Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Μια ενδιαφέρουσα συνέχεια στο θέμα για τον "αποτρελαμένο σταλινισμό" του Κ.Κ.Ε. (Η παρέμβαση του Θ. Β. και ένα ερώτημα στον Πάσχο Μανδραβέλη, το οποίο περιμένει απάντηση).

Στο θέμα με τον Πάσχο Μανδραβέλη και τον "σταλινισμό που αποτρελάθηκε" και μάλιστα στην ηλεκτρονική έκδοση της ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ'' http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_23/12/2009_1290660  (δείτε στο μπλογκ μου το http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2009/12/kke.html  ) υπήρξε μια απρόοπτη και πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση ενός αναγνώστη, με τα αρχικά Θ.Β., που έθεσε την υπόθεση, σε μια άλλη διάσταση.


Παραθέτω την παρέμβαση του αγαπητού Θ.Β., η οποία έχει ως ακολούθως :"Ήμουν εργαζόμενος σε εταιρία σεκιούριτι ως της 16/12. Τη 17η, μαζί με άλλους συναδέλφους απεργήσαμε, όπωε είχε αποφασίσει το πρωτοβάθμιο σωματείο μας. Στις 18 που πήγαμε για δουλεία μας έδωσαν τα χαρτία της απόλυσης. Αλήθεια, για τις απολύσεις μας έφταιγε η διαφθορά και γι αυτό πρέπει εδώ και τώρα να την αντιμετωπίσουμε?(Για να μην παραρμηνευθώ, δεν είμαι οπάδος της!).
Αληθεία η οικονομική κρίση που σοβεί, δεν αγκαλίαζει ολη τη σφαίρα της παργωγής η οποία γινείται άναρχα από τους έχοντας κεφάλαια, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του μέσου ποσοστού κέδους ή όχι? Δεν χρείαζεται να είναι κανείς ειδικός για να παρατηρήσει οτι όλα σχεδόν τα προιόντα μένουν αδιάθετα σε μαζική κλίμακα και όχι σε έναν κλάδο ή τύπο, γι αυτό και παρατηρούνται προσφορές εκπτώσεις και παζάρια από τα εμπορικά καταστήματα? Δεν είναι αλήθεια οτι η οικονομική κρίση ήρθε μετά από περίοδο έντονης ανάπτυξης και συσσώρευσης κεφαλαίων, τα οποία και δε βρίσκουν χώρο να τοποθετηθούν και να ξαναδώσουν κέρδη?
Δεν ξέρω αν το ΚΚΕ έχει τη σωστή λύση. Εκείνο που ξέρω είναι οτι ισχύει το ανέκδοτο φίλου από την πρώην ΕΣΣΔ: " Λέγονταν ανακρίβειες για τον κομμουνισμό. Αλλά για τον καπιταλισμό λέγονταν η αλήθεια."


Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'' έστειλα το παρακάτω μήνυμα, το οποίο και δημοσιεύτηκε :

"Άντε, τώρα, αγαπητέ κύριε Πάσχε μου, να εξηγήσεις στον Θ.Β. αυτά τα περί "αποτρελλαμένου σταλινισμού" και το γιατί έχει άδικο σε όσα λέει.
Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει, βέβαια, να του απαντήσεις, αλλά, επί της ουσίας και όσον αφορά το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει (το οποίο δεν αντιμετωπίζω εγώ, αλλά - πολύ περισσότερο - ούτε και εσύ), ορθώς και δικαίως σκέπτεται όσα σκέπτεται και γράφει.
Διότι, αν η ελληνική εκδοχή του "εκσυγχρονισμένου" (για να θυμηθούμε και τον φίλο σου τον Κώστα Σημίτη, τον βασικό υπεύθυνο όλων όσων κακών έχουν ενσκήψει στην ελληνική κοινωνία), ή του "νεοφιλελεύθερου" καπιταλισμού δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει λύσεις στο πρόβλημά του αγαπητού Θ.Β., τότε κάπου στην γωνία βρίσκεται το ΚΚΕ (και όχι μόνον) και ό,τι και να λέμε και εγώ και εσύ, για τον αποτρελλαμένο, ή μη αποτρελλαμένο, σταλινισμό είναι, εν τοις πράγμασι, άνευ ουσίας και για τον Θ.Β. και για όλους όσους βρίσκονται στην θέση του (ως "υπεράριθμοι", "μη παραγωγικοί", "ακριβοί" και ούτω καθεξής).
Για να δούμε, λοιπόν, έχεις να του πεις κάτι;"Για να δούμε, λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: