27/4/1941 : Η Αθήνα στα χέρια των ναζιστών (και των εντοπίων Quislings).



28/4/1941 ''Λαϊκός Παρατηρητής'' - ''Η Αθήνα στα γερμανικά χέρια'' (Ο Λαϊκός Παρατηρητής ήταν το επίσημο έντυπο όργανο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας).




"Στις 27/4/1941 οι ναζί καταλαμβάνουν την Αθήνα, αφού πρώτα, κτύπησαν την Ελλάδα, με την βοήθεια της τότε ύαινας των Βαλκανίων, δηλαδή της στρατιωτικοπολιτικής βουλγαρικής ελίτ του βασιλιά Βόρι, η οποία επεδίωκε την ρεβάνς απέναντι στην χώρα μας, για τις ήττες των βαλκανικών πολέμων και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, συνεπικουρούμενοι και από την ταχεία κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία επήλθε και λόγω της βραχύβιας, πλην όμως καθοριστικής, για την τόσο σύντομη ήττα, εμφύλιας σύρραξης στην Γιουγκοσλαβία, ανάμεσα στους φιλοναζί και στους αγγλόφιλους.


(Για την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα δείτε και το : ''Απρίλιος 1941 - η ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα'' http://www.phpbbserver.com/pfor/viewtopic.php?t=988&mforum=pfor ).




27/4/1941 : Οι ναζί στην Βασιλίσσης Σοφίας.




27/4/1941 : Οι ναζί στην οδό Αθηνάς, ανάμεσα σε μικροπωλητές.




27/4/1941 : Οι ναζί φθάνουν στο υπουργείο Ναυτικών.




27/4/1941 : Οι ναζί φθάνουν στην Ακρόπολη και υψώνουν την σβάστικα, αποκαθηλώνοντας την ελληνική σημαία και μολύνοντας τον ιστορικό αυτόν χώρο.






27/4/1941 : Λίγες ώρες αργότερα, ξαναϋψώνουν την ελληνική σημαία, δίπλα στην σβάστικα.





27/4/1941 : Ο φρούραρχος των Αθηνών στρατηγός Καβράκος παραδίδει στους ναζί την κατακτηθείσα πόλη.




(Η τελετή της παράδοσης έγινε στο …. καφενείο ‘‘Παρθενών’’ στους Αμπελόκηπους)!





Χριστόφορος Χρηστίδης – πολύτιμη η μαρτυρία του για τις ημέρες της Κατοχής.





27/4/1941 : Ο Χριστόφορος Χρηστίδης περιγράφει την πρώτη ημέρα της Κατοχής στην Αθήνα.






Μαζί με τους κατακτητές έρχονται και τα κατοχικά χρήματα - γερμανικά, ιταλικά, βουλγαρικά - (χωρίς καμμία αξία για τις πραγματικές συναλλαγές, τα οποία, μάλιστα, ήσαν και ανεπίδεκτα σε συναλλαγές, εκτός Ελλάδας).





Οι ναζί πίνουν τον καφέ τους στου ‘‘Ζώναρς’’, με τα άνευ αξίας κατοχικά χρήματα.





Και λεηλατούν όλα τα είδη από τα καταστήματα, χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα, οδηγώντας, γρήγορα, την Αθήνα στον λιμό, στην εξαθλίωση και στον θάνατο.






Η ‘‘Καθημερινή’’ την επόμενη ημέρα (28/4/1941) αναγγέλει την κατάληψη της Αθήνας.






Δεν έφθαναν οι κατακτητές. Μαζί τους ήλθαν και οι Κούϊσλιγκς, τα ανδρείκελά τους, δηλαδή η κυβέρνηση των προδοτών, στις 30/4/1941.





Πρώτος και καλύτερος ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου, ο γερμανοντυμένος πρωθυπουργός και τα πρωτοπαλίκαρά του, ο Πλάτων Χατζημιχάλης, υπουργός Εθνικής ( ; ) Οικονομίας, δίπλα του δεξιά και ανάμεσά τους ο στρατηγός Γεώργιος Μπάκος, υπουργός Εθνικής ( ; ) Άμυνας.








1/5/1941 : Η εφημερίδα ‘‘Ακρόπολις’’ αναγγέλει την ορκωμοσία των προδοτών, ενώ το έτερο πρωτοπαλλίκαρο του Τσολάκογλου (και μελλοντικός διάδοχός του στην πρωθυπουργία) ο υπουργός Υγιεινής και Κοινωνικής Προνοίας Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος απειλεί τα μέλη της νόμιμης κυβέρνησης, η οποία είχε διαφύγει στην Κρήτη…..




 Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος.







 Κουρτ Φριτς φον Γκραίβενιτς.




 Νικόλαος Λούβαρης.


Για το εμετικό παρασκήνιο του σχηματισμού της κυβέρνησης των προδοτών, υπάρχουν σαφείς μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της. Αυτό, που είναι βέβαιο, είναι ότι οι προδότες είχαν δίοδο διαφυγής. Μπορούσαν να αρνηθούν την συμμετοχή και προειδοποιήθηκαν απόν Κουρτ Φριτς φον Γκραίβενιτς, Γερμανό διπλωμάτη καριέρας συντηρητικό στις πολιτικές του πεποιθήσεις και αντιφασίστα να ζητήσουν διαβεβαιώσεις, για τις προθέσεις των Γερμανών, απέναντι στις διαμελιστικές επιδιώξεις των Ιταλών και των Βουλγάρων και να μην συμμετάσχουν στην κυβέρνηση των προδοτών και υποτελών στους κατακτητές.

Ιδού τι λέει ο Γκραίβενιτς :





Οι προδότες, παρά τις διαβεβαιώσεις, που πήραν περί του σίγουρου διαμελισμού της χώρας μας, απεδέχθησαν με χαρά τον διορισμό τους, πλην ενός – του φιλογερμανού από τα προπολεμικά χρόνια καθηγητή Νικόλαου Λούβαρη, ο οποίος διέσωσε το παρασκήνιο της συγκρότησης της κυβέρνησης, στην οποία, τελικώς, δεν έλαβε μέρος, παρά την αναγγελία του διορισμού του, ως υπουργού, όπως είδαμε παραπάνω.

Λέει, λοιπόν, ο Λούβαρης, για τους χαμερπείς, που συμμετείχαν στην κυβέρνηση των Κουϊσλιγκς και για το παρασκήνιο της συγκρότησής της, στο οποίο πήρε ενεργά μέρος, αποτραπείς να μετάσχει σε αυτήν από τον Γκραίβενιτς:






































Και ενώ οι ναζί παρελαύνουν στην Πανεπιστημίου στις 3/5/1941 (χωρίς κοινό και μόνους φιλοθεάμονες στρατιώτες, σε διατεταγμένη υπηρεσία), για να εορτάσουν τη νίκη τους και να υπογραμμίσουν τον κατοχικό χαρακτήρα της παρουσίας τους στους κατακτημένους Αθηναίους…







 Σωτήριος Γκοτζαμάνης.



Οι κουίσλιγκς επιτίθενται, με χαμέρπεια και ανείπωτη αθλιότητα στον υπό αναγκαστική εξορία βασιλιά Γεώργιο Β’, με το άθλιο άρθρο του υπερυπουργού Οικονομίας Σωτήριου Γκοτζαμάνη, με τον τίτλο : ‘‘ΣΙΩΠΑ ΓΕΩΡΓΙΕ’’.





Είχαν το θράσος να μιλούν, αντί να βγάλουν τον σκασμό… Αυτοί, που επικύρωσαν, με τις πράξεις τους την νομιμότητα των ενεργειών των κατακτητών και τον διαμελισμό της χώρας, ενώ όργανα των κατακτητών επιχειρούσαν να τους αποτρέψουν, όπως παραπάνω καταδείξαμε!





Χάρτης της χώρας, με τις ζώνες της γερμανικής - ιταλικής - βουλγαρικής κατοχής.





