Πηγαίνει προς συγκάλυψη η υπόθεση Novartis; Κάτι σάπιο υπάρχει στον χώρο του ελληνικού δικαστικού συστήματος. (Βρέθηκε μαύρο χρήμα, στις δωσοληψίες του Άδωνι Γεωργιάδη, όμως η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, χωρίς να περιμένουν την δικαστική συνδρομή που οι εισαγγελείς ζήτησαν από το εξωτερικό! Εννοείται ότι, κανονικά, ο υπουργός πρέπει να αποπεμφθεί, από την κυβέρνηση, αλλά)…

 



Πάνε, για συγκάλυψη το σκάνδαλο των δωροληψιών των Ελλήνων πολιτικών, από την Novartis;

Κάτι σάπιο υπάρχει, στον χώρο του ελληνικού δικαστικού συστήματος, όπως αποδεικνύεται από την αρχειοθέτηση των υποθέσεων του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όσον αφορά το σκάνδαλο των δωροδοκιών της Νovartis. Οι αρχειοθετήσεις αυτών των υποθέσεων έγιναν, μάλιστα, χωρίς να έχει διεκπεραιωθεί το αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών, προς τις αρμόδιες αρχές του εξωτερικού, για την παροχή της αναγκαίας δικαστικής συνδρομής, η οποία είναι απαραίτητη, για να σταθεί δυνατό να διαλευκανθεί η εμπλοκή και ο ρόλος αυτών των δύο πολιτικών προσώπων, στις εξεταζόμενες υποθέσεις και να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν χρηματικές ροές, από τα ταμεία της Novartis, προς τους ίδιους με άμεσο, ή με έμμεσο τρόπο.

Στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης δωροδοκίας του Άδωνι Γεωργιάδη, γίνονται αποδεκτά τα εξής : 

Α) Γίνεται αποδεκτό ότι, όντως, τα φάρμακα της Novartis υπερτιμολογήθηκαν, σε σχέση με τις τιμές, που υπήρχαν, τότε (το 2013) και η Novartis αύξησε πολύ τα κέρδη της. Όμως, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, επειδή η σχετική υπουργική απόφαση δεν υπογράφηκε από τον, τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά από τον υφυπουργό του. Αυτό το επιχείρημα είναι βάσιμο, αλλά δεν σημαίνει ότι ο, τότε, υπουργός δεν δωροδοκήθηκε, για την έκδοση της απόφασης, που ευνόησε, σκανδαλωδώς, την Novartis, έστω και αν ο ίδιος δεν υπέγραψε την απόφαση αυτή.

Β) Γίνεται αποδεκτό ότι, όντως, δόθηκε, όταν, το 2013, ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν υπουργός Υγείας, ένα συνολικό ποσόν χρημάτων, στην εταιρεία Novartis, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο, από το ποσόν, που πληρώθηκε, στις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Αλλά η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, επειδή το ποσοστό κάλυψης της συνολικής οφειλής του ΕΟΠΥΥ, προς την Novartis, δεν ήταν 100%. Εννοείται ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι άνευ ουσίας.

 Γ) Γίνεται αποδεκτό ότι, όντως, προέκυψαν αδιευκρίνιστες πιστώσεις και καταθέσεις, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε μετρητά, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του τωρινού υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, συγγενών και συνέταιρων του, την περίοδο 2013 - 2017 και από την γραμματέα του, ονόματι, Κατραβά και άλλα συγγενικά του πρόσωπα. Αλλά, όπως λέει η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση, ο Φρουζής, δωροδοκούσε τον Γεωργιάδη, παραδίνοντας, στην Κατραβά, φακέλλους, με χρηματικά ποσά, τα οποία, συνολικά, μαζί με τις λοιπές παροχές, έφθασαν τα 2.000.000 ευρώ, περίπου. Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, επειδή εκτιμήθηκε ότι τα υπερβάλλοντα χρηματικά ποσά (προφανώς ή κατά πάσα πιθανότητα, από τα δηλωθέντα, στην Εφορία) του, τότε, υπουργού Υγείας αφορούν πιθανή φοροδιαφυγή και όχι ποινικό αδίκημα, χωρίς αυτά τα αδιευκρίνιστα χρηματικά ποσά να συσχετισθούν και να συνδεθούν, με την υπόθεση της Novartis, επειδή δεν προέρχονται, από τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας και επειδή δεν χρειαζόταν να συνοδεύει τον Φρουζή, με τα χρήματα, η Αικατερίνη Κελέση και να παραδίδεται φάκελλος, στην γραμματέα του υπουργού, αφού αυτός ο φάκελλος δεν ήταν βαρύς (!) και επίσης, επειδή θεωρήθηκε παράλογο να χρηματιστεί ο Γεωργιάδης, με ποσά, (πέραν της αναφερόμενης, ως μίζας, των 2.000.000 ευρώ), τα οποία φαίνεται να συνέχιζε να λαμβάνει, για μια υποτιθέμενη επισκευή του σπιτιού του, αφού στο διάστημα, που υποτίθεται ότι ο υπουργός ζητεί τα μικροποσά, δεν πήρε αποφάσεις, υπέρ της Novartis, αναφέροντας, μάλιστα, η πράξη του εισαγγελέα, για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης της δωροδοκίας του Γεωργιάδη, ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να ανοίξει και πάλι, εάν προκύψουν νέα στοιχεία. 

Κάπως έτσι, αντί το δικαστικό σύστημα να ελέγξει, αν οι καταθέσεις της Κατραβά, προς τον Γεωργιάδη, αφορούν τις καταβολές της Novartis, τις οποίες τοποθετούσε η γραμματέας του υπουργού, σταδιακά, στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και να συνεχίσει την δικαστική διερεύνηση (αναμένοντας και τις απαντήσεις, από την συνδρομή των αρμοδίων αρχών του εξωτερικού, που ζήτησε η, τότε, εισαγγελέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία καρατομήθηκε, από την θέση της, με νόμο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και διώκεται, ποινικά, μετά από απόφαση της παρούσας βουλής), αρχειοθέτησε την υπόθεση, επειδή υποτίθεται ότι «οι υπάρχουσες ενδείξεις δεν είναι επαρκείς για την κίνηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και ως εκ τούτου θέτουμε την υπόθεση στο αρχείο»

Και όμως, οι ενδείξεις - που ο εισαγγελέας δέχεται ότι υπάρχουν - είναι, απολύτως, επαρκείς, για την, περαιτέρω, διερεύνηση της υπόθεσης της δωροδοκίας του Άδωνι Γεωργιάδη. 

Έτσι, η υπόθεση αυτή, βεβιασμένα και κακώς, αρχειοθετήθηκε.

Όπως αναφέρεται, στην πράξη αρχειοθέτησης, από τον έλεγχο, που διενεργήθηκε, προέκυψαν “αρκετές αδιευκρίνιστες πιστώσεις κάθε έτος”, που αφορούν χρηματικά ποσά του ιδίου του Άδωνι Γεωργιάδη και των συγγενικών του προσώπων. Έτσι, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει θέμα πιθανής φοροδιαφυγής και προφανώς, μαύρου χρήματος, για τον τωρινό υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Αυτό και μόνο, αρκεί, για να οδηγήσει, στην αποπομπή του, από την κυβέρνηση και από την αντιπροεδρία του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, αφού ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει το φιλότιμο να παραιτηθεί. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι, μόνον, αυτός, που δεν έχει φιλότιμο. Είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έχει φιλότιμο, αφού τον κρατάει, στις θέσεις του υπουργού της κυβέρνησης και του αντιπροέδρου του κόμματος. 

Σε καμμία άλλη κανονική αστικοδημοκρατική χώρα δεν θα μπορούσε να μείνει, σε αυτές τις επίσημες και σημαντικές θέσεις, ένας πολιτικός, ένας άνθρωπος, που φέρεται να κάνει φοροδιαφυγή και να πιάνεται, με δικαστικά, διαπιστωμένο, ως "αδιευκρίνιστο" - και προφανώς, μαύρο - χρήμα. Στην νεοαποικιοκρατούμενη, όμως, Ελλάδα, μπορεί. Και αυτό δεν είναι, καθόλου, περίεργο.

