωποι και οι πολιτικοί υπηρέτες κρατούν "ζωντανούς", ως "ιδιοκτήτες" την παλαιά μπατιροτραπεζική ελίτ των ελληνικών τραπεζών, μαζύ με την αποτυχημένη τεχνοδομή τους, για λόγους ταξικής αλληλεγγύης και μόνο.



Η νέα κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να πράξει το αυτονόητο. Το, απολύτως, φυσιολογικό, ό,τι και αν πει η εντόπια μπατιροτραπεζοκρατία. 



Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να επισημοποιήσει αυτό, που, ήδη, συμβαίνει και να κρατικοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο σύνολό του, πετώντας στην άκρη και παραπέμποντας την τραπεζοκρατική ελίτ, στο ελληνικό δικαστικό σύστημα, για πλήρη λογοδοσία των πράξεών της.

 

Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν το πράξει, αν, δηλαδή, δεν κρατικοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε και η κυβέρνηση του ΓΑΠ, όπως είχα πει και είχα προβλέψει, στον, τότε, υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη, σε μια συζήτησή μας, πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 - δείτε το σχετικό θέμα, σε αυτό, εδώ, το μπλογκ, με τίτλο :  26/9/2009 : ΜΙΑ ΚΑΛΗ (ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ) ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ. 


Και φυσικά θα είναι άξια της τύχης της.



Όπως έχω πεί, επανειλημμένως, η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να κατοχυρωθεί, νομικά, έναντι του νομικού πλαισίου των Συνθηκών της ευρωζώνης και για να βρεθεί, με ισχυρότατα διαπραγματευτικά όπλα ουσίας, στα χέρια της, έναντι των ξένων δανειστών, πρέπει να θέσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ετοιμάζεται να εκδώσει νόμισμα, ασκώντας το κρατικό δικαίωμα της νομισματοκοπής, με την έκδοση των απαραίτητων ποσοτήτων χρήματος, σε ευρώ, για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών και των απαραίτητων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και την πληρωμή μέρους των τρεχουσών δανειακών υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου.



Πέραν, της έκδοσης των ποσοτήτων χρήματος, σε ευρώ, που θα κριθούν απαραίτητες, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί - και πρέπει - να εκδώσει και νέα χρηματόγραφα, τα οποία, προφανώς, θα πρέπει να έχουν, εξ ορισμού, αναγκαστική κυκλοφορία και ως εκ τούτου θα γίνονται δεκτά, ως μέσα πληρωμών, από το δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.


Φυσικά, τα χρηματόγραφα αυτά, που θα έχουν συγκεκριμένη ονομαστική αξία, θα είναι ανώνυμα, θα μεταβιβάζονται, στο ευρύ κοινό, θα αποτελούν μια νέα μορφή χρήματος, το οποίο θα λειτουργεί, συμπληρωματικά, ως προς το ευρώ και θα βοηθήσει, στην αποτελμάτωση και στην αναπτυξιακή απογείωση της ελληνικής οικονομίας, ό,τι και αν πουν και όσο και αν μια τέτοια ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης δεν αρέσει - και δεν θα αρέσει - στους ευρωζωνίτες και στους λοιπούς δανειστές.


Η νέα κυβέρνηση μπορεί, επίσης να προβεί και στην έκδοση νέων χρηματόγραφων, τα οποία θα έχουν, προφανώς, αναγκαστική κυκλοφορία, για να μπορέσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, για μισθούς, συντάξεις, εσωτερικά χρέη, αλλά και για την πραγματοποίηση επενδυτικών έργων. Όλα αυτά, μαζύ, θα τονώσουν την οικονομία και θα την οδηγήσουν, σε ταχύτατους αναπτυξιακούς ρυθμούς, μέσα από την απελευθέρωση των αντίστοιχων πόρων, οι οποίοι θα μπορέσουν, έτσι, να απελευθερωθούν, από τα  περιοριστικά και ασφυκτικά δεσμά της λιτότητας και θα στραφούν, στην ομαλή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και της ταχείας μεγέθυνσής της.

