Χρειάζεται, όντως, όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, manager, στις συντάξεις; Μάταιος κόπος. Ο e-ΕΦΚΑ έχει εποπτεύον Υπουργείο, Διοικητή και Υποδιοικητές, για να κάνουν αυτή την δουλειά. (Επενδύσεις δεν έχει).




Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι βουλευτές και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το μεγάλο κοινό των, υπό συνταξιοδότηση, ασφαλισμένων και ύστερα, από μια μακάρια και συνάμα, εξαντλητική καθυστέρηση, που συνοδεύεται από τις καταστροφικές ρυθμίσεις του Ν. 4670/2020, με την καρικατούρα της, τυφλά, αντιγραφικής ένταξης του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ, στην άλλη καρικατούρα, αυτήν του υποτιθέμενου, ως ενιαίου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ, που μετονομάστηκε, για λόγους εντυπωσιασμού και ουδόλως, ουσίας, σε ηλεκτρονικό "e-ΕΦΚΑ", ο πρωθυπουργός, πριν λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την τοποθέτηση  manager, στον τομέα των συντάξεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η λιμνάζουσα έκδοσή τους.

Είναι, όμως, ο μάνατζερ, που τους λείπει, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο είναι ότι δεν είναι καθόλου επαρκής ο ρυθμός των εκδιδόμενων συντάξεων;

Στην πραγματικότητα αυτό, που λείπει, από την κυβέρνηση δεν είναι ο μάνατζερ. Είναι το σχέδιο, για την λύση του προβλήματος της επιτάχυνσης της έκδοσης νέων συνταξεων, γεγονός που συνδυάζεται με την βούλησή της, για τον μεσομακροπρόθεσμο περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τον οποίο έχει αναλάβει, ως μνημονιακή υποχρέωση, έναντι των ευρωθεσμών.

Βέβαια, υπάρχει και η δυσμενής συγκυρία, με την υγειονομική κρίση του COVID-2019 και το ακατανόητο και συνάμα, ανόητο μέτρο της μακρόσυρτης, εκ περιτροπής, εργασίας των υπαλλήλων, στους χώρους των δημοσίων υπηρεσιών και της παραμονής τους, στα σπίτια τους, που εμποδίζει και καθυστερεί επί πολύ, την επεξεργασία των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων. Και φυσικά, αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά και πριν τον COVID-2019, το πρόβλημα παρέμενε υπαρκτό. Η υγειονομική κρίση, απλώς, το ενέτεινε.

Αλλά, πέραν, από αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, που οι κυβερνώντες δημιούργησαν, τα κυριότερα προβλήματα τους είναι ότι δεν έχουν σχέδιο και ότι δεν έχουν - και κατ' ουσίαν, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν - λεφτά, για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, που στοιβάζονται και διογκώνονται. 

Ο e-ΕΦΚΑ χρειάζεται, άμεσα, επενδύσεις, για ηλεκτρονικοποιήσει έναν τεράστιο και χαοτικό όγκο χειρόγραφου υλικού και για εκσυγχρονίσει τα ηλεκτρονικά του προγράμματα. Χρήματα, όμως, δεν είναι διαθέσιμα. 

Η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχειώδους σχεδιασμού φάνηκε, πριν έναν χρόνο, όταν, με πρόχειρο και κατά κυριολεξία, γονατογραφικό τρόπο, ο ανεκδιήγητος Γιάννης Βρούτσης πέρασε στην βουλή, τον Ν. 4670/2020, με τον οποίο ενέταξε το ενιαίο επικουρικό ταμείο του ΕΤΕΑΕΠ, στον ΕΦΚΑ, ως χωριστή γενική διεύθυνση επικουρικής ασφάλισης, κρατώντας, όμως την εσωτερική διάρθρωση και δομή αυτής της γενικής διεύθυνσης, περίπου, έτσι όπως ήταν, πριν την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ. 

Με λίγα λόγια, αυτό που άλλαξε ήταν η ταμπέλα και σχεδόν τίποτε περισσότερο, αφού οι κύριες συντάξεις παρέμειναν, ανοήτως, χωριστές, από τις επικουρικές, την στιγμή, ακριβώς, που, με την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ, στον ΕΦΚΑ, θα έπρεπε να αναιρεθεί η καταστροφική πολιτική του διαχωρισμού των κύριων και των επικουρικών ασφαλιστικών οργανισμών, που προώθησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να συγχωνευθούν όλες οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές), προκειμένου να υπάρξει ένα γρήγορο παραγωγικό αποτέλεσμα. 

Κάπως έτσι, πέρασε ένας ολέθριος χρόνος απραξίας, ενώ ήλθε και η υγειονομική κρίση, για να ολοκληρώσει την καταστροφή. 

Και αφού συνέβησαν όλα αυτά, τα οποία έχουν επισημανθεί, στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε την καθιέρωση μάνατζερ, για τις συντάξεις. 

Μα, το πρόβλημά του δεν είναι ο μάνατζερ. Ο e-ΕΦΚΑ έχει εποπτεύον Υπουργείο και το κυριότερο, έχει Διοικητή, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές, που θα μπορούσαν να κάνουν, κατ' ανάθεση, αυτή την δουλειά. 