(Εδώ, πρέπει να επισημάνω και μια άλλη πτυχή της όλης υπόθεσης, που είναι, πάντοτε, ενδιαφέρουσα και επίκαιρη : Στην πράξη αρχειοθέτησης, αναφέρονται και εμβάσματα, από την εταιρεία, στην οποία ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, του Γιάννη Αλαφούζου, που πρόσκειται, στο κυβερνόν κόμμα. Εκεί, αναφέρεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έλαβε, απο την εταιρεία αυτή, το ποσόν των 18.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.800 ευρώ δεν είχαν δηλωθεί. Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε, γιατί έγιναν αυτά τα εμβάσματα, όπως, επίσης και γιατί δεν δήλωσε ο τωρινός υπουργός και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τα 8.800 ευρώ, που αναφέρει η πράξη αρχειοθέτησης. Η εταιρεία του Γιάννη Αλαφούζου, ισχυρίζεται ότι τα εμβάσματα, για τα οποία γίνεται λόγος, αφορούν αμοιβές της συζύγου του υπουργού Ευγενίας Μανωλίδου, για την συμμετοχή της, σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού. Ας το δεχθούμε, ως αληθές. Το ζήτημα, όμως, είναι, γιατί έπρεπε να συμμετέχει, στην εκπομπή, η σύζυγος του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που, το 2019, ξανάγινε υπουργός και όχι κάποια άλλη, ή κάποιος άλλος. Και κυρίως, γιατί δεν δηλώθηκε ένα σημαντικό μέρος αυτών των αμοιβών (θυμίζω 8.800 ευρώ), το οποίο ο εισαγγελέας διαπιστώνει ότι είναι "αδιευκρίνιστο". Ο υπουργός και η σύζυγός του οφείλουν σαφείς εξηγήσεις. Και η εταιρεία, που έχει την ιδιοκτησία του σταθμού, οφείλει και αυτή να γίνει σαφέστερη. Έκοψε κανονικά τιμολόγια, ή προέβη, σε κανονική μισθοδοσία, ή όχι)

Αυτό, που είναι φανερό, από όλα αυτά, αφορά την λεπτομερειακή διαπλοκή - και σε επίπεδο προσώπων -, ανάμεσα, στην πολιτική τάξη και την καπιταλιστική ελίτ. 

Όπως έχω πολλές φορές γράψει, έτσι λειτουργεί το αστικοδημοκρατικό πολίτευμα. Και αυτή η αισχρή και κάκιστη δομική και συστατική λειτουργία του πολιτεύματος αυτού πρέπει και είναι χρήσιμο και απαραίτητο, πάντοτε, να επισημαίνεται.

Φυσικά, η υπόθεση, που αφορά την Novartis, δεν τελειώνει, εδώ. Εννοείται ότι θα συνεχιστεί. Και έχουν πολλά πράγματα να δουν τα μάτια μας και να ακούσουν τα αυτιά μας…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσιάζοντας, τμηματικά, το περιεχόμενο του σχεδιάσματος της μήνυσης, για τις παρανομίες, σχετικά, με την “ληστεία” των, υπερβαλλόντως, των ασφαλιστικών κατηγοριών ποσών, που κατέβαλαν οι “νέοι ασφαλισμένοι” και οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων “νέων περιοχών” βενζινοπώλες και τις παράνομες επικουρικές συντάξεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του e-ΕΦΚΑ, λόγω μη συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (1).

Άρθρο 16 Συντάγματος : Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται, χωρίς περιστροφές και “δια ροπάλου”, ενώ το άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι άσχετο, με το θέμα. Μνήμες δικτατορίας του 1973, αστυνομοκρατία και συνταγματική εκτροπή και ανωμαλία φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάνει τεράστια μαλακία, καταργώντας, κάθε, έστω και τυπική, έννοια της εθνικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και τα δικαστήρια - παρά τις μπουρδολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου - οφείλουν να κρίνουν τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όταν ψηφιστεί, ως αντισυνταγματικές.

2/2024 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Κατεξευτελιστικό ψήφισμα καταδίκης του αυταρχικού καθεστώτος φυλαρχίας κράτους της υποσαχάριας Αφρικής του - κατά τους αφελείς χριστιανούς, εκφραστή των “Γωγ και Μαγώγ” - και κατά τον ορθό λόγο, δυνάμενου να αποκληθεί και ως «disordered» Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αποθρασυνθεί και “έγινε ρόμπα”, για την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία, την ανελευθερία των ΜΜΕ, την κατασκοπεία με το σύστημα “Predator”, τον έλεγχο της ΕΥΠ, από τον ίδιο και την ανισορροπία της κατανομής των εξουσιών, με τον κυβερνητικό έλεγχο, στο δικαστικό σύστημα. (Καιρός ήταν. Άργησε. Πολύ άργησε)…