Μια τέτοια ενέργεια, που την έχω προτείνει από το 2010
- δείτε το δημοσίευμα, σε αυτό εδώ το μπλογκ, με τίτλο :
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η έμπρακτη και επιλεκτική απειλή στάσης εξωτερικών πληρωμών και η μερική επαναφορά της δραχμής -, θέλει κότσια διότι δεν πρόκειται να γίνει, ευχάριστα, δεκτή από τους ευρωζωνίτες, αφού θα επιφέρει μεγάλες αναταράξεις στην κουρελαρία αυτής της χαοτικής και ουσιαστικά, νεκροζώντανης αυτής νομισματικής ένωσης.


Θα τα τολμήσει όλα αυτά η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; 



Αν τα τολμήσει, πάντως, αυτό, που θα πρέπει να κάνει, στην συνέχεια, με χρονικό ορίζοντα, εφέτος, μέχρι τον Μάΐο (ή, το αργότερο, τον ερχόμενο Ιούνιο) είναι η προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών, για να επιτύχει την απόλυτη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, η οποία, με μια στοιχειώδη υλοποίηση του προγράμματός της, θα μεταβληθεί, σε κοινοβουλευτική παντοδυναμία.


Θα δούμε.



Σχόλια

Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Τάσο για να είναι κανείς διεθνιστής θα πρέπει πρώτα να είναι κύριος του χώρου μέσα στον οποίο υπάρχειο και ζει, αλλιώς δεν ξέρει που πατάει και που πηγαίνει
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Εννοείται.

Ένας πραγματικός διεθνιστής - ο Μιχαήλ Μπακούνιν - ο οποίος, ακριβώς, επειδή ήταν διεθνιστής, ήταν και πατριώτης, το έχει ξεκαθαρίσει αυτό, εδώ και πάνω από ενάμισυ αιώνα, τώρα ( Ο Mikhail Aleksandrovich Bakunin 138 χρόνια μετά : Ο διεισδυτικός αναλυτής και προφήτης ενός ζοφερού μέλλοντος, το οποίο, ήδη, αποτελεί ένα σκοτεινό παρελθόν και επιβιώνει ως ένα κακό παρόν
) ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ δύσκολα θα κάνει κάτι ριζοσπαστικό ο Σύριζα. Έχει μαζέψει ενα συρφετό από κοσμοπολιτες νεοφιλελευθερους ψευτο"αριστερούς" με δεξιές τσέπες όπως είναι η 5η φάλαγγα των τραπεζιτών αποτελούμενη από Μπαρουφακη, Σταθακη, Μήλιο, Τσακαλωτο, Δραγασακη κλπ.

Ο Μπαρουφακης βγαίνει και λέει οτι δεν θα υπαρξει ρήξη, αλλα ηπιες συζητήσεις και αποκλείει το grexit θεωρώντας το χειρότερο από "θάνατο". Ο Σταθακης είχε πει οτι το 5% του χρέους πρέπει να διαγράφει μόνο.

Άλλος βλάκας ο Τσακαλωτος θεωρει το εθνικό νόμισμα ως "εθνικισμό" !!! ( δηλαδή το ευρω που ελέγχουν οι ιδιώτες τραπεζιτες είναι κομμουνιστικό ?)

Ο Λαπαβίτσας πιο ειλικρινής και σωστός μιλάει περί ρήξης και σύγκρουσης, ανάγκης διαγραφής του χρέους, και πιθανόν περί εθνικού νόμισματος. Ωστόσο προβαλλεται ελάχιστα σε σχέση με το τηλεοπτικό μαϊντανό (και πρωην σύμβουλο του Τζέφρυ, συνεργάτη του Σορός ) Μπαρουφακη.

Μετα ακουγονται διάφορα οτι θα κάνουν διαπραγμάτευση με την ΕΕ στέλνοντας ως διαπραγματευτές το Χριστοδουλακη και τη Κατσέλη. Ας στείλουν και το Κώστα Σημίτη τοτε παρέα ....

Το συνονθύλευμα του σύριζα είναι σε μεγάλο βαθμό δογματικά ευρωπαιστικο και χωρίς να προτείνει κάτι ριζοσπαστικό. Αντίστοιχα το ποντεμος που πλασάρεται ως σύμμαχοι του Τσίπρα, είναι ενα απολιτικ ψευτο κίνημα με θεσεις χλιαρες που δεν αγγίζουν την ουσία.

Δεν αντέχουν και δεν τολμούν να κάνουν τη ρήξη με την ΕΕ. Χωρίς αποχώρηση από ΕΕ και ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει εθνική κυριαρχία. Χωρίς εθνική κυριαρχία είναι αδύνατη η εφαρμογή εναλλακτικών οικονομικών πολιτικών πέραν του νεοφιλελευθερισμου.

Η ΕΕ είναι η θεσμοποίηση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής παγκοσμιοποιησης μεσα από το Μάαστριχ κσι άλλες συνθήκες.

Ακομα και εαν γίνουν αυτά που στο άρθρο περιγράφεται, είναι δύσκολο ο σύριζα να μακροημερευσει. Ο γελοίος κοσμοπολιτισμός του έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αντί να εκδίδει χρηματογραφα, ας ξεκινήσει διαδικασίες για νέο εθνικό νόμισμα.
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Τάσο για να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα, πιστεύεις ότι αυτός είναι ο λόγος που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για παράδειγμα ενώ σε αριθμούς ποιοτικών στελεχών υπερέχει κομμάτων όπως η ΤΕΛΕΙΑ ή η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έμεινε πολύ πίσω σε σχέςση με αυτά;
Για την ΝΔ τα είπες, κράτησε τις δυνάμεις της ως συντηρητική παράταξη, από την άλλη όσο είναι οι Βορίδηδες, οι Γεωργιάδηδες και οι υπόλοιποι Σαμαρικοί στις τάξεις της δεν μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται ως η ήρεμη δύναμη του μεσαίου χώρου, θα χάνει ή θα κερδίζει με 28%
Ο χρήστης NF είπε…
Φοβουμαι οτι η μέθη στην οποια βρισκεστε (το λεω κομψα) θα υποχωρησει αναποφευκτα, και το hangover θα ειναι πραγματικα οδυνηρο!

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι θα προσκυνησουν τους δανειστες.
Οι δε ψηφοφοροι τους θα προσγειωθουν λιαν συντομως στη σκληρη πραγματικοτητα. Ποιος το λεει; Ο Νομος της βαρύτητας το λέει!

Θα επαναλαβω την πονηροτατη ερωτηση μου:

Αληθεια, αφου μπορουμε να τυπωσουμε οσα τρισεκατομμυρια ευρω γουσταρουμε, τι τα θελουμε αυτα τα μυστηριωδη «χρηματογραφα σε αναγκαστικη κυκλοφορια»;
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Α) Το τί θα κάνουν οι συριζαίοι είναι κάτι, που θα το δούμε. Όπως έχω πει, δεν αποκλείω να γίνει αυτό, που λες. Απλώς, δεν το προδικάζω. Εσωτερική πληροφόρηση, για το τί θα κάνουν, δεν έχω και φυσικά, ό,τι λέω δεν τους δεσμεύει, αφού δεν έχω κάποια σχέση μαζύ τους. Αυτό, που σκέπτομαι, γράφω και τίποτε περισσότερο.

Β) Για τα χρηματόγραφα :

Όπως καταλαβαίνεις, αυτό που περιγράφω, είναι η έκδοση χρήματος, υπό την μορφή τοπικού νομίσματος, το οποίο θα λειτουργεί, συμπληρωματικά, στο ευρώ. Είναι, δηλαδή, μια πρόταση, για την άσκηση του seigniorage, χωρίς να χρησιμοποιείται, ως εργαλείο, το ευρώ.

Γιατί την κάνω;

Απλώς, δεν είμαι δογματικός και δεν είμαι οπαδός των μονοδιάστατων λύσεων. Ούτε και μου αρέσουν οι τυφλές συγκρούσεις - δηλαδή οι συγκρούσεις, που γίνονται αυτοσκοπός. Η σύγκρουση έχει νόημα, όταν δεν έχουμε άλλη δυνατότητα, αλλιώς πρέπει, πάντοτε, να καταφεύγουμε, στον διάλογο και στην εξεύρεση απαντήσεων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μέσα από αυτόν.

Η λύση των προβλημάτων, τις πλείστες φορές, περνάει, μέσα από διάφορες και ποικίλες εναλλακτικές διαδρομές, οπότε αυτό, που έχει σημασία, είναι η διαμόρφωση των διάφορων εναλλακτικών προτάσεων, που είναι δυνατόν να γίνουν και να αποδειχθούν χρήσιμες.

Έτσι στην συγκεκριμένη περίπτωση, μια άσκηση του seigniorage, από το ελληνικό κράτος, η οποία δεν θα έχει, ως πεδίο δράσης και δεν θα θίγει το ταμπού των ευρωζωνιτών - το ευρώ -, με την χρήση (προσωρινή, ίσως, ή και ενδεικτικά, προσδιορισμένη, ως προς την χρονική της διάρκεια) ενός, τοπικής κυκλοφορίας, χρηματόγραφου, θα μπορούσε να τεθεί, ως αντικείμενο συζήτησης.

Βέβαια και αυτό είναι κάτι, που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, στην ευρωζώνη, αλλά μια τέτοια εναλλακτική πρόταση μπορεί να τεθεί και να γίνει αποδεκτή, από τους άλλους ευρωζωνίτες.

Αρκεί, βέβαια, η πρόταση να τεθεί, από τους όποιους συριζαίους διαπραγματευτές.


Και εννοείται, προφανώς, ότι αυτή η πρόταση θα υποστεί την δέουσα επεξεργασία, η οποία θα πρέπει να είναι λεπτομερής, ούτως ώστε να την καταστήσει λειτουργική και εύπεπτη.

Οψόμεθα...
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Γιώργο, δεν ξέρω αν οι ΑΝΤΑΡΣΥΑκοί έχουν ποιοτικά στελέχη, σε σχέση, με τον Βασίλη Λεβέντη, ή το κόμμα του Απόστολου Γκλέτσου. Και δεν ξέρω το τί σημαίνει να είναι κάποιος ποιοτικό στέλεχος ενός κόμματος, ή πολιτικού χώρου.

Αξιόλογους ανθρώπους, προφανώς και θα έχουν. Αλλά, στις περιπτώσεις αυτές των σεκταριστικών ομάδων, η αλήθεια είναι ότι το συντριπτικό βάρος της ψευδούς συνείδησης (νοουμένης, ούτως, της ιδεολογίας), που κουβαλούν, καταστρέφει την όποια ποιότητα.

Αυτό - η ιδεολογία του μαρξισμού, ως ψευδής συνείδηση - ήταν τόσα χρόνια και το καταθλιπτικό βάρος των συριζαίων, που δεν τους επέτρεπε την κοινωνική και την εκλογική απογείωση, μέχρι που ήλθε η σαρωτική οικονομική κρίση, που έφερε η ελληνική κρατική χρεωκοπία του Απριλίου του 2010, για να τους απογειώσει, εκλογικά και κοινωνικά, χωρίς, καν, να το αντιληφθούν, ούτε οι ίδιοι, οι οποίοι, στην αρχή, είδαν την κρίση αυτή, σαν ένα εργαλείο, το οποίο θα τους έφερνε ψήφους και ένα κάπως μεγαλύτερο ακροατήριο.

Το τί θα κάνουν, από εδώ και πέρα, είναι κάτι, που θα το δούμε...
Ο χρήστης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε…
Τάσο εννοώ ότι έχουν μια σειρά από στελέχη που είναι στοχαστές και διανοητές με κάποια αναγνωρισιμότητα, ο Πέτρος Πακακωνσταντίνου, ο Δελαστίκ και άλλοι, υπερέχουν δηλαδή έναντι κομμάτων σαν την Ένωση κεντρώων που είναι προσωποπαγή. Επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί τον κομμουνισμό ως κάτι που βρίσκεται στον ορίζοντα κου που εμείς βαδίζουμε για να τον φτάσουμε χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα έρθει μέρα που θα τον φτάσουμε, αρκεί η πορεία να είναι προσανατολισμένη προς αυτόν, διαφέρει ως προς αυτό παρασάγγας με το ΚΚΕ και άλλα κομμουνιστικά κόμματα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελικά υπουργός οικονομικών αναλαμβάνει ο μαϊντανός Μπαρουφακης ο πρωην σύμβουλος του Τζέφρυ και υπάλληλος του Σορός.

Και μη χειρότερα .....

Ο τυπος ειναι φανατικός "ευρώ-ενωσιακος" και μπουρδολογει ακατάπαυστα στο θέμα του χρέους. Απορώ τι δουλειά έχει σε μια κυβέρνηση "αριστεράς". Πρόκειται για σοσιαλφιλελευθερο και υπερασπιστή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης με δογματικές εμμονές διατήρησης του ευρώ με κάθε κόστος. Από οτι φαίνεται βέβαια δεν έχει σημαντικές πολιτικές αποκλίσεις από τι συνονθύλευμα του σύριζα.