Αν κρίνει ο πρωθυπουργός ότι κάποιοι, από αυτούς, δεν είναι επαρκείς, μπορεί να τους αλλάξει, όπως, σωστά, έπραξε, με τον αποτυχόντα Γιάννη Βρούτση. Και φυσικά, το ίδιο μπορεί να πράξει και με την διορισμένη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, η οποία και αυτή, προφανώς, δεν αποτελείται από ανθρώπους, που να είναι επαρκείς, αφού η κυβέρνηση κρίνει ότι χρειάζεται μάνατζερ, για να βγάλει τις εκκρεμότητες, στις συντάξεις. 

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλοι τους οι ασκούντες εξουσία, είναι ανεπαρκείς. 

Αλλά, αυτό, περιμένοντας το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα παρουσιάσει, μέσα, στο τρέχον πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θα την κάνουμε, στην ώρα της. 


Σχόλια

Ο χρήστης NF είπε…
Εδω πρεπει να τα λεμε ολα αγαπητε.
1. Και να αναβαθμιστει η μηχανογραφηση, παρα πολλοι δημοσιοι υπαλληλοι στερουνται βασικων ψηφιακων δεξιοτητων(αρκετοι δεν ξερουν τα βασικα του Word!). Tα μεταξωτα βρακια, κλπ, κλπ...........

2. Σας περασε απο το μυαλο οτι η καθυστερηση ειναι σε μεγαλο βαθμο σκοπιμη; Αν ο μεσος ορος ηλικιας συνταξιοδοτησης ειναι ας πουμε τα 62 και η μεση ηλικια θανατου τα 77, το συστημα πληρωνει τους συνταξιουχους για 15 χρονια. Αν τους δωσει τη συνταξη με καθυστερηση 2 ετων, του πληρωνει για 13 χρονια, και το συστημα παιρνει βαθια οικονομικη ανασα. Θελω να πω ολο αυτο ισως ειναι ενας απο τους τροπους για να κρυψουν κατω απο το χαλι το γεγονος οτι ακομα και τωρα το συστημα δεν ειναι βιωσιμο και θα απιτηθουν νεα ριζικα μετρα.

Δυο λυσεις βλεπω:
1. Να εφαρμοστει αυτο που λεω εγω και αλλοι ρεαλιστες, (κεφαλαιοποιητικο συστημα πληρως ανταποδοτικο, οι εισφορες ατομικη ιδιοκτησια, καθενας ειπραττει ο,τι πληρωσε)
2. Να εφαρμοσουμε το......δικο σας, με σέινιορατζ, ασφυκτικους κεφαλαιακους περιορισμους, εθνικο νομισμα, κρατικο ελεγχο τιμων-κερδων-μισθων-ειοδηματων- νομισματικης ισοτιμιας, και ο Θεός βοηθος στο οικονομικο Νταχάου που θα προκυψει.
Ο χρήστης NF είπε…
Ορθως κραζετε τον Κούλη αγαπητε. Ακου εκει Manager. Ας βρει λοιπον τους Μanagers, και ας επανδρωσει με αυτους τη Διοικηση του ΕΦΚΑ, απολυοντας τη σημερινη. Τοσο δυσκολο ειναι;


Το προβλημα του Κούλη ειναι η αδυναμια του να αποδεχθει οτι αυγα βαφονται με τον παραδοσιακο τροπο και μονον.
Τουτεστιν, δεν θα βαψει αυγα περδόμενος.
Και επειδη δεν ειναι παντελως απροθυμος ή ανικανος να κανει οδυνηρες διαρθρωτικες αλλαγες που κοστιζουν ψηφους, πεταει ενα κενο περιεχομενου επικοινωνιακο πυροτεχνημα περι προσληψεως managers, για να παριστανει τον "φιλελευθερο μεταρρυθμιστη". Τρομαρα του..............
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Έγραψα ότι οι κυβερνώντες έχουν αναλάβει την υποχρέωση να μειώσουν την συνταξιοδοτική δαπανη, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, ό,τι συμβαίνει δεν είναι καθόλου αθώο.
Ο χρήστης ΝF είπε…
Και τι θα κανει ο Κούλης, πώς θα το χειριστει, οταν ειναι αποδεδειγμενα ανικανος να λαβει αποφασεις με μεγαλο πολιτικο κοστος;
Θα πει μηπως "Παιδια δεν φταιω εγω, ο Μάνατζερ λεει οτι πρεπει να κοψουμε τις συνταξεις"; ��

Ολο αυτο προδιδει ακριβως την αμηχανια του. Στην πραγματικοτητα θελει να λαβει οσο γινεται πιο ανωδυνα μετρα, να το αφησει για αργοτερα, οπως εκαναν οι προκατοχοι του.
Ο χρήστης TassosAnastassopoulos είπε…
Δεν είναι πιθανό να το πει αυτό. Το θέμα, τώρα, είναι το πώς θα συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Η λογική, που βγαίνει, μέσα από την φιλολογία, που αναπτύσσει ο πρωθυπουργός, λέει ότι πρέπει να πληρώσουν κάποιον κόσμο, που περιμένει να πληρωθεί και όχι να κόψει συντάξεις.

Το τι θα κάνει, μένει να το δούμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).