Η μνήμη δεν βλάπτει ποτέ και τέτοιες ημέρες δεν πρέπει ποτέ να τις ξεχνάμε…

(Μέρος του υλικού αντλήθηκε από το βιβλίο «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ 1941 – 1942», το οποίο επιμελήθηκε ο Δημοσθένης Κούκουνας – παρά τις κάποιες διαφωνίες με κάποια λεγόμενά του - εκδόσεις Μέτρον 2007)."





(Αναδημοσίευση μέρους ενός παλαιού αφιερώματός μου - Απρίλιος 2008 - στην έναρξη της Κατοχής στην Αθήνα, το οποίο έχω δημοσιεύσει στο "PETROUPOLIS FORUMS", με τίτλο : "27/4/1941 : Η Αθήνα στα χέρια των ναζιστών" http://www.phpbbserver.com/pfor/viewtopic.php?t=1263&mforum=pfor , το οποίο αφιέρωμα καθίσταται επίκαιρο, όχι μόνον λόγω της επετείου, αλλά και λόγω της σύγχρονης μεταναζιστικής κατοχής, που, εδώ και έναν χρόνο, έχει επιβληθεί στην χώρα μας, λόγω της άρνησης της σύγχρονης επαρχιωτικής Γερμανίας να αναλάβει τον αναγκαίο ηγετικό της ρόλο στην ευρωπαϊκή και την διεθνή σκηνή, για την αντιμετώπιση της ανεπαρκούς παγκόσμιας ενεργού συναθροιστικής ζήτησης και της παγκόσμιας ύφεσης, που έχει πλήξει την διεθνή οικονομία και απειλεί την ευρωζώνη, με διάλυση).

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το μοναδικό φόρουμ Ιστορίας σας περιμένει εδώ:

http://istoria.forumotion.com/
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Μόλις είδα, μετά από ένα σέρφινγκ στο Ίντερνετ, ότι το παρόν δημοσίευμα, κατά ένα μέρος, έχει αντιγραφεί στις 26/4/2011 σε δημοσίευμα, που έγινε με τον ίδιο ακριβώς τίτλο "27/4/1941 : Η Αθήνα στα χέρια των ναζιστών (και των εντόπιων Quislings)". Μπορείτε να το δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://wwwtrito-mati.blogspot.com/2011/04/27-2011-70.html .

Η αναπαραγωγή/αντιγραφή αυτή δεν είναι καθόλου κακή. Το αντίθετο, μάλιστα, είναι καλή και χρήσιμη. Και είναι καλή και χρήσιμη, διότι βοηθάει στην διάδοση της γνώσης, γύρω από μια πολύ δύσκολη περίοδο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, πολύ περισσότερο που, σήμερα, η χώρα μας τελεί, υπό την σύγχρονη μεταναζιστική Κατοχή των απογόνων των τότε ναζιστών κατακτητών. (Και οι οποίοι απόγονοι, φυσικά, δεν είναι ναζιστές. Το αντίθετο, μάλιστα, είναι δημοκράτες. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τα γεγονότα, που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας, από τον Μάϊο του 2010 και μετά, τα οποία γεγονότα στοιχειοθετούν μια νέα μοντέρνα μεταναζιστική οικονομική Κατοχή, η οποία αποτελεί προϊόν της απόλυτης δικτατορίας της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ελίτ, ή, μιλώντας ακριβέστερα, της απόλυτης δικτατορίας του ευρωπαϊκού χρηματιστικού κεφαλαίου, δηλαδή της ευρωπαϊκής μπατιροτραπεζοκρατίας).

Όμως, θα ήταν δεοντολογικά ορθή και η ύπαρξη μιας αναφοράς στην πηγή από την οποία έγινε η αναπαραγωγή αυτή. Και μια τέτοια αναφορά στην πηγή, από την οποία έγινε η αντιγραφή, δυστυχώς, δεν υπήρξε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
I FOTO ME TA ARMATA INE TOY 1943

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).