Ο σύριζα δεν αποτελεί κίνδυνο για το εσωτερικό καθεστώς και εξωτερικό σύστημα. Δεν είναι ούτε Τσάβες ούτε μοραλες ούτε Πούτιν. Εαν ήταν επικίνδυνος, τοτε οι αμερικανοί θα απειλούσαν θεούς και δαίμονες.

Ας τους δούμε ομως. Οι αυταπάτες οτι υπάρχει άλλος δρόμος εντός ΕΕ , ευρώ σύντομα θα τελειώσει. Το πολύ που θα κερδίσουν θα είναι μια μικρή ελαφρύνση . Η χώρα θα συνεχίσει στη μιζέρια αλλα μπορεί να ανακτήσει ρυθμούς μεγέθυνσης ΑΕΠ 2%-3% με την ανεργια και τους μισθούς αστα να πάνε....

Πραγματική κυριαρχία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια δεν θα κερδίσουμε όμως έτσι

Ο χρήστης NF είπε…
Οι Ευρωζωνιτες δε φαινεται να μασανε, και ηδη διατυπωσαν τις πρωτες απειλες τους:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/11368634/Greece-must-bow-to-austerity-or-go-bust-says-EU.html
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Μπαρουφακης βγήκε και δήλωσε στο BBC οτι η απαίτηση για διαγραφή χρέους ήταν απλα διαπραγματευτική μπλόφα και οτι δεν την υποστηρίζει η νέα κυβέρνηση.

Ακόμα δεν έγινε διαπραγμάτευση κσι δηλώνει τέτοιες μπαρούφες.

Δεν πάνε καλά τα πράγματα. Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος με το σύριζα. Είναι ικανοί να φέρουν πισω το δωσιλογο Σαμαρά
Ο χρήστης NF είπε…
Α, ναι; Ειπε ο Γιαννης Βαρουφακης τετοιο πραγμα; Χα,χα,χα!

Λιγα θα ειναι τα ψωμια των ΣΥΡΙΖΑίων, αλλα δεν νομιζω ο Σαμαρας να αναστηθει εκ του ταφου, ως αλλος Κομης Δρακουλας!
Ο χρήστης NF είπε…
Δικιο εχει ο προλαλησας φιλος Ανωνυμος.

Ακομα δεν αρχισε τη διαπραγματευση για το Χρεος, και ο Γιαννης Βαρουφακης εβαλλε (αυτο)γκολ απο τα αποδυτηρια!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
O Βαρουφάκης με τις δηλώσεις του έχει περίπου περιγράψει πως θα διαχειριστει την υπόθεση του χρέους
εχει μιλήσει για μειωση επιτοκίων (μειωση τετοια έχει γινει ηδη πάντως δυο φορές)
επιμήκυνση αποπληρωμής, ρητρα ανάπτυξης κλπ..Εσχάτως ειπε να αγοράσει χρεος η ΕΚΤ με το πρόσφατο QE
και να "παρκάρει" το ομόλογο στα ντουλάπια της για τα επομενα 20 χρόνια...Ποσο χρεος να αγοράσει???
το πολύ 20 δις μας αντιστοιχουν απο το QE για όλο το διάστημα των 18 μηνων!!!
Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις το χρέος...
Προφανώς βλέπει οτι σχετικά με το κούρεμα έχει έρθει πόρτα απο παντού...
Σοιμπλε, ΕΕ, ΕΚΤ,Ρεντλινγκ το έχουν αποκλείσει και βλέπει οτι δεν μπορεί να το θέσει
για την ώρα τουλάχιστον...Ε τότε ας μην βαζανε τον Τσίπρα να μιλάει για κούρεμα και διαγραφή...
Τωρα έρχεται η πρώτη κωλοτούμπα....
Το θεμα ειναι τι θα γίνει αν οι εταιροι δεν δεχθουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ...
Και γιατί να τις δεχτούν?? Εκεί πάμε για σύγκρουση!!!
Για ρητρα ανάπτυξης στην αποπληρωμη του χρέους ειχε μιλήσει και ο Βενιζέλος παλαιότερα...Δεν έγινε δεκτό....
Οσο για τον Σταθακη ας μας δειξει την μελέτη του που φαινεται οτι το επαχθες χρεος ειναι 5% και μετα ας ζητησει
λογιστικό έλεγχο που ζητάει ο Λαπαβίτσας για να επαληθευτει η πρόβλεψή του...
Θα το κάνει??? Δεν νομίζω!! Ουτε ο Βαρουφάκης ειναι υπερ του Λογιστικού ελέγχου του χρέους!!!
Γιατί άραγε? Μηπως γιατί θα αποκαλύψει όλη την απάτη???
Απο τα στελεχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάντως και ο Βατικιώτης έχει πολύ καλη γνώση του θέματος και έχει αρθρογραφήσει
σχετικά με μονομερη διαγραφή και την επαναφορά εθνικού νομίσματος..
Μαζίμε τον Λαπαβίτσα υποστηρίζουν πιστέυω μια ανατρεπτική πολιτική για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας
ΝΙΚΟΣ
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Καλό είναι να περιμένουμε να ξεδιπλωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός (αν υπάρχει και ο οποίος, λογικά, πρέπει να υπάρχει), για να μπορέσουμε να κρίνουμε το περιεχόμενό του και τις επάρκειες, ή τις ανεπάρκειές του.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η νομοθέτηση των κυβερνητικών εξαγγελιών (και δεν μιλάω, για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές δεν τις λαμβάνω, καθόλου, υπόψη μου, αφού αφορούν μιαν άλλη χρονική περίοδο, η οποία πέρασε), εάν υλοποιηθεί, έτσι όπως ανακοινώνεται, σημαίνει ότι τα δύο Μνημόνια, που υπογράφηκαν, στο παρελθόν, μαζύ με τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, είναι νεκρά, αφού οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν έμπρακτη καταγγελία του περιεχομένου των μνημονιακών υποχρεώσεων, που θεσμοθετήθηκαν, από το 2010 και μετά.

Αυτό, που, προς το παρόν, με εκπλήσσει, είναι η πολύ πιεσμένη, αλλά και κατευναστική αντίδραση των ευρωζωνιτών (δεν μιλώ, για τους εταίρους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι είναι πολύ ενοχλημένοι - και το δείχνουν -, αφού αντιλαμβάνονται ότι αυτοί θα πληρώσουν, τελικά, την "νύφη", μιλώ, για τους υπόλοιπους), την στιγμή, που οι εντόπιοι και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί κύκλοι έχουν πάρει φωτιά και αντιμετωπίζουν την χώρα, ως έτοιμη να κηρύξει στάση πληρωμών, αφού το εντόπιο χρηματιστήριο κατέρρευσε, με πτώση, πάνω από το 9% και το ελληνικό κρατικό ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, έχει φθάσει, όπως βλέπω τώρα, στις 1051,1 μονάδες βάσης.

Προφανώς, είναι πολύ νωρίς, ακόμη, για να κρίνουμε το παιχνίδι, που έχει αρχίσει, ήδη, να διεξάγεται. Πρέπει να περιμένουμε, για να δούμε, διότι, χωρίς επίσημες και ονομαστικές καταγγελίες των Μνημονίων, ως παράνομων, η παρούσα κυβέρνηση διέβη τον Ρουβίκωνα, έμπρακτα, αναγγέλοντας την νομοθετημένη κατάργηση του περιεχομένου τους.

Ο κύβος, λοιπόν, ερίφθη.


Οπότε, υπομονή....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με τις εξαγγελίες που εχουν κάνει εχουν ουσιαστικά ακυρώσει τις μνημονιακες συμφωνίες. Ωστόσο, πολύ χλιαρή αντίδραση εχουν οι τροικανοι. Αυτοί δεν απειλούσαν θεούς και δαίμονες τα προηγούμενα χρόνια ?

Επίσης πολύ κοτουλες τους βλεπω τους δημοσιοκαφρους στα μνημονιακα κανάλια όπως Τρέμη, εισαγγελατο, κλπ. Αυτοί πριν όλο κινδυνολογουσαν και απειλούσαν.

Άλλο στοιχείο σημαντικό είναι η προσέγγιση με Ρωσία. Αμερικανικά ΜΜΕ γράφουν για προβληματισμό οτι ο Τσίπρας συνάντησε πρωτα το ρώσο πρέσβη και οτι η νέα κυβέρνηση υπό το πρώην κομμουνιστή Κοτζιά δεν δέχεται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσιας. Γράφουν ακόμα οτι μπορεί να υπάρχει συμφωνία με Ρωσία για ένταξη στην ευρασιατικη ένωση εαν ναυαγησουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Υπάρχει πολύ μαλλί, για ξάσιμο.

