Ανασχηματισμό, ή εκλογές θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; (Από τα 2 και τα 2).





Η δέσμη των μέτρων, που ανακοίνωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αντιμετώπιση της σοβούσης οικονομικής κρίσης, που προκύπτει, επιπροσθέτως, στην χώρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά κινούνται, χρονικά, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είναι σαφές ότι έχει σαφέστατη εκλογική στόχευση.

Τα μέτρα αυτά, μαζύ με τον αυξημένο δανεισμό, από τις διεθνείς χρηματαγορές, στις οποίες προσφεύγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (7,5 δισ. €, πριν από λίγο καιρό και άλλα 2,5 δισ. €, που σχεδιάζει να δανειστεί) δείχνουν ότι η προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, είναι, περίπου, αποφασισμένη. Κατά πάσα πιθανότητα, ο πρωθυπουργός θα μετρήσει τις επιπτώσεις της κρίσης και των μέτρων, έτσι όπως θα εκταθούν και θα εφαρμοσθούν, μέσα στο καλοκαίρι και εφόσον τα πράγματα δεν πάνε καλά και φυσικά, πριν σκάσει το κανόνι, θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, εντός του Ιουλίου.

Το ερώτημα, που τίθεται δεν αφορά, απλώς, το εάν θα προσφύγει, σε βουλευτικές εκλογές, εντός των προσεχών μηνών και μόλις κλείσει ένα έτος, από τις βουλευτικές εκλογές της 7/7/2019. Αφορά και το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, μέσα στο, αμέσως, επόμενο χρονικό διάστημα.

Υποτίθεται ότι, εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, οι εκλογές αναβάλλονται. Όμως, σοφότερον είναι να αποφύγουμε να στοιχηματίσουμε, υπέρ αυτής της συλλογιστικής, που την ακούω να αναπτύσσεται, στις πλατείες της χώρας και στα διάφορα δημοσιογραφικά γραφεία.

Ο, περίπου, αναμενόμενος ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ουδόλως, αποκλείει, ή δυσκολεύει, την προσφυγή στις κάλπες. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός φαίνεται - και ορθά - να πιστεύει ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησής του βοηθάει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του, αφού θα δώσει, στην κυβέρνηση, μια εικόνα ανανέωσης και φρεσκάδας και θα διευκολύνει την επίτευξη ακόμη καλύτερων εκλογικών επιδόσεων, σε σχέση με αυτές, που αναμένονται, με την πλήρη επικοινωνιακή κυριαρχία του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κόμματος, που καταγράφουν όλες οι διεξαχθείσες δημοσκοπήσεις.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι οι σχεδιασμοί της τουρκικής κυβέρνησης, με την αποτυχημένη απόπειρά της να περάσει, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, βοήθησαν, τα μάλα και κυριολεκτικά, έσωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την πολιτική του κατάρρευση, σε μια στιγμή, που κατέρρεαν, από την αντίσταση των νησιωτών, οι προσπάθειές του να δημιουργήσει σταθερές δομές "φιλοξενίας" μεταναστών, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (στην ουσία επρόκειτο, περί κράτησης, σε νέου τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα οποία σχεδίαζαν οι κυβερνώντες και οι "Ευρωπαίοι").

Όλα αυτά, πια, είναι μια ξεχασμένη ιστορία. Ίσως, στην Χίο, στην Λέσβο και στην Σάμο, να έχουν μείνει κάποια "απόνερα", από εκείνα τα γεγονότα, που θα παρουσιάσουν κάποιες εκλογικές επιπτώσεις, σε τοπικό επίπεδο, αλλά η "μάχη του Έβρου" και η εξελισσόμενη υγειονομική "κρίση", με τον COVID-2019, ενίσχυσαν την δημοσκοπική και την πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, καθηλώνοντας, σε χαμηλά επίπεδα, την δημοσκοπική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ οδηγείται σε συρρίκνωση και σε μια αναμενόμενη μεγαλύτερη διαρροή στελεχών, αλλά και βουλευτών, προς την Νέα Δημοκρατία (όπως διαδίδει το Μέγαρο Μαξίμου)

Έτσι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασθμαίνει, ακολουθώντας και επικροτώντας τις κυβερνητικές πράξεις, στην λεγόμενη υγειονομική κρίση (έστω και αν αυτές, ως συγκροτημένη πολιτική, κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, όσον αφορά την πορεία της συρρικνούμενης οικονομίας της χώρας) και ουσιαστικά, να έχει αποδεχθεί την μοίρα του, οδηγούμενος, ως πρόβατο, στην (εκλογική) σφαγή, ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει την πρόκληση.

Και ανασχηματισμό θα κάνει και εκλογές θα προκηρύξει, για να έχει μπροστά του μια νέα πλήρη τετραετία, με ξεψυχισμένους, συρρικνωμένους και αλληλοσπαρασσόμενους πολιτικούς και κομματικούς αντιπάλους.

Το μόνο που μπορεί να φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η πιθανή μεγάλη σφοδρότητα των κοινωνικών αντιδράσεων, που θα προκύψουν από το βάθος και την έκταση της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που θα φανεί, μετά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που έρχονται.

Αλλά αυτό το πρόβλημα θα είναι, πλέον, ένα μετεκλογικό πρόβλημα. Την δουλειά του θα την έχει κάνει και φυσικά θα δει το πώς θα αντιμετωπίσει τις καταστάσεις, που θα προκύψουν.

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Εξαιρετικό άρθρο...Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σας...Μπράβο!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

21/5/2023 : Ολέθρια συντριβή - στα όρια της διάλυσης - του ΣΥΡΙΖΑ, (με 20,07%), όπου πέφτει η αυλαία, με την πληρωμή του λογαριασμού της σύγχρονης “Συμφωνίας της Βάρκιζας” του καλοκαιριού του 2015. Τεράστια η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με 40,78%, (ΠΑΣΟΚ 11,53%, ΚΚΕ 7,20%, Ελληνική Λύση 4,46%, ΝΙΚΗ 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,87%, ΜΕΡΑ25 2,59%), ακριβώς, επειδή στερούντο αντιπάλου. (Και φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, πήγαν όλες, στα σκουπίδια).

Μιλώντας, για “το στάδιο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, επειδή οι σαΐτες θα υφαίνουν μόνες τους”. Από αυτόν τον ορισμό του Αριστοτέλη, για το καθεστώς της ελεύθερης κοινωνίας (που νοείται ως αναρχική/αντιεξουσιαστική), στον μουτουαλισμό του Pierre-Joseph Proudhon και από την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, που περίμενε ο John Maynard Keynes, στο σήμερα και στους μελλοντικούς καιρούς).

Βουλευτικές εκλογές 25/6/2023 : Ο Αλέξης Τσίπρας, που, στις 8/6/2016, πούλησε, στον Λάτση, την έκταση στο Ελληνικό, με 92 € το τμ, ενώ το 2014 έλεγε ότι “αν υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, τότε καλύτερα να ψηφίσετε Σαμάρα”, δεν δικαιούνται αυτός και η ηγετική ομάδα του ψευδεπώνυμου ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν, για την τωρινή εκλογική καταστροφή του κόμματος, που, φυσικά, πρόκειται να έχει και συνέχεια…