Θα δούμε...
Ο χρήστης NF είπε…
Το Φεβρουαριο και Μαρτιο το Δημοσιο πρεπει να καταβαλλει 4 δισεκατομμυρια ευρω τοκοχρεωλυσια, εκ των οποιων τα 2 δις στο ΔΝΤ. Η ωρα της αληθειας θα ερθει για τους ΣΥΡΙΖΑίους σε μερικες εβδομαδες το αργοτερο.
Η χωρα ηταν ελαφρως πλεονασματικη στα τελη του 2014, υπερπολυτιμο οπλο σε περιπτωση ρηξης με τους δανειστες, που οι ΣΥΡΙΖΑίοι σπευδουν μονοι τους να στερηθουν με τα ηλιθια οικονομικα μετρα που εξαγγελουν.
Ειστε Πρωθυπουργος και προβλεπετε χρεωκοπια. Τι από τα παρακατω θα κανετε;

Α)Εξαγγελετε αυξησεις μισθων, παροχες,επαναπροσληψεις, και επαναφορα ρυθμισεων που καθηλωναν επι χρονια τη διεθνη ανταγωνιστικοτητα των ελληνικων επιχειρησεων.

Β)Ετοιμαζετε επειγοντως κομποδεμα και κανετε αιματηρες οικονομιες ενοψει της επερχομενης καταιγιδας. Διατηρειτε κάθε μετρο του Μνημονιου που εκανε ανταγωνιστικοτερη τη χωρα (πχ ελαστικοτερη αγορα εργασιας) , ώστε να διατηρησετε παση θυσια πλεονασματικο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων, με στοχο να μην διακοπουν οι ζωτικης σημασιας εισαγωγες (τροφιμα, φαρμακα, καυσιμα, πρωτες υλες βιομηχανιας).

Μια σοβαρη Κυβερνηση στα προθυμα πολεμου, μαζευει επειγοντως «πυρομαχικα» και «πολεμοφοδια».

Αλλα οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν είναι σοβαρη Κυβερνηση, είναι παιδικη χαρα. Εχουν χασει τον πολεμο με τους δανειστες πριν την πρωτη τουφεκιά.

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι θα προσγειωθουν πολυ γρηγορα και πολυ ανωμαλα. Θα υποστουν πανωλεθρια από τους αδιστακτους δανειστες,θα τους προσκυνησουν ταπεινωμενοι, και θα επιστρεψουν σε αυτους με την ουρα στα σκελια, περπατωντας στα τεσσερα και γαυγιζοντας!
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Ως προς τις δύο τελευταίες προτάσεις, αγαπητέ NF : Πιθανόν το ναι και πιθανόν το όχι.

Εξαρτάται από τον σχεδιασμό. (Αν υπάρχει). Και από τις συμμαχίες (Αν υπάρχουν)...

Οψόμεθα.
Ο χρήστης NF είπε…
Συνεχιστε τη Νιρβάνα σας αγαπητε :)
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Μην βιαζεσαι. Αυτοί εδώ, μπορεί να παραδοθούν. Μπορεί και να εξαφανισθούν. Μπορεί να συμβεί το χειρότερο δυνατό.

Μπορεί, όμως, κάποια (όχι και πολύ μακρινή) ημέρα να βρεθούμε, από την Ευρωπαϊκή, στην Ευρασιατική Ενωση.

Θα δούμε. Οπότε, απαιτείται υπομονή. Και γερή πρόσδεση, διότι οι αναταράξεις προβλέπεται να είναι σφοδρότατες...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νομιζω εχουν ηδη κατεβασει τα σωβρακα οι τσιπρο-μπαρουφακηδες.

Προσελαβαν ξανα την υποχθονια χρηματοοικονομικη εταιρια LAZARD, δηλωνουν στο Bloomberg και αλλου οτι θα τηρησουν ολες τις δεσμευσεις, θα αποπληρωσουν τα χρεη, δεν θα κανουν μονομερεις ενεργειες, θα μεινουν μεσα σε ΕΕ-ευρωζωνη. Με λιγα λογια, σε τι διαφερουν απο το Αντωνακη και το Τουρκογλου ?

Ο Μπαρουφακης εφτασε στο σημειο να δηλωνει οτι θελει και "ηγεμονικη" Γερμανια....

Ο ραγιαδισμος και ευρω-δουλοπρεπεια σε ολο της το μεγαλειο....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…